PDA

Pogčedajte punu verziju : Mobilni telefoni - operativni sistemi i marke


robi-bobi
05. 02. 2007., 23:43
DPT nije devPHONEtalk, ali prethodne (2?) teme o telefonima sam sa interesovanjem otpratio, a sudeci po komentarima i ostali

U principu, ja sam skoro pa vec odlucio sta cu uzeti, to ce najverovatnije biti Nokia E. Sad, od para zavisi da li cu ici na E50 ili na E70, uglavnom zbog WiFi-ja.

Ono sto mene interesuje je neko uporedjenje OS-ova. Pretpostavljam da ima i vas koji ne gurate Symbian, te bih molio i jedne i druge neka iskistva.

Recimo, jel ima ko:
http://imcosys.com/html/smartphone1.html
ili mozda neki inside info o http://www.openmoko.com/

Od aplikacija meni bi bio bitan dobar mail client(1), podrska za neki jezik koji znam (php, ajd moze i perl, ako ne onda mozda i nateram sebe da naucim python, ili nedaj boze javu :D ), zatim cron jobs ...
Zasto ne i GPS - uradis aplikaciju koja se startuje svakih 30s i proverava gde si - kad vidi da si u samoposluzi odma' pocne da pisti: "kupi najzad toalet papir!!" :D :D
Inace, u pocetku sam hteo WiFi, ali sam kasnije srezao budzet te cu izgleda morati toga da se odreknem ...

Sto se tice kamere, nije mi bitna i ukoliko je model nema i cena mu je manja zbog toga - bice mi veoma drago (recimo E50 ima modele sa i bez kamere - fino, samo sto svi ovde prodaju model sa kamerom :P )


cena ..
hm, pa poceo sam jednostavno - kupini nesta da zamenim sadashnji koji vise ne radi skroz ok
zatim citao malo DPT i ipak uspeo da sebe odgovorim od fansy phone-a. Ipak, kasnije se vidim sa prjateljem koji ima nokiju 6600 i lepo shvatim da je ipak to vrlo fino imati. I odlucim kupiti takvu, kao najjeftini simbijan. Da, ali ne. Njega nema novog, a stari ne bih.. zato se budzet povecavao, pa zatim zelje i requirements, pa zatim budzet i stigao sam do mini laptopa :D
sleteh na zemlju i resih da ne dam vise od 300E za phone. E50 je verovatno moj buduci phone, ali sam onda video taj imcosys-os phone sa WiFi, touchscreen-om i ostalo za oko 350$.

Zato, resih da pitam opet ovde, mozda ima jos poneki dragulj za koji ne znam.


Ne zamerite, i podelite :)

1) - dobar = slican klasicnim desktop klijentima - mogucnost povezivanja na vise servera, vise akaunta ... (ne znam kakwo je stanje kod telefona pa naglasavam)

edit:
a, da, bitno je da JAKO vibrira - u guzvama, na sastancima, negde drudge, cesto drzim phone na vibracijama i .. ne 'cujem' kad mi neko zvoni
takodje i jaci zvuk ne bi bio na odmet

edit2:

jesam rekao da me nerviraju custom 'standardi' nokije za kablove. svaki model - razliciti kabal. sto ne stave USB ...
mada, znam (odavno sam u photo sredinama, slicna stvar)
veliki su, moze im se ...

Veljko
06. 02. 2007., 00:26
Ako vec razmisljas o kupovini symbian telefona,uzmi u razmatranje i Nokiu e61 mislim da je u cenovnom rangu sa e70,ali nema kameru,zato ima qwerty tastaturu,ekran 16miliona boja rezolucije 320x240,takodje ima i wi-fi i podrzava umts mreze.Koristio sam i WM i Palm os,ali mi se ipak najvise dopada symbian.Sto se tice email klijenta i fabricki sasvim dobro obavlja posao(Rad sa vise naloga,postavljanje filtera,itd).Znaci e61 je moja preporuka

robi-bobi
06. 02. 2007., 01:07
jos uvek je jeftinija varijanta pprihvatljivija :)
inace, E61 je fin, ali nema bash phone look ;)
E70 takodje ima qwerty, ali manji ekran i rez.
uporedicu ih opet, hvala

Dragan Babić
06. 02. 2007., 01:23
Svaka preporuka za e61. Kad sam se navikao na ovaj ekran sve ostalo mi je smesno. :-)

Naravno o qwertyju da ne pricam, a ni o podrsci za wlan. Evo bas ovo pisem s telefona.

robi-bobi
06. 02. 2007., 01:36
wlan. Evo bas ovo pisem s telefona.

ne radi mi to :D

edit: kad smo vec kod E61
kako nosite taj telefon, ja sam navikao da mi je phone u dzepu pantalona - 70 x 117 x 14 mm ??? (vs 43.5 x 113 x 15.5 kod A50, a ni on nije bash malen)
kako podnosi mucenje taj screen?
edit2 (al danas editujem):
nisu li ta slova premala!

robi-bobi
06. 02. 2007., 02:18
sto vise gledam skuplje nokije, shvatam da onaj smartfone iz prvog linka mog prvog posta, vec sve to ima (i to jeftino)

salu na stranu GPS ce mi dobro doci ukoliko uspem da sinhronizujem podatke iz GPS-a i podatke iz EXIF-a fotki (cesto fotkam u prirodi, citaj planine i sl)
ukoliko nisam bio jasan, evo sta 'ocu: http://www.dpreview.com/news/0608/06080202sonygpscs1.asp

Veljko
06. 02. 2007., 02:19
sto se tice nosenja,moze i u dzep ali ipak zasluzuje neku futrolu za nosenje:),Tastatura je ok,tek poneki put se promasi slovo,kad se naviknes na nju,krece zabava(idealna je za kucanje dugih postova po forumima).Jedina steta je sto ekran nije touchscreen,onda bi dozivljaj bio potpun.Imao sam Palm zire 72 i bas sam se navikao na olovcicu i bockanje po ekranu,i mislim da je najbolje resenje za ovakve uredjaje,sto se tic e upotrebljivosti i kretanja kroz meni-e

Dragan Babić
06. 02. 2007., 09:23
Touchscreen bi na e61 legao k'o budali šamar, ali hebiga... Inače ja ba furam u prednjem/zadnjem džepu farmerica, prednost mu je to to je vrlo tanak, pa ne smeta uopšte koliko bi čovek pomislio.

Inače meni je već ispao, onako pošteno sam ga "krstio" o pločice u ulazu zgrade, ni ogrebotinu nema (metalno kućište), a ni ekranu nije ništa iako sam se toga najviše plašio, mislio sam da će on da strada na neki način pri prvom ispadanju. Zgodna je to spravica... ;)

Dušan Dželebdžić
06. 02. 2007., 10:59
GPS jeste korisna stvarčica, ali obrati pažnju na ovo:


Čak i najboljem SirfStar3 čipsetu treba najmanje pola minuta da uhvati signal, a iz mog iskustva, ako se krećeš po gradu u trenutku uključivanja GPSa, može da potraje i do dva minuta... nije baš korisno za spontane fotografije
GPS ne radi u zatvorenom prostoru. Zamisli samo kakav bi prijem imao kad bi satelitsku antenu stavio u dnevnu sobu :)


Ja sam mislio da može da 'uhvati nešto' kroz prozor kad sam ga prvi put uključio... dosta sam se načekao dok se nisam setio da ga iznesem na terasu.

Ako mene pitaš, i sa finansijske strane, a i sa strane usability-ja ti se više više isplati da kupiš PDA i 'priglup' telefon, nego smartphone.

Telefoni obično nemaju touchscreen, imaju slabije procesore, i manje ekrane od PDA uređaja. PDA-ovi sa GSM modulom su suviše glomazni za priču, a pošto većina nema tastaturu, moraš da mrljaš po ekranu ako te mrzi da vadiš stylus.

Ah da, i dok ugovaraš sastanak preko mobilnog, da te vidim kako bi radije preturao po kalendaru u toku razgovora ;)

I dok neki namunjeni QTEK (sa sporim procesorom i malim ekranom) košta oko 700€, ti možeš da kupiš SE K750 (150€) ili Nokiu 6233 (200€) i npr Asus A632/636 (WM5, IR, BT, GPS, SD a na 636 i WI-FI - 370-400€), sve zajedno za 500-600€.

Ne reklamiram ništa, samo prenosim kako sam razmišljao, pošto sam se i ja skoro ponovio :1074:

robi-bobi
06. 02. 2007., 13:48
^
sve to stoji

ima samo dva problema
1) vise para (mada zavisi sta ko kupuje)
2) vise dzidza bidza za nosenje

inace, hvala za info o GPS, vrlo korisno

robi-bobi
06. 02. 2007., 14:55
nego, koliko drze baterije tih pametnih telefona (i PDA-ja)
citao sam zvanicne podatke ali me interesuje real-life experience

recimo, malo razgovora ~ 15-tak min dnevno
bez igranja igrica i slusanja MP3-ki
?

edit:
pisem pismo ovima iz imcosys-a sa nekim pitanjima, pa ako jos neko zeli da pita nesto, a mrzi ga da pishe njima (a, jelte, ne mrzi ga da pise ovde :1064: ) nek kaze. sacekacu jos nekoliko sati pre nego posaljem

Mr.Paja
06. 02. 2007., 15:04
Topla preporuka za E61, simpa telefon ima dosta korisnih stvari za te novce. Problem sto je malo veci ali kada se naviknes sasvim je ok, sto se nosenja tica ima da se kupi futrola kod nas (alpha copy) orginalna nokijina i cifra je oko 3.000, al u lepoj zemlji austriji sam pazario ovu (http://www.telefon.de/produkt.asp?products_id=37787) futrolu.

Do sad nisam imao problema sa njim a imam ga oko mesec dana.

P.s. Jedna od zanimljivih opcija je voice dialer, elem ne mora se kao pre definisati glasovna komanda za svaki kontakt, nego se automatski prepoznaje govor i poziva kontakt. Znaci dovoljno je samo da se kontakt ukuca .... zanimljivo ...

P.s.2. A ko voli srpski na telefonu moze lako flashovati ...:1043:

P.s.3. Baterija je FENOMENALNA !, pri normalnom koriscenjeu drzi oko 4 dana !!!

P.s.4. Pazario sam i Nokia LD-3W GPS modul, tako da i to lepo fercera ....

crews_adder
06. 02. 2007., 15:28
@robi-bobi:

Mislim da je moje razmisljanje o novom telefonu nekako u tvom pravcu, a ja se troumim izmedju SE K750i (150-ak eur), Nokia E50 (200-ak eur) i SE M600i (300-ak eur).

SE K750i je vise nego pristojan telefon za relativno malo para. Nema Symbian. (SE W810i je gotovo isti telefon, samo skuplji.)

Nokia E50 ima Symbian, prilicno je brz (za razliku od N73, npr.), iako relativno tanak pomalo je nezgrapan, njegova tastatura mi se ne svidja, displej je ok, a sto se kamere tice, pa cak ni na modelu sa kamerom, kamera se gotovo ne primecuje. (E60 ima wifi ali je i dosta skuplji.)

SE M600i ima Symbian, qwerty-tastaturu i touch-screen displej (sa sve olovcicom), a nema kameru.

Jedino sto mislim da u poredjenju sa E50 nije vredan tih celih 100-ak jevra razlike (licno ne volim Nokia telefone at all, inace bih se verovatno odavno odlucio za E50)...

Mozes i da ih uporedis na mobilnisvet.com i nadjes prilicno korisne komentare korisnika, dakle iz prve ruke.

mungos
06. 02. 2007., 16:13
Čitam sve ove specifikacije telefona i sve moguće tech skraćenice i kontam jebote zar smo jedini na ovom forumu Cvele i ja koji telefon koristimo samo za telefoniranje i čitanje SMS-a ;-)

~ ne slušam mp3 na telefonu jer mi winamp radi 10h na kompjuteru dnevno
~ ne gledam klipove na telefonu jer imam youtube
~ ne gledam fotografije na telefonu jer imam na astalu 19" monitor
~ ne koristim kameru od 2 megapixela na telefonu, jer ako oću nešto da fotografišem uzeću digitalku
~ ne surfujem telefonom jer sam čitav dan online
~ jedina nestandardna aplikacija koju koristim na telefonu jeste Gmail za čitanje maila

Bonus: 'bem ti pos'o koji ne mogu svršiti za minimalnih 60h nedeljno kojih provedem ispred / blizini kompa.

robi-bobi
06. 02. 2007., 16:19
^ gresis
i ja sam medju malobrojnima koji telefon koriste za telefoniranje i SMS
;)

ali, za sve ima prvi put

edit
pa ja tek sad procitah tvoj birthyear, chek da prodje josh 5 godina pa cu onda da te pitam da li ces pamtiti sve sto treba
i da li ces biti za kompjuterom 10h dnevno :D (mada trenutno sam u fazi: vise od 10h dnevno, no ogranicavam vec tu gadnu naviku )

P.S. al sam matoooor:1046:

Edit redni broj 2341523:
i da parafraziram Aldru sa DZ:
"je**sh zivot u kome ne mozes da kupis nesto sto ti nije neophodno"

bluesman
06. 02. 2007., 16:27
Hajde da napravimo takmičenje "ko ima najgori telefon". Ja sam sigurni pobednik u apsolutnoj kategoriji, prosli put kada je bila kucna pomocnica provalio sam da i ona ima bolji telefon od mene, a od kada je dete krenulo u skolu - svi klinci (prvaci) imaju bolje telefone :)

Meni služi samo za telefoniranje (i ponekad kalkulator za kladionicu kada nisam pored računara) , čak i SMS mrzim, naročito da pišem. Imam predefinisane poruke "ok", "čujemo se" i "hvala" i tako odgovaram kad baš moram.

Dakle, kao i mungos, za sve imam "aplikaciju", a užasnem se kada vidim one klince kako idu ulicom sa telefonom na uvetu i kao "slušaju muziku" ?!?!

robi-bobi
06. 02. 2007., 16:35
dobro bre, pa ne nosite laptope svuda sa vama
:)

ja ne bih menjao ni ovaj phone, ali nakon nekoliko padova pocinje da me izdaje u najnezgodnijim situacijama

robi-bobi
06. 02. 2007., 16:42
dakle onaj linux smartphone kosta 318E + VAT + shipment iz svajcarske


E50, here I come ;)

jablan
06. 02. 2007., 17:56
Hajde da napravimo takmičenje "ko ima najgori telefon". Ja sam sigurni pobednik u apsolutnoj kategoriji
Ne reče koji je telefon u pitanju...

Ja imam sklonost ka gadžeteriji ali sam uspeo da se obuzdam jer mi zaista ne treba ništa osim zvanja i SMS-a (jedino što mi fali je T9 (http://en.wikipedia.org/wiki/T9_%28predictive_text%29) na srpskom, otkad sam počeo češće da pišem SMS-ove na engleskom maksimalno sam se primio na T9). Mada, priznajem da geek u meni dolazi u iskušenje da me baci u trošak kad vidi Python konzolu kod kolege na Symbian-u ;)...

Dragan Babić
06. 02. 2007., 18:02
@ jablan: Ja sam na svom starom nekom ericssonu imao t9 za srpski, keva.

Što se tiče ovoga "koristim telefon kao da je telefon" - šta ja znam, možeš kupiti telefon koji je OK, nema napredne funkcije i platiti ga 200-250e, ili dati 300 za prokleto dobar "telefon" (namerno pod navodnicima). Meni je računica jasna...

jablan
06. 02. 2007., 18:08
Hm, ja sam telefon koji je OK i ima neke napredne funkcije (organajzer, IrDA, kalkulator, verovatno bih mogao da dobijem i taj srpski T9 kad bih se malo iscimao) platio nov 80€, polovan je ovih dana 25€... I meni je računica jasna. ;)

Dragan Babić
06. 02. 2007., 18:10
Da ali da ti telefon ne izgleda k'o dupe hebote... Ja se još nisam okrenuo ili zastao za telefonom koji je ispod 200e hebiga.

robi-bobi
06. 02. 2007., 18:29
uh, uh
sta bih ti sad napisao, al ne ide, ne znamo se, mozda se naljutish :P

bluesman
06. 02. 2007., 18:30
Što se tiče ovoga "koristim telefon kao da je telefon" - šta ja znam, možeš kupiti telefon koji je OK, nema napredne funkcije i platiti ga 200-250e, ili dati 300 za prokleto dobar "telefon" (namerno pod navodnicima). Meni je računica jasna...

Pa nisam baš siguran, koji je to "običan" telefon 200-250 eur? Koliko ja znam, "običan" košta od 30 do 50 eur. Evo recimo pogledaj (http://mobilnisvet.com/mobilni-proizvodjac/Nokia/3/2) pa vidi koliko ih ima ispod 100 eur. A ovaj (http://mobilnisvet.com/mobilni/1056/Nokia/1112) je još i "fensi" za samo 46 eur.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne pokušavam ja nikoga da ubeđujem, čisto sam prokomentarisao. Svako ima svoja shvatanja i potrebe. Ja recimo nemam ni laptop jer znam da će tek onda to biti totalna propast mog privatnog života.

@jablan: ovo je moj telefon (http://mobilnisvet.com/mobilni/196/Siemens/A55), mada ću morati da ga menjam pošto me je više blam da ga izvadim na sto.

Ja bih pre kupio telefon za 40 eur, a onih preostalih do 400 eur bih potrošio na neki DVD player, kvalitetan muzički uređaj (a ne da slušam muziku preko telefona)... ili recimo dobar monitor.

mungos
06. 02. 2007., 18:38
Meni je Draganov E61 vrh onog što Nokia trenutno ima u ponudi i ko se loži na te multfunkcionalne telefone. Dizajnerski je sve odlično spakovano za taj tip telefona i baš moćno leži na dlanu. Dok recimo N73 ne bih nikad uzeo...

Ja posjedujem Samsung E900. Dok ga nisam kupio nisam nešto pratio te telefone koji je koji model i šta je bolje, onda sam ušao u fazon bukvalno za dva dana. Interfejs mu je odličan i veoma brz, uglavnom čim sam ga vidio odma sam ukapirao da je to neki moj trip kako bi dizajnerski trebalo da izgleda mobilni. E900 sam kupio isključivo zbog seksipilnog dizajna i evo ga na primjer u odnosu na N73 (http://www.mobilnisvet.com/compare.php?a=1046&b=1084&c=) je po meni višestruko bolji: lakši, mnogo bolji dizajn, a opcijama identičan...

I sad neko doda na to još 50 EUR više i kupi Nokiju samo zbog brend nejma i da bi više bio u metalik sivom biznis fazonu (sad će Nixa da se javi i kaže: jednom Nokia, uvek Nokia :))

Dragan Babić
06. 02. 2007., 18:54
Ma naravno kapiram ja sve, ni ja nisam phone freak, nikada čak pre ovoga nisam ni imao telefon od preko ~200e. Ali sam zato za svo to vreme imao samo jedan za koga mogu da kažem da je kvalitetan proizvod, a to je taj erikson kome ne mogu da se setim naziva modela.

Šta ja znam, meni je super da mogu komotno (ključna reč) da odem na net sa telefona, da uštekam sluške i kad god furam negde preslušavam podcastove koje bukvalno isklučivo čuvam za slušanje "u hodu", ili ponesem koji klip Bill Hicksa da se cepam od smeha sa drugarima dok gledamo.

Mislim naravno da neće svet stati ako meni nisu dostupne sve te funkcije, ali eto, volim da ih imam na raspolaganju.

nixa
06. 02. 2007., 19:24
mungos :) to mi je slogan dok ne dodje iPhone u nase krajeve :) posle cemo da vidimo

Neznam ...ja sam vise u totalnom zbunu oko tih telefona ( govorim iz familije Nokia ) ... sve je manje vise isto ... mada je E klasa nesto sto je dosta po mom ukusu .

Veljko
06. 02. 2007., 19:28
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne pokušavam ja nikoga da ubeđujem, čisto sam prokomentarisao. Svako ima svoja shvatanja i potrebe. Ja recimo nemam ni laptop jer znam da će tek onda to biti totalna propast mog privatnog života.

To si potpuno u pravu,ponekad sedim sa drustvom i non stop se cimam na net kao samo da proverim ovo,samo da proverim ono,postaje se zavistan.
Znaci samo treba imati granicu i onda je sve ok

Petar Marić
06. 02. 2007., 21:32
@Dragan: Ili možeš kupiti Motorola V980 (http://www.mobilnisvet.com/mobilni/548/Motorola/V980) (veoma fin 3G telefon) za ~100e :)

ivanhoe
06. 02. 2007., 22:19
sta znam, ja telefon koristim za telefoniranje i sms, ali mi je vrlo koristan i podsetnik i kao alarm za budjenje. A onda shvatis da je mnogo zgodno da zapises neke stvari kao notes, umesto da ih pises po ceduljama koje ces izgubiti (gubim ja i telefone, ali redje :D ). Pa onda krenes sa todo listama, pa kad putujes negde duze, ili cekas u redu duze mozes da se igras, surfujes, slusas muziku. Nadjes se u gradu sa drustvom i hoces u bioskop, pogledas lepo repertoar. Ili naletis na neku zanimljivu scenu pa hoces da je uslikas. Zbog toga sto nemam naviku da nosim kameru sa sobom sam prospustio da uslikam mnoge legendarne scene.

Nista od toga nije neophodno, naravno, ali telefon ioanko uvek nosis, pa mislim da svaka dodatna funkcija vredi svake pare...

PS. ako nemate srpski T9, probajte hrvatski, radi sjajno sa beogradskim slengom :)

zextra
06. 02. 2007., 22:31
@blues: ne znam ko bi pobedio u toj kategoriji najgoreg da smo se "merili" pola godine ranije - tvoj Siemens A55 ili moja Nokia 6210 (http://mobilnisvet.com/mobilni/1/Nokia/6210) (koju su me bukvalno naterali da promenim, i uzmem nesto sto izgledom vise podseca na telefon a manje na hladno oruzje...)

Ako je neko obratio paznju na url, to je telefon sa ID 1 na mobilnom svetu :D

Telefon je telefon (call+sms), mada delim ivanhoe-ovo misljenje po pitanju tih dodatnih sitnica... Lepo je kad mozes da uradis jos nesto sa telefonom, ali da je to must - i nije bas...

Denis_Radenkovic
07. 02. 2007., 05:38
Ja koristim samo telefone koje dobijem dzabe :) Trenutno me sluzi Nokia 6600 stara oko tri godine (...cini mi se) i koja je takokodje bila dzabe, tj. uz telefon sam dobio i Ł100 kredita koji su trajali vise od prvih 7 meseci ugovora :p

Sledeci fon ce biti "smart", touchscreen, free, i personalizovan ;)

Milos Vukotic
07. 02. 2007., 09:00
I ima i nema veze s temom: malo zezanja na racun iPhone-a (http://www.youtube.com/watch?v=1xXNoB3t8vM) :1042:

robi-bobi
07. 02. 2007., 11:23
Ja koristim samo telefone koje dobijem dzabe :) Trenutno me sluzi Nokia 6600 stara oko tri godine (...cini mi se) i koja je takokodje bila dzabe, tj. uz telefon sam dobio i Ł100 kredita koji su trajali vise od prvih 7 meseci ugovora :p

Sledeci fon ce biti "smart", touchscreen, free, i personalizovan ;)
:1053:

citam dalje:
Lokacija: US
pa, tako kazi :)


ja da sam nesto moderator, ovaj tvoj post bi bio izbrisan zbog dobrog zdravlja ostalih :p

gastonr
07. 02. 2007., 12:20
Evo ja sam uzeo SE k800i i moram reci da sam prezadovoljan. On ima neki SE OS (vidi se da je u pozadini neki custom symbian) koji radi sve sto meni treba. Jedina mana mu je sto nema WiFi, ali oni koji su imali WiFi nisu imali f-je koje su meni trebale, a za razumne pare :).

- Mail klijent je odlican (mada je gmail sa fetchovanjem drugih naloga keva)
- RSS reader takodje.
- NetFront web browser je super i automatski nalazi feed-ove koji mogu jednostavno da se automatski ubace u RSS reader na telefonu
- Vrlo kompaktan telefon
- 3.2 megapixela kamera sa pravim blicem. Ovo mi je takođe bila bitna stavka jer dok sam imao digitalac ništa živo nisam stigao da uslikam, jer ga u većini slučajeva nisam imao sa sobom :(
- Blogging funkcije: npr. uslikate nešto i odma send to vašblog.blogspot.com, nije nešto mnogo bitno ali... ;)
- T9 podrška za srpski (ovo sam vlastoručno ubacio) :)
- Odličan fajl menadžer
- copy/paste funkcije
- 3G
- mp3 player
- ....

E sad, ja realno ne koristim sve ove funkcije svakodnevno, ali jako je zgodno kada mi zatrebaju da ih imam.
Sa druge strane ne provodim 10h za kompom :), pa mi znači da nešto desktop funkcionalnosti mogu da iskoristim dok sam na terenu, kod klijenata i sl.

Elem, ja volim da mi je sve u jednom uređaju, i ne volim šesnajes' :) torbica da nosim sa sobom i da stalno razmišljam da li sam sve poneo/zaboravio...

poz,
GR

dinke
07. 02. 2007., 13:05
sta znam, ja telefon koristim za telefoniranje i sms, ali mi je vrlo koristan i podsetnik i kao alarm za budjenje. A onda shvatis da je mnogo zgodno da zapises neke stvari kao notes, umesto da ih pises po ceduljama koje ces izgubiti (gubim ja i telefone, ali redje :D ). Pa onda krenes sa todo listama, pa kad putujes negde duze, ili cekas u redu duze mozes da se igras, surfujes, slusas muziku. Nadjes se u gradu sa drustvom i hoces u bioskop, pogledas lepo repertoar. Ili naletis na neku zanimljivu scenu pa hoces da je uslikas. Zbog toga sto nemam naviku da nosim kameru sa sobom sam prospustio da uslikam mnoge legendarne scene.

Nista od toga nije neophodno, naravno, ali telefon ioanko uvek nosis, pa mislim da svaka dodatna funkcija vredi svake pare...

PS. ako nemate srpski T9, probajte hrvatski, radi sjajno sa beogradskim slengom :)
Odlicno receno, ne znam sta bih jos dodao a da se ne ponavljam, :)

Uz sve ovo, moj izbor je bila Nokia N73 (http://www.dinke.net/blog/2006/12/18/nokia-n73/sr/). Imao sam nedoumice izmedju E61 i N73 ali presudilo je to sto u mom gradu E61 jednostavno ne mozes da kupis, a naleteo sam na originalan "sealed box" N73 za istu kintu za koju inace prodaju ove dekodirane, skinute sa drugih mreza i sl. I inace, bilo je i glupo da jednu ciglu (Nokia 3650) zamenim za drugu(E61). :D

Denis_Radenkovic
07. 02. 2007., 13:37
:1053:

citam dalje:
Lokacija: US
pa, tako kazi :)


ja da sam nesto moderator, ovaj tvoj post bi bio izbrisan zbog dobrog zdravlja ostalih :p

US kaska za Evropom bar nekoliko godina, ovde se jos uvek placaju ulazni pozivi!? :1027:

robi-bobi
07. 02. 2007., 16:17
ma komentar mi je bio na free telefone.
Daleko sam od toga da mislim da je u USA (igde) med i mleko.

Inace, znam da je i u evropi tako: daju besplatno dobre modele, samo da dodjes kod njih.

Ovo je bas cudno za ulazne pozive...

Denis_Radenkovic
14. 02. 2007., 22:46
Openmoko.org (http://www.openmoko.org/) "the official portal for development of the OpenMoko platform" je live od danas pa koga interesuju detalji there you go :)

Dejan Bizinger
27. 05. 2007., 15:32
Vec neko vreme razmisljam da kupim E61, bas mi se svidja (iako kosta znatno vise od onoga sta bih dao za mobilni telefon iako ovo i nije samo mobilni :)), ali i ovaj telefon koji imam mi je sasvim OK pa zato ne znam da li uopste da menjam, jedino da postojeci telefon poklonim nekom.

Koji je po vama bolji izbor telefona Nokia 6233 ili E50?

crews_adder
27. 05. 2007., 15:51
E50, naravno.

Dejan Bizinger
27. 05. 2007., 17:00
Hvala na odgovoru, moze malo objasnjenja zasto je E50? Kako vidim, E50 ima sve sto ima i 6233 s tim sto 6233 ima 2 mpx kameru, 3G telefon a i jeftini je...

Dušan Dželebdžić
27. 05. 2007., 17:35
E50 ima Symbian, tako da možeš da proširuješ mogućnosti telefona raznim programima. Ja lično ne volim Symbian telefone, jer imaju dosta spor odziv za moj ukus (bar u tom cenovnom rangu).

6233 ima 3G, ali nema prednju kameru, tako da video-poziv možeš da praviš jedino ispred ogledala. Za prenos podataka 3G nije nešto mnogo brži od EDGE-a (govorim iz iskustva), na telefonima koji ne podržavaju HDSPA. Ja od januara imam 6233 i prilično sam zadovoljan telefonom. Tastatura je veoma udobna, ekran se dobro vidi na suncu, a jedine dve stvari koje mi smetaju su prebrzo gašenje svetla (10 sec, bez mogućnosti da se produži, jako iritantno u java aplikacijama) i resetovanje svih profila pri promeni teme.

Ah da, i 2MPix kamera ne može da se poredi sa 2MPix kamerom koju ima SE K750. Sva sreća pa ne volim da slikam telefonom :)

artur_dent
27. 05. 2007., 21:51
Samo da kazem da je E50 poprilicno brz telefon, koristim ga nekih 2-3 nedelje,
pre njega sam koristio 6230i koji je koliko se meni cini samo za nijansu brzi u radu. Na stolu mi stoje inace, 6600 koji je pooprilicno sporiji od E50 i 6670 koji je negde izmedju. Takodje imao sam i priliku da probam 6290 koji je cak i za nijasu brzi od E50, posto koristi poslednju verziju symbiana. Postoji samo jedan manji problemcic vecina proizvodjaca software-a jos uvek nije izbacila verzije programa tu verziju symbiana.

ivanhoe
28. 05. 2007., 00:05
drugar je pre par dana uzeo E61 preko nekog telekomovog postpaid programa, malo sam se igrao i moji prvi utisci su sledeci:

- telefon je veci nego sto sam ja ocekivao na osnovu slika. Taman je toliko sirok da ne moze da se kuca jednom rukom (a ja nemam male shake)
- qwerty tastatura je zakon
- uspeo sam da oborim sistem 2 puta u prvih 5 minuta koriscenja. Posle updejta firmware-a sad sve izgleda da radi ok, i manje trosi memoriju. Ipak sam malo razocaran u stabilnost symbiana 9

crews_adder
28. 05. 2007., 20:14
Hvala na odgovoru, moze malo objasnjenja zasto je E50? Kako vidim, E50 ima sve sto ima i 6233 s tim sto 6233 ima 2 mpx kameru, 3G telefon a i jeftini je...

Uglavnom su ti sve rekli. ;)

E50 je uz to i jedina Nokia koju bih ja kupio.

bluesman
26. 08. 2007., 12:02
Prekipilo je, juce mi je zena zabranila da nosim telefon dok ne kupim drugi. :)

Gledam sada online, dvoumim se izmedju par modela (Nokia je izbor proizvodjaca):
N73, N80, N95

Predlog?

Ilija Studen
26. 08. 2007., 12:04
N95...

Dejan Bizinger
26. 08. 2007., 12:14
Nokia E61i

Ilija Studen
26. 08. 2007., 12:19
Nokia E61i

E61 i E61i su odlični telefonu, posebno ako ti treba za net, a ne trebaju ti "brutalna" (činjenično stanje - svaka kamera u telefonu je đubre) kamera i player koji pušta sve i sva na očajne sluške i mali ekran.

Problemi kod E61 i E61i su:


Geek telefonu. Takve skalamerijice ne trebaju svakom.
Veliki su i nezgrapni
Svi te cimaju: "Kakav ti je to digitron???"
Po mogućnostima su slabiji od modela iz N klase

Eniac
26. 08. 2007., 12:24
cek a za sta tebi konkretno treba telefon, iskreno po meni je suludo dati preko 300 eur za telefon, jednom sam to uradio i nikad vise...

marinowski
26. 08. 2007., 12:27
Ja bih preporucio N95, nije toliko velik koliko se cini na prvi pogled. Prijatelj sa kojim sam bio na moru ima N95, pa sam ga koristio malo, cini se sasvim solidan: WiFi, Mp3 player, GPS koji bas lepo radi, kamera od 5Mpixela ...

conica
26. 08. 2007., 13:38
svaka cast ako je neko spreman tolike pare da da na telefon....
dodas jos malo i uzmes notebook

ja sam nedavno menjala moj - pre mesec dana - (na onom takmicenju za najstariji bih sigurno pobedila..Nokia 2100) i uzela sam Samsung E830...mogu da pogledam mail, ukljucim msn ako bash mora, zovem i budem pozvana, posaljem sms..sasvim dovoljno..ako treba da radim nesto, sescu za racunar - i onako sam dala otkaz pre koji mesec i sad radim od kuce

blues, ako vec dajes tolike pare, uzmi najskuplji i bices glavni dasa u kraju ;)

Milos Vukotic
26. 08. 2007., 14:04
Hmm... Ja sam do skoro koristio HTC (Qtek) 9100 i na kraju zakljucio da, pored svih silnih mogucnosti, 95% koriscenja otpada na prosto telefoniranje, a pozvati neki broj postalo je prilicno komplikovana rabota na ovim fancy geek stvarcicama, narocito kad (daleko se kazalo) to moras da radis preko touchscreen-a... Qtek mi je nekoliko puta iskidao zivce i na kraju letio po sobi i raspadao se u komade... :mad:
Najradije bih se vratio dobroj staroj Nokiji 6310i, boljeg telefona nisam imao.
Uglavnom, sad sam kupio jeftini Samsung z150 (http://www.gsmarena.com/samsung_z150-1444.php) i ponovo sam srecan :)

Pouka ove price je: uzmi nesto prosto, nesto sto mozes koristiti jednom rukom (tj. palcem), bez stylus-a, qwerty-ja i sl. smetala, a ako ti treba pda, kupi pda bez telefona :)

mungos
26. 08. 2007., 14:23
http://mobilnisvet.com/mobilni-test/1338/Samsung/U600

Veljko
26. 08. 2007., 15:41
Hmm... Ja sam do skoro koristio HTC (Qtek) 9100 i na kraju zakljucio da, pored svih silnih mogucnosti, 95% koriscenja otpada na prosto telefoniranje, a pozvati neki broj postalo je prilicno komplikovana rabota na ovim fancy geek stvarcicama, narocito kad (daleko se kazalo) to moras da radis preko touchscreen-a... Qtek mi je nekoliko puta iskidao zivce i na kraju letio po sobi i raspadao se u komade... :mad:
Najradije bih se vratio dobroj staroj Nokiji 6310i, boljeg telefona nisam imao.
Uglavnom, sad sam kupio jeftini Samsung z150 (http://www.gsmarena.com/samsung_z150-1444.php) i ponovo sam srecan :)

Pouka ove price je: uzmi nesto prosto, nesto sto mozes koristiti jednom rukom (tj. palcem), bez stylus-a, qwerty-ja i sl. smetala, a ako ti treba pda, kupi pda bez telefona :)

U potpunosti se slazem sa ovim!
Koristio sam razne smartphone uredjaje(Nokia E60,N73,MotorolaMPX220) i mnogo sam vise zadovoljan koriscenjem varijante Telefon+PDA.Ipak posto je dosta naporno naterati sebe da nosis dva uredjaja,mozda je najbolja varijanta uzeti neku Nokiu npr E50(ima symbian) i kosta negde oko 150e.,i neki PDA(OK modeli se mogu naci od 150e pa navise).
Jednostavno za svakodnevnu upotrebu tu je telefon da zavrsi deo posla oko citanja maila,surfa,a bas kad ides na neki put,sastanak ili tako nesto,poneses PDA koj da se ne lazemo ipak pruza mnogo vece mogucnosti.

twix
26. 08. 2007., 16:04
Ako imas para za bacanje, onda N95...

Opet ako zelis dobar telefon za manje para:

http://mobilnisvet.com/mobilni/681/Samsung/i300 (165€, 3GB hdd, Win 2003, 240x320, 1.3mpix)
http://mobilnisvet.com/mobilni/967/Sony-Ericsson/M600i
http://mobilnisvet.com/mobilni/984/Sony-Ericsson/W950
http://mobilnisvet.com/mobilni/722/Nokia/N70

(or iPhone & http://www.hackint0sh.org/forum/showthread.php?t=2215 :D )

bluesman
26. 08. 2007., 17:04
Upravo to, Ilija, je razlog sto necu da uzimam 61. Ne treba mi to.

- ne kupujem telefon zbog mp3 (samo mi fali da slusam muziku na telefonu :))
- ne kupujem telefon zbog interneta (surf)
- ne kupujem telefon zbog kamere, mada posto je svuda trpaju, ako ima - ne smeta

- kupujem telefon koj ima:
1. blootooth, irc zbog sinhronizacije sa racunarom
2. dobar imenik u kojem mogu da cuvam i mail adrese i dodatne informacije
3. da citam i saljem mail
4. da imam diktafon
5. kalkulator za kladionicu, ali to je vec standard u svakom telefonu
6. podsetnik sa alarmom
7. naravno: telefon
8. da ima dobar i veliki ekran da ne moram da "shkiljim"

Po meni je N73 sve to sto mi treba ++ ali racunam ako mogu da prodjem neznatno jefitnije a da dobijem jaci telefon - sto da ne? Pitanje je da li features N95 vrede 200+ eur razlike u ceni.

Sto se tice samsunga - imam neku averziju prema njihovim telefonima, imala je gospodna 2 puta ali ume da se zabaguje da pomaze jedino vadjenje kartice... istina je da prave lepe telefone, ali sam od toga stekao neku averziju i ne bih da uzimam samsung.

BrainDamage
26. 08. 2007., 17:19
Ja uzeo N95. Bruka od telefona. Malo pre njega sam uzeo polovan N80, pa mu je nesto display tripovao (prvi i poslednji put da sam uzeo nesto polovno), ustanem jedno jutro i kupim novi telefon :) Koliko god da mi je bio veliki "skok" kad sam uzeo N80, 2x veci je bio prelaz sa N80 na N95 (ne govorim o $$ nego o mogucnostima i opstem utisku).

Na brzinu da preletim kroz tvoje requirements:
- ima wifi, bluetooth, ic, usb mini (kao vecina fotoaparata i sl.)
- u adresar mozes staviti sta god ti padne na pamet
- mail radi najnormalnije iz regularnog messengera (sms/mms/mail) i podrzava vise accounta, a za Gmail imas malu aplikaciju na gmail.com/app - sve preporuke
- diktafon ima, ali je limit na minut - ako ti treba vise, ima tona symbian programcica koji ce da to zakrpe :) nisam nikad imao potrebu da ga koristim, ali moze da sluzi svrsi i jako je dobar kvalitet snimka
- kalkulator ima, ofskroz. nista spektakularno, taman koliko treba.
- clock ima advanced alarme (weekly, dailu, ovo-ono), a u kombinaciji sa kalendarom dobijes sve sto ce da ti treba ikad
- telefon ima :))
- Ima dosta veci ekran u odnosu na n73, n80, itd, mozes i fontove da picnes na large (ja drzim na small i nije necitko, medium je default)

Mislim da mogucnosti N95 vrede tih para ako ces koristiti bar nesto od njih (560e u NS, nisam nasao jeftinije, u BG je valjda 520).

Generalno, telefon koji sigurno neces zameniti "i-ha" godina. Ima sve sto ti treba i sto ce ti zatrebati od "modernog" telefona: wifi, surf (normalan browser), acrobat reader, quickoffice, muzika, gps, fotoaparat (5Mpix, autofocus, bla bla... vise nego dobar replacement za situacije kad nemas "pravi")... i stotinu drugih vragova - ono sto sad kao ne koristis :). Plus sto je brzi od bilo kog Nxx modela koji sam imao prilike da cackam, sve naprosto leti.

...i, da, sve sto bi ti moglo zatrebati a da nema na telefonu - postoji more aplikacija za Symbian. Ja imam samo Gmail i Agile Messenger, stvarno nemam potrebu za bilo cim drugim.

BrainDamage
26. 08. 2007., 17:43
Jos da dodam da telefon uopste ne izgleda veliki (tanji je skoro duplo od n80, recimo) i nisam imao nikakvih problema sa prilagodjavanjem na slider, tastaturu, "logiku", itd... telefon na koji sam se najbrze navikao :)

bluesman
26. 08. 2007., 18:18
Gledam komentare, vidim da se dosta ljudi zali da kratko trajanje baterije za N95, a za sve ostalo kazu da je "savrsen".

BrainDamage
26. 08. 2007., 18:43
Pazi, ako ga ne ispustas iz ruku - slikavas sve redom, gledas sebe preko GPS-a kako ides gradom, slusas muziku, radio... normalno da ces sprziti bateriju za dan, i manje. Otkako me prosla pocetna euforija klikanja svega i svacega, baterija mi traje min. 2 dana, razgovaram vise nego inace (malo manje kucam sms), na brzinu proverim mail iz kafane, odsurfam da vidim nesto sto mi zatreba (a komp nije tu ili me mrzi da ustanem iz fotelje), opalim 2-3 fotke, itd. Ne stedim ga, koristim ga normalno.

Jos jedno poredjenje sa N80: i pored najbolje volje, nisam mogao a da ga ne punim svaki dan, koliko god (ne) koristio telefon. Cak sam uzeo i novu bateriju misleci da stara crkava, ali bas nista se nije promenilo.

E sad, ovo je sve subjektivno, ja ne znam da li ti razgovaras 10 minuta dnevno, pola sata, tri, pet... al' ja nikad zadovoljniji pazarenom robom :)

bluesman
26. 08. 2007., 18:53
GSM arena review:

The most notable drawback of Nokia N95 is its battery life. It will require daily doses of power, unless you limit its usage to occasional calls and messages, deactivate 3G, Wi-Fi, and GPS, and play no videos. In this case you may happen to postpone charging by a couple of days, but is such use worth the purchase of a phone like Nokia N95? The answer is no. Of course, battery life is an individual matter and depends on many factors. Nevertheless we can assure you that during our intensive tests we had no other option but to charge the device sometimes even twice a day.

To mi je zesci smor da punim bateriju svaki dan. Ne pricam puno, ali ne pricam ni malo, sigurno bar 30+ minuta dnevno, mada se desi da ode i ceo sat. Opet, ako cu da iskljucim sve zivo da bi mi baterija duze trajala, onda mi to sve zivo i ne treba, pa samim tim mogu da prodjem 200 eur jeftinije, zar ne?

BrainDamage
26. 08. 2007., 19:04
Ne treba nista da "iskljucujes":) Meni je ukljucen 3G, wifi nije jer ga nemam na svakom koraku, a i da ga imam uvek - ne bi mi trebao, zasto onda da search-uje svakih 10min. Mislim da 30min-1h razgovora nije strasno, ja nemam pola sata, tu mozda oko 15-20min, ali zato sigurno vise od tebe surfam i koristim ostale gluposti (plus sto se svi zivi lijepe za telefon i non-stop mi neko ceslja galeriju, menije, kameru...).

Po specifikacijama baterija moze da izdrzi do 6,5h razgovora. Nek su slagali za 50%, dobro je. Jebemliga, da ti iznajmim pa testiraj? :)

Ilija Studen
26. 08. 2007., 19:07
N73 je isto fin telefon, zgodniji od N80 i definitivno bolji od E50 i E60. Kod klasičnog korišćenja baterija drži dosta - 4 - 5 dana sigurno. Ako mnogo pričaš, škljockaš, slušaš muziku i surfaš moraćeš da ga punis na dva dana, ali teško da si baš toliki terorista. I da, uključuješ Bluetooth samo kad ti treba jer prži bateriju kao lud.

Najveći problemi sa N73 su mi bili softverske prirode - smrzavanja i opasno bugovanje Symbiana. Pitaj Dinketa kako se njegova N73 ponaša pošto je moguće da su problemi bili do mog aparata, ne generalno do N73-ojke.

Onoliko koliko sam se igrao sa N95 (ništa mnogo, jednom kad smo se Oliver i ja našli na kafi) učinio se kao prava stvar. N73++ - lepši, upeglaniji sa svim onim skraćenicama na koje se klinci lože.

Ja sam sada ekstra zadovoljan sa E61 - super je za telefoniranje, net i SMS (to mi je najbitnije), baterija drži dosta dugo i jednostavno radi sve što treba da radi. Nemam većih zamerki!

BrainDamage
26. 08. 2007., 19:09
upeglaniji sa svim onim skraćenicama na koje se klinci lože.

'oćeš da ti klinac razbije nos, je li, ti veliki? :)

P.S. evo sad sam gledao bateriju. punio preksinoc, juce pricao jedno pola sata, slikavao, drugarice resavale neke testove na netu i drljale po majspejsu, gps-ovao po turskoj iz dosade... danas par poruka i par minuta razgovora. status: 5 od 7 crtica puno.

Ilija Studen
26. 08. 2007., 19:20
Nema šta nema - svaki feature fajt sa komšijinim malim dobijaš!

- "Čiko, kakav ti je to telefon!"
- "Nokia N95"
- "A jeli ima GPRS? Tatin ima!"
- "Pa naravno!"
- "A WiFi? Tata to uvek koristi"
- "Ima, ima!"
- "A GPS??? Tata kaže da je to jako dobro za snalažanje u saobraćaju"
- "Ih, pa gde neće"

(klinac beži plačući)

:p

Mene uvek saseku na kameru. Vidiš im u očima: "Sad si moj!!!" kada kažeš da telefon nema kameru :D :D :D

BrainDamage
26. 08. 2007., 20:37
Evo citam i ja review na GSMarena.com... par stvari se izgleda zalomilo na modelu koji su oni dobili na test, posto nijedan od ovih "simptoma" nisam primetio:

- top half plays when the phone is open (stabilan je 100%)
- friction between plastic surfaces causes creaky sounds that accompany each opening (?? cuje se samo mali "klik")
- When you slide the top half out, it is recommended that you twist your thumb and lean it against the top edge; otherwise you will not be able to open the phone with one hand (ovo mi je nejasno skroz, kako oni misle da ga otvaraju inace?)
- When closed Nokia N95 shows a tiny space between both its halves. When we slid the phone upwards, however, we faced a rather unpleasant surprise: N95 produces extremely loud clicks when it is worked with in open mode. These clicks do not originate from the keys though. (nidje veze, nema nikakvog "lufta")
- memory card is not part of the retail package (dobio 1GB high-speed)
- poor battery life (o ovome smo diskutovali :))

...
nemam zivaca da citam dalje, otegnuce se post u nedogled, tek sam procitao 2 od 10 strana i vec imam utisak da citam review nekog drugog telefona ili razgazenog polovnjaka. Em mi nije jasno kakav komad su uzeli za test, em sto mnogo kenjaju (no charging via usb i slicne "fore")

edit: evo jos malo ulja na vatru sto se tice ove frke sa trajanjem baterije:
I was a bit worried about the battery life after reading the review, but i have to say i'm really impressed with mine - i'm making and receiving about 20 calls a day, 2 or 3 video calls, about 30 text and a couple of emails and a bit of web browsing (all in one day), and my battery's lasting about 2 and a half days. I think that's quite impressive.
My major concern before purchasing it was the poor battery life nearly all reviews comment about. I am very happy/surprised The battery lasts me 3 full days until i need to charge it. Thats with an average amount of phone calls, msgs, video and photo capture as well as normal usage exploring all the phones features.

jbt, ala lobiram za n95 :)

McKracken
26. 08. 2007., 20:51
Sad mi je jasno odakle ti nick :)

BrainDamage
26. 08. 2007., 21:01
Moj nick nema veze s tim na sta ti mislis :)

bluesman
26. 08. 2007., 21:14
Pa pazi, ti si jos u fazonu da muvas tinejdzerke na features :) Za tih 200+ eur razlike bolje da kupim nesto pametno (a da nije Wi-Fi) :)

Aj cekamo dinketa da presudi. Ne javlja se vec ceo dan, skitara jedna...

Goran Aničić
26. 08. 2007., 21:25
Obzirom da mi je kroz ruke, što na testiranju, što kroz redakciju, prošlo "mali milion" koje-kakvih aparata (http://www.personalmag.co.yu/blog/?sectionid=26), a s obirom na zahteve koje si postavio mislim da bi ti Nokia 6120 (http://www.color.co.yu/mobi/blog/?p=103) bila sasvim Ok i po pristojnoj ceni. Ništa preteranog, ali opet sve je tu, po umerenoj ceni.

BrainDamage
26. 08. 2007., 21:33
Pa pazi, ti si jos u fazonu da muvas tinejdzerke na features :) Za tih 200+ eur razlike bolje da kupim nesto pametno (a da nije Wi-Fi) :)

'aj' sad... casna programerska da je u dzepu sve dok stvarno zatreba, a te "tinejdzerke" koje se loze na spravice za koje znaju da kostaju puno para svakako mi i nisu neka lovina koja bi me zainteresovala :)

samo se trudim da sto bolje objasnim sta telefon ima/nema i da opovrgnem lajavce kojima baterija traje pola dana (pa, vozaj Smart celi dan, videces da ce i on fino da potrosi), a da li ces ti uzeti n95 ili 3310 - meni svejedno, ni iz dzepa ni u dzep.

Blood
26. 08. 2007., 21:47
ja sam jos uvek na nokia 6630 i sasvim sam zadovoljan telefonom - ako ne crkne, ili nesto slicno mu se ne desi, mislim da u skorije vreme necu menjati telefon ;)

bluesman
26. 08. 2007., 22:10
Obzirom da mi je kroz ruke, što na testiranju, što kroz redakciju, prošlo "mali milion" koje-kakvih aparata (http://www.personalmag.co.yu/blog/?sectionid=26), a s obirom na zahteve koje si postavio mislim da bi ti Nokia 6120 (http://www.color.co.yu/mobi/blog/?p=103) bila sasvim Ok i po pristojnoj ceni. Ništa preteranog, ali opet sve je tu, po umerenoj ceni.

Od kada je onaj post? Cena 260 eur? Pa i N73 je tu negde, osim ako ja nisam opasno pogresio (a gledao sam danas-juce jedno 50 raznih modela, sve mi je pomesano u glavi) :)

Dušan Dželebdžić
26. 08. 2007., 22:54
Slažem se sa Goranom, 6120 je sasvim pristojan telefon, a može da se nađe po ceni od 210€ pa na dalje (naravno, ne kod zastupnika, već po malo sivljim kanalima).

Ako voliš preklopnike, imaš moju preporuku za 6290 u crnoj varijanti (http://www.mobile-review.com/review/nokia-6290-en.shtml). Telefon je skoro identičan modelu N76, samo što je cca 100€ jeftiniji, ima stereo zvučnike i duže mu traje baterija.

Goran Aničić
27. 08. 2007., 08:30
Od kada je onaj post? Cena 260 eur?
Najsvežiji ;) cena se odnosi na nabavku kod zvaničnog dobavljača, može se nabaviti za jedno 200 €, N73 je ipak dosta skuplji i mnogo kabastiji.

STELLANOVA
27. 08. 2007., 11:26
A ovo?

http://hp.most.bg/hp-ipaq-514-voice-messenger-partnumFA908AA.html

210e

jablan
27. 08. 2007., 11:56
Ima li neko iskustva sa SE M600i?

Goran Aničić
27. 08. 2007., 12:07
Ima li neko iskustva sa SE M600i?

Bio kod mene na testu: http://www.personalmag.co.yu/blog/?postid=1254
http://www.personalmag.co.yu/blog/?postid=1260
Koliko se sećam, najupečatljiviju su odličan senzitivan ekran kojim slobodno možeš da upravljaš pritiskom prstiju (UIQ3 interfejs), super integrisani RSS agregator, podrška za 3G-UMTS, nema nikakvu kameru i oko 80MB slobodnog prostora (M2 kartice za proširenje).

igors
27. 08. 2007., 13:59
Ima li neko iskustva sa SE M600i?

Ima ga moj kum, za moj ukus je previse spor, ima symbian to ga ubija, nije bas user friendly, mada je display ogroman i super za surfovanje iz opere.

bluesman
27. 08. 2007., 19:59
Epilog: Kupio sam N73 ME, ista je cena kao N73 a dolazi sa +2GB memorije.

Goran Aničić
27. 08. 2007., 20:56
Nema greške, odličan izbor.

dinke
01. 09. 2007., 10:21
Evo mene (vidim da ste me prozivali) :)

Bio sam na odmoru, i ocigledno sam zakasnio da te odvratim od N73 ME :) Salu na stranu, solidan telefon, malo spor, ali odradi obavezno upgrade firmware-a na poslednju varijantu, to dosta pomogne.

Inace, ja sam isprobavao ortakov HTC, definitivno moj sledeci phone.

Moze li mi neko reci kako se N95 ponasa sa GPS-om, tj. da li moraju da se kupuju mape ili vec ima ugradjene neke postojece, kojeg su kvaliteta i sl.

marinowski
01. 09. 2007., 10:32
N95 se prilicno precizno ponasa sa GPS-om, dosta trosi baterije. Mape se skidaju sa Nokia sajta, besplatne su.

Za Herceg Novi npr. imas vaznije puteve bez naziva ulica, a za Budimpestu npr. imas vrlo detaljno.

Rekao bih da je za nase uslove ne toliko upotrebljivo, za sada.

Dušan Dželebdžić
01. 09. 2007., 21:17
Nokia Maps je, od pre par dana, pušten za besplatan download sa Nokijinog sajta. Potrebno je samo imati svežiji Symbian, program radi i bez GPSa.

Srbija je pokrivena Teleatlasovim mapama (mapa je ista kao u TomTomu). Pošto je Teleatlas skoro otkupio Contrastovu mapu, verovatno će u nekom sledećem updateu program biti mnogo upotrebljiviji.

nixa
01. 09. 2007., 21:55
N95 moze da koristi 3rd pary mape , uz mali patch ... :) tako da tomtom može da radi na N95 ...

oksite
15. 09. 2007., 20:39
Kupio sam E61i, model je bas ono sto meni treba, samo cu ga morati malo vise testirati sa fring-om, u nekom kaficu ili kad sam napolju. Sto je ivanhoe rekao, taman je sirok da ne moze da se koristi jednom rukom. Ali zato qwertz tastatura radi fantasticno. Ovoga sam se jedino i bojao, ali sad sam odusevljen. Zavrsna obrada odlicna. Sve preporuke.

presretach
15. 09. 2007., 23:39
Ja sam uzeo n95, ali nema externu memoriju (imace uskoro) da li moze da se koristi Nokia Maps bez nje (meni ne ide nesto). Nixa, ako nije tajna moze na private, a moze i javno ako je dozvoljeno obasnjenje :). Ja sam nabavio router66 ali na n95 ne mogu da najdem system dir. na tel. a kad probam da kopiram veli da nemoze kao postoji (moguce da je sakriven). Hvala unapred.

Dušan Dželebdžić
16. 09. 2007., 00:09
Nokijin file manager ti sakriva sve ono, što misli da ne bi trebalo da vidiš. Skini Y Browser, i videćeš sve foldere.

presretach
16. 09. 2007., 11:24
Nokijin file manager ti sakriva sve ono, što misli da ne bi trebalo da vidiš. Skini Y Browser, i videćeš sve foldere.

Da li ima nesto da mogu sa racunara da vidim sve direktorijume?
Probacu da snimim na karticu pa onda sa y browserom da brljam po tel.

Dušan Dželebdžić
16. 09. 2007., 15:37
Jedino da ubaciš karticu u čitač. Čak i ako prebaciš telefon u Mass Storage USB mod, neće ti prikazivati sve.

Mr.Paja
16. 09. 2007., 20:41
Da li ima nesto da mogu sa racunara da vidim sve direktorijume?
Probacu da snimim na karticu pa onda sa y browserom da brljam po tel.

Imaš lep programčić za symbian kojim možeš da vidiš sve fajlove i foldere -> X-plore (http://www.lonelycatgames.com/?app=xplore)

Features:

* View all drives / folders / files on phone in tree view *
........

P.s. Koliko ti drži baterija na N95 ?

presretach
17. 09. 2007., 11:06
Imaš lep programčić za symbian kojim možeš da vidiš sve fajlove i foldere -> X-plore (http://www.lonelycatgames.com/?app=xplore)



P.s. Koliko ti drži baterija na N95 ?

Danas sam probao x-plorer i nema sistemskog direktorijuma.
Sto se tice baterije, jedan dan. N70 mi je drzao dan ipo.
Godisnje imam 120 sati razgovora.

Dušan Dželebdžić
17. 09. 2007., 11:14
Probaj Y-Browser, ja na 6290 sve vidim preko njega.

McChoban
25. 09. 2007., 00:29
a sto niko ne pominje FExplorer?? Pride je i free.

novi
12. 12. 2007., 23:36
Ja sam letos uzeo Motorolu W205 za 40 eur. Jednostavan telefoncic bez kamere, a sve ostalo mu radi, nemam zamerki.
Neki kazu da dolazi vreme jeftinih telefona. Evo recimo ova Nokia 2760 kazu 90 e

http://www.new-mobiles.net/slike/telefoni/2760.jpg

STELLANOVA
16. 11. 2009., 19:29
Da dignemo temu od pre 3 godine. :1042:

Da li neko ima iskustva sa E66 Nokia telefonom?

f14Tr0n
16. 11. 2009., 22:43
Isto pitanje za Sony Ericsson XPERIA X1 ?? :)

bOkIcA
30. 11. 2009., 22:08
Izasao je novi firmware za Nokia E71 (400.21.013).
Telefon se ponasa znatno bolje, pohvale za Nokiju.

spisak promena...
http://dailymobile.se/2009/11/28/nokia-e71-firmware-updated-to-version-400-21-013/

ps. mozda sam mogao kao novu temu

X3mE
30. 11. 2009., 23:01
Da dignemo temu od pre 3 godine. :1042:

Da li neko ima iskustva sa E66 Nokia telefonom?

Sem jednog lika koji mi se žalio da WiFi nikako neće da mu proradi, nisam čuo ništa loše o njemu. :)

Mada je već malo zastareo...

Isto pitanje za Sony Ericsson XPERIA X1 ?? :)

Odličan telefon ;)

Jedina loša stvar je što se ljudima često dešava da jedan deo zadnje maske (na istom mestu, ispod slajdera) pukne iz čista mira. Ima baš dosta primera po netu, jednom drugaru se desilo isto iako ga je mazio i pazio i nosio uvek u futroli.

http://i35.tinypic.com/2vv7ubt.jpg


Inače, ja imam HTC Touch Diamond 2 i veoma sam zadovoljan. :)