PDA

Pogčedajte punu verziju : [konsultacije] IA prikaza tekstova na sajtovima magazina


mungos
29. 10. 2006., 16:30
Volio bih da čujem vaše mišljenje, koji tip više preferirate od ova dva. Slobodno obrazložite isto i sa strane korisnika i sa strane vas, kao dizajnera.
Slučajno sam selektovao ova dva sajta, ako znate neke bolje primjere slobodno okačite:

1. http://adage.com/article?article_id=112737
vs
2. http://www.fastcompany.com/magazine/109/next-citizen-media.html

Konkretno zanima me samo pozicioniranje centralnog članka koji je najbitniji dio konkretnih linkovanih strana. Na AdAge se lijevo prvo nalazi vertikalni navigacioni meni, zatim taj članak (tj. primarni content), te najzad desni sidebar, koji zauzima ne tako mali prostor.

S druge strane članak na Fast Company je razvučen skoro od margina do margina, ako izuzmemo ovaj desni manji sidebar posvećen reklamama. Fast Company ovdje ubacuje reklame u tekst sa desne strane, ali to je manje bitno za ovo o čemu pričam.

Interesuje me i sa aspekta čitanja, da li vam je lakše da čitate tekst na Fast Company ovako kad odmah kreće prvi od lijeve margine (btw, nemojte se striktno vezati za marginu, npr. ako je layout centriran kao recimo kod mene na Biznisblogu, gdje isto centralni tekst počinje prvi s lijeva na desno), ili više preferirate ovaj tip da prvo ide neki vertikalni blok koji predstavlje meni ili nešto slično, a zatim glavni tekst. Btw, i prikaz tema na forumu na DPT (zelena tema) je rješen po modelu AdAge, s lijeva na desno ide avatar, pa infobox korisnika, pa tek onda post, koji je primarni element.

Nisam valjda pretjerano zakomplikovao :)

borstale
29. 10. 2006., 16:41
Menije čitljiviji AdAge, ništa mi ne odvlači pogled sa teksta.

[nq]
29. 10. 2006., 17:03
Meni je mnogo bolji 2., lakse mi je za citanje. Generalno ne volim da mi je nesto blizu ivice monitora, i ne volim mnogo dugacke redove teksta, itd. da ne davim vise.

zira
29. 10. 2006., 17:08
Ova dva primjera je tesko ocijeniti po osobini koju trazis, jer u cijelom dozivljaju citanja teksta ucestvuju i drugi parametri.

Generalno, meni licno je AdAge citljiviji, iako mu je font blijedji i teze se cita. Mislim da je osnovni razlog za to je duzina linije, koja je na AdAge bliza optimumu od 12 rijeci po liniji (manja je od toga, tekst bi bio malo citljiviji da je siri), dok na FastCompany daleko prevazilazi tu vrijednost (pa moras pomjerati oci da bi citao, sto zamara).

Nevezano za to, vec samo za ovaj konkretan slucaj, meni se cini boljim AdAge, jer tekst koji pocinje na samoj lijevoj margini je teze procitati nego onaj koji je blize sredini strane... jer oci ubicno gledaju u sredisnji dio.

zark0vac
29. 10. 2006., 17:24
Svakako je AdAge mnogo citljiviji, razlog za to je duzina linije, ljudskom oku je mnogo lakse citati krace redove nego duze, upravo jer se stice mnogo bolji pregled sadrzaja. Jedino sto bih ja dodao na AdAge je justified kako bi lepse izgledao format teksta i izgledao kao bolja celina.

Ps. Meni je licno najbolja organizacija sadrzaja na strani za magazin na ajaxian.com, nadam se da ce ti biti od koristi.

LiquidBrain
29. 10. 2006., 17:52
Da, definitivno prvi text :)

jablan
29. 10. 2006., 18:24
Prvi.

Kad smo već kod toga, meni uopšte nije jasno otkud veb dizajnerima ideja da antrfilei funkcionišu na veb stranici ako funkcionišu na papiru...

Goran Aničić
29. 10. 2006., 18:48
Prvi.

Kad smo već kod toga, meni uopšte nije jasno otkud veb dizajnerima ideja da antrfilei funkcionišu na veb stranici ako funkcionišu na papiru...
Rekao bih da imaju slučnu funkciju, a to je da tokom "skeniranja" stranice privuku pažnju i sadržajem zainteresuju čitaoca za ceo tekst.

jablan
29. 10. 2006., 18:56
Imaju sličnu funkciju, ali drugačije funcionišu. Na papiru je antrfile, kao i tekst oko njega statičan, a na veb stranici ti "izroni" pri skrolovanju i drastično smanjuje čitljivost.

nixa
30. 10. 2006., 01:10
Prvi ...ali po meni ova fora je bolja
http://www.uxmag.com/design/design-101-for-programmers
( ne text nego IA texta )

noviKorisnik
30. 10. 2006., 08:15
Ma daaaj, to je kopija biznisbloga ;-)

Nikola Vavic
31. 10. 2006., 13:54
Ma daaaj, to je kopija biznisbloga ;-)

Stvarno dosta lice.

Sto se tice ona dva sajta prvi izgleda mnogo citljivije. Definitivno.

mungos
31. 10. 2006., 17:49
Hvala svima na odgovorima i učešću :)

Ma daaaj, to je kopija biznisbloga ;-)

Pa sad, bili smo inspirisani istim arhitekturama, uglavnom Biznisblog dizajn je stariji nešto više od dva mjeseca od prve verzije (via http://www.stylegala.com/archive/ux_magazine.htm ) UXMaga. UXMag je takođe izbacio novi realign (ne redizajn) ovog mjeseca, gdje je čini mi se još više dotjerana strana koju je Nixa linkovao. Što se tiče Biznisbloga, nadam se da ću do prvog rođendana završiti novi dizajn koji će više biti fokusiran na ono Biznis u biznisblogu :)