PDA

Pogčedajte punu verziju : MySQL 4.0 (ili 3.23.x) => MySQL 4.1


Ilija Studen
10. 09. 2005., 17:29
Da li je neko od vas prebacivao sadržaj iz MySQL 3.23 ili 4.0 u MySQL 4.1 gde se u kolonama označenim kao Latin1 nalazio UTF? (klasičan slučaj pošto kod starijih verzija nije moguće definisati kodni raspored već se u latin trpalo sve i svašta, uključujući i unicode)

Ako jeste kako je rešio problem? Naime, prebacio sam sve problematične kolone u Binary podatke i to radi:

http://www.ilija.biz/area51/

Međutim, sad kad probam da ih prebacim u varchar ili text dobijem papazjaniju (iako u MySQL manualu piše da bi trebalo sve da prođe bez problema i da bi podaci trebali da budu kodirani u kodnom rasporedu same tabele (UTF-8) ako drugačije nije nažnačeno).

PS: Koji je najjači forum specijalizovan striktno za baze podataka? Mislim da sam nalateo na jedan sa ogromnim brojem DB gurua, ali sam zaboravio i ime i link...

phoenix
26. 11. 2005., 16:56
Imala sam sličan problem. Ono što je meni rešilo problem, jeste da sam tu novu bazu napravila da mi je charset Latin1 na nivou baze. Kako pri kreiranju baze iz cpanela nije moguće definisati charset koji ti se hoće, baza bude onakva kako je po defaultu u my.cnf definisano. Ali charset na nivou baze lako možeš promeniti naredbom:
ALTER DATABASE db_name [CHARACTER SET charset] [COLLATE collation];
Gde charset definišeš kao Latin1

Importovala sam tabele koje su bile iz verzije 4.0, a u kojima je bio UTF-8 i sve je bilo savršeno prikazano. Kako ćeš se posle izboriti sa collation to ne znam, ako imaš neka posebna sortiranja.

Što se foruma tiče, baš za ovaj problem sa bila posetila http://dbforums.com/, međutim, nisu mi baš nešto pomogli.

zextra
02. 12. 2005., 07:01
kad smo kod instant-podrske, ja obicno koristim irc server irc.freenode.org, kanal #mysql... obicno tamo pronadjem instant-odgovor, a ako nista, bar ima gomila ljudi za kojeshta... imas jos kanale #html, #css, #php...

nije topla voda, ali je korisno ;)

Ilija Studen
02. 12. 2005., 07:33
--- dual... Glupi dial up. Delete please?

Ilija Studen
02. 12. 2005., 07:35
Da, definitivno. IRC je za pronalaženje brzih odgoovra odličan. Doduše, ja sam IRC fazu preskočio (nikad je nisam ni imao) tako da se na njega jako retko oslanjam (Cake i RoR zajednice su aktivne na IRCu recimo pa sam njihove kanale pratio neko vreme).

BTW: Našao sam rešenje za ovaj problem davno, ali sam već zaboravio. Ako se dobro sećam dovoljno je sva polja sa problmatičnim tekstom prebaciti u binarny tip. PHPu je ionako svejedno...