PDA

Pogčedajte punu verziju : GD library


soNic
16. 11. 2005., 17:44
pozdrav svima.. nov sam na forumu pa prvo da vas pozdravim. Svidja mi se "talk" ovde pa sam resio da se ukljucim :)

evo i pitanja, radim jedan php/mysql sajt i treba da kroz admin omogucim upload fotki za neki item u bazi.

Ono shto treba da uradim u php-u je da tu bitmapu (jpg) :

-isechem (svedem na neki aspect ratio tipa 3:2 ili 1:1 i sl)
-smanjim (napravim thumb)
-snimim kao jpg

posto nisam radio sa GD library dal bi mi preporucili ovo ili postoje neke alternative koje su bolje, robusnije.. "iskusnije" ?

poz i hvala

dinke
16. 11. 2005., 18:12
Alternativa GD-u je ImageMagick. Sa njegovim convert utiliti-jem to sto si gore opisao radi se jednom jedinom k-dom (convert), naravno zadavanjem odgovarajucih cmd line argumenata. Mana je sto za razliku od GD-a moras da pozivas eksternu komandu (koliko znam ne postoji php api, za perl znam da postoji). I naravno, IM mora biti instaliran na serveru gde planiras da ga koristis.

Za vise informacija o ImageMagicku pogledaj njihov sajt: www.imagemagick.org a posebno ovaj deo (http://www.imagemagick.org/script/convert.php) :)

bluesman
16. 11. 2005., 19:16
ImageMagick je stvarno super, ja sam ga odavno koristio međutim moraš da imaš pristup "exec" funkcijama a na većini shared hosting-a to je onemogućeno zbog security. Osim toga, iako je besplatan, nemaju ga svi instaliranog dok GD uglavnom imaju svi.

GD je tek od verzije 2 počeo da prozivodi solidan rezultat prilikom resize, dok je ImageMagick za njih još uvek kewa, i ne samo to, možeš još milion stvari, konverzije između formata pa čak i on the fly animiranje gif-ova.

Ja sam čak jednom koristio ImageMagick za jednu knjigu u kojoj sam treba da odradim vrlo komplikovanu akciju u Photoshop-u, pa sam sve završio iz batch file-a (da, postoji verzija za windows) i rezultat iako nije Photoshop quality, bio je zadovoljavajući za ono što mi je trebalo.

marinowski
17. 11. 2005., 01:26
Jeste, ImageMagick je bolje rešenje nego GD. Mi ga koristimo u razne svrhe, između ostalog za resize + alpha blending watermarka na njemu. Rezultat je i više nego dobar, odobren je i od strane lika koji je odgovoran za kvalitet stock fotografija. (zamisli koje oko moraš imati ako se 10 godina baviš retuširanjem i poboljšavanjem kvaliteta fotografija). Taj lik je i odredio visinu jpeg kvalitete koja je potrebna.

Probali smo i težu artiljeriju, GIMP + Perl, ali nije bilo potrebno, a bilo je i sporije.

dinke
17. 11. 2005., 11:06
Probali smo i težu artiljeriju, GIMP + Perl, ali nije bilo potrebno, a bilo je i sporije.
Ima stvari gde su Gimp + Gimp Perl Server nezamenljivi. Recimo na SiteBuilderu (http://www.cafeid.com) mi smo to koristili za generisanje grafika u letu u zavisnosti od odabranog jezika u browseru (u kombinaciji sa gettext-om naravno :).

marinowski
17. 11. 2005., 11:14
Da, zato sam i rekao da je to teza artiljerija. Koliko je to brzo islo, to sto ste radili?

GIMP + Perl nije bio potreban za primenu koju sam spomenuo, a i za primenu sto je soNic pitao.

soNic
17. 11. 2005., 11:28
ok, prvo hvala na odgovorima.. ImageMagic deluje super.. e sad, ja josh ne znam gde ce se hostovati sajt ali mislim da nece biti neki "skup" hosting vec verovatno jeftin..

e sad, ja imam hosting (najjeftiniji) kod verata i tamo sam probao exec("chmod -R 777 nekDir"); i to mi je prolazilo

pogledacu dal moze da radi sa IM-om..

hvala puno na odgovorima!

pozdrav!

soNic
02. 12. 2005., 14:06
ok, samo dopuna thread-u, isprobao sam i netPBM i deluje lako i fino. postoji binary distribucija, samo se kopira u dir i sa exec pozivaju programcici. Solidno radi resize, crop i konverzije iz jednih grafickih formata u druge..

http://netpbm.sourceforge.net