PDA

Pogčedajte punu verziju : Zahtev promene DNSova za nacionalni domen


Dragan Babić
12. 10. 2006., 12:50
Problem je sledeći - klijent je registrovao domen kod Loopie. Odluči da ne hostuje kod njih već na Host011 na moju preporuku i sada treba promeniti DNServere. ovi iz Loopie neće to da mu urade već kažu da je to dužnost njegovog hosting providera - što je nonsens - složićete se.

Odštampan zahtev postoji, koji verovatno treba da se nosi u NIC, ali ja ovo nikada nisam radio pa ne znam proceduru, da li ima neko ovde ko je obavljao ovo (čini mi se da je Jablan spominjao negde da je radio to) pa da može da objasni proceduru?

Hvala unapred.

nixa
12. 10. 2006., 14:00
Pa nije nonsens :) ako ti neznas treba taj hosting provajder da to odradi .. ali fora je sledeca .....

http://www.nic.yu/faq-modif.html

iscitaj ovo ... :) uradi .. i moli se da ti u roku od 20 dana to bude gotovo ....

Eniac
12. 10. 2006., 14:07
za sve je kriv profesor Bozha :P

Dragan Babić
12. 10. 2006., 14:21
Coolio. prosledio sam coveku ovu stranicu sto jenixa postavio. Ja licno odvajam hosting od domena uvek (kao uslugu) pa mi zato nije logicno da hoster ima bilo sta sa domenom ako ti ga on nije registrovao.

jablan
12. 10. 2006., 14:27
da li ima neko ovde ko je obavljao ovo (čini mi se da je Jablan spominjao negde da je radio to)
Nisam ja, već mileusna, na radionici:

http://www.radionica.co.yu/index.php?id=P181

Srećno!

Pedja
12. 10. 2006., 14:27
Hoster nema nista sa domenom i ako ga je registrovao (.yu) jer je on samo prosledio dokumetnaciju u NIC. Novi hoster isto moze da prosledi novu dokumentaciju ako se radi izmena.

Nas NIC je tu napredniji, jer ne postoji mogucnost da hoster blokira domen, kao sto se to cesto desava sa .com. Bilo ko uz potrebnu dokumentacijui ovlascenje vlasnika domena moze da podnese zahtev za izmenu u NIC-u.

Kada je com domen u pitanju, onaj ko je registrovao domen ima apsolutnu kontrolu nad njim i ako se zainati, da ga blokira, vlasnik domena moze da se oprosti od domena ako nece da prolazi kroz proceduru arbitracije...

Ilija Studen
12. 10. 2006., 15:03
^ Iz ovoga navedenog ispade da je naš NIC i dobar. Yea, right!

Ja hoću potpunu kontrolu - da odem na sajt, ulogujem se, otključam domen, promenim DNS-ove, zaključam. Tu ne bi trebalo da bude mesta za cimanje, dodatnu dokumenciju, prosleđivanje, čekanje.

LiquidBrain
12. 10. 2006., 15:06
Ja sam selidbu domena radio tako shto sam slao memorandum na fax hosting-a. Za sada tom procedurom nisam imao problema.

f14Tr0n
12. 10. 2006., 17:53
Pozdrav...novi sam na forumu, ali Vas redovno pratim... :)
U prethodnih mesec dana imao sam takva 2 zahteva da se domen .co.yu preseli sa jednog hostinga na svoj DreamHost sto sam zakupio LVL1 na 2 godine.

Naime, najpre ti kao webmaster ili vlasnik firme koja je vlasnik domena (sto pishe u nic.yu>FAQ) imash pravo da zatrazis od nic-a da ti preseli tvojdomen.co.yu sa servera kompanije X na server kompanije Y.

Recimo jedan od domena mi je bio na VeratNET-u, i posto se dugo dugo nije nista menjalo na sajtu (cirka godinu dana), zatrazio sam njihovu korisnicku podrshku i tu me je docekalo iznenadjenje: Naime Verat nije slao profakture po isteku hosting paketa meni ili firmi za koju je radjen sajt i naravno nije im ni uplaceno bilo za celu 2006. godinu. Kada sam ih zapitao kako je to mogucje, dobio sam odgovor: "Mozete slobodno recji da smo Vas chastili jer mi ne azuriramo cesto nase sajtove". Onda sam odlucio da prebacim .co.yu domen na svoj hosting na DreamHost i zahvalio sam se na chascjenju od godinu dana.

Od vlasnika firme sam zatrazio da mi na memorandumu otkuca da zeli da se njihov domen.co.yu preseli sa hostinga Verat-a na hosting DreamHost-a, naravno sa potpisom ovlascjenog lica i njihovim pecatom.

Posle sam taj dokument poslao na e-mail dnsadmin@nic.yu u SUBJECT stavish "Za tvojdomen.co.yu"

Posle popunish formular sa sajta http://www.nic.yu/yutldf.txt i posaljesh ga na adresu hostmaster@nic.yu, gde sve iz tog .txt fajla prebacish u telo e-mail poruke, a u subject stavis MODIFY DOMAIN: tvojdomen.co.yu

Ovo ti sve pishe u FAQ...ali procedura je to.

NIC odradi brzo stvari, zameni DNS-ove u roku od 7 dana, nekad malo ranije nekad malo kasnije...

Nadam e sa nisam smorio sa prichom... :)

Znachi nema ti veze gde hostujesh svoj .co.yu domen na serverima nekog ISP-a, vecj ti jednostavno NIC odradi taj deo posla.

Pozzz

ivanhoe
12. 10. 2006., 19:11
sad ste me zbunili skroz, kakve NIC ima veze sa premestanjem hostinga, sve sto treba je promeniti na name serverima IP servera u DNS zoni za taj domen, i to je to... ili sam ja nesto propustio?

Ako su name serveri kod prethodnog provajdera, onda treba samo kod NIC-a zahtevati promenu name servera za domen, i staviti nove name-servere.. prethodni hosting nema nikakve veze sa tim, sem da evntualno izbrisu zonu sa svojih name servera (sto je skroz nebitno jer oni vise nisu autoritativni NS)

bluesman
12. 10. 2006., 19:27
Eeeeeee, brate.... to tvoje "samo" može lako da se komplikuje i obično traje 2-5 nedelja...

f14Tr0n
12. 10. 2006., 19:51
Ako su name serveri kod prethodnog provajdera, onda treba samo kod NIC-a zahtevati promenu name servera za domen, i staviti nove name-servere.. prethodni hosting nema nikakve veze sa tim, sem da evntualno izbrisu zonu sa svojih name servera (sto je skroz nebitno jer oni vise nisu autoritativni NS)

Upravo sam to napisao... :) NIC je taj koji promeni DNS-ove, njima saljesh zahtev...


Eeeeeee, brate.... to tvoje "samo" može lako da se komplikuje i obično traje 2-5 nedelja...

Ne kazem da ne traje nekada i toliko.. Konkretno meni je izmena za jedan domen trajala 2 dana, a za drugi nesto vishe (oko 7 dana)

ivanhoe
13. 10. 2006., 03:06
Eeeeeee, brate.... to tvoje "samo" može lako da se komplikuje i obično traje 2-5 nedelja...


ma da znam, efikasnost NIC-a je legendarna... pod "samo" sam mislio da nista posebno nije potrebno uraditi, posaljes zahtev i sednes i places, ovaj cekas...