PDA

Pogčedajte punu verziju : Software & License


andrej
15. 09. 2005., 02:20
Možda bi bilo zgodno da postoji jedna temo o softveru i različitim licencama, naročito o Open Source licencama, gde bi bilo objašnjeno sve što korisnike i developere interesuje, znaci crno na belo šta ko sme a šta ne sme da radi.

Evo par pitanja, pa ako postoji interesovanje, možda da se tema prepravi da bude u obliku nekog FAQ-a.

1. Recimo ovako, Dejan je postavio pitanje u ovom forumu, Preporuke za dobar CMS? Neko mu preporuči npr. Drupal koji je pod GPL licencom. Koja prava on ima sa tim softverom, tj. da li, recimo, može da ga stavi na svoj komercijalni sajt?
Sta je sa:
LGPL,
BSD L.,
Apache L.,
(dodati licencu)?

2. Developer X, je angažovan da razvije softver za firmu Y. On odluči da iskoristi vec postojeći softver pod Open Source licencom koji mu obavlja 90% posla, i da ga prepravi za potrebe firme Y. Da li je takav potez dozvoljen?

3. Slično kao prethodno pitanje, samo developer X koristi neki framework pod OS licencom. Šta je developer obavezan da uradi da bi se takav softver negde upotrebio?

4. Developer X napiše ceo kod od nule samo ubaci WYSIWYG Editor koji je pod OS licencom. Pretpostavljam da je odgovor isti kao i za pitanje 3.?

Ok, trenutno sam se setio samo ovoga, znam da imam još toga da pitam, pa vi slobodno dodajte još nešto što nisam obuhvatio sa ova 4 pitanja.

Ilija Studen
15. 09. 2005., 19:36
Mislim da je ovo dovoljno za start:

o GPL Explained (http://www.sitepoint.com/article/public-license-explained)
o Open Source licence (http://www.sitepoint.com/article/open-source-licensing)

andrej
05. 11. 2006., 17:25
Modifikovani GPL kod sme da se koristi interno bez potrebe za objavljivanjem modifikacija pod GPL licencom. Tek kada kompanija počne da distribuira modifikovani kod drugim firmama / pojedincima onda je dužna da modifikacije učini dostupnim pod GPL licencom.

skupljam k'o veverica, na jedno mesto

Ilija Studen
05. 11. 2006., 18:12
Ajd, kad se već skuplja: ovde (http://www.webote.com/forum/index.php?topic=162.0) je bilo reči o tome šta tačno znači učiniti modifikacije dostupnim i neke sitnice o tome da li je Software as a Service (SaaS) distribucija, koje licence SaaS smatraju distribucijom, kada i zašto to im smisla.