PDA

Pogčedajte punu verziju : Oracle, potrebna pomoc. Cemu sta sluzi?


colke
09. 11. 2006., 09:31
Moram hitno da naucim Oracle. Skinuo sam sa www.oracle com sledece stvari:
1. Oracle database 10g R2
2. Oracle companion CD
3. Clusterwave
4. Gateways
5. Oracle client

E sad, sa oraclom uopste nemam iskustva za razliku od MS SQL Servera koga sam izucio u detalje (nisam pocetnik sa relacionim bazama), ali neznam od ovih stvari koje sam nabrojao koja cemu sluzi. Ko od vas to zna please help.

Druga stvar: Sta mi je od svega toga minimalno neophodno da bi napravio tabelu, video podatke u njoj i povezao se sa njom iz npr. Visual Studia (tj. C#-a) osim drajvera, nisam napomenuo da sam skinuo i neki Oracle Developer Tool for Visual Studio .NET.

Posto jos uvek nista nisam instalirao i nemam pojma kako izgleda, recite mi je li slicno SQL Serveru. Kakav je interfejs. Koliko vremena ce mi trebati da se priviknem na sve novitete.

Hvala unapred

DejanVesic
09. 11. 2006., 10:12
Pretpostavimo da imaš Windows XP (jedna mašina) i da ti treba Oracle za razvoj uz Visual Studio.

Za ovaj recept, minimalni sastojci su sledeći:

1. Oracle XE (http://www.oracle.com/technology/products/database/xe/index.html) (express edition) - skineš, instaliraš

2. Visual Studio 2005 Express - skineš, instaliraš.

I to je to. Kako si na istoj mašini, OLEDB drajveri za bazu su ti već instalirani, pa uz korišćenje System.Data namespaceta možeš veselo da radiš sa bazom i programiraš.

Za upravljanje samom bazom, toplo preporučujem TOAD free (http://www.toadsoft.com/lic_agree.html).

Dejan Topalovic
09. 11. 2006., 10:32
Ako nisi novajlija sa bazama, onda ti nece biti veci problem priviknuti se i na Oracle.

Ako si skinuo kompletnu instalaciju za 10g R2, onda ti ne treba ono posebno za Client, jer je Client vec ukljucen u glavnu distribuciju. Client paket skidas samo ako zelis na racunaru instalirati software potreban za pristup bazi (Oracle Net, SQL*Plus i td.)

Na Oracle Companion CD-u imas dodatne komponente, kao sto su Database Control Grid, Application Express (bivsi HTMLDB) i td.

Clustervawe ti za sad nece trebati.

Gateways bi ti mogao trebati ukoliko povezujes Oracle bazu sa drugim bazama, npr. sa MS SQL.

Najbolji tool je TOAD, ali imas i besplatnih alata, kao sto su SQL Developer i JDeveloper od Oraclea, te jos jedan komercijalni PL/SQL od Allround Automations.

Na Oracleovom sajtu imas poseban dio za .NET tehnologiju, pa bi mogao i tamo naci hrpu korisnih informacija.

colke
09. 11. 2006., 10:34
Recimo da si dobro pretpostavio.

Visual Studio 2005 Professional vec imam. Oracle XE jos uvek nemam, ali nije problem, ali mene zanima sta cu ja eventualno dobiti sa Oracle Express-om. Jeli to samo database engine ili sadrzi i neki database management alat. Ako se ne varam, podesavanja database engina vrse se iz nekog browsera (a mozda i gresim). Ako je tako, nije li to malo siromasan interfejs.

Spomenuo si TAOD Free. Je li to nesto poput SQL Management Studia kod SQL Servera. Zar tako neki database management ne ide uz Oracle XE.

A da pojasnim malo o cemu se radi. U firmi prelazimo na novu bazu podataka - Oracle koja ce raditi pod Linuxom. To je baza koja ce biti u pozadini SAP-a. U sustini, ovo je i nebitno za sada. Meni je cilj da se upoznam sa Oraclom, administracijom, alatima, a to mi je najlakse da uradim is Visual Studia i iz Windowsa XP, a o Oraclu pod Linuxom, otom potom, valjda je to posle isto.

DejanVesic
09. 11. 2006., 10:38
Recimo da si dobro pretpostavio.

Visual Studio 2005 Professional vec imam. Oracle XE jos uvek nemam, ali nije problem, ali mene zanima sta cu ja eventualno dobiti sa Oracle Express-om.


Besplatnu "lakšu" verziju baze.


Jeli to samo database engine ili sadrzi i neki database management alat. Ako se ne varam, podesavanja database engina vrse se iz nekog browsera (a mozda i gresim). Ako je tako, nije li to malo siromasan interfejs.


Tako je, mada ne vidim šta ima puno da se podešava - podigneš instancu, proveriš da radi i vratiš se u tvoje development okruženje.


Spomenuo si TAOD Free. Je li to nesto poput SQL Management Studia kod SQL Servera. Zar tako neki database management ne ide uz Oracle XE.


Da, to je AllInOne alat za rad sa Oracle-tom. Ima i Oracle svoje alate, ali je TOAD najbolji.

Ono su gore bili saveti nekog ko razvija non-stop za Oracle - kako najlakše dođi do potpuno funkcionalnog razvojnog okruženja za RAZVOJ.

Ako je cilj DBA obuka, onda prosto ignoriši moj odgovor :)

colke
09. 11. 2006., 11:45
OK Toad za Windows, ali kako ce mi nekad u buducnosti trebati DatabaseManagement i pod Linuxom, sta tu ciniti?

DejanVesic
09. 11. 2006., 11:58
Pa ako ti je radna stanica pod Windowsom, nema veze pod kojim je OS-om server baze.

Ako nije, žalim, nikada komercijalno/profesionalno nisam koristio Linux radne stanice.

colke
10. 11. 2006., 09:39
Pa ako ti je radna stanica pod Windowsom, nema veze pod kojim je OS-om server baze.

Ako je, ali pitanje je da li ce biti.

Probao sam Toad, (i za SQL Server i za Oracle) i bas mi je gotivan, nego recite mi nesto i o Oracle Enterprise Manager-u (EM). Prevelik je da ga skidam sa neta ako mi nije potreban.

DejanVesic
10. 11. 2006., 09:49
Nije ti potreban.

Ako nemaš nameru da se baviš teškim DBA zadacima na n database instanci (gde je n > 10), nije ti potreban.