PDA

Pogčedajte punu verziju : Eye-tracking pomoć Usability testovima


Goran Aničić
03. 08. 2005., 08:32
Još jedan odličan tekst (http://psychology.wichita.edu/surl/usabilitynews/72/eyetracking.htm) iz "kuhinje" SURL (http://psychology.wichita.edu/surl/usabilitynews) (Software Usability Research Laboratory) koji govori kako eye-tracking istraživanja mogu biti od velike koristiti i dopuna tradicionalnim usability testovima. Testnoj grupi zadata su dva zadatka:
pronađi kontakt podatke,
obavi kupovinu prema uzrastu dece, koja je trebalo da obave na tri e-commerce Web lokacije koje prodaju dečije igračke.

Dobijeni rezultati mogu biti veliko olakšanje u redizajniranju UI, jer mogućavaju bolje razumevanje korisnika, odnosno kako oni vide određene elemente UI i šta u stvari traže na stranici, te koji elementi im najviše odvlače pažnju, a koje ignorišu. Članak je propraćen odličnim ilustracijama.

conica
12. 01. 2006., 16:31
Postovanje Gorane

U pravu si kada kazes da je ova tema izuzetno zanimljiva i korisna za proucavanje. Ovom prilikom navela bih jos jednu eyetrack studiju koju su izveli Poynter i Stanford 1998, a koju sam koristila u jednoj svojoj analizi 2001. godine.

Studija i njen opis (kao i rezultati) dostupni su na adresi http://www.poynterextra.org/et/i.htm

Ona se bazirala na pracenju "pogleda" prilikom citanja kategorije news sajtova. Rezultati su veoma zanimljivi, i naravno, veoma vazni u kreiranju sajta (arhitektura i dizajn informacija) news kategorije.

Toliko za sada
cheers
Cony

ivanhoe
12. 01. 2006., 19:03
Treba obratiti paznju da rezultati iz 98 nisu vise nuzno merodavni u 2006-toj jer su se navike populacije oko web-a drasticno promenile u medjuvremenu i vecina ljudi se "utrenirala" da koristi browsere i standardne interfejse...

Ne kazem naravno da nisu korisni i ovi podaci, jesu veoma, samo mislim da treba imati odredjenu dozu naucnog skepticizma u vezi sa primenjivoscu na moderni dizajn...

conica
13. 01. 2006., 11:12
U pravu si što se sadržajnih delova izveštaja tiče. Ono na šta treba da se obrati naročita paznja jesu zaključci u vezi redosleda pozicija na stranici gde oko prvo gleda, pošto na osnovu toga može da se definiše, u zavisnosti od potreba, koja informacija i eventualno u kom obliku da se postavi na određenu poziciju.