PDA

Pogčedajte punu verziju : Potreban pouzdan CSS koder (Lead Front End Techologist)


mungos
31. 08. 2006., 18:22
Lokacija: nije bitna (bilo gdje sa Balkana)
Tip posla: part-time
Plaćanje: po radnom satu

Širimo naš tim i potreban nam je izuzetno pouzdan CSS koder. Radi se po satu i značajno je da nam treba osoba koja je pouzdana, pedantna i tačna. Neko ko je sposoban da redovno šalje izvještaje sa statusom, zna da koristi kolaboracione alate tipa activeCollab i u mogućnosti je da radi u okruženju tjesnih rokova. Poseban plus je brz Internet i svakodnevno online prisustvo na Internetu, odnosno da je osoba u mogućnosti da brzo reaguje na novi radni zadatak.

Potrebna su sledeća znanja:

1. XHTML, CSS2 (expert)
2. Cross-browser kodiranje (expert)
3. Poznavanje IE6 bugova u dušu (expert)

Bonus znanja:
1. AJAX
2. JavaScript, DHTML


Vaš CV zajedno sa linkovima prema 3 sajta koja ste kodirali pošaljite na marko.bijelic (at) gmail.com

cvele
01. 09. 2006., 10:55
e ovako neko i meni treba tako da slobodno saljite cv i na cvele@default.co.yu (moguce i stalno zaposlenje)

Ilija Studen
01. 09. 2006., 11:04
Ko plaća više? ;)

Šalu na stranu, drago mi je da vidim da su traženi CS stručnjaci koji su odmakli malo dalje od Dreamweavera.

cvele
01. 09. 2006., 12:56
I vise nego trazeni, ja proganjam ovakve ljude :)
salu na stranu, vec 6 meseci nemogu da pronadjem ozbiljnog, kvalifikovanog coveka.

jasmanac
01. 09. 2006., 13:09
Ih bre 6 meseci :) Pa to pola godine :D

modeus
01. 09. 2006., 13:13
sve se moze kad se hoce (ili kad se dobro plati ;) )

jasmanac
01. 09. 2006., 14:26
Citaj ovo drugo :D

modeus
01. 09. 2006., 14:27
:P Hehehe

jablan
01. 09. 2006., 15:40
Mi takođe imamo problema da nađemo čoveka. Čini mi se da ni pare nisu problem, jer je malo njih uopšte došlo do pregovora o plati...

mungos
01. 09. 2006., 15:43
Ajte, ja cu onda da napustim sve moguce trenutne poslove i da kodiram samo CSS kad je potraznja tolika (pare nisu problem), a prema zakonu ponude i potraznje to su ogromne pare :)

Mislim, ipak je malo pretjerivanje da nema raspolozivih CSS kodera.

Dragan Babić
01. 09. 2006., 15:49
Ajte, ja cu onda da napustim sve moguce trenutne poslove i da kodiram samo CSS kad je potraznja tolika (pare nisu problem), a prema zakonu ponude i potraznje to su ogromne pare :)

Mislim, ipak je malo pretjerivanje da nema raspolozivih CSS kodera.

Bukvalno, evo mene mozete cimati kad god vam treba neko za rush job. Ako imam uslova nikada ne odbijam ponudu. Ali za part/full time nisam zainteresovan, samo freelance.

jasmanac
01. 09. 2006., 15:50
U poslednje vreme citam gomilu oglasa gde je potreban prvoklasan front-end developer i kao svi se zale kako ne mogu da nadju adekvatnog. Cak sta vise pricao sam sa skoro svim tim ljudima i na kraju se ispostavi da im je potreban obican producer koji ustvari radi najobicnije stancovanje prezentacija od 8 do 16h... Dajte molim vas za to nije potrebno biti expert!

mungos
01. 09. 2006., 15:58
Pazi Jasmanec, trazi se expert koji moze adekvatno da obavi posao. Dvije bitne stavke:

1. Ako koder odradi lose CSS, dzaba ulaganje u sve ostale faze procesa interfejs dizajna
2. Pod expert, podrazumijeva se neko ko je u stanju da rjesi problem u razumnom periodu, a ne neko kome treba pet dana da otkloni prosjecan problem u IE6

CSS industrija pati od odredjene da kazem nafuranosti na te Web standarde. Razumljivo je da postoje projekti i klijenti gdje se striktno trazi CSS, ali isto tako ja se srecem sa gomilom klijeneta koje prosto boli uvo u cemu je kodiran sajt. Ja radim po defaultu sve CSS i od 2002. godine sam u toj prici sa Web standardima i zato trazim za nas tim takodje CSS kodera. Mozda sam ja vise oguglao pa ne smatram da je znanje CSS danas nekakav specifican dar, ali to je par godina industrijski standard, ne vise fancy tehnologija. Ali kazem jedno je pozitivna nalozenost na standarde, ali opet druga je stvar da recimo CSS koder zahtjeva na Balkanu satnicu dva puta vecu od project managera na istom tom projektu.

jablan
01. 09. 2006., 16:03
Jebaga, ja ne iznosim mišljenje, već činjenice. Većina kandidata nije znala čemu služi LINK tag.

Ne znam šta tačno podrazumevaš pod štancovanjem prezentacija. Nama treba neko ko za zadati PSD pravi koliko toliko čist kôd i približno identičan prikaz u modernim brauzerima. Za nekog je to prvolasan front-end developer, za drugog običan producer...

jasmanac
01. 09. 2006., 16:12
Pa znaci opet se vracamo na pricu o ceni :)

Potreba za procesom na Balkanu je maximum 15% od svih projekata koje uradis. Zasto? Pa zato sto to nema ko ovde da plati. Nemojmo uopste da se folirmo... Ko ce ti ovde platiti sve te ljude? Mozes na prstima izbrojati takve firme. Samim tim nije ti potreban expert za front-end development (sto nije samo puki CSS slozices se). Ako pominjes ceo taj proces to znaci da postoji dobar budget pa samim tim i potreba za expertom cija je cena definisana na trzistu.

Jablane, da se ne lazemo to ti je najobicniji producer a ne expert u front-end developmentu ;)

jablan
01. 09. 2006., 16:16
Običan, ne-običan, nema ga.

mungos
01. 09. 2006., 16:18
Stvar organizacije i optimizacije poslovanja, odnosno samog procesa. Pazi kada postoji dovoljan obim poslova (koji variraju po raznim parametrima), ne vidim kakav je problem npr. rasporediti posao između informacionog arhitekte, vizuelnog dizajnera i CSS kodera. Ako svaki od njih svaki dan ima šta da radi, i radi upravo ono što najviše voli da radi, why not?

Sad što se tiče razlike između producera i front end-experta, teško je sad definisati bitne razlike. Ti napolju imaš poslove profila ovog: http://jobs.37signals.com/jobs/406

Bitna je razlika da onda vrhunski front-end expert (koji nije nikako producer) i nema šta da radi na konkursu za posao gdje je definisan Balkan kao lokacija, nego svoje usluge prodaje worldwide po svjetskim cijenama. Simple as that :)


Onda http://jobs.37signals.com/categories/1/jobs i srećno u traženju posla :)

jasmanac
01. 09. 2006., 16:25
A kada ne postoji dovoljan obim? Sta ces sa svim tim ljudima? :)

E to sve radi jedan expert front-end developmenta i zato je i cena visoka ;) Nabroj mi 5 agencija ovde u Srbiji koje imaju sve te ljude u jednom timu, IA/Visual/Coding? :)

mungos
01. 09. 2006., 16:28
Pa pazi :)

Ako smo u ovom trenutku bukirani za minimum 6 narednih mjeseci posla, vjeruj mi da se isplati imati sve te ljude u timu :)

jasmanac
01. 09. 2006., 16:30
Marko, ne pricam o tebi vec o preostalih 85% firmi ovde u Srbiji koje traze experta a nemaju nikakvu potrebu za istim ;) Vec im posao radi i obican senior web dizajner. Bas ovo sto je nas dragi nam Jablan naveo ;)

modeus
01. 09. 2006., 16:31
A kada ne postoji dovoljan obim? Sta ces sa svim tim ljudima?

E to sve radi jedan expert front-end developmenta i zato je i cena visoka Nabroj mi 5 agencija ovde u Srbiji koje imaju sve te ljude u jednom timu, IA/Visual/Coding?

ahahhaa.. dobra sala... toga nema ni u rumuniji :)

mungos
01. 09. 2006., 16:33
Ja sam trazio experta u oglasu, za ostalih 85% firmi zaista ne znam :)

Dragan Babić
01. 09. 2006., 16:44
Ja sam ubedjen da dobar interfejs/web/experience/whatever dizajner mora da zna (vrlo dobro) informacioni dizajn, potom da ume da napravi bombonicu od interfejsa da te tera da lizes ekran, ali na kraju i da dovoljno poznaje markap i CSS. Ako imas takvog (ili si takav) to je kvalitet, a ne da imam 5 ljudi da mi rade jednu stvar.

Moje licno misljenje...

modeus
01. 09. 2006., 16:46
Slazem se sa Draganom. Ovakvog coveka zaista mozes nazvati ekspertom. Mislim, zamisli CSS codera koji ne zna da stilizuje, recimo linkove, i da ga prilagodi vizuelnom identitetu samog sajta?

mungos
01. 09. 2006., 16:46
Nemam ni ja nista protiv kompletnog interfejs dizajnera, ali trenutna situacija je takva.

Ali obrati paznju da je svaki interfejs u jednom od ta tri polja (IA, vizuelni dizajn, CSS) losiji nego u ostala dva. Ako nista, bar izgubi vise vremena na jednoj od tih stavki. U varijanti tri covjeka da rade to, produktivnije se radi :-)

Dragan Babić
01. 09. 2006., 17:31
Ali obrati paznju da je svaki interfejs u jednom od ta tri polja (IA, vizuelni dizajn, CSS) losiji nego u ostala dva. Ako nista, bar izgubi vise vremena na jednoj od tih stavki. U varijanti tri covjeka da rade to, produktivnije se radi :-)

Ubedjen sam upravo u suprotno, mislim da takav nacin rada iziskuje mnogo vecu organizaciju i iskustvo ukljucenih developera upravo u takvom okruzenju -- kojih mislim da ovde nema mnogo, ako uopste. Tu treba jako mnogo komunikacije izmedju njih, otezavajuca okolnost je ako se radi na daljinu, i mislim da se gubi na produktivnosti ukoliko ovi faktori nisu zadovoljeni (developeri moraju da se slazu medjusobno, da se "razumeju", da poseduju iskustvo). To ti onda povlaci i neophodnost dobrog project managera preko koga sve mora da ide, pa HR lika, pa pitaj boga sta sve ne... Na kraju cemo doci do toga da imas sekretaricu koja samo kuva kafu (jer kuva dobru), jednu koja dize slusalicu, itd.

Jednostavno mislim da je bolje imati jednog (ili vise) dobrog profesionalca nego tri od kojih svako hoce da istera svoju pricu. Kao ilustraciju procitaj Johanssonov (46bereastreet.com) tekst o njegovom skorasnjem redizajnu sa Veerle-om i pogledaj sta se desilo. On tera vodu na svoju accessibility vodenicu, a onda hoce da sto vise usminka stvari. Na stranu ishod te kolaboracije (oji je u najbolju ruku osrednji), hocu da ukazem na konflikt interesa koji potencijalno vreba kada imas tri samoziva egoisticna dizajnera od kojih ni jedan ne voli da popusti. :)

mungos
01. 09. 2006., 17:47
Dragan:
Ubedjen sam upravo u suprotno, mislim da takav nacin rada iziskuje mnogovecu organizaciju i iskustvo ukljucenih developera upravo u takvom okruzenju -- kojih mislim da ovde nema mnogo, ako uopste. Tu treba jako mnogo komunikacije izmedju njih, otezavajuca okolnost je ako se radi na daljinu, i mislim da se gubi na produktivnosti ukoliko ovi faktori nisu zadovoljeni (developeri moraju da se slazu medjusobno, da se "razumeju", da poseduju iskustvo). To ti onda povlaci i neophodnost dobrog project managera preko koga sve mora da ide, pa HR lika, pa pitaj boga sta sve ne... Na kraju cemo doci do toga da imas sekretaricu koja samo kuva kafu (jer kuva dobru), jednu koja dize slusalicu, itd.


Gledas upravo u all-in-one lika sa tog aspekta koji stiže da obavi sve to, i još da skuva kafu :-)

Uglavnom diskusija je duga i zanimljiva na ovu temu. Samo kažem, treba probati obije varijante. Sad većina se snalazi bolje u one-man-show varijantima jer nam je svima poznato da je najbolji posao onaj koji obavimo sami. Ali ne kaže se džaba za menadžment da je vještina završavanja poslova uz pomoć drugih ljudi :-)

ivanhoe
01. 09. 2006., 18:06
Jednostavno mislim da je bolje imati jednog (ili vise) dobrog profesionalca nego tri od kojih svako hoce da istera svoju pricu.

Slazem se sa ovim, pod uslovom da mozes da nadjes coveka koji je dobar u svemu tome, ali to je tesko...

Moje licno iskustvo je da je za IA ipak bolje da radi tim od bar 2-je, jer se tako dolazi do boljih i balansiranijih resenja (a i moze da se podeli posao). Dizajn treba da radi jedan covek (dizajner jeli) da bi ispao konzistentno, a kodiranje moze i pojedinac i tim kodera, zavisi od projekta. Znaci neki optimum je bar 2 coveka: koder sa izvesnim dizajnerskim znanjem, i dizajner koji zna ponesto o kodiranju, i oboje da se razumeju u principe dizajna interfejsa. Meni takva varijanta prilicno dobro funkcionise, i u smislu brzine, i u smislu kvaliteta...

mungos
01. 09. 2006., 18:16
Upravo to što Ivanhoe reče. Ali u gomili projekata treća karika je da daš trećem pouzdanom čovjeku da to iskodira, dok interfejs dizajneri mogu da se bave nešto bitnijim pitanjima.

ivanhoe
02. 09. 2006., 14:44
Upravo to što Ivanhoe. Ali u gomili projekata treća karika je da daš trećem pouzdanom čovjeku da to iskodira, dok interfejs dizajneri mogu da se bave nešto bitnijim pitanjima.

naravno...kao i uvek u poslu, ako to ima finansijsko opravdanje (tj. ako ima dovoljno posla za sve ljude), onda sto da ne..

ako nista drugo prednost veceg tima je da ako te jedan covek ispali u sred projekta, ostatak posla se raspodeli na vise ljudi i manje ih optereti nego kad ste samo dvoje-troje ...

Vokic
02. 09. 2006., 16:22
Kad se vec raspravlja o strucnom kadru... :) Kako i da nadjete strucan kadar koji ima puno iskustva i mnogo koda pod prstima kada niko nece da zaposljava pocetnike koji bi kroz rad dosli do nekog iskustva... Kad kazem pocetnike mislim na ljude koji znaju nesto (nisu experti) a nemaju, sto se kaze, produkcionog i live iskustva, nego samo iskustvo iz tutorijala i onog sto rade kuci na localhostu... Sta ima lose u tome zaposliti i nekog ko nema dovoljno iskustva i jos uvek nije profesionalac i malo ga uputiti u stvari? Nadam se da sam bio jasan :)

jablan
02. 09. 2006., 17:07
Sta ima lose u tome zaposliti i nekog ko nema dovoljno iskustva i jos uvek nije profesionalac i malo ga uputiti u stvari?

Probaću da dam svoje objašnjenje. Ja lično nemam ništa protiv zapošljavanja ljudi bez profesionalnog iskustva, niti je to jedan od kriterijuma na našem konkursu. Naravno da je lakše kad se vidi masan portfolio sa kvalitetnim radovima, ali to svakako nije ni neophodno ni dovoljno.

Ono što mislim da je problem kod kandidata bez iskustva je to što se oni ne trude da izvuku maksimum iz vremena koje su proveli po školama, fakultetima ili birou. Ljudi misle da je dovoljno imati diplomu ili sertifikat, a nisu se potrudili ni svoju sopstvenu veb prezentaciju da sastave (ako su konkretno u pitanju veb dizajneri).

Mladi veb dizajneri i programeri ne shvataju u kolikoj su prednosti nad drugim strukama: potrebna su im jako mala, gotovo nikakva, ulaganja da bi počeli da uče zanat: jeftin komp, sto i stolica, par knjiga i priručnika, kakav-takav internet link i šuko utičnica. Eh, da, i ono što je izgleda najveći problem: entuzijazam za samostalno učenje i rad.

modeus
02. 09. 2006., 17:12
pa mnogi vide neki cool sajt i pomisle: "...e, da se manem ja poljoprivrede, ovo je izgleda cool.. ovi veb saitovi..."

Ja UVEK pomazem pocetnicima, koje zaposlim, ali moram prizanti da jednostavno nisu svi za ovaj posao...

Dzordz
02. 09. 2006., 17:22
@Vokic
Evo ja potpisujem da su me primili bez ikakvog iskustva sa nekim hobi projektima koje sam prikazao i sa znanjem 95% iz knjiga i sa neta (nisam poceo jos da radim posto sam u takozvanoj vojsci)

mungos
02. 09. 2006., 17:58
Jedna stvar koju pocetnici nemaju, a navedena je u naslovu ove teme jeste izraz "pouzdanost". Tu je bitna razlika. Tacnost, pedatnost, to su neke stvari koje se sticu u profesionalnom radu. I ne treba ovo mjesati sa pocetnickom marljivoscu.

Kad je u pitanju deadline jednostavno je tesko priustiti sebi da vam pocetnik koji pet dana rjesava problem u IE6 bude usko grlo u procesu. Tako stvari stoje. S druge strane za pocetnike uvijek ima posla i postoji gomila firmi gdje ce sasvim biti zadovoljni sa pocetnik, i cak sa druge strane upravo traze pocetnike.

Vokic, ne znam sta da ti kazem, javi se sa referencom pa mozda mozes da se okusas. Ne gori uvijek svim projektima pod nogama. Odma te stavim u vatru i vidis sam jel mozes ili ne mozes da obavis zadatak . Ali opet moras da imas barem jednu referencu koda koji je tvoje najvece dostignuce u dosadasnjoj karijeri, licni blogovi su danas sasvim normalna pojava i pruzaju dovoljno mogucnosti da eksperimenteses malo dalje od localhosta.

Vokic
02. 09. 2006., 22:07
Pa dobro, ja za takve firme ne znam.. Uostalom nisam mislio na totalne pocetnike koji znaju par tagova.. Mislio sam i na ljude koji vec znaju dosta ali nemaju taj momenat iskustva sa robusnim aplikacijama kao ni iskustva tipa "to se radi ovako" za neke postojece i uglavnom poznate probleme, bug-ove itd. itd. Zato sluze forumi :1074: Sto se tice blogova i sopstvenih sajtova koje ljudi naprave, tesko se moze reci da ce tu doci do akumulacije iskustva u radu sa jakim aplikacijama posto takve stvari obicno nemaju velike posete.. Elem, nije ni bitno :) Puno sam se raspisao :1075:

@Dzordz

E, i ja sam od 8. septembra u vojsci :1081: Znaci samo freelance narednih 9 meseci :1042:

Ilija Studen
02. 09. 2006., 22:26
Ček, ček. Sa nekim minimalnim iskustvom odmah na velike aplikacije? Šta bi sa napredovanjem korak po korak, manjim ili većim laktanjem, izigravanjem "Pick me, pick me!!!" dosadnog klinca?

Od sedenja i čekanja nema mnogo. Posla ima, na sve strane. Jeste da je u početku sića ili volontiranje u pitanju, ali to je po meni sasvim normalno - od negde se mora krenuti. Jedna od najbitnijih stvari da bi bio dobar je kilometraža - sve dolazi sa radom. Zato sam pre za pravljenje sopstvenog bloga i igranje nego za sedenje i čekanje poslovnu ponudu lokalne softverske firme koja radi na velikim aplikacijama. Sa 10g iskustva uvek možeš da pucaš na njih ;)

mungos
02. 09. 2006., 22:42
Ilija je sve odlicno rekao. Bitno je da iza sebe imas neke solidne standardne projekte gdje si pokazao da si pouzdan i da mozes efikasno da rjesis problem. Ne sad da radis odmah novi Yahoo! ili nesto slicno veliko, iako ce ti takvo nesto obecavati brojni poslodavci. Sve ostalo je masina u koju se vremenski vrlo brzo upada (u odnosu na neke tradicionalne profesije) u kojoj se stvari rade brzo, ucis stalno, rjesavas nove izazove i tu na kraju i uradis neke veoma zanimljive stvari u karijeri :)

Ali potrebno je da se pokrenes sa mrtve tacke i napravis jednu jedinu stvar. Ne dvije, ne tri... nego samo jednu. To ce ti dalje otvoriti nove vidike i sanse.

Vokic
03. 09. 2006., 01:36
Sve je to ok ali me opet niste razumeli.. Nisam ni rekao da se ide sa minimalnim iskustvom na velike aplikacije.. Naravno da se mora poceti sa necim svojim, laktati se itd. itd. Ja samo kazem da tako nesto nije uvek dovoljno da bi se preslo na neki veci nivo... Nego, kao sto rekoh sve to nije ni bitno... Covek je lepo postavio oglas za posao, a mi se ovde razbacali :1075: Sorry mungos...

misk0
03. 09. 2006., 10:36
Naravno da se mora poceti sa necim svojim, laktati se itd. itd. Ja samo kazem da tako nesto nije uvek dovoljno da bi se preslo na neki veci nivo...

Hm, nije samo iskustvo i portfolio bitan da bi se preslo na 'vishi nivo' - po meni bitniji je entuzijazam i zelja. Ako toga imas, grebaces, bices 5 puta odbijen - 6 put ces proci. Bitno je da se trudis i zelis. Obicno (govorim o sebi) volja i hrabrost da se suocis sa nekim problemom i da ga rijesim dovode do konacnog rjesenja. Isto tako fleksibilnost je bitna u kreiranju odluka i zelja, tj vishe u njihovom modifikovanju. Zacrtas sebi da postanes programer, pocnes da ucis .NET i C#, naucis ali nema posla i nema i nema i sutra se pojavi VB.NET posao sto je 'blizu' i ako si flexibilan prihvatices i otici u drugom smjeru. Tvoj cilj je ispunjen, postao si programer, razlikuje se od pocetne ideje da to nije C# vec VB ali cilj je postignut!

Tako ja nekako vidim napredovanje u karijeri, ne mora znaciti da je tacno i najbolje.