PDA

Pogčedajte punu verziju : Srbija i Web 2.0


Dejan Bizinger
27. 12. 2006., 15:41
Najtirazniji domaci IT casopis Svet Kompjutera se odlucio pozabaviti temo Web 2.0 u Srbiji. Zanimljivo je da su to odlucili zbog mog prikaza u R/WW. Zira mi je javio da su napisali taj tekst. Vidim stavili Donesi.com screenshot. Donesi.com je "najukusnija" web servis. Evo jos jedan dokaz o uticaju koji ima Internet. Tekst koji je objavljen na Internet je inspirisao jedan tradicionalni medij da napise tekst na tu temu.

http://www.sk.co.yu/2007/01/skin02.html

Da li neko ima novi broj Sveta kompjutera da kaze kakav je tekst, koji web servisi su spomenuti ili da odem do kioska pa da ga kupim :1064: ? Inace, SK me asocira na detinjstvo i moje pocetke bavljenja kompjuterima. Mozda bas zbog toga i posle toliko godina ponovo kupim isti.

Nikola Vavic
27. 12. 2006., 17:45
Da li je u pitanju decembarski ili januarski broj ?
Vidim na njihovom sajtu izgleda da je januarski ali ja nikada nisam nasao na kisoku pre 2-3 u mesecu.

zira
27. 12. 2006., 18:31
Januarski broj, ja sam ga sinoc kupio. Pa tekst je na jednoj cijeloj strani, nemam ga sad kod sebe pri ruci, ali ukratko: osvrt na Dejanovu listu na R/WWeb-u kroz prizmu Web2.0, i komentar autora kako prakticno nema domacih Web2.0 servisa, a za Donesi.com i Naslovi.net bi se moglo reci "da su na tom tragu". Poredjenje takvog stanja sa globalnim Web2.0 stanjem...
I da, ima kraci osvrt na Vokabular, prilicno negativan u smislu autorskih prava. Cini mi se da je Limundo ocijenjen kao neuspio ili nekako slicno, u svakom slucaju negativno. Mislim, izvlacim sad iz sjecanja, koga interesuje vidjece original u SK, ne znam kakva je njihova politika objavljivanja na sajtu magazina.

Aleksandar Marković
27. 12. 2006., 18:34
citao sam ga juce...tekst by Iris na 2/3 strane zapocine tvojim opisom clanka na readwrietewebu i u nastvaku su jedino kao koliko toliko 2.0 sajtovi oznaceni poimence donesi.com i naslovi.net - ostatak teksta je o web2.0 u svetu sa naznakom na Madjarsku

toliko o web 2.0 u Srbiji

mungos
27. 12. 2006., 19:05
Meni je u Dejanom tekstu na R/WW (http://www.readwriteweb.com/archives/serbia_top_web_apps.php) jedina stvar koja je zasmetala da se termin B92 spominje na 9 mjesta, u tekstu koji se proteže na dvije A4 strane. Ostatak teksta je veoma korektno napisan. Valjalo bi da neko okači copy/paste ili sken Irisinog teksta, baš me interesuje kakav je osvrt.

Ono što treba imati na umu, i što konstatno naglašavam, da u pogledu Web2 app Srbija ne kaska pretjerano za ostalim evropskim zemljama, izuzev UK ali su oni priča za sebe. Suština je da Evropa sem Skype i mobile.de,eventualno Xing (ex-openBC), nije dala ništa globalnoj sceni Web aplikacija. Uporedite na gornjem linku situaciju u drugim zemljama. Sad, suština je priče i zdrava logika da će na većim nacionalnim tržištima biti i više razrađenih klonova servisa reda Digg i MySpace. Kad budemo imali veće tržište, biće i više servisa. Simple as that.

Btw, čujem da je spremljen tekst i o hrvatskim Web aplikacijama za R/WW.

Dejan Bizinger
27. 12. 2006., 19:41
Malo je glupo pisati negativne tekstove pa makar to bila i web 2.0 scena Srbije. Kada bi kod nas sve bilo kao sto je web 2.0 scena bilo bi sasvim zadovoljavajuce.

@Mungos: Kako vidim prakticno je spomenut samo 4 puta. Ne racuna se sto se pise sta radim i gde radim (to svakom pise) i sto sam napisao kao disclaimer da radim u B92 kada sam pisao o B92 posto je to eticki. Spomenuo sam ovlas samo kada sam rekao da samo dve velike firme imaju vece sajtove, pa sam spomenuo blog, kod trzista online advertajzinga (da bi citaoce upoznao sa stanjem u Srbiji), a jednu-dve recenice o B92 kao medijskoj kuci sam napisao da neko ne bi pomislio da sajt od 100 000 poseta dnevno vode dvoje kolega sa nekog fakulteta kao sto biznisi obicno zapocinju u USA :1074:

ivanhoe
27. 12. 2006., 20:47
heh, nadam se da je komentar za donesi.com bio pozitivan, posto je Iris za sajt cula od mene (a i testirali smo ga odmah narucivsi neku kinesku klopu koja je, uzgred, bila sjajna..) :D

Berislav Lopac
27. 12. 2006., 21:15
Btw, čujem da je spremljen tekst i o hrvatskim Web aplikacijama za R/WW.Ajme, Marko, sasvim zaboravih na tebe, evo ti idem odmah riješiti problem s loginom!

susjed
14. 02. 2007., 21:37
Nisam neko vrijeme bio po srpskom cajber spejsu, ali vidim da sve više stranice dizajnom odudara od standarda. Sve neki veliki fontovi, kričave boje, ali svejedno iznenađenje je bilo pozitivno.

Miloje Sekulic
18. 02. 2007., 12:56
Sad, suština je priče i zdrava logika da će na većim nacionalnim tržištima biti i više razrađenih klonova servisa reda Digg i MySpace. Kad budemo imali veće tržište, biće i više servisa. Simple as that.


Koliko je toga u najavi reklo bi se da smo ogrooomno trziste.
Kao sto su svi pre par godina pravili forume tako su svi sad u fazonu socijalnih mreza.:1027:

Miloje