PDA

Pogčedajte punu verziju : Marketing 2.0 - Vrli novi svet (merljivog) marketinga I deo


Dragan Varagić
07. 11. 2006., 20:24
Procena je da u Srbiji ima više od 100.000 firmi koje ne posluju loše (nešto više od 40 odsto svih firmi, ako se uzme pesimistička procena). Ovo su firme koje imaju potencijal da primene sve adekvatne marketinške strategije i taktike da bi ostvarile (veći) profit (ako se slažemo da je to obično razlog za stvaranje firme).

Postavlja se pitanje koliki je procenat firmi iz pomenutog korpusa koje mogu sebi dozvoliti da troše velika sredstva za oglašavanje, a da nemaju prave pokazatelje koliko su time zapravo dobile (da ne kažemo - zaradile).

U svetskim okvirima sve češće se pominju povećanje prometa i profit, kao glavni pokazatelji uspešnosti marketinških aktivnosti, za potrebe analiza vlasnika, direktora, investitora, itd.

Ovaj članak govori o tome kako se u savremenom svetu opisuje i rešava problem praćenja i merenja efekata marketinških aktivnosti. Članak je namenjen onima koji planiraju da upotrebljavaju merljive strategije i alate marketinga za povećanje prometa i profita u svojim organizacijama, kao i za one predstavnike marketinških agencija koji počinju da razmišljaju o ponudi svojih usluga po principima merenja konkretnih efekata svojih aktivnosti za potrebe klijenata.

Zašto "Marketing 2.0"?

Nove tehnologije omogu ć ile su upotrebe sasvim novih marketinških kanala, koji nisu postojali pre pet ili deset godina. Karakteristika svih novih komunikacionih kanala jeste merljivost, a u poslednje tri godine sve je veći pritisak na marketinška odeljenja da upravo usvoje transparentnost i merljivost kao osnovu za egzakno praćenje marketinških aktivnosti.

Termin 2.0 odnosi se, u poslednje vreme, na različite aspekte poslovanja koji su dramatično unapredili poslovnu praksu uvođenjem novih tehnologija nakon 2000. godine.

"From ROI Tools to an ROI Mindset..."

Od povratka investicije (u marketinške aktivnosti) do načina razmišljanja po tzv. ROMI (Return on Marketing Investment) principu. Ovaj (modifikovani u prevodu) naslov pozajmljen je od g. Josepha Auriemma (The Procter & Gamble Company), jednog od predavača 2005. g. na Forumu posvećenom odgovornosti u marketingu, u organizaciji Asocijacije nacionalnih oglašivača (www.ana.net) – u originalu Association of National Advertisers, Inc. 2005 Marketing Accountability Forum (engl. Accountability – nadležnost, obaveza izvršenja, odgovornost).

U ovom predavanju prikazan je način na koji P & G dolazi do kvalitetnih efekata marketinških aktivnosti korišćenjem pravih alata, dobro odabranih procesa marketinških aktivnosti i postojeće kulture posmatranja marketinških aktivnosti kroz merljive efekte.

Jedan od zaključaka sa ovog skupa jeste da sve bolja ponuda alata za merenje efikasnosti aktivnosti iz oblasti marketinga ne dovodi automatski do poboljšanja efekata marketinga u organizacijama. Ono što dovodi do čak spektakularnih rezultata marketinških aktivnosti jeste postupanje po sistemu korišćenja , "najbolje prakse" (best practices), uz obavezno dostizanje nivoa svesti (pomenuti mindset) o merljivosti svih marketinških aktivnosti.

Nastavak:
http://www.pretraga.co.yu/vesti/strana.php?s=six_sigma_marketing
Članak u časopisu Taboo 26.:
http://www.taboomagazine.org/code/navigate.asp?Id=31