PDA

Pogčedajte punu verziju : AdSense ima nova pravila


ivanhoe
19. 01. 2007., 10:24
ne znam da li ste vec culi, ali google je pre par dana promenio policies za adSense, i uveo je neka nova ogranicenja. Pre svega sada je zabranjeno prikazivati druge oglase koji imaju slicno formatiranje kao google oglasi, i to se odnosi na ceo sajt, ne samo na pojedine strane.. to prakticno znaci da je nemoguce prikazivati i druge oglase utopljene u sadrzaj, odnosno ovo je cist napad na konkurenciju, uvijen u pricu o "zastiti posetilaca".

eto prilike za yahoo da uzme deo trzista..

ppavlovic
19. 01. 2007., 12:34
Odnosi li se to i na Urbae reklame? :)

cvele
19. 01. 2007., 13:36
hmmm zanimljivo sacu da procitam, ali do sada je pri promeni pravila po logovanju na adsense iskakala stranica sa tim pravilima, jer su obavezni da o svakoj promeni obaveste.

ja do sada nisam video nikakvu promenu niti mi je ona predocena. ja sam se slozio sa starom politikom a novu niti sam video niti me je bilo ko pitao da li na nju pristajem...

dee
19. 01. 2007., 13:59
vjerojatno ce bit ona fora: niti klasicni drzavni zakoni ti se ne najavljuju telefonom niti dolaze obavijesti kuci, ali si duzan biti upoznat sa njima. tako da, bit ce da je dovoljno da promijene policies kod sebe na sajtu. ako su to napravili, vise i ne moraju.

cvele
19. 01. 2007., 14:42
vjerojatno ce bit ona fora: niti klasicni drzavni zakoni ti se ne najavljuju telefonom niti dolaze obavijesti kuci, ali si duzan biti upoznat sa njima. tako da, bit ce da je dovoljno da promijene policies kod sebe na sajtu. ako su to napravili, vise i ne moraju.

Pazi u zadnjem AdSense policy (koji sam ja procitao) stoji da ce korisnici biti obavesteni od promenama itd.

Sto se tice zakona... oni se objavljuju u sluzbenom glasniku, recimo da je adsense blog googlov sluzbeni glasnik, sto nije objavljeno?

Kada bi ti za svaku promenu zakona poslednje 3 godine dolazio sluzbenik da te upoznaje sa istim cim izadjes iz stana, da li bi posle tri godine drzava mogla da ocekuje da si upoznat sa izmenom zakona ako sluzbenik nije dosao da te upozna? nebi... takodje zadnje 2-3 godine adsense sve izmene pravilnika uredno izbacuje odmah posto se ulogujes i samim tim ja od njih ocekujem u najmanju ruku da me makar obaveste da to vise nece raditi...

dee
19. 01. 2007., 16:24
ma slazem se ja s tobom, naravno. to je i meni logicno sta govoris. htio sam samo reci, veliki igraci ako zele, imaju instrument da izguraju svoju pricu cak i onda kad je u necem i nelogicna.

htio sam time samo reci da se treba pazit i takvih mogucnosti; cisto ono: oprez vise ne skodi :)

ja osobno nemam nista drugo osim adsensea na stranici, ali da imam, pratio bi redovno policy za takve stvari na sajtu i bez upozorenja/obavijesti.

cvele
19. 01. 2007., 16:47
slazem se da google moze da radi sta i kako hoce... nije ovde poenta "nesmeju to da rade" vec nemogu da verujem da to rade...

Ok jasno je meni sve to zasto to rade... ali idalje nemogu da verujem :)

ivanhoe
19. 01. 2007., 16:47
ni meni nista nije iskocilo :), ali su oni fakat menjali pravila:
https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=48182&sourceid=aso&subid=ww-en-et-asblog_2007-1-17&medium=link
pogledaj dno strane, pise : Last updated January 2007

oliver78
20. 01. 2007., 00:52
ne znam da li ste vec culi, ali google je pre par dana promenio policies za adSense, i uveo je neka nova ogranicenja.

Da li je moguce dodati AdSense na sajt koji nije na engleskom vec na srpskom jeziku?

Meni kazu:

Issues:

- Unsupported language

---------------------

Further detail:

Unsupported language: We've found that the content of your site is
primarily in a language we do not support at this time. A full list of
supported languages is available at
https://www.google.com/support/adsense/bin/answer.py?answer=9727&hl=en_US .
If you manage or own another site in one of our supported languages,
feel free to resubmit your application as described below.

Peca
20. 01. 2007., 01:03
Cek, jel to znaci da je nemoguce staviti google adsense na sajt koji je na srpskom jeziku?
Kako onda www.domaci.de ima google adsense?

ppavlovic
20. 01. 2007., 01:32
Ja imam na svom sajtu AdSense. Izaberi hrvatski. :)

Peca
20. 01. 2007., 01:36
izvinjavam se za offtopic, ali me interesuje koliki im je CPM i CPC u proseku za nase sajtove?
Recimo da je sajt tech orijentisan...

blogowski
20. 01. 2007., 09:42
O novom AdSense policies by Jennifer Slegg (http://www.jensense.com/archives/2007/01/its_official_yo.html) & Darren Rowse (http://www.problogger.net/archives/2007/01/20/adsense-now-allow-other-contextual-ad-systems-on-the-same-page/)

Dragan Babić
20. 01. 2007., 11:10
izvinjavam se za offtopic, ali me interesuje koliki im je CPM i CPC u proseku za nase sajtove?
Recimo da je sajt tech orijentisan...
Ja baš eksperimentišem sa ovim u poslednje vreme, stalno menjam placemente i layout reklama, pa reko da podelim svoja skromna iskustva - jer da se razumemo - sa adsenseom nemam nikakvih pređašnjih iskustava.

Ahem, dakle, iz mog kratkog eksperimenta (držim reklame na Dnevniku par meseci) skontao sam da stvari jako fluktuiraju. Sve ide u talasima i nekim navalama, ali je po mom mišljenju i dalje daleko isopd proseka i prihvatljivog. Kažem, eto, pokušavam to da optimizujem da povećam clickthrough rate koliko mogu (i koliko umem), ali kod mene jednostavno jako malo ljudi klikće. CT rate mi je ono, nešto tipa 0.2%, a posebno popizdim jer je 80% klikova za one neke kretenske reklame što plaćaju 0.04 centa za klik, onda posebno popizdim. U proseku imam oko 500-1000 impresija na dan (što je jako malo, znam, ali radi se o blogu ipak), ali bude nekad lepih dana, kao što je juče na primer, jedan klik je plaćen oko dolar ipo, i to je ujedno i najviše što sam dobio ikad za jedan klik.

Šta ja znam - eksperimentišem, ako neko ima saveta neka kaže, :)

ivanhoe
20. 01. 2007., 14:07
provali koje su to reklame koje placaju extr malo, pa ih blokiraj.. to su uglavnom oni prevaranti thebestwebsites.com i slicno, koji placaju adWords da bi onda zaradili od adSense na sopstvenom sajtu..

Inace CTR od 0.2 je neki prosek, nije to preterano malo za jedan dizajn blog... mozes da probas da dodas slikice pored oglasa (kao sto sam ja radio na getbrushes), to povecava vidljivost reklame..

Veljko
20. 01. 2007., 14:08
CT rate mi je ono, nešto tipa 0.2%, a posebno popizdim jer je 80% klikova za one neke kretenske reklame što plaćaju 0.04 centa za klik, onda posebno popizdim. U proseku imam oko 500-1000 impresija na dan (što je jako malo, znam, ali radi se o blogu ipak), ali bude nekad lepih dana, kao što je juče na primer, jedan klik je plaćen oko dolar ipo, i to je ujedno i najviše što sam dobio ikad za jedan klik.

ima i gorih od tebe 1klik=0.01 :1042:
Koliko sam ja do sada primetio dosta se vise placaju slikovne reklame(kada se gleda prosek)

Dragan Babić
20. 01. 2007., 14:30
@ ivanhoe: Kako da provalim zlikovce? Kako to funkcioniše? BTW evo u prilogu stats za poslednjih sedam dana. :1044:

ZeroStyle
20. 01. 2007., 14:54
Ja zasad imam samo adsense i ne brine me nimalo njihova politika, cak mislim da ovim potezom povecavaju sansu da neko klikne na adsense oglas, sto je vise reklama na stranici situacija je ocaravajuca.

ivanhoe
20. 01. 2007., 16:46
@ ivanhoe: Kako da provalim zlikovce? Kako to funkcioniše?
pa nemam ja neku posebnu taktiku oko toga. Ja sam uzeo onaj google tool za gledanje adSense, s njim mozes da vidis koje reklame se prikazuju zavisno odakle je posetilac . Izaberes zemlju odakle ti je najvise posetilaca i vidis koje se reklame vrte. Onda pogledas sta se desi kad kliknes na reklamu, gde te odvede (smes da klikces jer imas taj google tool), i ako shvatis da se radi o sajtu na kome nema nista osim oglasa, onda mozes da budes prilicno siguran da on placa minimalnu cifru za klik (jer bi inace gubili pare). I onda odes u adSense settings i zabranis cheap bastard. Postoje na netu da se nadju vec gotove liste takvih sajtova, tako da to moze da ti ustedi trud..

ivanhoe
20. 01. 2007., 16:49
Ja zasad imam samo adsense i ne brine me nimalo njihova politika, cak mislim da ovim potezom povecavaju sansu da neko klikne na adsense oglas, sto je vise reklama na stranici situacija je ocaravajuca.
fora je da google uglavnom losije placa od ostalih sistema, i nikad zapravo ni ne znas koliko oni uzmu, a koliko tebi plate.. a i ne odnosi se ova zabrana na jednu stranicu nego na ceo sajt, znaci ne smes da imas na jednoj strani yahoo ili text-link-ads oglas, a na drugoj google adsense

robi-bobi
21. 01. 2007., 01:21
mozes da probas da dodas slikice pored oglasa (kao sto sam ja radio na getbrushes), to povecava vidljivost reklame..

ovo je zabranjeno novim pravilima

kao i to da se ne mogu postavljati reklame na sajt koji stavlja sadrzaj za koji nema copyright ili dozvolu vlasnika (blog readers anyone?)