PDA

Pogčedajte punu verziju : Odličan UI


Ilija Studen
18. 01. 2007., 15:56
Interesuje me za koje (prvenstveno web, ali mogu i dekstop) aplikacije mislite da imaju odličan UI. Ne mislim nužno na budženje sa tonom mogućnosti, već nešto što jednostavno smatrate da vam savršeno leži kao korisniku (stvar može biti i mega jednostavna, pa da opet funkcioniše dobro i da se sviđa korisnicima).

Ako aplikacija nije ekstra popularna ili ne postoji demo ili screenshot sekcija super bi bilo da okačite i neki screenshot.

cvele
18. 01. 2007., 16:03
Jedan od boljih je svakako Wordpress, od ostalih recimo veoma dobar ui ima Plesk (posebno kada se uzme u obzir ostatak softwera iz te kategorije).

Takodje Google Analytics ima odlican UI

mungos
18. 01. 2007., 17:59
1. Gmail
2. Flickr
3. Traktor DJ Studio

Dzordz
18. 01. 2007., 18:06
Mislim da je GMail u toj kategoriji za milju iza Yahoo Mail Beta, mada mozda sam ja samo navikao.

jasmanac
18. 01. 2007., 18:16
^ Slazem se!

Meni je Yahoo! jos uvek na starom dizajnu.

kodi
18. 01. 2007., 18:23
u vezi traktora - Native Instruments je oduvek pravio aplikacije sa vrh UI, ali ne znam da li ovo ide u ovu kategoriju:

- ne znam koliko se lako pocetnik snalazi u takvom programu, meni je to sve savrseno normalno i logicno - dok nekome ko tek ulazi u te vode to mora da deluje ko svemirski brod.

-ipak je to program usmeren ka odredjenoj grupi korisnika, za razliku od Gmaila i flickr-a

exibit a:
http://cs4u.5gigs.com/images/products/traktor3.jpg

Ilija Studen
18. 01. 2007., 18:43
Novi Yahoo! Mail izgleda i radi odlično, ali je osetno sporiji od Gmaila. Uz to kompletan doživljaj kvare reklame koje su previše nametljive IMO (dobro de, poenta reklama je da budu primećene). Iako mi se sviđa implementacija nekih desktop trikova (tabovi npr) neke stvari su jednostavno suvišne - split view na primer. Nekako mi ne leži u web aplikacijama.

Što se tiče samih web aplikacija slažem se da je Flickr odličan - ponaša se kao jedan prilično popeglan website, ne kao aplikacija. To je pohvala. Glupo mi je pokušavati primenjivati ista pravila koja važe na desktopu za web jer pravila igre nisu ista. Iz tog razloga mislim da je Plesk UI delimično promašaj (iako je mnogo bolji od većine alata u toj kategoriji). Što se toga tiče, meni se najviše sivđao stari DirectAdmin. Plan and simple - uz malo grafičkog peglanja ne bi mu bilo premca. Ne znam šta se kasnije desilo sa tim.

mungos
18. 01. 2007., 19:18
Glupo mi je pokušavati primenjivati ista pravila koja važe na desktopu za web jer pravila igre nisu ista.

Promjenićeš mišljenje kad vidiš Vivvio admin interfejs :1060:


- ne znam koliko se lako pocetnik snalazi u takvom programu, meni je to sve savrseno normalno i logicno - dok nekome ko tek ulazi u te vode to mora da deluje ko svemirski brod.


Pa taj osjećaj kad se (relativno brzo) ufuraš: sve je savršeno jasno i imaš osjećaj da bi ladno posle Traktora mogao da voziš i Boeing 767... :)

degojs
18. 01. 2007., 19:28
Meni je Yahoo! jos uvek na starom dizajnu.

Isti slučaj kod mene i super je baš tako. Nadam se da ga neće jednostavno isključiti.

Dzordz
18. 01. 2007., 19:33
@Ilija
Bas mi je preteran split na Yahoo! Surfujem inboxom dok mi se otvara poruka.

@Jasmanac, Degojs
Ma i stari je dobar ali mi se ovaj omilio onim slatkim animacijama dok ucitava :)

mungos
18. 01. 2007., 19:52
IMHO, Stari Yahoo! Mail je školski primjer kako ne praviti interfejs za Web aplikaciju. Ja ga pamtim kao užasno sporog.

MorenoArdohain
18. 01. 2007., 19:55
Za one koji su i dalje na starom Yahoo Mail interfejsu: klik na Options, pojavice se u gornjem desnom uglu link: Yahoo! Mail Beta has arrived! Try it now!

Trebalo bi da radi za sve naloge.

ivanhoe
18. 01. 2007., 20:12
mene yahoo uzasno smara sto ti prvo poture reklamu, pa tek onda mozes da stignes do inboxa... takodje je uzasno glupo sto ne mozes da odmah pogledas sliku u attachmentu..

po meni je Skype primer vrlo uspesnog interfejsa, ultra jednostavan i foolproof...

ppavlovic
18. 01. 2007., 20:43
iPhone

Ivan
18. 01. 2007., 21:32
1. Gmail
2. Skype
3. Traktor (mmm, svake godine pravim trance zurke na nekim "egzoticnim" mestima i izmedju ostalog kada se umorim(o) na mixerima onda traktor nastupa)

Oftopic:
Svi ste pozvani na sledecu zurku (datum cu naknadno da saopstim) ... cisto kao info: ~300 ljudi, 5-10kw, fluodeko, rasveta, ... prosla zurka je bila u kamenolomu :)

sirNemanjapro
18. 01. 2007., 23:10
Bukvalno sve sto dolazi iz Apple-a.

Jel neko probao njihov iDisk? ;)

ivanhoe
19. 01. 2007., 00:17
iPhone

ne, to je vrhunski marketing, ovder pricamo o GUI :D:1042:

marinowski
19. 01. 2007., 06:37
Pomenuo bih i Google Maps, i Google Reader. Google Maps (http://maps.google.com/) zbog odlicnog prikazivanja mapa, Google Reader (http://www.google.com/reader/) zbog shortcutova i lakog sortiranja informacija.

mungos
19. 01. 2007., 12:43
Netvibes sam zaboravio :)

Ilija Studen
19. 01. 2007., 14:46
Miško spomenu RoundCube webmail u jednoj drugoj temi. Stvarno izgleda odlično, a ko je ikada radio na Macu odmah konta čime je UI inspirisan. Svaka čast.

http://www.roundcube.net/?p=screens

nixa
19. 01. 2007., 15:03
http://www.kayako.com/ , fenomenalan ui ...

marinowski
20. 01. 2007., 23:43
Obratite paznju na http://www.geni.com/ , izgleda vrlo jednostavno, mislim da je UI vrlo moderan.

Sve je tu: pomesan flash i html (a da korisnike bas briga), lazy register (mozes da se igras bez validacije do mile volje), socijalni momenat (salji, salji!), a narocito me odusevio nacin kako te tera da popunis gooomilu podataka koje zahteva ovakav tip sajtova.

Mogu samo da zamislim kako bi izgledao ovakav sajt pre nekoliko godina: register before you start, insert svi moguci podaci, nakon toga invite 1, 2, 3, 4, 5 ...

I sada ima sve to isto, ali je mnogo prirodnije.

Eniac
21. 01. 2007., 01:49
pa na pocetku izgleda ok, ali kasnije kad popunis stablo je uzasno cudan, i moras pola sata da se kreces od cvora do cvora. I ja sam bio odusevljen kad se pojavio, ali kasnije kad sam video kako je trom praveci stablo smorio se kao zmaj... bas na TCu pisu kako je ispusio zbog ucestalog pada servera i jos nekih bagova

Eniac
24. 01. 2007., 06:38
Sugar CRM ima jako zanimljiv UI idite na OpenSource Demo pa se uverite...
http://www.sugarcrm.com/

bojan_bozovic
29. 01. 2007., 01:42
Bukvalno sve sto dolazi iz Apple-a.

Jel neko probao njihov iDisk? ;)

Ja nisam iDisk ali jesam iTunes/QuickTime, i UI je vrlo los. Po meni KDE a ne Apple, ima naj GUI (jer skoro sve mozes da podesis kako ti odgovara). Sto se web app tice, tek trebam da vidim UI koji bi me odusevio, ali to bi bio desktop, npr. Photoshop-like UI sa MDI i floating toolbarima, prilagodiv ukusu korisnika potpuno (to je sustina, jer tesko da ono sto meni odgovara odgovara nekom Stojanu i obrnuto)

Sad cu da udarim neke screenshotove, da vidite. prvo je OSX, koji sam nasao na netu, prvo, close/min/max dugmad su sleva a ne zdesna, sto meni nikako ne bi odgovaralo, iz navike. Na KDE se to da podesiti da close/min/max dugmad budu sa leve ili desne strane). Drugo, ja ne volim scrollbar u stilu OSX ili Windowsa, vec u stilu Amige, gde su scroll up i scroll down dugmad oba dole, a ne scroll up gore, scroll down dole. Opet, u KDE to moze da se podesi. kad koristim KDE, to je prakticno Amiga desktop (mada nikad nisam u zivotu koristio pravu amigu).
http://www.jinspired.com/images/osx_screenshot.jpg
http://home.wtal.de/amiga-news/OS3.9_an.jpg

Ilija Studen
29. 01. 2007., 08:52
Što se diskusije o UI-ju tiče mislim da grešiš i da ti je pogled na stvari suviše iskrivljen (geek faktor):

1. Prilagodivost korisničkog interfejsa nije najvažnija stvar kao što ti tvrdiš. Da je to istina govori činjenica da najpopularniji OS trenutno gotovo svi korisnici koriste u istom obliku. Veća odstupanja ćeš videti samo kod šačice naprednijih korisnika koji su imali živaca da tweakuju sistem. Većina ili ne vidi potrebu za tim, nema pojma da može ili ne zna kako.

2. Korisnici se prilagođavaju tehnologiji. Zastrašujuće, zar ne? Ko će bre Bojanu Božoviću da govori kako on ne može da pomeri close minimize maximize ikonice na desnu strano? Neshvatljivo, ludilo, bes!!! A onda se probudiš i skontaš da si se prilagodio svemu - korišćenju daljinskog, vožnji auta, korišćenju mikrotalasne i blendera, CD playera, mašinice za poništavanje karte u gradskom... Gde si video da možeš da konfigurišeš auto da ti volan bude s leva out of box ili da možeš da podesiš frekvenciju mikro talasa kod mikrotalasne?

3. Na celu stvar gledaš kao geek perspektive bez da pogledaš stvari i iz nekog drugog ugla. Tvoj pogled na stvari je toliko iskrivljen (da se razumemo, nije to ništa loše) da bih te uključio u usability testove samo kako bih povećao diversity. Doduše, tvoje feature requestove najverovatnije bih tiho ignorisao, a ako bi počeo da spamuješ popio bi ban ;)

Btw, evo ga jedan primer gde čak i interfejs kalendara izgleda čisto (koliko je to moguće pri tom obliku prikaza podataka). Ikonice su mi max u ovoj aplikaciji (custom made, specijalno za Joyent).

bojan_bozovic
29. 01. 2007., 09:07
Nazalost, u pravu si. Gledaj na sta se navikose ljudi, na Windows, koji najverovatnije ima najgori UI. ;)

A na kastomizaciju gledaj ovako, onima koji su zainteresovani za nju, makar bili jedan odsto, stvarno treba. Da je Joe Sixpacku ne valja naturati, nego da po defaultu sve valja biti prilagodjeno onome sto vec zna ili sto ocekuje, ne sporim.

Da dodam, HTML i CSS su prilagodjeni prezentaciji dokumenata, a ne pravljenju klijent server aplikacije poput ovog sajta i to je velika mana. Flash je nema.

Trebamo videti sta ce WHATWG (http://www.whatwg.org/) da uradi.
Da pretrazivaci nemaju problem (neki veci, neki manji) sa flashom, HTML bi malo ko koristio.

Eniac
07. 02. 2007., 13:08
www.picnik.com

super UI... opet subjektivno :D

Trunks
26. 06. 2007., 11:25
Verovatno većina vas ovo već zna, ali ja sam tek skoro prvi put došao u susret sa Basecamp-om. Odličan UI, 5/5. Kao što je Jeffrey sa threadless-a rekao, nisam nikada ranije koristio ovu aplikaciju, ali ne postoji learning curve jer se sve ponaša baš onako kako očekuješ.

bNasty
26. 06. 2007., 13:12
Ako niko nije pomenuo do sada, Joyent (http://www.joyent.com) ima opako dobar UI (nije ni chudo, k'o sve radi za njih)

Skrinovi: http://www.joyent.com/connector/collaboration-suite/screenshots/

Ilija Studen
26. 06. 2007., 13:20
Ako niko nije pomenuo do sada, Joyent (http://www.joyent.com) ima opako dobar UI (nije ni chudo, k'o sve radi za njih)

Skrinovi: http://www.joyent.com/connector/collaboration-suite/screenshots/

Pomenuh ih u komentaru #26. Sve na mestu...