PDA

Pogčedajte punu verziju : gooogle info za webmastere


nixa
20. 07. 2005., 19:11
http://www.google.com/webmasters/guidelines.html

:) nije lose

bluesman
21. 07. 2005., 00:59
Don't use "&id=" as a parameter in your URLs, as we don't include these pages in our index.

WTF? Ovo je smešno.

Petar Marić
21. 07. 2005., 08:09
Tell me about it, nisam mogao da verujem kada sam pročitao. Then again, ima smisla - oni znaju nešto što mi ne znamo, mora da postoji jako dobar razlog za ovako nešto.

Ilija Studen
21. 07. 2005., 14:41
Imaš recimo ovaj slučaj:

index.php?t=12&session=12231
index.php?t=18&session=12342

Kako da Google skonta da je t u suštini najvažniji parametar ovde, a da session ne znači ama baš ništa osim toga što će ulogovati drugačujeg korisnika? Poređenjem sadržaja? Pa, na osnovu podešavanja korisnika kod stranice može da bude različit, ali da tehnički to bude jedna te ista stranica. Plus, na osnovu čega će on odrediti šta predstavlja jednu stranicu? index.php? index.php?t=xxx? ili?

Ima tu dosta problema, a koliko se vidi Google ih je dosta rešio. Verujem da nije sve pošto stoji ovakvo upozorenje u zvaničnog guideu. Ne preporučuje se džaba korišćenje mod_rewritea.

PS: boccio, javi se :D

boccio
21. 07. 2005., 20:38
Koliko kapiram, prvenstveno pokusavaju da odvrate ljude od toga da vuku sve zivo kroz index (posebno session_id), i savrseno ih razumem. Meni momentalno pripada mukica kad vidim one Nuke-olike URLove nasta lice...

E, sad dosta je zanimljivo sto su rekli BAS &id=, a ne ?id=... dakle nije caka u tome da li se nekakav id prenosi kroz url, ako je prvi (ili jedini) parametar. Tesko da bi mogli da iskljucuju takve linkove iz index-a, pa provucite samo allinurl:?id= kroz gugl :)

Inace GoogleGuy na WebmasterWorld-u kaze:

I wouldn't be surprised if the "&id=" restrictions applied to longer parameters, not to 3-4 digits.

Bice da se to ipak najvise tice session_id-ja...

Ilija Studen
22. 07. 2005., 14:20
Sasvim logično zvuči da Google daje najveću težinu prvom parametru, kao i parametrima kraćim od X karaktera. Hashevi se prepoznaju iz aviona tako da ih nije teško odseći... Iako je ovo sve samo nagađanje zvuči sasvim prihvatljivo. Još jedna misterija manje s kojom moram da živim.