PDA

Pogčedajte punu verziju : Muke sa C2D


gastonr
10. 07. 2007., 20:55
Pozdrav svima,

Nije me bilo neko vreme ni na forumu ni na blogu, pa evo me opet u punom pogonu, nadam se :)

Moram sa nekim da podelim svoje muke sa racunarom u protekle tri nedelje... :(

Elem, krenem ja u upgrade. Silom prilika doduše jer je "crkla" matična ploča. "Crknuta" ploča je iz familije Gigabyte udata za AMD Athlon 64 3200+ sa švalerom od 1 giga rama. Kad je "crkla" keva ploča reših da se ratosiljam i ostatka familije, pošto udavati AMD-a ponovo ne ide, a i ne isplati se. Pregazilo ga vreme. Ok, šta je tu je. Gledao sam malo, a pošto mi je bila frka za komp, na brzaka izaberem novu kevu ploču (Gigabyte P35-DS3R), mlada nema ni mesec dana :) i naravno uparim je sa mačo men-om Core 2 Duo E4300. Super brak naizgled, ali zamalo. Sa decom se ne slažu, izgleda. Deca: 2 x 1 giga corsair memorije DDR2.

E sad, sve naizgled radi, ali nekako krševito. Trese, lupa, udara, odnos FSB:MEM 1:1 tako samo mogu jaaaa:) Reinstaliraj XP, Vistu, svašta nešto, ali ništa da proradi. U međuvremenu crkne i DVD/CD pa ne može pošten čovek da uklaviri koja kombinacija od svih tih ne fercera. A vremena malo za igranje sa hardverom, posao stoji, ja se nerviram, puštam svakojake testove, svaki test kaže sve je OK, ali to i dalje ne radi.

Ovo naravno traje.

Danas sam zahvaljujući firmi Imtel Computers (http://www.imtel.co.yu) (ako je ovo reklama koja ne sme da se vidi, obrišite :)), sa kojom inače dugo godina unazad sarađujem na polju poslovnog softvera, rešio problem. Ceo dan "igranja" u njihovom servisu i uspeli smo da utvrdimo šta se sa čim i zašto ne slaže.

Elem, ispostavilo se da neispravam DVD-CD u kombinaciji sa kilavom memorijom zna da pravi takva #$#nja da je to neviđeno. Naravno, kada to sve naizgled radi dobija se prava pravcata svadba sa sve pevanjem i pucanje (prozora u ovom slučaju, a i u ostalim slučajevima :)).

Inače, hardver mi nikad nije bio previše interesantan, ali nisam ni totalni duduk. Sklopio sam dosta računara do sada, ali ovaj mi je "#"$# kevu :) da izvinete na izrazu.

Da ne kažem da sam u celu priču nadogradnje ušao optimistično (ma to je samo zamena ploče procesora i memorije) a kažu da je optimizam najčešće posledica nedostatka informacija.

poz,
GR

twix
10. 07. 2007., 23:16
Ja sam jos u decembru kupio nov comp, izmedju ostalog Gigabyte GA-965P S3 & Intel 6600.. i sad sve je radilo kao ok. Krenula je instalacija windowsa, programa, kopiranje nekih podataka... vidim ja sve nesto usporeno.... pola programa nece da radi. Jedino sto je windows instalacija bila gotova za 10min, sve ostalo je bilo duplo sporije nego na starom compu (celeron 366).
Pre kupovine pogledao sam testove i video da je sve ok, ne bi trebalo da bude nekih ne kompaktibilnosti :\
Nakon mog nerviranja, prilazi brat i kaze, ma bolje ti skini drajvere sa neta, mozda je do drajvera. Ja rek'o ma daj, pa imam cd, sto bi skidao sa neta, posle provalim da na cdu pise DS3 ... ali mahinalno ja sam ubacio cd i sve instalirao,... medjutim izgleda da drajveri nisu kompaktibilni (zamisli :) samo mi nije jasno zasto su mi dali taj cd). Nakon sto sam skinuo sa sajta bas za S3, sve je proradilo i radi odlicno.

Tako da nisam probao tu soluciju, verovatno bi nosio comp u servis...