PDA

Pogčedajte punu verziju : Preporuka za JavaScript frejmvork


jablan
13. 02. 2007., 15:24
Ok, znam da je već bilo i da mnogi doživljavaju frasove kad čuju frejmvork, izvinjavam se, ali moram da pitam...

Elem, pošto tim u kome radim nije primarno fokusiran na veb aplikacije, a ja tu među njima dođem nekako za to najkompetentniji, imam slobodu da koristim štagod hoću, a moguće i da nametnem neke mini standarde za razvoj veb aplikacija...

Pošto tu i tamo stalno zatreba poneki klijentski skript, razmišljam da počnem da koristim neku od OS biblioteka, čisto da se ne bih stalno zamarao sa rutinskim stvarima tipa nakači event, nađi sve tekstboksove i promeni im klasu itd...

Dakle, interesuju me vaši predlozi za neku JS biblioteku koja je lagana, pouzdana (crossbrowser itd), brza i relativno dobro dokumentovana... Ako ima još neku vrlinu, još bolje.

Hvala unapred.

Ilija Studen
13. 02. 2007., 15:39
Dakle, interesuju me vaši predlozi za neku JS biblioteku koja je lagana, pouzdana (crossbrowser itd), brza i relativno dobro dokumentovana...

jQuery (http://jquery.org/) definitivno. Jedan fajl, ~20kb koda (kompresovano, naravno). Umesto da pokušava da reši sve JS probleme kao neke biblioteke jQuery samo pomaže da se stvari koje se često rade rade jako brzo i uz minimum koda.

Jednostavno je filozofija rada sa njim logična - nađi elemente, uradi nešto sa njima. Tipa, kako obojiti sve linkove klase nekaKlasa u bloku nekiBlok u crveno:

$('#nekiBlok a.nekaKlasa').css('color', 'red');

Jednostavno se koristi i dosta je pouzdana. Sve preporuke.

xippi
13. 02. 2007., 15:40
jquery (http://jquery.com/), odlicno dokumentovan (http://www.visualjquery.com/), sa tonom pluginova (http://docs.jquery.com/Plugins)

odlican je kao helper, jer je mali i u stvari omogucava da se js MNOGO jednostavnije pise. ubedljivo najbolje resenje

jablan
13. 02. 2007., 15:43
Hvala na preporuci, taman sam bio počeo da čitam dokumentaciju...

Jedno pitanje: kakva je navika vas koji koristite ovakve frejmvorke: da li ih bez razmišljanja uključujete u svaki projekat (sve stranice), pa koristite ispočetka, ili prvo koristite klasično kodiranje od nule, pa tek kad količina koda (preti da) pređe neku kritičnu masu prelazite na frejmvork?

cvele
13. 02. 2007., 15:56
iskreno ja koristim script.aculo.us koji je sustinski plugin za prototype.

sto se prakse tice obicno imam unified header za sve stranice tako da svaka ukljucuje prototype bibl a script.aculo.us ukljucujem po potrebi i to filtrirano samo na stvari koje su potrebne.

dosadasnje iskustvo mi je pokazalo da je gubljenje vremena pisati kod od nule kada ce na svakom iole ozbiljnijem projektu kolicina js koda preci 500-600 linija koje mogu postati 100-200 linija pravilnim koriscenjem bibl.

na kraju zato su i biblioteke tu :) da ti Svaki put olaksaju rad

jquery nisam koristio i sumljam da cu ga koristiti prvenstveno zbog navike mada sam cuo veoma lepe stvari

jablan
14. 02. 2007., 11:08
Ljudi, ostao sam bez reči... Za 10-ak minuta sam pedesetak linija javaskripta sveo na 5 jQuery poziva. Čisto i efikasno:

previousTab = $("li.selected[@id ^= 'tabLI']");

Doduše, nije preterano čitljivo, neko ko bude održavao aplikaciju će se malo češati po glavi... ;)

Hvala još jednom!

Alef
14. 02. 2007., 11:24
Ako hoces heavyweight javascript framework, u kojem je imas vec gomilu gotovih resenja, ja bih ti preporucio http://dojotoolkit.com/ (mislim da ga je, ako sam dobro propratio desavanja, IBM uzeo pod svoje pa ima neku buducnost). Mana mu je bila dokumentacija, kad sam ja poceo da ga koristim, ali su dosta poradili na tome pa mislim da je sada ok.

Ako pak hoces nesto lightweight sto ti daje najcesce koriscene stvari i poneka resenja, onda definitivno http://mochikit.com/. Jako je citak, perfektno dokumentovan...

zextra
14. 02. 2007., 14:01
Jos jedan glas za jQuery, uz gore navedene pozitivne strane

ivanhoe
14. 02. 2007., 16:27
ima i mootools (http://mootools.net/), veoma mali i veoma ugodan za rad, narocito je jak za razne vizuelne efekte, a i sa ajaxom fino radi....mada evo sad gledam jquery i bogme i to je jako lepo, narocito ovaj chaining poziva..

Uzgred, nemoj da brines oko citljivosti, jer onaj ko bude odrzavao ce morati da se upozna sa bibliotekom koju koristis, a onda ce mu to biti sasvim citljivo... uvek je lakse provaliti jednu komplikovanu liniju nego 50 polu-komplikovanih...


EDIT: jedno pitanje, da li postoji mainstream JS biblioteka koja standardno podrzava i IE5 (ili bar IE5.5) ???