PDA

Pogčedajte punu verziju : Kako se postaviti u ovakvim situacijama?


LiquidBrain
06. 10. 2006., 16:14
Pozdra vljudi, interesuje me kako se postaviti u situaciji kada imate neki projekat za nekog stranca, i naravno sav kontakt se ostvaruje preko interneta, a klijent za koga radite taj projekat cesto vas eskivira da daje dodatne informacije koje vam trebaju za nastavak projekta. I naravno kada se to desi, shta raditi? Ja sam neke funkcije sam smislio (misleci da su neophodne), medjutim klijent se posle javio i rekao da su te funkcije neophodne, ali my ne odgovaraju kako rade. To jest, on bi hteo da to radi na neki njegov nacin, koji kao prvo nije siguran, a tek posle nije funkcionalan...

Da li da se potrudim da mu objasnim da kako je on zamislio to ne moze da radi (vec sam probao, ali kao da pricam sa zidom) ili da cisto implementiram kako on to zahteva i da me boli... jer je on to tako hteo???

Mozda nije najbolje smishljeno pitanje, ali evo nisam spawao vetj par dana, trudeci se da isposhtujem deadline, pa me razumite...

jablan
06. 10. 2006., 16:19
klijent za koga radite taj projekat cesto vas eskivira da daje dodatne informacije koje vam trebaju za nastavak projekta
Ja apsolutno ništa ne radim na svoju ruku. Ako specifikacija nije dovoljno jasna, tražim da mi se pojasni sve dok to ne urade. Čak i kad sam prilično ubeđen da znam šta se traži, pravim se lud dok se to jasno ne napiše. Naravno, postavljam dosta pitanja koja njima treba da pomognu da se odluče šta tačno hoće i trudim se da budem strpljiv i taktičan, u nekim normalnim granicama.

Drugo, nisi trebao da daješ procenu vremena (odnosno da pristaneš na rok koji su ti oni dali) za nejasnu specifikaciju.

bluesman
06. 10. 2006., 16:41
Pa tu je sada najlakse biti "pametan" pa pričati kako to (treba da) funkcioniše, međutim znamo da nije uvek tako u pravom životu.

Ja imam jedan jako jednostavan kriterijum: moj interes!

Ako mi je u interesu da radim i zaradim pa makar se mučio, nema druge, ali ako imam alternativu, onda izbegavam rad za "teške klijente". Nekada su ti pare toliko potrebne da moraš da zaboraviš na sve što moraš da progutaš, nekada je obrnut slučaj... jednostavno sve zavisi od mog interesa.

BraMom
06. 10. 2006., 18:29
Uff podseti me na prošlu godinu. Tako sam nadrljao sa nekim ludacima da po nekoliko noći nisam spavao, od nerviranja naravno.
Jablanova filozofija je ok, dok radiš za mesečnu platu, ali ako radiš "tezgu", to je malo kompleksnija problematika jer je i tebi u interesu da se završi što pre, tj. da pokupiš novce.

Sve se svodi na interes, kao što reće Bluesman. Ako imaš alternativu beži, jer biće sve gore i gore.

ivanhoe
06. 10. 2006., 22:22
pa probaj da mu objasnis, pa ako on zeli drugacije uradi kako on zeli, njegove su pare, i u krajnjoj liniji njegov je i problem... bitno je samo da ti njemu jasno napomenes da to po tvom misljenju nije dobro resenje, da ne bi bilo posle a zasto ovo ne radi.. i obavezno se ogradi ugovorom (ili bar sacuvaj svu prepisku) da se tacno zna sta ti placa, a svaka naknadna izmena kad nastanu problemi da se naplacuje zasebno..

ja sam jednom imao slicnu situaciju, kad su me bukvalno naterali da napravim lose resenje (jer je njemu tako rekao njegov prijatelj da treba) i onda kad je porastao broj korsnika i sve krenula da skripi i puca, pojavili se kod mene sa: ono sto si pravio ne radi, ti si nas prevario. Onda sam im poturio pod nos njihove emilove, i posle malo natezanja izvukao dodatnu kintu za prepravku... i lepo zaradio duple pare od posla..:)