PDA

Pogčedajte punu verziju : gd/gd2 lib


trollhorn
07. 09. 2007., 11:07
Pozdrav svima! Zanima me da li se neko od 4um-masha bavio gd/gd2 bibliotekama? Dobra je scena, pre svega nacin crtanja ali malo smara jer je, cini mi se, kod preopsiran... Osedi covek dok nacrta jednostavnu sliku... :-)
Ima li neko iskustva u radu sa gd.lib-om?

LiquidBrain
07. 09. 2007., 11:17
Ja sam ih koristio za osnovnu obradu slika, a nisam bash crtao sa njima... Tako da ti nesto tu ne mogu pomoci... inace za ono sto mi je trebalo pokazala se kao veoma dobra...

marinowski
07. 09. 2007., 11:22
I mi je koristimo za crtanje grafikona, za statistike, i tako to ...

Koristimo i imagemagick za manipulaciju sa slikama.

trollhorn
07. 09. 2007., 11:23
Imam zadatak da uradim igru sa gd.lib-om! Scena... Krenuo sam sah da radim ali sam batalio tipa "smorio sam se"... :-)

trollhorn
07. 09. 2007., 11:29
Koristimo i imagemagick za manipulaciju sa slikama.

Nisam stigao do manipulacije zbog gore navedenog ali sam video da je donekle i zanimljivo. Ne treba nista "veliko" da napravim ali razmisljam se da odradim nesto sa manipulacijom slika... mozda ne sah...

bluesman
07. 09. 2007., 12:20
Ne znam koliko ja isplativa ideja praviti igru preko GD ? Ne znam tacno koja igra, nadam se da ne planiras da iscrtavas screen za svaki pokret, a ako imas predefinisane objekte koje bi da premestas po nekoj pozadini preko copyimageresampled, razmisli onda o nekom javascriptu ili flashu. Hocu da kazem da bi mene neko puskom morao da natera da radim igru preko GD library. :)

Nemanja Avramović
07. 09. 2007., 12:46
Naravno da sam koristio GD, ali uglavnom za neku osnovnu obradu slika (resize, captcha, ovo-ono), ali slažem se sa bluesmanom da nikako ne treba praviti igru uz pomoć GD-a, može biti prilično naporno :/

LiquidBrain
07. 09. 2007., 13:25
E sada ne znam da li koristish GD uz server side programiranje ili samo kao biblioteku za desktop aplikaciju...

Ako je koristish za desktop aplikaciju batali gd i uzmi ili SDK ili OpenGL... E a ako to sve treba da se crta u brovseru onda ti je najjednostavnija varijanta da svo iscrtavanje radish pomocu poligona.. Dakle trouglovi, pa sa njima sve, i tako mozesh da napravish modele u nekom drugom programu pa ih onda crtash...

Samo napravish par metoda koji ce da odredjuju kako iscrtavas taj trougao... i sa kojim bojama...

trollhorn
07. 09. 2007., 15:11
Puskom,a? hehe... Ma dobio sam projekat u okviru EP-a da napravim igru u php-u i da se malo pozabavim sa gd-om. Naravno nisam odbio... Odradio sam sah i neke figure, bas uz pomoc poligona ali kao sto rekoh, smorio sam se i trenutno batalio. Uhvatila me muka kod definisanja funkcija za dozvolu kretanja po tabli. Zbog toga je sah bio losa ideja! :-)

Inace, cisto informativno sam postavio temu, tipa kakva su vasa iskustva u radu sa gd-om i da si sam jedini koji se pati!

bluesman
07. 09. 2007., 15:38
Taj koji ti je dao takav zadatak ... bolje da ne kažem :) Ako je ideja da se naučiš da koristiš GD, onda ima daleko boljih zadataka od pravljenja igrice i PHP-u. Ali hajde da ne kvarim temu... mada ne znam tačno ni šta pitaš? Kakva su iskustva? Dobra, ... odlična... dok god mi neki smartass ne da zadatak da napravim igricu kroz PHP / GD :)

trollhorn
07. 09. 2007., 15:53
hehe... Nemoj tako, on nam je kolega! Kao sto rekoh nisam odbio a mogao sam, tako da ako je neko pogresio...taj sam! Opet... :lost:

bluesman
07. 09. 2007., 15:57
Kolega ili ne, ako ti daje da radiš igru u PHP / GD, sigurno nije moj kolega :)
Što ti nije dao da se zezaš sa nekim grafikonima, ili recimo da izgenerišeš neki flash, ili recimo konverziju slika, ili neki image tool sa resize, crop, rotiranje... znaš na šta mi ovaj zadatak liči? Isto je tako mogao da ti da Windows Paint da radiš pripremu za štampu. Sama ideja je loša, ako me razumeš.

trollhorn
07. 09. 2007., 16:10
kontam ali ja sam student i nisam upucen! :1090: Inace, ne krivim njega jer ne treba da napucam igru radeci gd vec po koju sliku da odradim u gd-u (naravno u okviru igre). Tako sam shvatio zadatak... Sve u svemu drago mi je da hvalite gd (toliko koliko moze da se hvali) i da ubuduce znam da ne treba da bezim od gd jer moze ponesto dobro da se uradi! Thanx!

dee
07. 09. 2007., 19:53
nedavno sam naletio na image slide napravljen u php/GD kombinaciji. za svaki slijedeci img u slideu -> cimanje servera, GDom fade-out slike (u npr 10ak koraka), fade-in slijedece slike (takodjer 10ak) pa onda server ima voljno 10ak sekundi (php sleep(x) ) pa dalje jovo nanovo...

i ladno me covjek trazio da mu to editiram (ostalo mu od proslog programera). editirao sam mu, naravno. u javascript :)

kodi
07. 09. 2007., 21:02
najzad idealna prilika za ovog smajlija sto se krsti
http://devpulse.net/zezanje/kodi/smiley/krsti.gif

elem, iskustva sa gd-om su super, pravio sam neke 3D grafikone, al sam na kraju odustao i presao na canvas + js, jeste da je bilo lightning fast, al opet bolje je (neke stvari) crtati u browseru

sto se tice preopsirnog koda, napravi klase i metode za crtanje poligona, jeste da dodajes jos jedan layer na aplikaciju, ali program na kraju ispadne mnogo laksi za odrzavanje i citanje.

bluesman
07. 09. 2007., 22:39
hehehe.... jel' smem da zloupotrebim ovog smajlija? :)

kodi
07. 09. 2007., 23:05
stavi ga ovde u forum, trebace nam :D

ColdKeyboard
08. 10. 2007., 22:18
Evo da se i ja ukljucim malo u diskusiju.

Koristio sam GD lib ali uglavnom za osnovne stvari tipa resize, captcha, watermark ili sl.
Odlicno radi i nije bas toliko komplikovan.

Moj predlog za tu igricu bi bilo da u photoshopu ili nekom dr. programu iscrtas polje, figurice i sta ti jos treba a da koristis JS ili najbolje Flash za pomjeranje i ostale zezancije. :)

Btw to pravljenje slika ili jos gore cijele igre (sah) u GD-u je kao da ti je dao da iskopas 10m kanala sa kasikom. :)