PDA

Pogčedajte punu verziju : Wireless provajderi ostaju bez frekvencija!?


MorenoArdohain
19. 05. 2006., 21:35
Izvor: http://www.pctv.co.yu/vesti/20060514.htm


Internet provajderi ostaju bez frekvencija?
RATEL dodeljuje Telekomu radio frekvencije na kojima posluju domaći wireless Internet provajderi

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) dobila nalog da Telekomu
dodeli radio- "talase" na kojima sada posluju pojedini davaoci Internet usluga u Srbiji.
Vlada Republike Srbije je u aprilu 2006 usvojila dokument pod nazivom "Osnove za izradu strategije u oblasti telekomunikacija" u kojem je između ostalog naloženo RATEL-u da u roku od 30 dana Telekomu dodeli licence za korišćenje frekvencija za "fiksni bežični pristup" u opsegu od 3,4 do 3,6 gigaherca. Upravo taj prostor krcat je velikim provajderima poput "Verata" i "Beotela", koji će, najverovatnije morati da ostanu bez licenci iako su ih platili. RATELU je naloženo da izvrši reviziju "i izmeni ili utvrdi da su prestale da važe dozvole, izdate protivno principu racionalnog korišććenja radio-frekvencijskog spektra".
Licence o kojima je reč izdao je ranije nadležni državni organ i one su plaćene a sada RATEL treba da ih oduzme i dodeli Telekomu. Među Intrenet provajderima se ova mera Vlade shvata kao podrška monopolskom položaju Telekoma.

Izvor: ICT Servis

jasmanac
19. 05. 2006., 21:48
ne mogu da verujem da sam procitao ovo :1092:

bluesman
19. 05. 2006., 22:10
Ovo je neverovatno čak i za Srbiju.

BluesRocker
19. 05. 2006., 23:05
Ovo je za mene drugi šok ove nedelje. Prvi je bio kad su Ješića proglasili za trenera Partizana. :(

ivanhoe
20. 05. 2006., 00:14
"princip racionalnog korišććenja radio-frekvencijskog spektra"
Welcome to Serbia and have a nice holidays... :/

nixa
20. 05. 2006., 00:34
nisam procitao text :) ali da bacim i ja comment sta ce da se stvarno desi ... desice se ono sto se desilo televizijama ... nece moci svaki polu majstor da pravi sum u etru ...vec samo pravi certifikovani provajderi ..

bluesman
20. 05. 2006., 00:49
Ma sve je to OK, ali zamisli da kupiš kartu za bioskop i počne film a neko dođe, upali svetlo i "aj' mr'š kući".

ppavlovic
20. 05. 2006., 01:29
Ne razumem se bas u problematiku... Zar nije opseg wireless frekvencija deljiv? Mislim, poenta wirelessa je prenos po kanalima i u usko usmerenim snopovima, tako da mogu da egzistiraju X provajdera bez da medjusobno jedan drugom smetaju.

nixa
20. 05. 2006., 02:01
tacno , ali trenutno stanje je divlji zapad ... bas iz razloga jer se ne koristi odredjena metodologija za linkove , za klijente ... svako posluje kako mu godi .. i uglavnom su to neke low budget i nekvalitetne varijante ...

ivanhoe
20. 05. 2006., 03:31
ono sto meni smeta nije to sto zele da zavedu red, to je skroz ok, nego sto taj posao resellinga frekvencija dodeljuju Telekomu, umesto da se time bavi taj famozni RATEL direktno, a da Telekom ucestvuje ravnopravno sa ostalima.. ovako znaci opet svi putevi vode preko Telekoma, isto kao za zemaljske linkove, a oni ce da kontrolisu ko sme, a ko ne sme da radi (citaj ciji rodjak/zemljak mora da dobije licencu preko veze, a kome je treba ukinuti jer nije bio poslusan)

Koliko god zvucalo paranoicno, ali trenutno su slobode i privatnost u telekomunikacijama u mnogo gorem stanju nego za slobino vreme, a to je tragicno...

Pedja
20. 05. 2006., 09:37
Cudi me da ste sad tek naisli na taj info, to je aktuelno vec neko vreme.

Problem je sto je zaista udareno na temelje profesionalnih usluga bezicnog povezivanje, jer te frekvencije, zaita koriste samo oni koji rade ozbiljno, pa i u nasoj zemlji.

Prosto je neverovatno da je na papiru Telekomu ukinut monopol, a u praksi ne da je ostao, nego ga jos i osnazuju.

Strasno je koliko je ocigledno sta se radi i da svi to mirno gledaju (osim ovako usputnih komentara). Slicno kao i na polju raspodele nacionalnih frekvencija: RATEL beskrupulozno radi u korist jedne strane (i to zanimljivo, obicno se radi o nekome ko tek nastupa na trziste), a jednim potezom gusi one koji su odavno u poslu (legalno) i koji su vec napravili ogromna ulaganja i sebi stvorili propratne obaveze koje slede u svakom razvijenom poslu.

U nekim delatnostima se podrazumeva da ako dobijes dozvolu (za frekvenciju naprimer) da dozvola traje sve dok je ne zloupotrebis. Takve delatnosti podrazumevaju veliak ulaganja u infrastrukturu i ako bi dozvole mogao bilo ko, bilo kada da ukine samo zato sto mu se cefnulo to znaci da neko moze da zari i pali u toj delatnosti odredjujuci ko ce da radi a ko ne i vestacki praveci ogromnu stetu onome kome uskrati dozvolu.

Ako su Verat, Telefonija i ostali imali regularne dozovle za te frekvencije (a koliko znam jesu), drzava je duzna da im te dozvole obnavlja sve dok sami ne prekinu da rade tu delatnost ili dok se ne utvrdi da ih koriste nelegalno. Ovako ispada da cak ni drzava nego jedna mala grupa od nekoliko ljudi, moze da odredjuje ko ce se baviti nekim poslom. Danas rade Verat i Beotel, sutra Telekom, a prekosutra neko ko plati vise. To prosto, ne ide tako.

Dozvola se dodeljuje jednom, a kasnije samo obnavlja, odnosno ne obnavlja ako korisnik dozvole ne ispunjava potrebne uslove ili sam ne odluci da je obnovi.

Medjutim, nije samo ovaj opseg namenjen za bezicnu komunikaciju, tako da ima jos prostora.

artur_dent
20. 05. 2006., 09:44
korišćenje frekvencija za "fiksni bežični pristup" u opsegu od 3,4 do 3,6 gigaherca.

mozda 2.4 do 5.6 ghz ?

dkurel
20. 05. 2006., 10:50
Cisto kao hipoteza, Pedja bi mozda mogao da kao radio-amater zna bolje te stvari - kakve ce biti opcije sa "zracenjem" (tipa access-point) iz pogranicnih podrucja?

boccio
20. 05. 2006., 15:09
mozda 2.4 do 5.6 ghz ?
2.4GHz je license-free band (kao i 5.8GHz), i to koriste bukvalno svi za sve zivo. 3.5GHz je licencirani opseg (odnosno to cuveno 3.4-3.6), i koliko sam ja shvatio licence za taj opseg imaju samo 4 provajdera. Lupicu, ali mislim da su to telekom, beotel, verat i ne znam ko je cetvrti.

A ludilo izgleda tek pocinje...
RATELU je naloženo da izvrši reviziju "i izmeni ili utvrdi da su prestale da važe dozvole, izdate protivno principu racionalnog korišćenja radio-frekvencijskog spektra".
:1002:
Dole prljavi kapitalisti, Telek...narod ce pobediti!

Pedja
21. 05. 2006., 01:18
Cisto kao hipoteza, Pedja bi mozda mogao da kao radio-amater zna bolje te stvari - kakve ce biti opcije sa "zracenjem" (tipa access-point) iz pogranicnih podrucja?

Radioamateri nisu ograniceni drzavnim granicama tako da nemam iskustva po tom pitanju.

Verovatno postoji neka analogija sa radiodifuznim programom (radio i TV) ali i mobilnom telefonijom. Mislim da se to resava medjudrzavnim sporazumma gde se opseg podeli ravnomerno izmedju dve drzave a onda one izdaju dozovle za krosicenje frekvencija u skladu sa tim sporazumom. Tako se izbegavaju preklapanja i "ometanja" stanica sa obe strne granice i milsim da se na tome sve i zaavrsava, a da niko ne brine o tome da li ce radio ili tv stanica iz jedne zemlje da se vidi i u drugoj.