PDA

Pogčedajte punu verziju : Web FTP manager


cvele
21. 02. 2007., 09:25
Pozdrav,

poslednjih dana razvijam neki web ftp manager... vecina posla je gotova ali imam dilemu koja se tice usability-a odnosno korisnickog interfejsa.

Na slici 1 moze se videti kako trenutno izgleda ftp manager.
http://default.co.yu/~mordor/etc/webftp.gif
Slika1

Ja sam uglavnom zadovoljan trenutnim izgledom ali nemogu da se odmem utisku da ikonice pored svakog fajla ipak interfejs cine malo konfuznim. (slika 2.)
http://default.co.yu/~mordor/etc/webftp2.gif
Slika2

Na gornjoj slici vidite tacno na koje ikone mislim, strelicama sam obeliezio mesta na koja sam razmisljao da ih pomerim. Iako ce se vecina vas sloziti samnom da bi bilo efikasnije da ikone stoje kao neki toolbar, takav pristup bi usporio rad, odnosno naterao bi korisnika da prvo obelezi fajl pa tek onda izvrsi neku od ovih akcija.

Neka misljenja na ovu temu ?

hvala.

Ilija Studen
21. 02. 2007., 09:38
Moj predlog:


Izbaci download ikonicu. Klik na ime fajla downloaduje fajl. To je po meni najlogičnija akcija pošto ne vidim da imaš File properties panel.
Sakrij sve opcije pri normalnom pregledu (možeš ih potpuno sakriti ili učiniti gotovo nevidiljivim). Tek pri hoveru preko samog reda u kom se nalazi fajl prikaži ih. Uglavnom, poenta je da budu nenapadne dok korisnik ne pređe preko konkretnog fajla kada dobijaju fokus.
Ikonice u redu samog fajla su prevelike. 16x16 za ikonice koje predstavljaju dodatne opcije je malo previš IMO - klasičan 12x12 bullet bi mnogo bolje odradio posao (uvek možeš da zadržiš 16x16 click area, ali za sam glyph 12x12 je dovoljno).


Što se desnog seta opcija tiče evo par predloga (nisi tražio, ali mislim da nije najsrećnije rešenje pa eto):


Nisam se do sada sretao sa interfejsom gde su dodatne opcije postaljene desno. Uglavnom se nalaze levo.
Ne vidim razlog zašto moraju biti tako prikazane. Stavi ih u toolbar iznad listinga i rešio si problem (toolbar već imaš).

cvele
21. 02. 2007., 09:49
Što se desnog seta opcija tiče evo par predloga (nisi tražio, ali mislim da nije najsrećnije rešenje pa eto):


Nisam se do sada sretao sa interfejsom gde su dodatne opcije postaljene desno. Uglavnom se nalaze levo.
Ne vidim razlog zašto moraju biti tako prikazane. Stavi ih u toolbar iznad listinga i rešio si problem (toolbar već imaš).


Znam na sta mislis, ali posto je ova aplikacija samo deo veoma slozenog interfejsa u ostatku istog se krije razlog zasto se one nalaze desno.

Hvala na predlogu za ikonice pored fajlova.

ivanhoe
21. 02. 2007., 12:14
ja bih preferirao resenje gde se chekiraju imena zeljenih fjlova i onda klikne na veliku i lepu ikonicu u toolbaru/sidebaru. Jeste to jedan klik vise, ali nije to tako strasno, narocito ako akcija ne koristi ajax, nego ucitava celu stranu. Bolje dva klika nego jedan pogresan, pa cekanje da se sve ucita... a i mnogo je lakse brzo nabosti veliku ikonicu sa strane, nego nisaniti ove minijaturne u svoj toj guzvi...

Najcesca operacija (to je valjda download fajla) bi trebalo, kao sto je Ilija vec rekao, da se dobije klikom na ime fajla (time stedis ljudima klikove za najcescu akciju)

Ovo je pristup koji koriste skoro svi web-mailovi, i cak iako nije mozda najbolji, ljudi su se na njega privikli (sto ga na kraju ipak cini najboljim)

cvele
21. 02. 2007., 12:34
Najcesca akcija nije download fajla vec njegovo editovanje/premestanje/zipovanje. Trenutna akcija na klik fajla se cekira checkbox pored imena fajla.

Inace aplikacija jeste radjena pomocu ajax, skoro kompletno.

ivanhoe
21. 02. 2007., 13:02
a da probas da koristis i dupli klik?
Ja sam koristio dupli klik za jedan file manager i imao sam vrlo povoljan feedback od korisnika, ljudima je to bilo vrlo prirodno..

cvele
21. 02. 2007., 13:19
Da razmisljao sam o tome na samom pocetku, ali imao sam problem u izvedbi.
Problem je sto imam previse eventa na jednom "fajlu" (klik, drag&drop itd).

Imas li neki primer kako napraviti bulletproof da to radi ?

ivanhoe
21. 02. 2007., 14:46
tja, zavisi od browsera nazalost... za IE i Firefox i Operu 9 ovo lepo radi:

<script type="text/javascript">

var last_clicked, click_handle;
function clicked(obj) {
if(last_clicked)
return;
last_clicked = obj;
click_handle = setTimeout("handle_click(last_clicked)", 200);
}

function handle_click(obj) {
last_clicked = null;
alert('Single click');
}

function handle_dblclick(obj) {
clearTimeout(click_handle);
last_clicked = null;
alert('Double click');
}
</script>
</head>
<body>
<a href="#" onclick="clicked(this)" ondblclick="handle_dblclick(this)">klik me</a>



ali u Operi 8 ovo iz nekog razloga zeza, prvo se prikaze double click, ali se onda ipak opali i single click. Moguce da je to neko moja glupa greska, nisam bas mnogo vremena ulozio na crossbrowser rad, posto se radilo o intranet aplikaciji. Takodje ovo sam ja pisao poodavno, pre web2.0 buma, tako da bi sad verovatno moglo da se napise lepse i modernije... ali je mene mrzelo :)

Podesavanjem vremena za timeout prakticno podesavas koliko brzo user mora da uradi double click da bi bio registrovan kao takav, tako da treba podesiti brzinu po zelji, ali ne suvise nisko...

EDIT: BTW, ako tebi single click sluzi samo za selektovanje reda, onda mozes mnogo prostije: naprosto je u double clicku odselektujes i super, nema ovog celog zezanja...

cvele
21. 02. 2007., 15:23
ok hvala svima :)

edit:
btw radice kako treba na fajlovima ali folderi imaju i click za ulazak u njih

zira
21. 02. 2007., 16:47
Postoji i varijanta sa kontekst osjetljivim DHTML menijem na desni taster misa, to bi nekako najvise licilo na desktop file explorer.

kodi
21. 02. 2007., 21:49
koliko se secam RoundCube ima dupli koji radi ok u svim browserima, probaj da iscupas tu funkciju.

Takodje bi bilo(hmm.. mozda) lepo da mozes i da kliknes, zadrizis i selektujes vise odjednom, al ne znam koliko ceto da ubije celu aplikaciju...
evo ovde (http://www.nitobi.com/products/grid/demos/livescrolling/index.htm) primer kako to radi...

cvele
22. 02. 2007., 09:10
Postoji i varijanta sa kontekst osjetljivim DHTML menijem na desni taster misa, to bi nekako najvise licilo na desktop file explorer.

u potpunosti si upravu, iskreno to je bilo resenje na samom pocetku. nesecam se zasto smo od toga odustali ali bio je neki razlog u svakom slucaju :)

da radice na dupli klik :)

Ilija Studen
22. 02. 2007., 09:42
Oprostićete mi gunđanje, nadam se :)

Pitanje je koliko treba gurati rešenja tipična za desktop aplikacije na web. A onda je pitanje koliko treba gurati interfejs tipičan sa shareware programe na web - velike, šarene ikonice, budžeje svim dostupnim komponentama koje nađete za VS ili Delphi, natrpanost etc. To je uglavnom teški junk s jednom prednošću - korisnici su se navikli na njega.

Iskreno mislim da su ovakve stvari (interface a la Plesk ili interfejs koji liči kao da je rađen pomoću XUL-a) nepotrebno budženje. Isto mislim i za korišćenje kontekst menija bilo gde u web aplikacija (uz toleranciju za korišenje kontekstnog menija u WYSIWYG editora, ali i tu treba baja pa napraviti nešto smisleno, a ne samo natrpati sve znane i neznane opcije).