PDA

Pogčedajte punu verziju : Pocetnik u ASP.NET - pomozite


celawi
14. 06. 2006., 19:27
Pozdrav svima,

Odlucio sam se da pocnem sa ucenjem ASP.NET. Gledao sam u Mikro Knjigi,oni imaju 4 knjige:
1. ASP Vodič za programere (+ CD), Autor Greg Buczek, Datum izlaska: 08.01.2002
2. Active Server Pages 3: kratak kurs (+ CD), Autor: Eric A. Smith, Datum izlaska 29.11.2001
3. ASP.NET sa C#, Autor:A. Russell Jones
4. ASP.NET, naučite za 24 časa, Autor:Joe Martin, Brett Tomason

Zanima me vase misljenje o knjigama,koju da kupim i da li neko moze da mi objasni koji mi je programski jezik najbolji za ucenje ASP.NET (neko kaze Visual web developer2005 express edition, neko je za Visual Studio, Visual Basic,C#... ) cemu sluzi svaki,i sta mi je sve potrebno da bi poceo sa radom?

Uanpred vam hvala na odgovoru

degojs
14. 06. 2006., 20:18
Active Server Pages 3 nije ASP.NET tako da to otpada. Za ostale knjige namam pojma. U svakom slučaju, gledaj koja obuhvata i novi ASP.NET 2.0, a ne samo 1.0 i 1.1.

Visual Web Develope je "lakša" verzija Visual Studija, a ni jedan ni drugi nisu programski jezici kao C# i Visual Basic.NET.

Visual Web Developer ti je više nego dovoljan i odličan je, bar koliko sam ja video.

Ostaje ti još da se odlučiš za C# ili VB.NET. Moj savet je C# iako je VB.NET za nijansu i lakši i lepši :) Jednostavno, kasnije ćeš lakše da razumeš i Javu i ostale C-like jezike.

Obrati pažnju u kom jeziku su primeri u knjizi, pošto si početnik da ne bi bilo odlučio si C#, a kupio ASP.NET knjigu sa primerima pisanim u VB.NET-u.

Vokic
14. 06. 2006., 21:57
Mogu ti preporuciti odlicnu serijicu video tutoriala koji idu uz Visual Web Developer, ASP.NET 2.0 i VB ili C#... Na kraju imas i cetiri video fajla kao tutorijal za kompletan projekat izrade Quiz Engine :)

Inace se sve to vuce sa www.learnvisualstudio.com, te tako tamo imas i tutorijale za VB.NET, C#.NET itd. itd. neki su besplatni, a neki se placaju...

celawi
15. 06. 2006., 00:03
[QUOTE=degojs]

Visual Web Developer ti je više nego dovoljan i odličan je, bar koliko sam ja video.
Ostaje ti još da se odlučiš za C# ili VB.NET.

Jel mi mozes reci cemu mi sluzi Visual Web Developer,ako se ja odlucim za C# da mi bude programski jezik?

Vokic
15. 06. 2006., 02:11
Koliko sam ja skontao celu tu pricu do sada, Visual Web Developer ti sluzi da odradis sve sto jedna asp.net 2.0 web aplikacija treba da sadrzi (stranice, SQL, skripte itd. itd.) C# ili VB u svemu tome sluze za reakciju na evente. Znaci recimo da si kliknuo na neko dugme. Klikom se poziva VB ili C# kod koji ce da odradi ono za sta je taj klik predvidjen... Valjda... Neka me neko ispravi ako gresim...

jablan
15. 06. 2006., 10:18
Neka me neko ispravi ako gresim...
Ne grešiš, mada je to jako pojednostavljena slika. Kod iole ozbiljnijih aplikacija, C# je jezik u kome se piše osnova, dok je ASP samo alatka za prezentaciju.
Moj savet je C# iako je VB.NET za nijansu i lakši i lepši
Reći ću samo LOL :)

celawi
15. 06. 2006., 13:59
Znaci kako sam ja shvatio, Visual web developer sluzi za pravljenje HTML (aspx), a C# (aspx.cs) sluzi za odrzavanje logike iza te web aplikacije. Jesam li u pravu?

Vokic
15. 06. 2006., 14:20
Otprilike tako nesto...

degojs
15. 06. 2006., 22:26
Znaci kako sam ja shvatio, Visual web developer sluzi za pravljenje HTML (aspx), a C# (aspx.cs) sluzi za odrzavanje logike iza te web aplikacije. Jesam li u pravu?

Samo da pojasnimo do kraja: u Visual Web Developeru radiš i jedno i drugo. Dakle, C# kod takođe programiraš u tom Visual Web Developeru, da ne misliš da ti treba Visual Studio pored toga.

Jablan:
Reći ću samo LOL

Ja to kažem svaki put kad vidim jezik sa C-like sintaksom (mada tu su mi, koliko sam video, i Perl, PHP i slično). Šta je - tu je, pa se kao svi pravimo da je kod čitak ili bar geek.. Ili smo u toj fazi da nam odavno deluje normalno :D

BASIC i Pascal su uvek pre moj izbor, samo kad bi još mogao da biram :)

celawi
16. 06. 2006., 00:50
U cek cek,sad si me zbunio. Da li mislis da je C# i ASP.NET kod, koji pisem u visual web developeru?? Jel tako ili nekako drugacije

degojs
16. 06. 2006., 02:39
Pa, da.

Hehehe, vidim da malo brkaš stvari.

Dakle, nabavi Visual Web Developer i to je sve što ti treba da bi programirao ASP.NET aplikacije (u C# ili VB.NET-u plus HTML, jednostavno rečeno :)).

Kad kupiš knjigu i kreneš, biće ti jasnije.

jablan
16. 06. 2006., 08:54
BASIC i Pascal su uvek pre moj izbor, samo kad bi još mogao da biram :)
Pa da l' možeš u isti koš da bacaš i bejzik i paskal... Po toj logici (korišćenje engleskih reči za programiranje) bi COBOL bio najlepši. :) Moj izbor takođe bi bio neki jezik iz Wirth-ove kuhinje (pre Modula nego Pascal doduše), ali BASIC!!! Svetogrđe!:1007:

Ahh language advocacy, moj omiljeni. ;)

Petar Marić
16. 06. 2006., 09:48
Python je moj weapon-of-choice - kao što se da pretpostaviti iz avatara ;)

Dragi Tata
16. 06. 2006., 18:47
Moj izbor takođe bi bio neki jezik iz Wirth-ove kuhinje (pre Modula nego Pascal doduše), ali BASIC!!!


Ma Basic je super, pogotovo Sinclair-ov...

degojs
16. 06. 2006., 19:34
jablan:
Pa da l' možeš u isti koš da bacaš i bejzik i paskal... Po toj logici (korišćenje engleskih reči za programiranje) bi COBOL bio najlepši. Moj izbor takođe bi bio neki jezik iz Wirth-ove kuhinje (pre Modula nego Pascal doduše), ali BASIC!!! Svetogrđe!

O kom bejziku pričaš? Sigurno ne o VB.NET-u ako govorimo generalno o tome za šta je sposoban i slično, a što se engleskih reči tiče ne vidim ni da je npr. C# nešto "siromašan".

COBOL je ekstreman primer, sigurno ima takvih primera i na drugom kraju.

gosn.prirodni
13. 08. 2006., 12:55
Moje iskustvo a i skustvo ljudi koji čitaju mnogo više programerske literature od mene da sy O'Reilly izdanja tu najbolja i da teško možeš pogrešiti. Wrox je ok tj bio je za ASP al mislim da što se ASP.NET tiče ima i boljih...

U principu, iako je rešenje povoljnije izbegavam domaće prevode stranih knjiga. Ako ikako možeš da dođeš do originalnog izdanja na engleskom jeziku to ti je bolje, naši prevodioci neke stvari rešavaju na način koji me ne čini sretnim i uglavnom mi otežava čitanje.

Malo sam zakasnio sa odgovorima al možda ti posluže. Mislim da CET radi O'Reilly, ako se ne varam.