PDA

Pogčedajte punu verziju : Matton Images Srbija


marinowski
31. 08. 2007., 11:20
Sa partnerima iz Švedske smo otvorili lokalnu verziju Matton sajta: http://www.mattonimages.co.yu/

Kroz ovaj sajt dostupno je više od 1.600.000 fotografija i 7.500 CD-ova, i gomila ostalog royalty free materijala. Prisutni su svi vodeći brendovi Makro Stock fotografije (http://www.mattonimages.co.yu/slike/brend/), uključujući gettyimages, Corbis, jupiterimages, National Geographic, Retrofile, itd ...

Sajt je dostupan i na ćirilici (http://www.mattonimages.co.yu/?lang=sr) i na latinici (http://www.mattonimages.co.yu/?lang=sx), o čemu je već pisano na Biznisblogu (http://www.biznisblog.com/tekstovi/ekskluzivno-matton-images-stigao-u-srbiju). Ono što vas verovatno više interesuje su detalji "ispod haube". Mogu o tome dosta da kažem jer je kompletno programiranje uradio naš tim iz Subotice (http://www.manufacture.co.yu).

Za pretraživanje i miksanje rezultata SQL više nije bio dovoljno brz, pa smo prešli na C. Za user interface se koristi dosta Javascripta, pa tako za fascikle (na engleskom je to lightbox) rade drag and drop, premeštanje objekata unutar fascikle i slično. Pisano je o tome i na Ajaxianu (http://ajaxian.com/archives/matton-image-lightboxes) pre više od godinu dana. Takođe, pokušavamo da sitnim stvarima olakšamo stvari, npr. pokušajte da kucate nešto na ovoj stranici (http://www.mattonimages.co.yu/fontovi/C-fontovi/) u input box "Unesite sopstevni tekst ovde" ...

Takođe, ispod haube ima i prilična količina visoke matematike: za semantičko-vizualnu sličnost slika (http://www.mattonimages.co.yu/search.php?sim=MC_BA10350.JPG) se koriste hijerarhijski rečnici i algoritmi za sličnost slika po boji i teksturi, za vizualnu sličnost fontova (http://www.mattonimages.co.yu/font_search.php?sok=A%2A&sim=50127&publisher=Linotype) se takođe dosta programiralo, a postoje i algoritmi koji pronalaze delove fotografije u koje se može smestiti tekst (http://www.mattonimages.co.yu/search.php?sok=sneg&lsok=&notrel=&inres=&by=48&fsp=504).

Sve u svemu, prilično glavobolje, ali i svakodnevne zabave, pošto nove stvari tek dolaze.

Svaki komentar je dobrodošao, naročito ako nađete neku grešku i nedoslednost.

Hvala unapred.
http://www.marinowski.com/external/smiley/spali.gif

ivanhoe
04. 09. 2007., 22:32
sto se programiranja tice, deluje kao vrlo dobro odradjen posao, narocito pretrage "na slicnost", super radi...

ali nisam bas impresioniran dizajnom interfejsa, malo je previse minimalisticki i nije intuitivan (u odnosu na druge stock sajtove koje sam imao prilike da vidim)... cisto kao ilustracija, recimo listanje slika na CD-ovima, mislim dakarakteri < i > nisu bas najbolje resenje za skrol, em mi je trebalo vremena da ih uopste primetim (nisu u istoj liniji sa slikama pa je tesko povezati da tu uopste ima nesto), a i mnogo su sitni za kliktanje...

Aleksandar.Ilic
04. 09. 2007., 23:19
sta je royalty free materijal ??

bluesman
04. 09. 2007., 23:26
To znaci da te niko nece tuziti za copyright ako turis tu fotku negde.

Treba da znate razliku, postoje slike, obično jeftine, royalty free, to znači da za neku malu kintu možeš da je koristiš ali to isto tako znači da ne treba da se iznenadiš ako recimo i konkurentska firma / agencija napravi brošuru sa istom fotkom.

A ako kupuješ eksluzivno fotku, onda su puno skuplje ali onda ti imaš ekskluzivno pravo da je koristiš i onda ti možeš da tužiš nekoga za povredu prava vlasništva ako vidiš da je još neko koristio.

100 eur za stock fotku je po mom mišljenju strašno puno, postoje gomile sajtova gde se cene kreću od 1 do 10 USD u zavisnosti od veličine slike. Opet, istina je da postoje i ti skupi, recimo oni slovenci (neću da im kažem ime) koji naplaćuju u zavisnosti gde ćeš da je koristiš, pa ako je koristiš kao header za web site - možeš da prođeš sa desetak eur, ali ako ćeš da je staviš na billboard - onda i par stotina eur.

Ima još mnogo različitih načina naplate slika, ovi su najzastupljeniji...

Gargoyle
05. 09. 2007., 00:48
Ako kupuješ eksluzivno fotku, kontam da se više isplati platiti prof. fotografa da odradi posao ... da ne kažem da bi od tih para mogao da platiš i komplet foto opremu ... ako računam po ovim cenama od 100e/slici. Osim ako je ta cena pravo za neki reselling fotografija dalje onda valjda ima smisla ... ali ovako kao solo fotka, cena je nerealna.

kodi
05. 09. 2007., 01:26
Ako kupuješ eksluzivno fotku, kontam da se više isplati platiti prof. fotografa da odradi posao ... da ne kažem da bi od tih para mogao da platiš i komplet foto opremu ... ako računam po ovim cenama od 100e/slici. Osim ako je ta cena pravo za neki reselling fotografija dalje onda valjda ima smisla ... ali ovako kao solo fotka, cena je nerealna.

dobra fotografija vredi mnogo vise od 100EU ;)


EDIT:
tak sad videh raspravu na drugom topicu
kao sto si rekao postoje i za $1 da se nadju sasvim dobre slike, ima i cak slucajeva gde se u microstock sajtovima mogu naci slike
koje su opusteno za macrostock kvalitet - i obratno.

ali u principu to tebe i ne treba da interesuje, ti u slucaju kad radis za nekog jaceg klijenta cenu slike uracunas u cenu sajta -i to je to - svi srecni, svi zadovoljni.

marinowski
05. 09. 2007., 08:37
Hvala svima na komentarima, postavljena pitanja su važna i korisna.

Da krenem redom:

sto se programiranja tice, deluje kao vrlo dobro odradjen posao, narocito pretrage "na slicnost", super radi...

ali nisam bas impresioniran dizajnom interfejsa, malo je previse minimalisticki i nije intuitivan (u odnosu na druge stock sajtove koje sam imao prilike da vidim)... cisto kao ilustracija, recimo listanje slika na CD-ovima, mislim dakarakteri < i > nisu bas najbolje resenje za skrol, em mi je trebalo vremena da ih uopste primetim (nisu u istoj liniji sa slikama pa je tesko povezati da tu uopste ima nesto), a i mnogo su sitni za kliktanje...

Hvala za pohvalu za programiranje. Sličnost slika nije toliko težak zadatak ukoliko se radi o malom broju slika. Kada se radi o velikom broju slika (ovde će uskoro biti 2 miliona slika), dolazi na red optimizacija i pozivanje u pomoć trikova, jer u realnom vremenu treba izmnožiti matrice reda 2 miliona, i naći karakteristične vrednosti od matrica reda 2 miliona.

Što se tiče user interfejsa, naglasak je stavljen na slike. Opcije se svakodnevno množe, pa je za prethodni interfejs prigovor bio da je sve nabudženo. Ovde i sve dalje postoji, samo se funkcije otvaraju po potrebi. Npr. korisna funkcija pregleda veće fotografije kada se stane na sliku postoji, samo treba stati na sliku, i posle toga na lupu ispod slike. Na drugim Stock sajtovima se fotograifja pojavi čim stanete na sliku, pa se često desi da slike iskaču dok idete mišem preko njih. Može i da idete između slika, ali to je kao da se provlačite kroz minsko polje : )

Što se tiče malih strelica, slažem se da bi bilo lakše uočljivije kada bi strelica bila desno od slika i veća. No, ovako se čini konzistentno, jer je navigacija uvek iznad objekata sa desne strane.

Ukoliko imate još primedbi oko (ne)intuitivnog interfejsa, slobodno recite, baš me interesuje. Takođe preporučujem primere koje sam naveo u prvom postu.

marinowski
05. 09. 2007., 09:07
Više informacija o Royalty free materijalu možete pogledati na linku Pomoć na sajtu: Šta su royalty free slike (http://www.mattonimages.co.yu/help.php?hpage=whatare&section=images)

Treba razlikovati Royalty managed slike, od Royalty free slika. Ovo što je bluesman opisao su Royalty managed fotografije:

Opet, istina je da postoje i ti skupi, recimo oni slovenci (neću da im kažem ime) koji naplaćuju u zavisnosti gde ćeš da je koristiš, pa ako je koristiš kao header za web site - možeš da prođeš sa desetak eur, ali ako ćeš da je staviš na billboard - onda i par stotina eur.

Royalty free slike nemaju ograničenja u količini korišćenja, dakle, jedna slika se može koristiti koliko puta hoćete i u bilo koje svrhe, naravno ne za preprodaju same fotografije, i ne u opscene svrhe. Kod Royalty managed slika opišete za čega hoćete da koristite slike, npr. brošura u 500 primeraka, i onda tu sliku možete da koristite 6 meseci i to je to.

Otkud tolika razlika u ceni?

Postoje dva tržišta: tzv. Macro Stock i Micro Stock tržište. Micro Stock ide na masovnost i na vrlo niske cene, odabir slika se često vrši od strane urednika koji su regrutovani iz baze korisnika. Kod Macro Stocka je kontrola veća, često je i kvalitet fotografija bolji, makar se slažem sa kodijem, kvalitet varira.

Ne treba zaboraviti ni podršku, kod Macro Stocka vi možete tražiti podršku, npr. u pronalaženju slika, često se desi da osoblje za podršku priprema fasciklu (lightbox) sa preporučenim slikama za projekat, ili možete pitati pitanja zašto pretraživač ne reaguje na tu i tu ključnu reč, i to na jeziku koji najbolje poznajete.

Macro Stock nije nužno papreno skup. Pogledajte ove cene:
CD-ovi sortirani po ceni (http://www.mattonimages.co.yu/slike/cd-ovi/sve/sortanddir-pris|asc/b-/p-0/)

Ako kupuješ eksluzivno fotku, kontam da se više isplati platiti prof. fotografa da odradi posao ... da ne kažem da bi od tih para mogao da platiš i komplet foto opremu ...

Uzmimo jednostavni primer: da li se turističkoj agenciji više isplati poslati fotografa na Maldive i u Japan, ili kupiti 2 CDa po 36.000 dinara sa po 100 fotografija koje može da koristi u sve reklamne svrhe, od bilborda, brošura, reklama u novinama ili na Webu:
http://www.mattonimages.co.yu/slike/cd/image100/the_far_east/cdmenu-1/
http://www.mattonimages.co.yu/slike/cd/image100/beach/cdmenu-1/
btw, gornje fotografije su fotografisane sa Hasselblad (http://www.hasselblad.com/) fotoaparatima, tako da je priča o komplet foto opremi smešna.

Za kraj, treba imati u vidu i cenu kampanje. Ako pripremate veliku kampanju, npr. nagradnu igru sa posterima, reklamama na čitavoj strani u svim vodećim novinama, bilbordima, itd, onda je cena slika beznačajna u odnosu na čitav iznos.

Jedna naša renomirana firma je uradila baš to, organizovala veliku nagradnu igru, i čak nije ni kupila sliku koja je korištena u celoj toj kampanji, nego je slika "pronađena" na Internetu. Kvaka je bila u tome što sam autor fotografije bio ja ...

(izvinjavam se dugačkom postu, mislim da su objašnjenja bila nužna)

marinowski
05. 09. 2007., 16:04
Ima još mnogo različitih načina naplate slika, ovi su najzastupljeniji...

Radi kompletnosti, da napomenem još jedan način naplate: pretplatu na slike. Plaća se mesečna pretplata (što više meseci se plati, tim je jeftinije), i može se skinuti neograničen broj slika, ili je broj toliko veliki da je sigurno dovoljan. Da bi se sprečila mogućnost da se plati samo jedan mesec pretplate, a da se skinu sve slike, nakon isteka pretplate moguće je upotrebiti samo one slike koje ste već primenili u nekom svom radu. Ovu mogućnost koriste (i) izdavačke kuće; ako pogledate (i) naše poslovne novine, sve su pune stock fotografija.

Primer: Ablestock royalty free fotografije (http://www.mattonimages.co.yu/subscription_search.php?b=2), 3.500 dinara mesečno, neograničen pristup ka više od 100.000 slika visoke rezolucije.

filjo
05. 09. 2007., 17:03
od koga se ti branis sa 3 posta .. majke ti?

45.000 za 45MB?

:1039:

Gargoyle
05. 09. 2007., 17:22
Ja i dalje ne kontam ko to dodje na vaš sajt i kupi jednu (1) fotku da bi je stavio na web (700x500px) po ceni od 100e. Ako to niko ne radi koja je poenta to nuditi ?

ivanhoe
05. 09. 2007., 18:11
Ako to niko ne radi koja je poenta to nuditi ?

a sto ti ne pustis lepo njih da brinu o tome? :please:

Stvarno ne vidim smisao ovakvih komentara, rasprave o tome treba da idu u marketing i ebusiness, ovde je (valjda?) ideja da se daju kritike realizacije sajtova, a ne poslovne politike vlasnika sajta..