PDA

Pogčedajte punu verziju : Naivno pitanje, al' me živo interesuje :)


Dragan Babić
05. 12. 2005., 21:54
Naime interesuje me zašto npr. kada kucam http://www.nekisajt.com nekad nije isto što i http://nekisajt.com, dakle zašto to "www" pravi razliku? Nedavno sam ako se ne varam čak naleteo na primer da ista adresa sa i bez www prefiksa vode na dve različite lokacije.

PS

Setih se:

http://nic.yu
http://www.nic.yu

ivanhoe
05. 12. 2005., 22:51
Kao prvo subdomeni i domeni ne moraju da budu ni na istoj IP adresi. Oni su zapravo i smisljeni da unutar velike organizacije razlicite masine dobiju svaka svoj domen, to jest da budu nezavisne, a deo celine. Recimo na mom faxu katedere imaju poddomene tipa telekomunikacije.etf.bg.ac.yu i slicno. Vecina njih su zasebni A recordi u DNS registru, odnosno pokazuju na skroz razlicite mashine, od kojih neke cak nisu fizicki u zgradi ETF-a uopste, ali ti imas utisak
da surfujes po fakultetskom sajtu.

Druga varijanta je kad namestis da u DNS da *.domen.com pokazuje gde i domen.com (uobicajeno za web sajtove kad kupis domen), ali to nije dovoljno jer moras i Apache-u da explicitno kazes da je tebi *.domen.com isti virtuelni host kao samo domen.com (sa ServerAlias instrukcijom), jer ih on inace razlikuje.

Sad postoji neka inicijativa da se kao izabaci www (http://no-www.org/), ali ja smatram da je to idiotluk posto je "www." vec uslo u svest ljudi, mail-programi detektuju linkove na osnovu toga i sl. Naprosto treba uraditi 301 Redirect sa domen.com na www.domen.com i nema problema, i Google i posetioci ce da vide da ima samo jedan sajt.(301 je permanently moved, i to je jako bitno za google, jer ce ih inace indexirati kao dva odvojena sajta i moze da se desi da dobijes kaznu zbog kloniranja sadrzaja...)

zekica
06. 12. 2005., 07:54
Zato sto su to dve razlicite adrese.

Sad, ako one pokazuju na isti IP (server) i apache je iskonfigurisan kao u gornjoj poruci, tebi ce se prikazati isti sajt, ali to cesto nije slucaj.

Host header u HTTP/1.1 (http://www.jmarshall.com/easy/http/#http1.1c1)

Dragan Babić
06. 12. 2005., 13:50
kul, fala ljudi ... ;)