PDA

Pogčedajte punu verziju : FON college HELP


AdriaMart
27. 02. 2012., 17:21
Cuo sam jako puno pohvala vezanih za FON. Iako sam zavrsio visoko obrazovanje zeleo bih da upisem FON. Veruj da medju clanovima ovog foruma ima puno FON-ovca pa me interesuje neki malo detaljniji info. Nameravam da studiram informatiku na FON-u. Ili mozda je bolje da skupim knjige i da sam krenem u ucenje bez troskova oko faksa. Da li postoji mogucnost vanrednog (da se ne ide na predavanja) studiranja?

Dzordz
27. 02. 2012., 17:25
Ja nisam nikakav faks ni visu zavrsio pa da te pitam prvo da li znas razlog zasto zelis da upisujes fakultet?
Na osnovu toga mogu da ponudim ideje i odgovore posto se ja duzi niz godina mucim sa tom problematikom :)

webarto
27. 02. 2012., 18:12
Nekad ti džaba znanje ako nemaš diplome, a nekad džaba diploma ako nemaš znanja.

eraser
27. 02. 2012., 19:02
Ja sam zavrsio FON, mada mozda nisam merodavan sta se sad konkretno tamo desava (generacija '96). Sto se tice predavanja i vezbi vecina stvari nije obavezna zbog nedostatka prostora tako da je i njima u interesu da dolazi sto manji broj ljudi. Jedino profesor koji vodi neku evidenciju je famozni Klik-klak (mada je i ta evidencija cisto za njega, nije ni to obavezno).
Meni je FON bas legao (od svega pomalo, taman)

AdriaMart
27. 02. 2012., 20:47
Aj molim Vas neka neko da literaturu koja je potrebna da se savlada programiranje koje se tamo radi!

tasmaniski
27. 02. 2012., 20:57
idi na FONov sajt, pronaci forum od FONovaca i voala, mislim da ti oni mogu vise pomoci ....

Dzordz
27. 02. 2012., 21:06
Bez vredjanja ali jel to FON-ovci nesto posebno dobro programiraju?

eraser
27. 02. 2012., 21:23
Bez vredjanja ali jel to FON-ovci nesto posebno dobro programiraju?
Naravno da ne, nema to neke posebne veze, najbolji programer koga ja znam nije uspeo ni da upise trecu godinu na FON-u :1010:

BraMom
27. 02. 2012., 21:24
@Dzordz Posebno dobro šta?

jablan
27. 02. 2012., 21:47
OMG, ne i ovde...

Sve je lepo objašnjeno ovde: http://www.elitesecurity.org/t14312-Programiranje-Sta-upisati

:1003:

// edit tuga božja, potroših svoju 2000. poruku na ovu temu

Dzordz
27. 02. 2012., 22:30
@Dzordz Posebno dobro šta?


Hahahaha 10 puta citam i ne kontam :) Jel to ono cyber sex? :D

desireco
28. 02. 2012., 07:13
Kako bez vredjanja! FON-ovci najbolje programiraju jer to rade sistematicno i smisljeno. Na FONu se uci informatika temeljno, ja sam odavno to zavrsio 2000 i neke i tada se ono sto se ucilo na FON-u nigde nije ucilo, barem ne tako temeljno. Ono kada sam dosao u USA dosta sam naucio tipa TDD i Agilnih metoda ali sa solidnom osnovnom sa FON-a je sve bilo lakse. Moguce da je sada bolja situacija ali svejedno FON je sjajno mesto za ucenje i moze dosta da se nauci. Cuo sam da sada ima nekih novih privatnih skola koje su takodje veoma dobre ali definitivno je FON dobro mesto.

Dakle ovo sto si napisao je totalna glupost.

Bez vredjanja ali jel to FON-ovci nesto posebno dobro programiraju?

jablan
28. 02. 2012., 07:34
FON-ovci najbolje programiraju...
Takođe imaju i najduže kite.

Dzordz
28. 02. 2012., 08:37
@Desireco
Nisi me uopste razumeo. Ja stvarno se ne bavim programiranjem niti se krecem u krugu programera svakodnevno tako da ne znam. A iskreno veliki sam skeptik po pitanju obrazovanja kako je ono formirano u 20-om veku i opstaje u 21.

Sistematicne promene u obrazovanje su polako pocele da nagrizaju temelje fakultetskih ustanova i mislim da je ta cinjenica ono sto ce dovesti do nove svetske revolucije. Mislim da cemo da predjemo iz informacionog doba u sveobuhvatno obrazovno doba.

nn.nn
28. 02. 2012., 08:50
^ Tjah, novo ne mora nužno da znači i veći kvalitet (hint: Platonova akademija ;) ). Naravno, dosta zavisi od definicije kvaliteta.

No, izgleda da je revolucija na pomolu. Za 3-5 godina će se verovatno znati koliki je domet novih tehnologija. Ključna stvar je validacija/sertifikacija tako stečenih znanja i to u kojoj meri će poslodavci prihvatiti te sertifikate.

Dzordz
28. 02. 2012., 09:21
@nn.nn
Slazem se, kvalitet ce biti tesko verifikovati i mislim da trenutno univerziteti za to i sluze, da potvrde da neko ima minimum znanja.

Da se ja pitam niko ne bi mogao da upise fakultet bez x godina radnog staza (x = 3-5). Tek tada ce razumeti zasto uce i moci da shvate kakvog uticaja na njihov zivot moze imati zavrsavanje fakulteta.

m.stojanov
28. 02. 2012., 09:32
Ja sam FONovac, treca godina, ISiT. Ako te interesuje samo programiranje, pogresices ako upises FON, zato sto od programerskih predmeta do sada imali samo:
-Principe programiranja (najosnovnije stvari u Javi)
-Strukture podataka i algoritmi (takodje implementacija u Javi) - odlican kurs, mada sam cuo i da je dosta laksi od istog na ETF-u, jer momak koji je imao sedmicu iz tog predmeta na ETF-u uspesno drzi kolegama sa FON-a privatne casove. :)
-Racunarske mreze i telekomunikacije - poluprogramerski predmet, zato sto ces kroz projektni zadatak morati da programiras aplikaciju koja radi online (recimo multiplayer game, file sharing, video/audio streaming...), a sa druge strane ces takodje morati dosta da naucis o mreznom referentnom modelu i slojevima. Veoma obiman kurs, katedra zeli da obuhvati mnoge stvari, a to radi prilicno povrsno i onda je pitanje da li je dobro.

Ako ti ovo deluje sjajno, moracu da te razocaram cinjenicom da je zakljucno sa petim semestrom to sve (3 programerska predmeta od 27 do sada). U velikoj vecini su matematicki, menadzerski i organizacioni predmeti za koje covek treba da ima strpljenja.

Ali, moram da napomenem da ce vrlo verovatno od ovog semestra, pa na dalje biti bolje jer je odnos informaticki:ostali predmet u ovom semestru = 3:3 (radi se modelovanje, baze podataka i programski jezici (C# konkretno).

Ako te jos nesto interesuje, pitaj slobodno ili ovde ili prelistaj forum www.fonforum.org, gde imas odgovore na bukvalno sva moguca pitanja.

nn.nn
28. 02. 2012., 10:19
@nn.nn
Slazem se, kvalitet ce biti tesko verifikovati i mislim da trenutno univerziteti za to i sluze, da potvrde da neko ima minimum znanja.

Samo da dodam, klasični (brick & mortar) univerzitet pruža nešto što ovi on-line nemaju... socijalni život, žurke, prijateljstva, poznanstva, a takođe i živi kontakt sa predavačima/asistentima. Ko je u godinama kada završava srednju školu i treba da upiše fakultet verovatno će sebi učiniti uslugu ako upiše neki dobar klasičan fakultet. Za ostale, on-line obrazovanje bi moglo biti dobra zamena ili dopuna. U svakom slučaju, izgleda da će u bliskoj budućnosti mnogi dobiti nove šanse za pristojno i pristupačno obrazovanje, više nego ikada do sada.

Dzordz
28. 02. 2012., 11:00
@nn.nn
Vidis ja "socijalni život, žurke, prijateljstva, poznanstva," vidim kao problem fakulteta, barem je mene to toliko poremetilo da nisam nista drugo ni radio. Ali se potpuno slazem da je potreban "živi kontakt sa predavačima/asistentima".

Zato mislim da ce morati da ispliva hibrid trenutnog nacina obrazovanja na fakultetima i potrebe IT industrije da stanca ljude. Sa godinu dana 5x8 sati edukacije nedeljno dobicete vrlo solidnog junior programera.

mileusna
28. 02. 2012., 16:37
Aj molim Vas neka neko da literaturu koja je potrebna da se savlada programiranje koje se tamo radi!

Ahaha, polako čoveče, dok dođeš do tog programiranja pred tobom je brdo ekonomije, sociologije i ostalih stvari. :)

Ukoliko imaš već visoku stručnu spremu ne razumem što bi se cimao sa još jednim faksom?!

Sad diplomom ili bez nje, pravo znanje se stiče van škole, tu činjenicu par predmeta na ovom ili onom faksu neće promeniti. Štaviše, ja bih sad na FON-u recimo pre izabrao management smer nego IT, jer bi mi taj poslovni deo više značio u ovim vodama "Internet preduzetnika" nego ono što se radilo na IT smeru jer te stvari znam i ovako. Opet sve to što bi mi "više značilo" nije vredno tih godina školovanja, može da se pročita i na netu ili iz knjiga. :)

Dakle sve zavisi od toga šta želiš. Ako ti treba diploma da se zaposliš onda ok. Nije mi baš poznato da ima diplomiranih IS ing. sa FONa a da su nezaposleni. Ali ako bi da učiš programiranje na fakultetu, za to postoje bolje i kraće metode.

I da, studirao sam FON, generacija '96 sa Jablanom i Eraserom. Tačnije i dalje ga studiram, večiti apsolvent... ;) Kad upišeš FON bićemo kolege praktično. :D

eraser
28. 02. 2012., 17:07
Kad upišeš FON bićemo kolege praktično. :D

:) hehe, koji si ti kralj!

AdriaMart
28. 02. 2012., 18:22
Problem je sto faks koji sam ja zavrsio nema mnogo dodirnih tacaka sa FON-om jer sam ja polagao uglavnom pravne ispite sto priznajem sada me bas mnogo i ne zanima i zeleo bih da se okusam pre ili kasnije u vodama preduzetnistvam, sad dal u intenet preduzetnistvu ili nekom drugom, zelim da budem svoj na svome i da ono sto radim radim za sebe, da mi bude zadovoljstvo da radim!
Zato mislim da je FON odlican jer pruza znanja kako organizacionih nauka tako i ekonomskih a uz sve to i informatickih.



p.s. ...a i ribe tamo su vrh!!! :)

desireco
29. 02. 2012., 04:20
Ma razumeo sam. Sto se tice tih promena, ziva istina, nista nece kao sto je nekad bilo da bude, ne samo sto se ucenja tice nego i zaposljavanja. Ipak jos ima dosta do toga. Jos uvek je, ukoliko neko moze, dobro da se faks zavrsi. Malo mi je zao jer sam mnoge stvari, Lisp konkretno mogao na faksu da naucim a nesto sam izvoljevao pa sam ga tek mnogo kasnije naucio i razumeo.
Sto se studentskog zivota tice, i to je veoma lep momenat, takodje je momenat gde sa mnogim ljudima ostanes u kontaktu i kasnije ih sreces u profesionalnom zivotu i pomazete se.

Moram da se ispravim za ono 'ako neko moze', trenutno je faks minimum za bilo kakav iole pristojan posao. U principu moras da imas mnogo vise od faksa.

To da su FON-ovci najbolji **baci, to nema sumnje i ne treba da se diskutuje :). Ja mislim da je AIESEC izmisljen zbog toga da se stekne internacionalno iskustvo. (auuuu)

Eto.

Sto se inovacija tice, one bi trebale da krenu od informatike jer smo mi tu najzainteresovaniji da brze i bolje ucimo. Videcemo kako ce to da ispadne. Singulariti se blizi u svakom slucaju ;)

Sta vidis kao neke elemente buduceg obrazovanja trenutno? Khan Academy, ipad?

@Desireco
Nisi me uopste razumeo. Ja stvarno se ne bavim programiranjem niti se krecem u krugu programera svakodnevno tako da ne znam. A iskreno veliki sam skeptik po pitanju obrazovanja kako je ono formirano u 20-om veku i opstaje u 21.

Sistematicne promene u obrazovanje su polako pocele da nagrizaju temelje fakultetskih ustanova i mislim da je ta cinjenica ono sto ce dovesti do nove svetske revolucije. Mislim da cemo da predjemo iz informacionog doba u sveobuhvatno obrazovno doba.

Dzordz
29. 02. 2012., 06:21
@desireco
Bas zato sto pricam iz licnog primera mogu da kazem da fakultet nije obavezan u IT jer se relativno lako utvrdi ko sta zna.
Promene se najbrze desavaju gde ima velikog finansijskog interesa tako da sam ja prvo naleteo na lika koji radi Personal MBA i kao jednu od stvari redovno obnavlja listu knjiga koju bi trebalo znati da bi neko imao znanje priblizno MBA diplomcu. (http://personalmba.com/best-business-books/). Pise covek o tome godinama i ima dosta zainteresovanih ljudi.

Khan je sjajan ali mislim da je uopsten i nestruktuiran. iPad je iako lepa alatka samo deo price. :)

Ono sto je interesantno je da su knjige ponovo cool, sve vise je mladih i onih srednjih godina koji ponovo citaju ako ni zbog cega drugog onda zabave. Ebook citaci su definitivno pomogli.

Fakulteti i organizacija kao Khan ce morati negde da se nadje na pola puta i zato verovatno se vec nekom smucilo na DPT kad kazem da ce morati u nekoj buducnosti da se pojavi jednogodisnji kurs koji ce stvoriti junior programera/database admina/network admina.

1 godina ~ 40 radnih nedelja x 40 sati = 1.600 sati
Program moze da se sastavi na primer od 10ak predmeta (sad cu ja da pogadjam)
Smer: Programer - specijalizacija Web
1. Osnove programiranja
2. HTML/CSS
3. PHP
4. MySQL
5. Koncepti i razvoj CMS-ova
6. JavaScript i Ajax
7. Razvojne metodologije
8. Timski rad na projektima
9. Online poslovanje
10. Zavrsni rad

Mislim da je magicna cifra preko koje ne bi smelo da ide 3.000e, sa 10 studenata to je jedna vrlo fina plata u Srbiji pa i drugde. Predavanja i vezbe mogu da budu online ali mislim da je u ovom slucaju bolje da budu u ucionicama gde ce svi navici da disu ceo dan programiranje.

AdriaMart
29. 02. 2012., 20:42
@desireco


1 godina ~ 40 radnih nedelja x 40 sati = 1.600 sati
Program moze da se sastavi na primer od 10ak predmeta (sad cu ja da pogadjam)
Smer: Programer - specijalizacija Web
1. Osnove programiranja
2. HTML/CSS
3. PHP
4. MySQL
5. Koncepti i razvoj CMS-ova
6. JavaScript i Ajax
7. Razvojne metodologije
8. Timski rad na projektima
9. Online poslovanje
10. Zavrsni rad

Mislim da je magicna cifra preko koje ne bi smelo da ide 3.000e, sa 10 studenata to je jedna vrlo fina plata u Srbiji pa i drugde. Predavanja i vezbe mogu da budu online ali mislim da je u ovom slucaju bolje da budu u ucionicama gde ce svi navici da disu ceo dan programiranje.

E upravo to meni treba ! + mozda jos neki predmet poslovno-ekonomsko-organizacionog tipa!

BluesRocker
01. 03. 2012., 00:01
Mislim da je magicna cifra preko koje ne bi smelo da ide 3.000e, sa 10 studenata to je jedna vrlo fina plata u Srbiji pa i drugde. Predavanja i vezbe mogu da budu online ali mislim da je u ovom slucaju bolje da budu u ucionicama gde ce svi navici da disu ceo dan programiranje.
Mislim da je računica loša. Teško da će da se desi idealan slučaj da u grupi bude 10 studenata, tako da će predavač verovatno pristati i na 8 studenata. Neka je to 24.000€. Tu su troškovi zakupa lokala od 500€ nesečno - 6000€ godišnje, ostaje 18.000. Tu su još režije 150€ mesečno - oko 2000€ godišnje, ostaje 16.000. Godišnja amortizacija 8 jeftinih laptopova neka je 1000€, ostaje 15.000. Taj posao ne može jedan čovek da radi 40 sati nedeljno, potrebna su bar 2 predavača, tako da po predavaču (ortaku u ortačkoj firmi) imamo 7500e godišnje ili bruto 625€ mesečno. Kada se plati porez od 40% na tu sumu ostaje 375€ neto. Nisam računao firmarine, razne takse, PDV i slično. E sad, koliko je dobar stručnjak i koliko će dobro naučiti studente neko ko radi full time posao za 375€?

Dzordz
01. 03. 2012., 07:16
@BluesRocker
Ja ga preteram na jednu stranu ti na drugu :) U pravu si, kalkulacija mora drugacije da se izvede. Da probam da adaptiram racunicu.

Casovi:
Ponedeljak - Petak = online x sati
Subota i Nedelja po 8 sati u ucionici sa profesorom.
Ovako bi mogli da iznajmljujemo prostor neke skole racunara koje ionako ne rade vikendom i koristimo njihovu infrastrukturu (racunare, projektore i slicno).

Pretpostavka je da opet firma u dosta slucajeva placa vec svasta. Pa bi mogla sigurno da se izvuce neka racunica. Razne skole koje drze Microsoft kurseve imaju sasvim lep profit ali oni naplacuju 10 nedelja kurs oko 1.500e kad uletis kroz vrata. Sto je oko 4 puta vise nego koliko sam ja ovde zaracunao.

Moram za vikend da sednem bolje da proracunam ali iskreno verujem da je ovo profitabilno i za firmu direktno a i indirektno gde moze da dobije programere koje tacno zna kakvi su.

jablan
01. 03. 2012., 07:56
Program moze da se sastavi na primer od 10ak predmeta (sad cu ja da pogadjam)
Smer: Programer - specijalizacija Web

Ovo može biti program nekog jednogodišnjeg kursa za VKV programera, visokoškolsko obrazovanje ne može da se svede na jedan stack trendi tehnologija.

Dzordz
01. 03. 2012., 08:13
Ovo može biti program nekog jednogodišnjeg kursa za VKV programera, visokoškolsko obrazovanje ne može da se svede na jedan stack trendi tehnologija.

Pa i mislio sam da je to za VKV programera a ne visokoskolsko obrazovanje :)

AdriaMart
02. 03. 2012., 14:01
Jos bolje zasto ne napravi neko tj. tim pro developera video tutoriale i tekstove kao i vezbe za sve gore nabrojane predmete i stavi to na nekoliko DVD-a pa neka se predmet prodaje po ceni od npr. 100e. 10-ak predmeta = 1000e za online kurs a ja cu prvi kupiti taj komplet dvd-ova i ostalog materijala za ucenje od kuce!

???

3banchi
02. 03. 2012., 14:42
Ma dajte ljudi...ucenje nije "uputstvo za upotrebu"...ucenje je interaktivni proces!

jablan
02. 03. 2012., 15:20
neka se predmet prodaje po ceni od npr. 100e. 10-ak predmeta = 1000e za online kurs a ja cu prvi kupiti taj komplet dvd-ova i ostalog materijala za ucenje od kuce!

E aj kad kupiš baci na torrent.

mileusna
02. 03. 2012., 16:58
Jos bolje zasto ne napravi neko tj. tim pro developera video tutoriale i tekstove kao i vezbe za sve gore nabrojane predmete i stavi to na nekoliko DVD-a pa neka se predmet prodaje po ceni od npr. 100e. 10-ak predmeta = 1000e za online kurs a ja cu prvi kupiti taj komplet dvd-ova i ostalog materijala za ucenje od kuce!

???

Pa imaš sve to na Internetu for free... Ono jeste da nije narezano na DVD-u, mora pre toga da se savlada Google kao osnovni predmet.

Dzordz
02. 03. 2012., 17:28
@mileusna
Slazem se mislim da to nije pravi put. Da bi ponudili vise od onoga sto postoji na internetu besplatno dostupno tu mora biti interakcije.

AdriaMart
02. 03. 2012., 17:40
Mislio sam na nesto vise od onoga sto ima ne internetu, sistematizovano, a ne copy paste free tutoriala... srpski jezik, kontakt skypom sa profesorima i sl...

desireco
03. 03. 2012., 06:42
Mislim da je ona IT Akademija negde 2400 evrica. Mislim da bi bolje bilo da je malo pristupacnije. Code Academy ovde, gde imas priliku u paru da radis sa zvezdama programiranja pa kosta 6 hiljada dolara, istina traje oko 2 meseca i prilicno je fokusirana ali dobijas u principu solidnije znanje od IT Akademije.

Ipak to ne bih nikada poredio sa faksom. To je vise kao sto su pre bile takozvane vecernje skole, koje te osposobe da radis neki posao da bi napredovao. Faks ti vise daje znanje, onako meta, da mozes da razumes neku ublast da bi radio posao u njoj.

Pritom i dalje mislim da nije bas izvesno kako ce se univerziteti transformisati i ovde postoji diskusija o tome koliko je uopste pametno da mladi ljudi provode tamo vreme kad mogu odmah u biznis da idu.

E sad, razlog zasto to ne mozes da koristis tu u Srbiji je zato sto tu jednostavno nemas kulturu preduzetnistva i nemas dovoljno uspesnih preduzetnika koji bi bili mentori i investitori u startape koji bi bili osnovani od mladih i ne tako mladih ljudi.

Pozdrav,
Zeljko

@desireco
Bas zato sto pricam iz licnog primera mogu da kazem da fakultet nije obavezan u IT jer se relativno lako utvrdi ko sta zna.
Promene se najbrze desavaju gde ima velikog finansijskog interesa tako da sam ja prvo naleteo na lika koji radi Personal MBA i kao jednu od stvari redovno obnavlja listu knjiga koju bi trebalo znati da bi neko imao znanje priblizno MBA diplomcu. (http://personalmba.com/best-business-books/). Pise covek o tome godinama i ima dosta zainteresovanih ljudi.

Khan je sjajan ali mislim da je uopsten i nestruktuiran. iPad je iako lepa alatka samo deo price. :)

Ono sto je interesantno je da su knjige ponovo cool, sve vise je mladih i onih srednjih godina koji ponovo citaju ako ni zbog cega drugog onda zabave. Ebook citaci su definitivno pomogli.

Fakulteti i organizacija kao Khan ce morati negde da se nadje na pola puta i zato verovatno se vec nekom smucilo na DPT kad kazem da ce morati u nekoj buducnosti da se pojavi jednogodisnji kurs koji ce stvoriti junior programera/database admina/network admina.

1 godina ~ 40 radnih nedelja x 40 sati = 1.600 sati
Program moze da se sastavi na primer od 10ak predmeta (sad cu ja da pogadjam)
Smer: Programer - specijalizacija Web
1. Osnove programiranja
2. HTML/CSS
3. PHP
4. MySQL
5. Koncepti i razvoj CMS-ova
6. JavaScript i Ajax
7. Razvojne metodologije
8. Timski rad na projektima
9. Online poslovanje
10. Zavrsni rad

Mislim da je magicna cifra preko koje ne bi smelo da ide 3.000e, sa 10 studenata to je jedna vrlo fina plata u Srbiji pa i drugde. Predavanja i vezbe mogu da budu online ali mislim da je u ovom slucaju bolje da budu u ucionicama gde ce svi navici da disu ceo dan programiranje.

AdriaMart
03. 03. 2012., 17:13
Vecina koje ja znam bi zelela da ima sopstveni biznis ali im okruzenje to ne dozvoljava... Ja sam krenuo sa jenim online projekom www.pluspon.com ali bez solidnog znanja programiranja zaista sporo ide:(

desireco
03. 03. 2012., 17:27
Znam, to je veliki problem :). Takodje je veliki problem sto ljudi jednostavno ne umeju da saradjuju jedni sa drugima. Da postoji malo vise postovanja izmedju ljudi lakse bi se sa poslovnim problemima izborili.
Programiranje se da nauciti, ostalo je malo teze.

OK, sta je pluspon? Jos jedan Grupon klon? Uzgred, ja sam radio u Gruponu jedno vreme, veoma interesantna kompanija. Hteo sam da uloze u Srbiju da napravimo tu ispostavu ali su vec nemci preuzeli inicijativu. Plus sto je tu vec bilo nekoliko klonova, mada to i nije problem.

Mozda bi bolje bilo da kopiras pinterest, to je sada hit.

Vecina koje ja znam bi zelela da ima sopstveni biznis ali im okruzenje to ne dozvoljava... Ja sam krenuo sa jenim online projekom www.pluspon.com ali bez solidnog znanja programiranja zaista sporo ide:(

AdriaMart
03. 03. 2012., 18:37
pluspon.com je pretrazivac popusta, ponuda i kupona u zavisnosti od lokacije ... tj. sve ponude na jednom mestu u Vasoj blizini, ali malo kasnimo sa radom ... beta.pluspon.com je za sada u fazi razvoja!

McKracken
03. 03. 2012., 19:06
Brate, znamo za pluspon. Pomenuo si ga bar milion puta.

AdriaMart
03. 03. 2012., 20:18
OK, sta je pluspon? Jos jedan Grupon klon?

Pitao je covek!

ajankovic
04. 03. 2012., 12:08
Da se vratimo na temu. Prednost FON-a je u sticanju znanja i iskustva u poslovnim oblastima. Ukoliko si ambiciozna, ekstrovertna osoba sa bar malo inteligencije možeš da osiguraš sebi uspešnu karijeru. Sticanje veza i probijanje kroz odabrana udruženja su osnovni skill koji ne bi trebalo da propustiš na FON-u.

Uprava se veoma zalaže za uspešne studente i ispunjava im skoro sve zahteve. Potrebno je samo da im se stavi do znanja da si uspešan i da će fakultet zbog tebe da bude na dobrom glasu. Skorašnji primer (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=01&nav_category=12&nav_id=587134).

Gradivo je teorijsko i bazično. I tako je postavljeno da ukoliko si prosečne inteligencije možeš da ga savladaš lako i da odvojiš vreme za van fakultetske aktivnosti.

Ja sam imao dosta van fakultetskih aktivnosti u prve dve godine i naučio dosta o organizaciji, ljudskim odnosima i video primere talentovanih ljudi kojima se u očima vidi odlučnost. Odmah prepoznaš one koji će imati uspešnu karijeru. Pre svega zbog sposobnosti da završe bilo koji zadatak koji se stavi ispred njih.

Ali moja introvertnost je isplivala na površinu posle druge godine. Valjda sam zato i odabrao programersko-inžinjersku struku. Posle druge godine sam se povukao u svoju ljušturu i izučio o programiranju sve do čega sam mogao da dođem a što se nije učilo na fakultetu. Ovim hoću da kažem da FON nije za osobe koje vole i očekuju hardcore programiranje. Tu pre svega mislim na sistemske softvere.

Na FON-u te uče baš ono što i piše u diplomi, Inžinjer informacionih sistema. Dakle tvoj zadatak je prikupljanje zahteva, analiza zahteva, projektovanje arhitekture i implementacija poslovnog softvera. To znači da imaš dosta predmeta koji ti pomažu da razumeš poslovanje organizacija, kako bi mogao lakše da implementiraš njihove zahteve. Uče se osnovne stvari iz Computer Science (http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science) i Information Science (http://en.wikipedia.org/wiki/Information_science) ali opet je na tebi da ti to gradivo savladaš, utvrdiš i unaprediš. Doduše neke stvari su zastarele i nisu u skladu sa savremenom primenom.

Po mom mišljenju svi fakluteti u Srbiji su isti, pružaju ti osnovna znanja i u tome dobro obavljaju posao. Na studentima je da to znanje unaprede. Problem u Srbiji je što mi imamo malo instituta, odnosno mesta gde osnovno znanje i tehnologija može više da se izučava, istražuje i unapređuje. Mesto za naučnike :).

Zaključak je da ako si ti čuo da su "programeri" sa FON-a mnogo dobri, to je uspeh tih konkretnih osoba a ne uspeh fakulteta. Fakultet im je samo pružio osnove a oni su sami dogurali do sledećeg nivoa. FON je u tom smislu odlična sredina koja neguje individualnost. Ako ne planiraš da ideš na predavanja i da se probijaš po studentskim organizacijama ili te je mladost napustila :) nemoj da upisuješ FON.

AdriaMart
04. 03. 2012., 18:03
Upravo ono sto meni treba menadzerstvo sa posebnim osvrtom na informacione tehnologije, a iskreno harcore programiranje i ne bas... Vise prakticna primena IT sistema i kreiranje online biznisa.

desireco
04. 03. 2012., 23:38
Kolega moram da ti se zahvalim na ovom elokventnom i detaljnom opisu. U principu sve je bas tako kako si napisao.

Kada sam ja studirao bila je odredjena ekipa ljudi, mislim da smo uzivali da sticemo nova znanja i da budemo sjajni programeri, profesori su takodje nas stimulisali u tome stremljenju. Nije sve bilo idealno ali generalno informaticarski deo je bio prilicno dobar a poslovni je dobro dosao.

Da se vratimo na temu. Prednost FON-a je u sticanju znanja i iskustva u poslovnim oblastima. Ukoliko si ambiciozna, ekstrovertna osoba sa bar malo inteligencije možeš da osiguraš sebi uspešnu karijeru. Sticanje veza i probijanje kroz odabrana udruženja su osnovni skill koji ne bi trebalo da propustiš na FON-u.
...

desireco
04. 03. 2012., 23:40
Moram da pitam :) posto si ti CEO, koliko vas ima u tom PlusPon-u? Sigurno ste dobili koji krug investicija?

Pozz,
Zeljko

pluspon.com je pretrazivac popusta, ponuda i kupona u zavisnosti od lokacije ... tj. sve ponude na jednom mestu u Vasoj blizini, ali malo kasnimo sa radom ... beta.pluspon.com je za sada u fazi razvoja!

McKracken
05. 03. 2012., 02:09
Ne vuci ga za jezik :D


@desireco: Cek, ti si Zeljko Dakic, right? Long time, no see :D

AdriaMart
05. 03. 2012., 22:59
Troje za sada!

desireco
06. 03. 2012., 09:26
Right :) Zdravo druze.

@desireco: Cek, ti si Zeljko Dakic, right? Long time, no see :D [/QUOTE]

AdriaMart
06. 03. 2012., 20:49
@McKraken - ti bas ne znas sta ces sa sobom u zivotu ? Radi nesto pametnije!

McKracken
06. 03. 2012., 21:07
Wooohooooo, CEO has shown me my place :D