PDA

Pogčedajte punu verziju : Lansiran Tehnopolis na B92.net!


Dejan Bizinger
02. 10. 2006., 14:22
Zadovoljstvo mi je da napisem da je lansiran Tehnopolis (http://www.b92.net/tehnopolis)! Konacno ce B92 sajt imati adekvatnu Tech sekciju. Ima dosta autora poznatih na forumima. Svi zainteresovani da pisu mogu slobodno da me kontaktiraju.

Ocekujem komentare, predloge...

http://www.b92.net/tehnopolis

[nq]
02. 10. 2006., 18:29
evo citamo :)

marinowski
02. 10. 2006., 19:36
Cestitke na Tehnopolisu, drago mi je da vidim poznata imena sa foruma.

Ja bih voleo da vidim autora clanka i na naslovnoj stranici.

ZeroStyle
02. 10. 2006., 20:08
Čestitke, dodana vec u bookmark.

noviKorisnik
02. 10. 2006., 20:56
Ostavih komentar i sad preostaje da molim boga da moderator odobri ... živi bili pa videli :-)

borstale
02. 10. 2006., 21:06
Vi`š ti kako oni to tajno... :) nego, nema RSS feed

Baic
02. 10. 2006., 21:08
Ostavih komentar i sad preostaje da molim boga da moderator odobri ... živi bili pa videli :-)

Sta te to cudi nekoliko puta sam se regisrtovao na njihov forum i jos uvek cekam da se smiluju da mi odobre registraciju. Registrujem nick na blogu, kazu da mi je mail poslat a ja ga ni do dan danas nisam dobio, zatrazim novu lozinku ista stvar.

Tako da necu ni da gledam sta je to B92 novo rezirao.

zira
02. 10. 2006., 21:24
Poslao sam komentar na jedan tekst, sto je bluesman pisao. Pohvala naravno za tekst.

Par sati od tada komentar i dalje nije objavljen (da sam nesto kritikovao, pomislio bi da je komentar izbrisan). Dakle, od neke diskusije tamo nema neke vajde. A bez toga ne valja. Ono sto ne razumijem je zasto komentare ne pustaju u realnom vremenu, a potom neke koji ne odgovoaraju uklone kad vec moderisu, a ne ovako da satima ne objavljuju komentar.

Nesto mi mnogo strogo ovo moderisanje za danasnje doba... Tako da ne vjerujem da cu vise komentarisati tamo... sto i nije neka steta sto bi rekli neki :)

BluesRocker
02. 10. 2006., 21:32
Meni smeta što moram da otvorim stranicu da bih video ko je autor. Nečije ime bi me možda privuklo da nešto pročitam što sam naslov ne bi.

Ilija Studen
02. 10. 2006., 21:37
Moderisanje komentara na političkim temama ima smisla, ali ne vidim zašto bi se isto praktikovalo za tehnički deo sajta. Probajte sa public komentarima + naknadma moderacija. Ako ne bude išlo, uvek možete da se vratite na ovaj sistem koji je sad u funkciji.

Btw, kvalitet određenog bloga gledam po dva kriterijuma:

* Koliko korisnog materijala donosi
* Koliko su kvalitetne i obilne diskusije na njemu

Jedno bez drugog može, ali najbolje je kada su obe stvari na mestu - i ekstra kvalitetni teksotvi i ekstra žive i kvalitetne diskusije.

kodi
02. 10. 2006., 22:09
da sumiram:

Meni smeta što moram da otvorim stranicu da bih video ko je autor. Nečije ime bi me možda privuklo da nešto pročitam što sam naslov ne bi.



Moderisanje komentara na političkim temama ima smisla, ali ne vidim zašto bi se isto praktikovalo za tehnički deo sajta. Probajte sa public komentarima + naknadma moderacija. Ako ne bude išlo, uvek možete da se vratite na ovaj sistem koji je sad u funkciji.



nego, nema RSS feed




;)

edit: i naravno pohvala za b92 team, odlicna ideja.. sad samo treba da budete pametni i da ne napravite od svega ovoga previse "saren" blog.. :)

Goran Aničić
03. 10. 2006., 00:02
Koliki su honorari za tekstove?

Denis_Radenkovic
03. 10. 2006., 00:04
Apple je zvanicno najavio Aperture 1.5 na Photokina eventu koji je održan u Nemckoj 25. septembra (http://www.b92.net/tehnopolis/mac.php?nav_id=213811)

Typo na " Nemckoj"

Tj. mogao bi post da bude sa linkovima :)

Apple (http://apple.com) je zvanicno najavio Aperture 1.5 (http://www.apple.com/aperture/) na Photokina (http://www.photokina-show.com/0472/apple/photoeditingsoftware/appleaperture15/) eventu koji je održan u Nemckoj 25. septembra...itd

Dejan Bizinger
03. 10. 2006., 10:48
Hvala na odgovorima i zanimljivim predlozima i primedbama.

Prvo bih hteo da napisem da sve vase sugestije i primedbe smatram veoma bitnim i da cu uvek pokusati da izadjem u susret vasim zeljama u skladu sa nasim mogucnostima.

@Novikorisnik, Zira, Ilija Studen: Sto se tice komentara, ne verujem da ce biti vise od 10% neobjavljenih komentara (samo ako budu reklame) Trudicemo se da vreme od slanja do objavljivanja komentara svedemo na sto je mogucu manju meru. Ne mogu to samo ja da radim ne toliko zbog obima posla nego zbog toga sto nisam stalno na Internetu. Tek smo poceli, tako da trazim samo malo razumevanja u startu, dok ne iskoordinisem sa kolegama moderaciju. Rekao sam kolegama da malo i oni pustaju komentare na Tehnopolisu. Budite sigurni da uopste nece biti stroga moderacija pogotovo za vas sa foruma.

Za sve komentare koji stignu od 9-17h bice vrlo brzo pusteni :).

Zira, voleo bi da i dalje komentarises tekstove kao i svi ostali sa DPT-a. BTW. Sad cu da ti ulinkujem Donesi.com na moj tekst na blogu :).

Kada smo vec kod moderacije, videcu sa developerima da nekako srede da ovde nema moderacije tj. da bude kao sto je Ilija napisao post moderacija. Ako to nije problem resiti sa tehnicke strane, bice tako. Tako je i na blogu.

@borstale: Bice uskoro i RSS. Da je do mene bilo bi odmah, ali treba developer da ga napravi.

@Baic: Desava se da neko ne dobije mejl sa lozinkom na blogu ali je u najcescem broju slucaja stvar u tome da korisnik ima web mail adresu pa mu greskom mejl ode u Bulk. Ja uvek izadjem u susret onima koji se jave da nisu dobili mejl na blogu. Slobodno mi posalji privatnu poruku sa korisnickim imenom na blogu koji si izabrao i email adresom pa cemo to da resimo.

@BluesRocker: Konstatacija je na mestu, videcu da uradim nesto po tom pitanju

@Goran Anicic: Trenutno je tako da nema honorara jer nema ni sponzora a ovaj Tehnopolis se radi na moju inicijativu tj. nije inicijalno ukljucen u budzet. Ovih dana cu gledati da nadjem jednog jakog sponzora koji ce biti spreman da podrzi Tehnopolis i ako to bude slucaj, bice i honorara. Honorari ce biti kao i u stampanim casopisima a sto je mnogo bitnije bice na vreme.

Trenutno, saradnici kao kompenzaciju za svoje pisanje na Tehnopolisu dobijaju self promotion, a planiram da im dam banere ili posebnu stranicu sa njihovim informacijama. Verujte da ako Tehnopolis nastavi kako je krenuo da ce self promotion biti mnogo znacajniji od samog honorara.

@Denis Radenkovic: Prihvacene su sugestije

Dragan Babić
03. 10. 2006., 11:04
Fino je, samo gledaj da ne bude same old, same old...

noviKorisnik
03. 10. 2006., 13:16
E - prošli komentari - sooper :-) ... nego, prilično sam razočaran organizacijom svega toga, može se već naslutiti iz mog komentara koji je većim delom offtopic na bluesmanov tekst. Da da, evo pisaću o tome na nekom svom blogu, ionako nisam ništa već mesecima, ostaviću link ovde, možda bude i neke koristi od tih primedbi.

bluesman
03. 10. 2006., 13:44
Mene si našao da offtopicu-uješ? :)

noviKorisnik
03. 10. 2006., 13:55
(... jače od mene, šta ćeš...

dinke
03. 10. 2006., 13:55
Hehe, meni zao sto kod mene (jos) nema komentara, ali kad sam procitao komentare na bluesmanov tekst shvatio sam da sam ja odlicno prosao ;)

vidi vidi novi smajlici ;)

Baic
03. 10. 2006., 14:01
@Dejan Bizinger: Na blogu sam koristio gmail, probacu ponovo sa mailom od nekog svog domena koji nije toliko restriktivan. A na forumu ni ona nije prosla.
Pokusacu u toku dana pa ako neprodje javicu da pomognes.

Hvala.

Dejan Bizinger
03. 10. 2006., 14:23
Nema na cemu, javi se ako i dalje ne dobijes mejl.

Sto se tice foruma, znam kakva je situacija. Admin foruma i citavog sajta vodi brigu oko toga i ja tu nemam nikakve nadleznosti pa se stoga i ne mesam.

ivanhoe
03. 10. 2006., 15:28
Hehe, meni zao sto kod mene (jos) nema komentara, ali kad sam procitao komentare na bluesmanov tekst shvatio sam da sam ja odlicno prosao ;)


joj, mene su oni komentari toliko iznervirali da mislim da necu vise uopste da gledam komentare... nekako mi izgleda da bi se vise isplatilo pisati o velikom bratu i tome zasto je neko otisao iz emisije, bar bi citaoci bili upoznati sa tematikom...

Inace dobri su vam tekstovi..

noviKorisnik
03. 10. 2006., 18:33
Evo, napisao sam najavljeni esej o Tehnopolisu - Sajt b92 dobio novi kvart - Tehnopolis (http://novikorisnik.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=39677) (... i nemam pojma kad ću sledeći put nešto slično, zamorno je to meni, skoro ko čitanje :-)

MorenoArdohain
03. 10. 2006., 18:36
Posto me Dejan nije udostojio odgovora na PP, ovim putem zelim da ga pitam da li se planira redizajn celog sajta B92, i "ciscenje" koda i konverziju u tableless format? Btw, na to isto pitanje me B92 nije udostojio odgovora pre oko 2 godine.

Ala vreme brzo leti.

Dejan Bizinger
03. 10. 2006., 18:44
Izvini sto ti nisam odgovorio ali sam svakako nameravao. Sajt B92 je veoma velik i zbog toga se redizajn sajta radi po segmentima sajta.

Inace, ne mogu svima odmah da odgovorim i pored toga sto bih tako voleo posto sam u vecoj guzvi ovih dana, ali i pored toga odgovaram u pristojno vreme. Vrlo retko nekom ne odgovorim.

Kao sto mozete da vidite, prihvatio sam sugestiju da se ime autora odmah vidi u izvodu teksta kako bi neko mogao da odluci da li da procita tekst i samo na osnovu imena autora. Vise puta sam dokazao da sam otvoren za konstruktivne sugestije i da cenim misljenje zajednice kao sto je DPT.

borstale
03. 10. 2006., 19:09
Sad sam tek video komentare na Bluesov tekst :). Izgleda da b-92 ima posetioce koji komentarišu baš sve što može da se komentariše i tamo stvarno treba više moderatora nego novinara.

bluesman
03. 10. 2006., 20:29
Ćuti, dobro je da nisam dobio packe što ne pišem ćirilicom ili nešto slično... recimo, ne kažem "Amen" na kraju...

jablan
03. 10. 2006., 22:53
da li se planira redizajn celog sajta B92, i "ciscenje" koda i konverziju u tableless format? Btw, na to isto pitanje me B92 nije udostojio odgovora pre oko 2 godine.
Ja najiskrenije mislim da B92 treba da pazari pristojan CMS. Štaviše, mislim da je to trebalo da uradi davno, a da je cena prelaska svakim "tehnopolisom" sve veća. Ni dizajnerski ni organizaciono postojeći DIY CMS ne može da izdrži zahteve koji non-stop rastu. Iz iskustva znam da od jednog trenutka svaka intervencija na sajtu postaje "budženje" i krpljenje i na kraju se od svega napravi masa neraspredivog kôda, dok menadžment iznova i iznova odlaže ulaganje vremena i para u redizajn i rewrite.

PS. Daj bože da nisam u pravu...

Goran Aničić
04. 10. 2006., 12:33
...Ni dizajnerski ni organizaciono postojeći DIY CMS ne može da izdrži zahteve koji non-stop rastu...

Kad već pomenu, problem skalabilnost je već sada evidentan, a o konzistentnosti i usabilityju sa front-end strane i da ne govorimo.

Dejan Bizinger
04. 10. 2006., 14:40
Da li mogu da se navedu neki primeri koji potvrdju da B92 CMS "ne moze da izdrzi zahteve koji non stop rastu i problem skalabilnosti"?

Takodje, zanima me na sta si konkretno mislio kada si napisao problem konzistentnosti? Sto se tice usability-ja, ako si mislio na navigaciju ona se stalno poboljsava i mislim da je prilicno user-friendly. Ako si mislio na problem sporijeg nalazenja starijih tekstova sa tim se slazem, ali i mnogi drugi veliki svetski sajtovi imaju taj problem.

Slazem se da ima mesta za poboljsanjima kojih uvek i ima, ali takodje se i mora priznati da je ovo najbolji sajt koji Srbija ima. Nisam subjektivan, to sam uvek mislio.

Goran Aničić
04. 10. 2006., 15:03
Da li mogu da se navedu neki primeri koji potvrdju da B92 CMS "ne moze da izdrzi zahteve koji non stop rastu i problem skalabilnosti"?

Takodje, zanima me na sta si konkretno mislio kada si napisao problem konzistentnosti? Sto se tice usability-ja, ako si mislio na navigaciju ona se stalno poboljsava i mislim da je prilicno user-friendly. Ako si mislio na problem sporijeg nalazenja starijih tekstova sa tim se slazem, ali i mnogi drugi veliki svetski sajtovi imaju taj problem.

Mogao bih (i ne samo ja) potanko da analiziram UI/IA/usability, ali ne ovde.

Slazem se da ima mesta za poboljsanjima kojih uvek i ima, ali takodje se i mora priznati da je ovo najbolji sajt koji Srbija ima. Nisam subjektivan, to sam uvek mislio.
Uh, sad ga pretera ;)
Definiši kategoriju " najbolji sajt "

jablan
04. 10. 2006., 15:12
Da li mogu da se navedu neki primeri koji potvrdju da B92 CMS "ne moze da izdrzi zahteve koji non stop rastu i problem skalabilnosti"?
Pa pročitaj ono što kaže Moreno, kao i nK-ov post na blogu. Meni je recimo zapalo za oko to što su tekstovi u tehnopolisu (i na ostatku B92, ali na tehnopolisu je to baš bitno) oskudno (čitaj: nikako) formatirani. Nema PRE tagova za delove kôda, nema hiperlinkova i svih drugih finesa koje danas nude ama baš svi CMS-ovi. Mislim, sve su to pojedinačne primedbe, ali ih ima, i smetaju, i stoje već godinama. A sajt raste. Pogledaj samo gornji meni i desnu kolonu, svaki čas se dodaju nove stavke, te život, te blog, te tehnopolis, samo trpaj. Milion linkova na jednoj stranici.

Ne znam tačno, ali mogu da pretpostavim pod kakvim je presingom taj programerski tim (ili programer) i kakav kod nastaje kao posledica.

Što se skalabilnosti u smislu performansi tiče, ja nisam primetio problem, ali skalabilnost u smislu organizacije sadržaja je definitivno kompromitovana.
takodje se i mora priznati da je ovo najbolji sajt koji Srbija ima. Nisam subjektivan, to sam uvek mislio.
Najposećeniji možda, ali reći da je "najbolji" je jako hrabro. Čak i da jeste najbolji, znaš onu poslovicu: "u zemlji slepaca, jednooki je kralj"?

Dejan Bizinger
04. 10. 2006., 15:14
Mogao bih (i ne samo ja) potanko da analiziram UI/IA/usability, ali ne ovde.
Uh, sad ga pretera ;)
Definiši kategoriju " najbolji sajt "

Znao sam da ces to da napises :). Naravno, kada se kaze "najbolji sajt" moze da se misli na razne sajtove kao "najbolji sportski sajt", "najbolji sajt za putovanja", "najbolji biznis sajt", "najbolji tech sajt"... Pod "najbolji sajt" sam mislio "najbolji sajt za nalazenje pravih informacija iz razlicitih oblasti" ili skraceno news portal. Samo sto vec neko vreme B92 sajt prerasta iz klasicnog news portala i u opsti portal. B92.net je za Srbiju isto sto je BBC.co.uk za Veliku Britaniju, CNN.com ili Nytimes.com za USA. Ipak su to cinjenice.

Dejan Bizinger
04. 10. 2006., 15:27
Pogledaj samo gornji meni i desnu kolonu, svaki čas se dodaju nove stavke, te život, te blog, te tehnopolis, samo trpaj. Milion linkova na jednoj stranici.

Slazem se da ima dosta linkova ali ce uskoro biti grupisani u slicne celine.

Najposećeniji možda, ali reći da je "najbolji" je jako hrabro. Čak i da jeste najbolji, znaš onu poslovicu: "u zemlji slepaca, jednooki je kralj"?

Slazem se ali i ja bih voleo da ima vise kvalitetnih sajtova, ne treba se plasiti kvalitetne konkurencije koja samo moze da ti pomogne da budes bolji. Ne mislim da smo mi u svim oblastima najbolji, to bi bilo neskromno.

Niko ne moze da ospori to da stalno izbacujemo nesto novo i trudimo se da stalno budemo bolji i pored toga sto trenutno nemamo pravu konkurenciju. I pored toga ne sedimo skrstenih ruku. Ulaze se u nove servise a i pored toga mi se cini da to ne nailazi na adekvatan odjek npr. na blogovima. Na primer, kada Google izbaci nesto novo bez obzira koliko je to korisno pogotovo za nas iz Srbije svi ce o tome da pisu na svom blogu. A mi ako izbacimo blog, tehnopolis i slicno retko ko odluci da pise o tome na svom blogu.

To sam primetio i na primeru mog sajta Humanost. Mnogo manje ljudi je o tome pisalo nego sto sam mislio ali i pored toga nisam odustao od tog projekta. Bez obzira da li ima ocekivan pozitivan odjek u javnosti.

Dragi Tata
04. 10. 2006., 15:39
ali takodje se i mora priznati da je ovo najbolji sajt koji Srbija ima

Mora li? :)

Mislim da ćemo "morati" da se složimo da se ne slažemo po ovom pitanju.

jablan
04. 10. 2006., 15:41
Niko ne moze da ospori to da stalno izbacujemo nesto novo i trudimo se da stalno budemo bolji i pored toga sto trenutno nemamo pravu konkurenciju.
Da se odmah ogradim, govorim svoje utiske...

Imam blagi utisak da vam je visoka posećenost malo "udarila u glavu"... Pa ljudi ne dolaze na vaš sajt zato što imate dobar CMS, već zato što nudite nešto što drugi nemaju - koliko-toliko objektivne vesti i često ažuriranje istih. I, kao što sam već rekao, najposećeniji sajt nije (uvek) i najbolji (štaviše, voleo bih da se apstraktni pojmovi poput loš/dobar sajt malo opreznije koriste).

Porediš vaš sajt i Gugl... Gugl dobrim delom svojih poteza probija granice poimanja veba, što se ni za jedan vaš servis ne može reći. Čak i oni Guglovi projekti koji ne donose ništa revolucionarno imaju veliki odjek na tržištu i diktiraju poteze konkurencije (MS, Yahoo i ekipa). Ne bih da zvučim potcenjivački, ali vi ste instalirali Drupal za blog i šta očekujete - da devojčice počnu da lepe vaše postere?

Da se vratim na temu, smatram da bi bolji potez bio da ste postojeći (prevashodno kvalitetan, da se razumemo) sadržaj reorganizovali i redizajnirali, umesto što se trudite da od informativnog sajta pravite svaštaru - malo dijete, malo alternativne medicine, malo sporta, malo automobila, malo kompjutera. Jednostavno mislim da vaša organizacija, što informatički, što kadrovski ne može da podmiri tako široke zahteve.

boccio
04. 10. 2006., 15:53
Ja najiskrenije mislim da B92 treba da pazari pristojan CMS. Štaviše, mislim da je to trebalo da uradi davno, a da je cena prelaska svakim "tehnopolisom" sve veća. Ni dizajnerski ni organizaciono postojeći DIY CMS ne može da izdrži zahteve koji non-stop rastu.
Ne znam... Ja to na njihovom mestu ne bih radio. Ni jedno komercijalno resenje u sustini ne odgovara velikoj medijskoj kuci, jer svaka ima specificne zahteve. Enterprise resenja koja se tailor-uju (uf, koji izraz) zahtevima klijenta, tipa Vignette-ovih obicno kostaju kao petosobni stan u centru Beograda. Za te pare mogu da uzmu sve nas sa foruma da im godinu dana pravimo CMS :)

Ono sto definitivno stoji je da im sistem nekako "visi", vidi se da je radjen pre par godina i da je od tada samo budzen. Sa druge strane cost/benefit analiza je dosta prosta. Sta bi donelo ulaganje u modernizaciju CMS resenja? Tipa Web 2.0 UI, full multimedia streaming, integracija CMS-a sa nekim asset management sistemom, groupware-om i sl.

Da li bi dobili veci market share? Vernost citalaca? Pozicionirali se u odnosu na konkurenciju? Tesko ista od toga... zato i guraju ovako, tu ih potpuno razumem. Samo je pitanje dokle :) Jer onaj mucenik kome upadne da redizajnira taj sistem ima prvo da sabije tablu kafetina...

Goran Aničić
04. 10. 2006., 15:56
Ne bih da zvučim potcenjivački, ali vi ste instalirali Drupal za blog i šta očekujete - da devojčice počnu da lepe vaše postere?
;) složio bih se sa ovim, a poređenje B92 sa Googleom je, blago rečeno, neprimereno.

jablan
04. 10. 2006., 16:07
Ne znam... Ja to na njihovom mestu ne bih radio. Ni jedno komercijalno resenje u sustini ne odgovara velikoj medijskoj kuci, jer svaka ima specificne zahteve.
Prvo, licitirati sa bilo kakvim ciframa bez podrobnijeg istraživanja tržišta je malo nezahvalno. Npr. moja firma tailoruje (kroji, što da ne) enterprise CMS koji košta kao garsonjera u Kruševcu. Ne kažem da bi on bio idealan za B92, već da tržište treba dobro proučiti pre apriori odbacivanja nekog predloga...

Drugo, tačno je da za te pare mogu da nas okupe na godinu dana, ali je pitanje da li mogu da nas plaćaju svake iduće godine da im dodajemo nove zezalice (te AJAX, te feedovi...)... Poenta gotovog rešenja je i u tome što znaš da neko drugi na tom alatu non-stop radi i da ne moraš ti da se zezaš da ga krpiš kad izađe nova verzija brauzera, neki exploit, kad treba da se doda load-balanser i milion drugih stvari o kojima razmišljaju ljudi koji su plaćeni za to, a ne neki siroti PHP koder koga cimaju za svaku sitnicu.

Dragan Babić
04. 10. 2006., 16:15
...ali takodje se i mora priznati da je ovo najbolji sajt koji Srbija ima. Nisam subjektivan, to sam uvek mislio.

Dejane mislim da je ovo najveći nonsens koji sam čuo u poslednje (veoma dugo) vreme. Trudiš se da budeš objektivan i korektan (što jesi, da se razumemo), tako da ti se ova izjava nikako ne uklapa u percepciju pomenute lokacije. On možda jeste najveći sajt u Srba, ali najbolji (čak i u najlabavijem smislu) -- pa nećemo se baš sada gađati vagonima...

... I pored toga ne sedimo skrstenih ruku. Ulaze se u nove servise...
Ako "ulaganjem" smatraš odobrenjem s vrha da se napravi nova sekcija sajta -- to je još jedan promašaj. B92 je velika medijska kuća koja u ovom slučaju ne honorariše tekstove (konkretno o tehnopolisu govorim), to je meni skoro uvreda. Znači vi pravite pare od posećenosti tog dela sajta, a ovamo šatro nemate da platite autore tekstova. Iz mog ugla ovo je još jedan dokaz kako je B92 samo jedan bully kojem se može jer ima veliku posećenost.

boccio
04. 10. 2006., 16:21
Jablane tu si u pravu, ali postoji jedan detalj.

Kuca njihovog renomea i platezne moci bi valjda trebalo da ima i neki webdev tim? Ili barem da ima vrlo cvrst ugovor sa 3rd party solution providerom. Cisto kao kontra tezi da gotovo komercijalno resenje uvek neko radi i krpi, ne mislim ja da oni plate 2 sirota programera da im naprave CMS pa posle da cupaju kosu... Mali tim koji full-time radi na razvoju, sigurnosti i odrzavanju CMS-a je na godisnjem nivou prilicno konkurentan garsonjeri u Krusevcu :) Pritom, nije sve u ceni... ima nesto i u imidzu, zar ne?

Dejan Bizinger
04. 10. 2006., 16:30
Imam blagi utisak da vam je visoka posećenost malo "udarila u glavu"... Pa ljudi ne dolaze na vaš sajt zato što imate dobar CMS, već zato što nudite nešto što drugi nemaju - koliko-toliko objektivne vesti i često ažuriranje istih. I, kao što sam već rekao, najposećeniji sajt nije (uvek) i najbolji (štaviše, voleo bih da se apstraktni pojmovi poput loš/dobar sajt malo opreznije koriste).

Apsolutno se slazem sa tim da ljudi ne dolaze na nas sajt zato sto imamo dobar CMS nego zbog sadrzaja. To je potpuno tacno. Ali zasto onda kada se kritikuje moja izjava da je B92 sajt najbolji spominje CMS!? Nisam ja rekao da smo najbolji sajt zbog naseg CMS-a :).

Porediš vaš sajt i Gugl... Gugl dobrim delom svojih poteza probija granice poimanja veba, što se ni za jedan vaš servis ne može reći. Čak i oni Guglovi projekti koji ne donose ništa revolucionarno imaju veliki odjek na tržištu i diktiraju poteze konkurencije (MS, Yahoo i ekipa). Ne bih da zvučim potcenjivački, ali vi ste instalirali Drupal za blog i šta očekujete - da devojčice počnu da lepe vaše postere?

Ja nisam poredio nas sajt sa Googleom, to ne mozes da procitas u mojim porukama. Ja sam poredio nas sajt sa sajtovima kao sto su BBC, CNN, NYTimes. Nas sajt sa Googleom nema nikakve veze. Ja sam spomenuo Google posto je nekima bitnije da napisu da je Google izbacio novi, nebitan feature na Google Talku nego da napisu nesto za domaci web.

Ne bih da me neko pogresno shvati. Na primer, Svakodnevicu blog smatram kao odlican blog i cak bih pitao Gorana da pise kolumnu na Tehnopolisu ali znam da ne bi pristao, barem ne trenutno :). Ali, let's face it da li je vest da je Google Talk dostupan svima sa stanovista korisnika u Srbija i tech industrije u Srbiji i regionu bitnija od Tehnopolisa ili npr. Humanosti?

Slazem se da Drupal ima nedostataka i da je bolje da smo sami napisali blog ali to mnogo vise i kosta i duze traje. Inace, mnogi geekovi predlazu Drupal po pitanju sigurnosti i stabilnosti, i Slashdot i Spredfirefox su koristili ili koriste Drupal. Da li mozes da kazes koja je tvoja preporuka OS blog resenja za podsajt kao B92 Blog?

@boccio: Apsolutno se slazem sa svim napisanim

@Goran: Jos jednom, nisam poredio B92 sa Googleom. Takodje, pitanje i za tebe koji je po tebi bolji CMS kao multiblog platforma? Mozda Wordpress za vise korisnika ali to tada jos nije bilo na datom nivou ne znam kako je sada. Neki nisu losi, ali nemaju automatsko kreiranje RSS feedova za svaki blog i druge stvari.

MorenoArdohain
04. 10. 2006., 16:33
Sto se tice usability-ja, ako si mislio na navigaciju ona se stalno poboljsava i mislim da je prilicno user-friendly.

Ovo je prilicno banalan primer ali pokazuje kakvo je njihovo poimanje user friendly navigacije: preko pretrazivaca naidjem na stranu sa komentarima na neku od njihovih vesti - a na doticnoj strani nema link na tu vest. Kako sad da nadjem vest? Gde su breadcrumbs?

Treba li da napomenem da je to tako vec duze vreme?

Dejan Bizinger
04. 10. 2006., 16:40
Dejane mislim da je ovo najveći nonsens koji sam čuo u poslednje (veoma dugo) vreme. Trudiš se da budeš objektivan i korektan (što jesi, da se razumemo), tako da ti se ova izjava nikako ne uklapa u percepciju pomenute lokacije. On možda jeste najveći sajt u Srba, ali najbolji (čak i u najlabavijem smislu) -- pa nećemo se baš sada gađati vagonima...


Ako "ulaganjem" smatraš odobrenjem s vrha da se napravi nova sekcija sajta -- to je još jedan promašaj. B92 je velika medijska kuća koja u ovom slučaju ne honorariše tekstove (konkretno o tehnopolisu govorim), to je meni skoro uvreda. Znači vi pravite pare od posećenosti tog dela sajta, a ovamo šatro nemate da platite autore tekstova. Iz mog ugla ovo je još jedan dokaz kako je B92 samo jedan bully kojem se može jer ima veliku posećenost.

Koji sajt je najbolji u Srbiji?

Ne mislim na odobrenje sa vrha. Svi servisi dosta kostaju. I sam Tehnopolis kosta, jer se koriste resursi zaposlenih koji su placeni.

Autori trenutno nisu placeni kroz tekstove, ali bi to vrlo brzo trebalo da se promeni posto radim na tome. Svi oni su pristali na takav oblik saradnje posto pretpostavljam da znaju da nisu samo pare ono sto donosi korist. Postoji nesto sto se zove i self promotion. Mnogi bi platili kada bi mogli da pisu na B92 Blogu, ali ne mogu.

Napomena: Mi ne zaradjujemo na Tehnopolisu. Kada budemo zaradjivali, zaradjivace i nasi saradnici. Ne znam da li neko vidi neki baner na Tehnopolisu koji nije nas.

MorenoArdohain
04. 10. 2006., 16:44
Najbolji sajt u Srbiji je DevProTalk. I tacka.

jablan
04. 10. 2006., 16:52
...lud zbunjenog... Ovde neko nekog ne razume.

Ali zasto onda kada se kritikuje moja izjava da je B92 sajt najbolji spominje CMS!? Nisam ja rekao da smo najbolji sajt zbog naseg CMS-a :).
Pa ti si potegao argument kako je vaš sajt najbolji (evo sad mi smešno kad kucam ovu rečenicu :)) Niko od nas u startu i nije kritikovao sadržaj, već upravo CMS.

mungos
04. 10. 2006., 17:01
Ulaze se u nove servise a i pored toga mi se cini da to ne nailazi na adekvatan odjek npr. na blogovima. Na primer, kada Google izbaci nesto novo bez obzira koliko je to korisno pogotovo za nas iz Srbije svi ce o tome da pisu na svom blogu. A mi ako izbacimo blog, tehnopolis i slicno retko ko odluci da pise o tome na svom blogu.


Google ima u sustini dosta specifican brending i zajednicu medju geekovima koji ga obozavaju. Sva srece sto b92 komjuniti niji toliko mocan u Web sferi, inace bi nam domaci Web izgledao kao b92 blog.

Kad vec prozivas :) domacu blogosferu, bilo bi dobro da se vidi koliko je to domacih blogova i uopste kvalitetnih sajtova linkovao b92 u poslednjih godinu dana, a da ti blogovi ne pripadaju blog.b92.net mrezi ili autori tih blogova paralelno pisu i za b92 blog i imaju vlastite blogove.

Dragan Babić
04. 10. 2006., 17:04
Mnogi bi platili kada bi mogli da pisu na B92 Blogu, ali ne mogu.

Nadam se da čuješ sam sebe dok to izgovaraš...

ivanhoe
04. 10. 2006., 17:25
rekoshe ljudi ovde dosta toga pametnog, pa samo da napomenem da se slazem..

B92 ima ozbiljnih problema sa upotrebljivoscu, ja sam stalni korisnik vec jako dugo i dalje mi se desava da se ponekad potpuno pogubim pokusavajuci da nadjem neku vest.. kako sajt raste i usloznjava se, to postaje sve veci i veci problem..

Takodje, da ne ispadne kako samo pljujem svaku novu inicijativu, da napomenem da mi se tehnopolis bas svidja, konacno ima da se procita nesto interesantno svaki dan, na srpskom jeziku, a da nije u vezi sa politikom.

Doduse sudeci po komentarima i ljudima koji te komentare pisu, mozda bi trebalo da se vise orijentisete na textove ala politikin zabavnik, zanimljivosti iz sveta tehnike, nego na neke geek teme... posto su geekovi ocigledno u manjini...

zira
04. 10. 2006., 18:53
Ja cu kao i obicno biti antiprotivan :)

Prvo, drago mi je da se otvaraju novi servisi.

Sto se tice Tehnopolisa, nisam znao da ne placaju autore. To mi se ne dopada. Drugo, vec sam rekao sta mislim o politici moderisanja komentara na B92 (nista dobro).

Nisam uopste siguran koliko takav servis u sklopu B92 moze biti zanimljiv na duze staze ljudima sa DTP (napominjem "na duze staze"). Ciljna grupa sajta B92 trazi manje strucne tekstove, i takvih treba da bude. Ja ne vjerujem da cu ga redovno posjecivati (komentarisati tekstove sigurno necu), iz istog razloga iz koga ne idem na CNN da citam tehnoloske tekstove.

Meni se licno ne dopada niti uredjivacka politika niti mnogo toga na B92 (u svim medijima, TV je negdje na dvocifrenom kanalu da sto rjedje naletim na njega), niti mogu smatrati ozbiljnim sajtom nekoga ko dozvoljava da mu se na sajtu uopste (a kamoli tek na naslovnoj strani) pojavljuju tekstovi nekoga ko sebe vabi imenom Queeria.

Sajt B92 smatram jedim od najmanje demokraticnih sajtova (sta god to meni u mojoj glavi znacilo) i primjer kako se uredjivackom politikom sajta i reakcija korisnika pokusava formirati javno mnenje.

Dejane, ovo nije nista licno, cak nije upuceno tebi, veoma postujem ono sto ti licno radis.

bluesman
04. 10. 2006., 19:09
Ja mislim da je ovo postala već 2-3 tema o sajtu B92 ili uređivačkoj politici te kuće. Plašim se da se ponavljamo...

Ja sam prihvatio pisanje za Tehnopolis iz 2 razloga: pomoć i podrška čoveku čiji trud cenim i bar skroman doprinos razvoju IT scene jer mislim da nije sve jedno ako trtpljamo na svojim blogovima koji imaju posećenost takvu kakvu imaju ili žvalavimo na sajtu koji je najposećeniji u ovom delu Evrope.

Nemojte da mešate blog.b92.net i tehnopolis, to su dve različite stvari.

Goran Aničić
04. 10. 2006., 19:10
Jos jednom, nisam poredio B92 sa Googleom. Takodje, pitanje i za tebe koji je po tebi bolji CMS kao multiblog platforma? Mozda Wordpress za vise korisnika ali to tada jos nije bilo na datom nivou ne znam kako je sada. Neki nisu losi, ali nemaju automatsko kreiranje RSS feedova za svaki blog i druge stvari.

Pazi, upravo tražiš određenu vrstu konsaltinga za jedan komercijalni sajt (bar ga tako predstavljate), ali na nekomercijalnoj osnovi - besplatno.

Takođe, cela ova tema, pretenciozno nazvana "Lansiran Tehnopolis na B92.net!" je jedna vrsta besplatnog PR-a, odnosno akt gerila-marketinga. Šta bi bilo kada bi svako od nas ovde najavio dodavanje nove rubrike na sopstvenim sajtovima?

A u suštini se radi o dodavanju još jedne sekcije na sajt, što iziskuje cirka 5 sekundi na bilo kom opensource CMS-u.

Autori trenutno nisu placeni kroz tekstove, ali bi to vrlo brzo trebalo da se promeni posto radim na tome. Svi oni su pristali na takav oblik saradnje posto pretpostavljam da znaju da nisu samo pare ono sto donosi korist. Postoji nesto sto se zove i self promotion. Mnogi bi platili kada bi mogli da pisu na B92 Blogu, ali ne mogu.

Pre 5, 6 godina radio sam dve rubrike za magazin Internet Krstarice, i bio sam regularno plaćen za to. Izgovor da B92 "još ne zarađuje od toga" pada u vodu, jer to nije problem autora, već sajta i vašeg biznis koncepta koji ne može da valorizuje čak ni nečiji besplatan rad.

dinke
04. 10. 2006., 21:29
Kao prvo da vas zamolim da malo spustite loptu. Ova tema se pretvorila u neku vrstu linca Dejana i B92 (ciji je on ovde nezvanican predstavnik) nego u diskusiju o tehnopolisu.

Bluesman je lepo rekao, svi mi koji smo pristali da pisemo za tehnopolis, pristali smo iz jednostavnog razloga da bi se nas glas "cuo" kod veceg broja ljudi, nego sto je to slucaj sa nasim privatnim blogovima. To je ujedno i najveci motiv kod mene, jer self promotion kod nasih ljudi meni ne znaci nista (posto vec 5 godina radim iskljucivo sa ljudima spolja), a isto bi vazilo i za neki skroman autorski honorar (koji je ruku na srce simbolican u odnosu na nasa primanja).

B92.net mozda nije "najbolji" sajt (molim da mi neko definise kategoriju "najbolji") ali je svakako najposeceniji sajt u Srbiji svidjalo se to nama ili ne. B92.net ima losu navigaciju, i to je vise puta receno ovde, ali kakve sad veze ima CMS sajta B92.net sa Tehnopolisom ?

@Goran Anicic
Tehnopolis nije samo jedna sekcija na nekom tamo sajtu, vec je znacajan za DPT po tome sto njegovi istaknuti clanovi tamo imaju svoje tekstove. Ako cemo tako, na slican nacin smo pricali o PC Magazinu (sa pravom) kada si ti preuzeo ulogu urednika tamo.

@Dejan Bizinger
Nije tacno da niko nije primetio tvoj projekat (humanost.org). Naprotiv, ja sam jedno vreme drzao flash banner u headeru svog bloga, sve dok mi Dragan Babic nije skrenuo paznju da isti pravi problem sa layoutom kod ljudi koji imaju ukljucen neki flash blocker.

Sto se B92 tice, ja sam ga ispljuvao samo tako glede velikog brata, a o VIP Blogu bolje i da ne pricam. Verujem da vecina nas ovde ima negativno misljenje o njihovoj uredjivackoj koncepciji. Ali sa druge strane, i dalje stoji da su oni (b92.net) na neki nacin pioniri Interneta na ovim prostorima, jer su prvi ponudili najazurnije vesti na svom Internet sajtu. Mozda su postali na neki nacin zrtva svog uspeha (mali dev tim koji je slamovan zahtevima), no to je sad druga prica.

jablan
04. 10. 2006., 22:33
B92.net ima losu navigaciju, i to je vise puta receno ovde, ali kakve sad veze ima CMS sajta B92.net sa Tehnopolisom ?
Osećam se delimično odgovornim za skretanje teme u offtopic i u tom smislu se izvinjavam.

Ovom prilikom samo moj komentar Tehnopolisa... Tekstovi su kvalitetni, ali mislim da sama ideja nije dovoljno iskristalisana pre puštanja sekcije u rad. Ko je tačno publika? Koji je nivo informatičkog obrazovanja prosečnog posetioca i šta njemu znači dumpovana utroba nekog JavaScripta rame uz rame sa predstavljanjem novog PDA?

Mislim da autorima treba dati okvir koga treba da se drže pri pisanju članaka, odnosno naznake za koju publiku pišu. Uz sve poštovanje prema njima, bojim se da Dinketov i Bluesmanov tekst ne leže baš prosečnom posetiocu B92. Zamislite da naletite na tekst nekog građevinca koji u detalje opisuje statiku neke krovne konstrukcije ili, ne znam, stručan tekst lingviste, botaničara itd. Pao bi "back" u istoj sekundi. Da bi njihova tematika bila interesantna prosečnom čitaocu, treba to spustiti na neki popularistički nivo...

Mislim, meni su ti tekstovi zanimljivi, posebno Goranov, ali B92 svakako nije sajt na koji ću doći tražeći ih.

Takođe, mislim da je intervju sa Dimkovićem mogao biti mnogo interesantniji nego što jeste, prava šteta.

PS. Što se tiče honorara za tekstove, ne znam zašto bi to što ih nema ikome smetalo: ko neće da piše za dž, neka ne piše, ko hoće - hoće, molim lepo...

nixa
04. 10. 2006., 22:44
Slazem se za profil tekstova ...generalno malo je cudno citati o perl reg exp na b92 portalu :)

a apropo tog intervjua sa Dimkovicem ... ko ga je intervjuisao dobro je i ispao :)

Ivan
04. 10. 2006., 22:45
Mislim da autorima treba dati okvir koga treba da se drže pri pisanju članaka, odnosno naznake za koju publiku pišu.

Da, u razgovoru sa Dejanom ja sam shvatio kakvi od prilike treba da budu textovi i tim stilom pisem. Za ovakav sajt textovi treba da budu na malo nizem tehnickom nivou i da budu zanimljivi citaocima (prosecnim korisnicima interneta jer ovi drugi nece da traze informacije na b92) ...
Mislim da svi koje zele da pisu za Tehnopolis i koji pisu, su shvatili ovo i pokusavaju da se pridrzavaju toga. Shodno time mislim da je cela ova prica malo vise skrenula ...

bluesman
04. 10. 2006., 22:50
U pravu si jablane, zato sam ja sa Dejanom razmenio puno poruka upravo vezanih za ciljnu publiku. Na kraju je informacija da je namenjeno svima, pri cemu se uz svaki tekst naznacava i nivo: pocetnicki, srednji, napredni (ili kako god oni to nazovu).

Kada razmisljas o tome ko ce to da cita, sta ti se namece? Da li ce to da cita prosecan "b92-forumdzija"? Cisto sumnjam. Da li ce da cita neko "slucajno". Jos teze. Znaci citace neko koga to interesuje. Stoga ne vidim potrebu za prilagodjavanje jezika i teme prosecnom korisniku racunara. Pisemo o "development" temama, ne pisemo "Naucite Notepad za 24 casa".

Zato postoje drugi delovi Tehnopolisa koji pisu o opstijim stvarima, koje su primerenije vecem broju ljudi. Ja sam iskreno iznenadjen sto sam uopste imao i jedan komentar.

Dzordz
04. 10. 2006., 22:51
Kad je Jablan vec spomenuo.

Kako se vama strucnima svidja onaj o PDA? Mojih ruku delo :1012:

Dejan Bizinger
04. 10. 2006., 22:59
Kao sto Bluesman, kaze ovo je jedna od 2-3 slicnih tema i ne znam zasto svaka tema o B92 bude duza nego sto treba i obicno ode u off topic.

Sto se tice ove teme samo cu da napisem jos ovo.

Zira, ne mislim da ni ti a nadam se da barem i vecina odavde nema nista licno protiv mene. I ja cenim tvoj rad sa tvojim sajtovima kao i trud ostalih clanova sa foruma. Svako ima pravo da mu se nesto ne svidja ali barem bi trebalo da postuje nesto sto vrlo cesto postavlja neke standarde. Obicno mnogi za Madonu kazu: "Ne slusam je ali postujem je". Pretpostavljam da se shvata poenta.

Drago mi je sto vidim takve poruke Bluesmana i Dinketa. Mislim da su ti razlozi pisanja na Tehnopolisu i najlogicniji za osobe koje se profesionalno bave Internetom. Drago mi je da je pisanju doprinelo i sto se ceni moj trud.

Ako je trenutna posecenost Tehnopolisa 1800 jedinstvenih poseta dnevno to je svakako mnogo vise od poseta koji bilo koji blog ovde dobije. Barem tako pretpostavljam.

Zaista se nadam da ce neka kompanija da prepozna znacaj Tehnopolisa i da ce podrzati projekat. Ja cu prvi biti najsrecniji da mogu da platim moje saradnike. Hteo bih da kazem da nije uvreda pisati besplatno vec je veca uvreda pisati tako sto mislis da pises za pare pa da zezaju za te iste smesne pare. Mislim na pisanje za stampane casopise, cast izuzecima. I pored toga, ja i dalje pisem za neke casopise (sada samo jedan) ali ne zbog para nego zbog toga sto mislim da je korisno i zbog gl. i odgovornog urednika istog. Sa korektnim ljudima se uvek moze napraviti dobra saradnja.

@Goran: Naravno da nije problem autora sto rubrika trenutno ne zaradjuje pare ali su svi sa time upoznati od starta. Imam coveka koji radi u Credit Suisse, uskoro u Microsoft Switzerland i koji ce da pise na Tehnopolisu. Sta mislis da li bi njemu nesto posebno znacio honorar od tekstova. Sigurno mu vise znaci promocija.

Sto se tice konsaltinga, to se uvek moze tako postaviti. Neko kaze to, to i to ne valja ili zasto smo izabrali ovo a ne ono, a kada se pita koje je bolje resenje onda se kaze da trazim konsalting besplatno. Ne nego samo objasnjenje. Sve ono sto radi neko na forumu i pomogne drugom moze da se nazove konsalting.

Sto se tice gerila marketinga, da li ovo (http://www.devprotalk.com/t488-goran-ani269i263-gl-i-odg-urednik-pc-magazina-.html) nije gerila marketing? Ima jos mnogo takvih primera na forumu ali verovatno se nekima tako nesto nikad ne bi moglo prigovoriti. Ja nisam napisao info na forumu da bih dobio npr. 35 klikova ili da upoznam nekoga sa Tehnopolisom posto bi svakako svi ubrzo culi za Tehnopolis.

Ono da pokretanje jedne sekcije u CMS-u traje 5 sekundi i da se to poistovecuje sa Tehnopolisom je stvarno neozbiljno. Tehnicki se to sigurno brzo zavrsi ali za organizovanje i tako neceg malog kao sto je Tehnopolis treba mnogo, mnogo duze.

Kada kazes valorizovanje besplatnog rada, da te pitam nesto. Kada odes na neku domacu konferenciju jer trazis da ti bude placen honorar posto ces da predajes ili predajes zbog drugih razloga? Na nekim konferencijama autori placaju sami i put, smestaj i kotizaciju pa to nikom ne smeta. Ali naravno kada je rec o B92 to je nesto drugo.

Mislim da je dosta receno vise na ovu temu, barem sto se mene tice. Na teme vezane za B92 se vise necu upustati posto vidim da u Srbiji vrlo mali broj ljudi ceni trud domacih ljudi nego se ide po principu "Neka komsiji crkne krava".

Svi koji mislite da moze bolje, a slazem se da moze bolje jer uvek moze bolje, sedite pa napravite bolje. Nemojte samo da pricate kako treba i da se mlati prazna slama. Ovde ljudi misle da o svemu znaju najvise a teorija je jedno a praksa je sasvim drugo.

jablan
04. 10. 2006., 23:19
Svi koji mislite da moze bolje, a slazem se da moze bolje jer uvek moze bolje, sedite pa napravite bolje. Nemojte samo da pricate kako treba i da se mlati prazna slama. Ovde ljudi misle da o svemu znaju najvise a teorija je jedno a praksa je sasvim drugo.
Čekaj bre, ti si, ako se ne varam, pokrenuo ovu temu kako bi prikupio sugestije. Nisi valjda očekivao da te svi tapšu po ramenu?

Kakav je to način da se, čim naletiš na par odgovora koje percipiraš kao zlonamerne, povučeš kao uvređena mlada? Dobio si u temi nekoliko kvalitetnih (i svakako dobronamernih) primedbi i predloga i sad kažeš da nećeš više da učestvuješ?! Kako treba da se osećaju ljudi koji su se javili sa željom da pomognu i da Tehnopolis i sajt B92 budu bolji? Svašta...

zira
04. 10. 2006., 23:31
Pa naravno, moje kritike uopste nisu namjenjene tebi :) ja sam otisao offtopic komentarisuci rad cijele kuce, sto je bila greska, ono sto se odnosi na Tehnopolis su samo problem sa komentarima i u nekim pocetnim tekstovima previsok nivo za takav sajt. Ostalo, pohvalno i cestitam.

Mislim da niko ne spori velicinu, posjecenost i znacaj B92.net, ali to ne znaci da se ne treba saslusati kritika. Bez obzira koliko bili veliki.

BraMom
04. 10. 2006., 23:37
Meni baš ok, na istom sajtu sport i po nešto iz branše. Idealno za kafe pauzu. A ako baš nemaš posla, tu je i Svilanovićev blog, šta ćeš više.

@dejan
Možeš li da navučeš nekog zaduženog za sport da se registruje ovde, da i njih malo pretrese ekipa? Ove iz velikog brata nemoj, ne bi bilo humano...

MorenoArdohain
04. 10. 2006., 23:41
Ego je divna stvar.

Goran Aničić
05. 10. 2006., 00:00
Ako je trenutna posecenost Tehnopolisa 1800 jedinstvenih poseta dnevno to je svakako mnogo vise od poseta koji bilo koji blog ovde dobije. Barem tako pretpostavljam.

Pogrešno pretpostavljaš

@Goran: Naravno da nije problem autora sto rubrika trenutno ne zaradjuje pare ali su svi sa time upoznati od starta. Imam coveka koji radi u Credit Suisse, uskoro u Microsoft Switzerland i koji ce da pise na Tehnopolisu. Sta mislis da li bi njemu nesto posebno znacio honorar od tekstova. Sigurno mu vise znaci promocija.

Onome ko radi "u Credit Suisse, uskoro u Microsoft Switzerland" sigurno nije ni potrebna promocija na nekoj sekciji nekog lokalnog sajta u Srbiji (globalno gledano, pošto je pomenuti u inostranstvu).

Sto se tice konsaltinga, to se uvek moze tako postaviti. Neko kaze to, to i to ne valja ili zasto smo izabrali ovo a ne ono, a kada se pita koje je bolje resenje onda se kaze da trazim konsalting besplatno. Ne nego samo objasnjenje.

Nastupaš sa pozicije menadžera, nekog nivoa, "najkomercijalnijeg i najboljeg" domaćeg Web sajta, a tražiš objašnjenja ovakve prirode, to samo govori o vašem interno-stručnom nivou ili nedostatku istog.

Sto se tice gerila marketinga, da li ovo (http://www.devprotalk.com/t488-goran-ani269i263-gl-i-odg-urednik-pc-magazina-.html) nije gerila marketing? Ima jos mnogo takvih primera na forumu ali verovatno se nekima tako nesto nikad ne bi moglo prigovoriti.

Primer teme koju si naveo nisam ja pokrenuo, niti sam od ikoga to tražio.


Ono da pokretanje jedne sekcije u CMS-u traje 5 sekundi i da se to poistovecuje sa Tehnopolisom je stvarno neozbiljno.
Onda je to problem do vašeg CMS-a. Taj vaš tehnopolis kao da je spejs-štal ;) ali možda su ti tako to predstavili vaši programeri (moraju i oni da opravdaju naknade)

Kada kazes valorizovanje besplatnog rada, da te pitam nesto. Kada odes na neku domacu konferenciju jer trazis da ti bude placen honorar posto ces da predajes ili predajes zbog drugih razloga? Na nekim konferencijama autori placaju sami i put, smestaj i kotizaciju pa to nikom ne smeta. Ali naravno kada je rec o B92 to je nesto drugo.

Nisam predavao tamo gde nisam bio plaćen, a što se tiče "autori placaju sami i put, smestaj i kotizaciju" verovatno imaju neke jake razloge, i ne ulazim u njih.

Mislim da je dosta receno vise na ovu temu, barem sto se mene tice. Na teme vezane za B92 se vise necu upustati posto vidim da u Srbiji vrlo mali broj ljudi ceni trud domacih ljudi nego se ide po principu "Neka komsiji crkne krava".

Sad mi nisi jasan. Govoriš o B92 kao o dobrotvornoj instituciji od nacionalnog interesa, a ne o kompaniji u vlasništvu stranih investicionih fondova koji se isključivo vode profitom. Tehnopolis ili bilo koje drugo obogaćivanje/unapređenje produkta, su u funkciji proizvoda koji se zove B92, odnosno generisanja viška vrednosti za njegove titulare.

degojs
05. 10. 2006., 00:56
Gorane, gomila linkova u tvom (ili link u mom) potpisu je takodje kamikaza-reklamiranje, zar ne?

Inače, ako krenemo logikom "vi ste firma, plati konsultacije," onda bi pre svakog odgovora na nečije pitanje morali da saznamo gde isti radi, tj. šta radi, pa da naplatimo odgovor ako je čovek zaposlen.. Onda možda i bluesman da zatvori DPT.

Jednostavno: niko nikog ne tera da piše besplatno, da komentariše Tehnopolis i slično..

bluesman
05. 10. 2006., 12:35
Jel' to neko zaključao temu sinoć pa nije bilo više komentara? :)

Ako nije, onda sam jako zadovoljan jer se ispostavilo da, kao normalni ljudi umemo da padnemo u vatru, ali kao kvalitetni ljudi umemo jako dobro da se iskontrolišemo. Dobijao sam par predloga sinoć da zaključam ovu temu, ispostavilo se da sam bio u pravu što nisam hteo na silu da prekidam ono što ste sami prekinuli na najbolji način. Odlično.

Tnx.

Miloje Sekulic
05. 10. 2006., 21:13
Ako nije, onda sam jako zadovoljan jer se ispostavilo da, kao normalni ljudi umemo da padnemo u vatru, ali kao kvalitetni ljudi umemo jako dobro da se iskontrolišemo.

Ko bre normalan i kvalitetan? Sad će' da vidiš kad zakuvam! :1060:
Šalim se naravno, super je što možemo i da sukobimo mišljenja a da ne bude zle virtuelne krvi.

No vratimo se na temu. B92.net je trenutno najznačajniji sajt na srpskom virtuelnom nebu. Kao što je to pre bila 3-4 godine Krstarica i Serbian cafe, koju godinu ranije.

Halo, molim... :1075:

Stvar je jednostavna. Napretka web-a nema bez para, para nema bez masovnosti, masovnosti nema bez sadržaja koji privlače ljude. I to ne 1/10 K ekipe koja se okuplja oko devprotalk-a ili ES-a već masovnosti nema bez raznoraznih Pera, Mika i Laza koju bi možda samo čitali mejla a sad imaju i da vide šta oni geyevi, mamu im..., pišu na blogu. Pa im i odgovore. Pa je tu sad i rublika o kolima, ima i taj Tehnopolis, još da se uvedu i neke cice pa da se sa njima chatuje. :1042:

Otišao sam daleko ali suština je u sledećem.

Sigurno da većina od iznetih primedbi stoji. U tehnički deo se ne razumem ali i sam često zalutam na tom sajtu, tražim nešto, nerviram se što nema linka.
Sa druge strane potpuno su mi jasni uslovi u kojima Dejan i ekipa rade. B92. net vuče bar polovinu budžeta za online oglašavanje u Srbiji. Što na račun, što dilovi i kompenzacije. Gledam recimo evo već godinama animirani baner ABS holdinga na prvoj strani, desno. Ili administrator ne zna da ga skine, ili je vlasnik ABS-a deoničar u B92 ili je nameštajem opremio celu novu zgradu. Tu su i partnerstva (mi imamo baner na ekonomiji i veoma smo zadovoljni). Kako god navuče se mesečno 5-10 K evrića. Kao prvo ta lova ne pokriva plate, doprinose, kafe i sendviče za web tim + novinare koji pune sajt. Kao drugo tu cifra oglašavanje na TV-u uzme za dan, ma šta za dan za prosečni jutro. Zabole onda vlasnike, koji god da su, da ulažu u taj projekat. Mislim čudno je da ulažu i ovo što ulažu. A web ekipa se trudi da Pere, Mike i Žike uvede u svekoliki i prekrasni svet web-a, pokaže im da mogu da diskutuju na forumu, da mogu da se verbalno pokolju po blogovima itd. Što je super.

off topic: Pogledajte odgovore u blogu gde se citiraju delovi prethodnih odgovora. 90% ekipe ne zna da ubaci quote tag. Nebitno naučiće.

Da se vratim i završim, konačno. Ovakve rasprave su potrebne i veoma korisne. Nauči se nešto, ukaže na probleme. Mislim da su osobe koje se okupljaju na ovom forumu veoma dobronamerne i pozitivno nastrojene.

Sa druge strane poslovanje u Srbiji prepuno je prelepih izazova i divnih iskustava. Nema tržišta, bar ne pravog. Još uvek 30% zaposlenih radi u javnim preduzećima, na delu je burazersko-komšijsko-partijska ekonomija. Ona polako nestaje ali je žilava. U takvom okruženju treba imati :1027: i biti poveliki entuzijasta pa se baktati sa web-om. Ukratko, Dejane probaj da prihvatiš što više sugestija i da ih primenite u skladu sa mogućnostima a svima neka nam je Bog na pomnoći kad se ovim poslom bavimo.

Miloje opširni :1042:

P.S. Jesam li već negde napisao da mi se veoma dopadaju bluzmenovi emotikoni?

bluesman
05. 10. 2006., 22:10
P.S. Jesam li već negde napisao da mi se veoma dopadaju bluzmenovi emotikoni?
:1081: Skupljalo se to za druge namene, ali vidis da i ovde govore vise od 1000 reci :) A bilo je toliko otpora kada sam ih ubacio, kao "bice neozbiljan forum"...

marinowski
06. 10. 2006., 14:12
Jesam sta propustio? Ja na moru, pa ne pratim sta se desava.

Salim se, za DPT se nadje vremena. Svaka cast na raspravi, bila je vrlo iskrena i otvorena. http://www.marinowski.com/external/smiley/svakacast.gif

Odlicni su smajliji, ja imam par omiljenih koje svakako koristim makar ih nema u ponudi. Ova dva koje sam stavio u ovaj post spadaju u te ...
http://www.marinowski.com/external/smiley/kafa.gif

Ivan_Nis
11. 10. 2006., 01:15
Video sam Tehnopolis i odusevio sam se. Zato sam se i registrovao ovde.
Sto vise strucnih tekstova. Ne znam kako je tacno zamisljen, ali mislim da je kontruktivnije ako bude kao na primer OVAJ (http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=214330).

degojs
30. 10. 2006., 14:24
E lepo.

Nego, da ja ponovim pitanje: elem, otkud da se cenzurišu komentari i na ovom Tehnopolisu? Komentari koji nikog ne vređaju, nisu nepristojni i slično, čemu takva praksa na B92 Tehnopolisu? Mislim, pa nije politika u pitanju ili i ovde imamo favorite, koliko god to bilo bezveze na tom delu sajta?

BluesRocker
30. 10. 2006., 14:41
Takav je cms. Mora moderator da odobri svaki komentar, inace bi mogao svako da ubacuje html tagove. :)

degojs
30. 10. 2006., 15:10
Pa jasno je to (da odobravaju, ne i ovo za html hehe), ali ako vidiš da su kasnije, nakon duže vremena, odobreni drugi komentari, onda.. Samo mi nije jasno zašto i na Tehnopolisu, ako je komentar pristojan? Koji je fazon sa tim? Bolesno..

bluesman
30. 10. 2006., 15:15
Ja mislim da to postoji neko koji cenzurise sve komentare od jednom, bez obzira na sekciju. Ako si gledao ostale delove, tamo se lako desi da ima po nekoliko stotina komentara na obicnu vest tipa "Zvezda danas igra u ...".

A mislim da je potrebno da se cenzurise, posto ljudi koji tamo komentarisu nemaju osnovno vaspitanje pa cak ni minimum komunikacionih sposobnosti. Ne mogu da verujem da dolaze neke nepismene drvosece, vec je vise u pitanju onaj sindrom "na netu mozes da kazes sta hoces i kako hoces".

degojs
30. 10. 2006., 15:36
Nisam rekao da niko ne treba da pregleda komentare, već, pitao što cenzurišu komentare koji su pristojni. Pa da je bio nepristojan, ne bih se ni pitao zašto..

Ma dobro.. i ja mlatim praznu slamu, samo, nije im fazon uopšte.

bluesman
30. 10. 2006., 15:54
Aha, ja sam mislio da pitas zasto se uopste i odobravaju...

Pa ako si gledao ranije postove, niko odavde ne moze da ukapira pattern kako se odobravaju / odbacuju komentari na b92 :)

Dragi Tata
30. 10. 2006., 16:08
Pa ako si gledao ranije postove, niko odavde ne moze da ukapira pattern kako se odobravaju / odbacuju komentari na b92 :)

Vala i ako se šališ. Pre izvesnog vremena sam pokušao da objavim komentar na neku vest na B92, pa kad mi nisu odobrili, izvršio sam mali eksperiment: na jednu drugu vest sam (pod različitim imenima) objavio jedno 5 komentara (ako se dobro sećam) sa pozicija od krajnje i umerene levice, preko centra do umerene i krajnje desnice i nijedan nije prošao :D. Izgleda da tamo neko odobrava komentare samo kad ima vremena da ih čita

Dejan Bizinger
30. 10. 2006., 16:22
Degojs, ne znam koji si komentar ostavio, ali ako je bilo nekih prevelikih diskusija medju komentatorima to se bas i ne praktikuje, za to sluzi forum. Ja sam pustio takve diskusije na MacPro i Bluesmanovom tekstu ali generalno nije cilj da se korisnici medjusobno prepucavaju (ne kazem da je takav bio i tvoj komentar).


Pa ako si gledao ranije postove, niko odavde ne moze da ukapira pattern kako se odobravaju / odbacuju komentari na b92 :)

Ovo moze svako da procita preostavljanja komentara.

"Molimo vas da pre slanja pročitate sledeće uputstvo

B92 zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Polja obelezena zvezdicom je obavezno popuniti. Ostavljanje e-mail adrese nije obavezno, a ukoliko želite da vaša e-mail adresa bude objavljena potrebno je da je upisete u neko od polja obeleženih zvezdicom (uz ime ili tekst komentara), čime dajete mogućnost čitaocima da vas privatno kontaktiraju. B92 ne snosi odgovornost za eventualne zloupotrebe vaše adrese. Komentari sa validnom e-mail adresom imaju prednost nad komentarima bez nje. Anonimni komentari se ne objavljuju.

Komentari koji sadrze vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na sajtu B92.

Molimo vas da obratite pažnju na pravopisnu i gramatičku ispravnost komentara koje šaljete. Komentari napisani suprotno elementarnim pravilima gramatike neće biti objavljeni, kao ni oni koji su pisani iskljucivo velikim ili malim slovima, a komentari koji su napisani bez grešaka (pravopisnih, gramatičkih i interpunkcije) imaju prednost.

Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Ljubazno vas molimo da u svrhu diskusije i polemike sa komentatorima, odnosno na temama koje vas interesuju, koristite Forum B92.

Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan naslov vesti na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa vešću sa koje su poslati, kao i oni koji se bave istorijskim analizama i opservacijama koje su indirektno u vezi sa vešću, neće biti objavljeni.

Molimo vas da duže komentare, kao i komentare koji se ne odnose na same vesti, saljete u Forum B92. Prihvatljivom duzinom smatramo do desetak rečenica, a prednost imaju analitični komentari.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške, tehničke i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku vesti i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku, kritike, pohvale i sugestije ne objavljujemo (a možete ih poslati na Pišite nam).

B92 ne odgovara za sadrzaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije B92."

bluesman
30. 10. 2006., 17:12
Možda nećeš verovati jer ne znaš da su me nekada zezali "mr. readme", ali ja sam to pročitao, sigurno sam jedan od retkih koji je to uradio. Opet, ne mogu da se žalim, meni je svaki komentar bio odobren, iako sam možda komentarisao desetak puta za sve ove godine. Zašto sam tako malo komenarisao: kada vidim one postojeće komentare - jedina želja koju dobijem je da kliknem na ono [X] ili Ctrl+W. Ako je tako, a čujem da se mnogi ljudi žale, pa čak i dodeljuju epitete osobama koje "uopšte i čitaju te komentare", onda se može izvesti zaključak da nešto opasno škripi u sistemu odobravanja komentara.

Treba razmisliti o tome jer je b92.net postao poligon za iživljavanje... evo gledam Tehnopolis juče, ima jedan lik koji je komenarisao svaki tekst, bilo kog autora na bilo koju temu, i u svakom tekstu je krajnja poruka njegovog komentara "lupaš gluposti". Teoretski moguće, praktično je nemoguće da se neko razume u sve živo, i da se svaki put ne samo ne slaže sa autorom teksta već i ne propušta priliku da kaže kako je to što je napisano "sranje". Ne mora komentar da sadrži q..., p...., g... da bi bio uvredljiv.

Pored toga, ako ste napisali: "B92 ne odgovara za sadrzaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije B92." onda nemate problem ni da objavite sve (osim što ružno izgleda, ali ništa mnogo ružnije nego većina postojećih). Zašto onda cenzura....

Ej, da se ne uvlačimo u ovu priču ponovo, ja sam to sve jednom rekao, nemam nameru da diskutujemo ponovo. Dao sam dobronamerne savete, ne samo ovde nego sam pisao i na b92, kada te ignorišu treba da znaš kada da umukneš. Oni valjda znaju bolje šta žele da naprave od svog sajta.

jablan
30. 10. 2006., 19:58
Ovo moze svako da procita preostavljanja komentara.

"Molimo vas da pre slanja pročitate sledeće uputstvo...
Razumem vašu ideju iza postavljanja ovog uputstva, ali da li zaista mislite da ga neko (ne računajući bluesmana) zaista čita? Mislim, govorite korisnicima da obrate pažnju na gramatiku i pravopis... Onaj ko je pismen biće pismen i bez posebne napomene, onome ko nije ništa i ne vredi... Moj je savet da ili da dotično uputstvo potpuno izbacite (ne bi bilo nikakve promene) ili da ga skratite na 2-3 reda (možda pomogne).

ivanhoe
30. 10. 2006., 20:10
sta znam, meni su neki komentari na B92 prolazili, neki ne, rekao bih da to pre zavisi od raspoloznja doticnog moderatora, nego neke komplikovan unutrasnje politike kuce.

Dok su mi politicki komentari (oni koji prodju) interesantni da pogledam, jer na neki nacin pokazuju stav nekih obicnih ljudi o nekim temema, komentari na tehnopolisu su mi dno dna, ni ne vidim neki smisao tih prica koje se tamo vode...

degojs
30. 10. 2006., 21:05
Dok su mi politicki komentari (oni koji prodju) interesantni da pogledam, jer na neki nacin pokazuju stav nekih obicnih ljudi o nekim temema, komentari na tehnopolisu su mi dno dna, ni ne vidim neki smisao tih prica koje se tamo vode...

Čitamo ih iz skroz različitih pobuda - meni su komentari interesantni, ali zato što ljudi znaju da nasmeju, namerno ili ne :-)

U mom kraju zivi nekoliko momaka koji boluju od sindroma WOW. Jedan provodi oko 10 sati dnevno igrajuci tu igricu! Oni retko izlaze uvece, skupljaju se povremeno u lokalnoj igraonici da predahnu. O WOW-u pricaju sa takvim uzbudjenjem da sam jednog momenta posmislio da im se scena koju su opisivali desila u stvarnom zivotu.

Mislim da mesate babe i zabe! Internet i WOW su dve razlicite stvari. Ja sam leceni ovisnik od wow-a, poceo sam da ga igram u februaru 2005.g.

vidim da je neko nervozan. da pojasnim. :)

Itd... :1042: :1042: :1042:

Nikola Vavic
30. 10. 2006., 21:24
Ovo moze svako da procita preostavljanja komentara.

"Molimo vas da pre slanja pročitate sledeće uputstvo...

:1006:

Dejan Bizinger
30. 11. 2006., 17:00
Pozivam sve zainteresovan da pisu na Tehnopolis da mi se jave na private. Konkurs je uvek otvoren, uvek ima mesta za kvalitetne autore.

Od danas imamo prvu placenu reklamu na Tehnopolisu, sto znaci da ce od Nove godine biti i honorara. To mi je izuzetno drago zbog svih onih koji pisu.

sirNemanjapro
30. 11. 2006., 18:45
Malo kasno se ukljucujem, ali evo, sve cestitke s moje strane i sve najbolje.
Vec sam ubacio RSS feed u Firefox, a specijalni mesto u bookmarks toolbar je izdvojeno za gadgete.

kodi
18. 02. 2007., 20:46
http://img353.imageshack.us/img353/6250/technopolisha0.jpg (http://imageshack.us)

search ne radi, a nema linkova za "previous page" ..ili "older posts" ..ili kako god..
kako mislite da ljudi citaju starije unose???

noviKorisnik
18. 02. 2007., 21:30
Uuu, što iseče Miloja? :-) ... Svaki tekst je utrpan u neku kategoriju, a na stranici kategorije postoji straničenje, tako da se može doći do starijih unosa.

Eniac
18. 02. 2007., 22:21
hteo sam da pisem na blogu o tome pre neki dan... hteli su da idu na jednostavnost, a otisli su u razlicitost, i dosta neobicnu navigaciju za vecinu korisnika. Na strani sport imate 5 razlicitih vrsta headera tabele sto je meni stvarno jako neukusno

kodi
18. 02. 2007., 23:23
Uuu, što iseče Miloja? :-) ... Svaki tekst je utrpan u neku kategoriju, a na stranici kategorije postoji straničenje, tako da se može doći do starijih unosa.

Ma pusti ti te kategorije.. ja ocu jednostavnu paginaciju... :)


P.S. Miloje, oprosti! :D

Peca
19. 02. 2007., 16:44
Zanimljiv clanak nadjoh u mom RSS agregatoru jutros.
http://www.biznisblog.com/tekstovi/zuta-stampa-srpske-blogosfere

dinke
19. 02. 2007., 16:52
Iako se radi o istom sajtu, licno ipak ne bih stavljao onaj nesrecni vip blog u isti kos sa tehnopolisom.