PDA

Pogčedajte punu verziju : problem sa PECL-om


ivanhoe
16. 01. 2007., 10:58
pokusavam da instaliram Xdebug na serveru, koristeci pear alat( "pecl install xdebug" ), i on lepo skine paket medjutim onda prijavi sledecu gresku:

/usr/local/bin/phpize: /tmp/tmpghJoTB/xdebug-1.3.2/build/shtool: /bin/sh: bad interpreter: Permission denied
Cannot find autoconf. Please check your autoconf installation and the $PHP_AUTOCONF environment variable is set correctly and then rerun this script.
ERROR: `phpize' failed


e sad, ja sam ulogovan kao root, /bin/sh je linkovano na bash, phpize i autoconf su instalirani i podesio sam $PHP_AUTOCONF da pokazuje na autoconf i exportovao sam varijablu. Naravno pogadjate da ne pomaze... sta gresim?

ivanhoe
16. 01. 2007., 11:32
****, ne mogu da editujem poruku(proslo 30 minuta?), pa evo u produzetku:

sad sam krenuo da rucno make-ujem fajl, i nasao da gornja greska potice iz phpize, zbog ove linije:

if test ! -x "`$php_shtool path $PHP_AUTOCONF`"; then
cat <<EOF
Cannot find autoconf. Please check your autoconf installation and the \$PHP_AUTOCONF ($PHP_AUTOCONF) environment variable is set correctly and then rerun this script.
EOF
exit 1
fi

ovaj if test gore zapravo poziva
/usr/local/src/xdebug-2.0.0RC2/build/shtool path /usr/bin/autoconf
shtool postoji, kao i autoconf i oba fajla su chmod-ovana na 755, znaci ovaj if ne bi smeo da se desi... kako i zasto se onda ipak desi ???

kad pozovem to direktno iz komandne linije ne desi se nista, znaci definitivno je problem sa shtool...

kodi
16. 01. 2007., 13:44
ja sam imao isti problem jos pre 5-6 meseci kad sam to pokusao - nisam uspeo da resim.:( (suse 10, na windowsu sam instalirao iz prvog, ima kod mene na blogu kako)

edit:
evo sad pokusavam da se prisetim, mislim da sam uspeo da ga instaliram tako sto sam ili vratio autoconf na neku stariju verziju..
ili sam pronasao negde da autoconf mora da bude tacno neka odredjena verzija..

nemam sad pristup serveru da ti tacno kazem.

Aleksandar.Ilic
16. 01. 2007., 17:25
ja sam lepo skinuo source za xdebug i instalirao rucno :) I radio je

ivanhoe
16. 01. 2007., 20:59
pa, ako pogledas drugu moju poruku videces da sam i ja skinuo source i probao da ga make-ujem, ali nije islo...

Elem resenje je toliko banalno da nemam reci. Provalio sam da shtool ima debug mod, i onda sam zahvaljujuci tome shvatio da kad kucas 'shtool path foo' on ocekuje da foo bude relativna putanja, a ne apsolutna (uopste ni ne provere da li pocinje sa /). Tako da zbog toga test nikako nije prolazio jer sam ja setovao $PHP_AUTOCONF=/usr/bin/autoconf..

namestio sam da bude $PHP_AUTOCONF=autoconf, exportovao to, i sve je magicno proradilo...potpuno idiotski :)