PDA

Pogčedajte punu verziju : Pivo i programeri


shoba
09. 12. 2005., 00:32
Kako ne pripadam prici o kafi (http://www.devprotalk.com/showthread.php?t=89), a ne zeleci da zapostavimo pivo kao bitan faktor u zivotu jednog programera prosto sam morao pokrenuti ovu temu.

Dakle
- koje pivo pijete i zasto?
- u kojim prilikama?
- koliko?
- ...

Uzdravlje!!!

bluesman
09. 12. 2005., 00:42
Bravo shoba, možda i bude nešto do tebe :))))

Aj prvo ostali, moja priča je malo duža pa da ne pokvarim temu u startu.

Dragan Babić
09. 12. 2005., 01:27
pivo sam poceo da pijem kao mali, tada pio jelena, pio, pio, pio, pio, pio, pio... izasao novi lav, kada je kupljen od "kajnikena" (*dize dva prsta nalakcen na sank a oko zanoktica crno od masti i oranja*), i tada presao malo na lav. sada mi se cini jelen popravio pa se vratio na njega, mada sam ga se mozda samo uzeleo. svakako mi se svidja "mali" jelen od 0.3.

strana piva nikad nisam pio, mada ako bih morao da biram onda je to sigurno kraljica piva--warsteiner. volim naravno sabiti i koju limenku laskog, to mi je strava. ali totalno sam van forme, popijem 3 i vec sam dovidjenja--grlim prvu macu do mene i pocinjem da je davim o web standardima :lol: :D :P hahaha

secam se kada sam bio klinja pa smo cirkali ispred prodavnice jedne stalno, u kraju, pa onda u grad da se tucemo i povracamo. napolju -10, imamo 2 para rukavica, nas 5 i onda svako svako po jednu i nema zime--jedan doji jebiga, tough luck.

pivo mi je ok jbga, ali nema bolje zene od rakije.

Petar Marić
09. 12. 2005., 10:54
Naročito Čačanke.
Vidiš ne bi bilo loše da navatam dedu da pošalje koju flašu od pretprošle godine (bila jako dobra godina) pa da se geekovi sa DPT okupe u nekoj sobi - pocuclaju flašicu - i nakon toga krenemo da pričamo Macama po NS o suštinskoj bitnosti web standarda i njegovom značaju na naše živote :D

PS: Kad smo poveli pričicu o alkoholu - jeste li videli ovu kućicu (http://my.opera.com/SerbianFighter/albums/show.dml?id=17700)? :rolleyes:

shoba
09. 12. 2005., 12:00
Ja se drzim Niksickog piva kao pijan plota :)
I svetlo i tamno i NikGold dolaze u obzir. Niksicko je najpitkije i najhumanije. Napustam ga samo kad moram (citaj - u kaficu imaju samo neko fensi pivo).

Iz mog iskustva:
- Jelen - jako, ostrg ukusa, sutradan se ti nije do zivota
- Zoffmann - sve je lepo dok pijes ali kad ustanes primecujes da na objektu nije dobro odradjena statika i da zidovi nisu bas stabilni
- MB - koncentrat + voda (ali malo vise vode)
- Amstel - jedino strano pivo koje sam probao i koje mi se svidelo

dinke
09. 12. 2005., 12:21
Ja pijem pivo skoro kao Shoba kafu ali ajde i ja malo da dam svoje mišljenje.

Prvo o najgorem. Imho MB pivo bez premca. Ja goru bljuzgu u životu nisam probao. I još kad mi neko negde na slavi i sl. posluži iz plastične flaše, ... užas.

Od dobrih piva mislim da Jelen ima najbolji odnos kvalitet / perfomanse. Po ukusu od svetlih najviše mi leži Becks. Od tamnih crni Amstel mi je vrh, ali nikako ga ne viđam po prodavnicama u poslednje vreme, a slabo se nešto vučem po kafanama.

Zero-Cool
09. 12. 2005., 12:45
uh, di bas ovu temu nadje :)

Elem pivo je kao melem za moju dusu, davno sam ga poceo piti, verovatno se i ne secam koliko godina sam imao (citaj cale i stric su me kljukali kad sam bio mali :-)) ,tada je bio jelen aktuelan i bio je najbolji od svih domacih brlja.

Par godina kasnije, pojavio se i pils i lav, i cini mi se da sam tada vise pio Lav bio je nekako pitkiji i lakse ga je bilo podneti sutradan ujutro. Od tada pa do danas probao sam brdo razlicitih vrsta, sto domacih sto stranih, bio sam u Pragu pa sam naravno isprobao sve vrste koje su imali (samo svetlog posto crna ne volim) i mogu vam reci da nista bolje nisam pio, stvarno imaju super tehnologiju.

Onda sam pre dve i po godine, naleteo na jednog covu koji je trebao da pocne sa mesec dana distribuciju MB piva, i posto smo drug i ja radili nesto za njega, on nas je posle svega pocastio sa flashom MB pivao, kao mi smo medju prvima koji smo probali. Iskreno ta prva flasha koju sam popio bila je super, kvalitet je mogao da konkurise Ceskim pivama. Malo posle toga kada sam ponovo pio MB, jako sam se razocarao. Inace MB je licenca Nemakog piva 6-te klase nije ni cudo sto je tako lose.

Sada pijem samo LAVA i ono je verovatno pored Niksickog tocenog nase najbolje pivo, a posto sam postao teska pivopija, imam i jedan trik kako da ulepsam ukus piva da bude jos pitkije, samo u casu ili flasu stavite parcence limuna i dobicete skroz drugi ukus, to sam prvi put probao sa pivom smile, koje je uzasno i da nema limuna smucio bi mi se zivot.

A takodje jos jedna dobra varijanta je i pivo i tekila ili poznatije kao Banditos (Desperados) jako neobicno i na neki nacin lepo pivo.

Eto malo smorih, ali mogao bih ja jos puno toga o pivu da kazem, ali me mrzi da Vas smaram :)))

Dragan Babić
09. 12. 2005., 13:33
samo da se nadovezem apropo crnog piva--najzalije mi je sto nema vise crnog tocenog becejskog...uffff, kako je to dobro, sad mi je zao sto ga nisam dovoljno popio dok se moglo naci...

citajuci dinketovu poruku skontao sam da iammo isti ukus po pitanju izbora piva.

PS

ali e, kada je dosla plastika u novi sad prvi put...pa to je bilo neverovatno kako sam bio odusevljen, kako klinci smo se lozili na fortije (forty ounce, ona amerska klosarska piva sto cirkaju crnci u spotovima), i onda kada su dosle plastike (MB) to je bilo satiranje na ulici. :)

sada kad mi neko pomene plastiku samo ga pogledam...whaaaa'???

zextra
09. 12. 2005., 14:40
pivo? wtf..
(crno) vino? moze.

dinke
09. 12. 2005., 14:41
Jao da, zaboravio sam Bečejsko crno. Vrh pivo zaista. Nažalost, odavno ga više nema u mom kraju.

Jedno vreme Bečejsko je moglo u KG-u samo da se kupi u kafiću "Kaledonija" (radio pre jedno 10-tak godina ;) koji je rekao bih baš zbog toga bio kultno mesto.

@Dragan
OT, imamo isti ukus i što se tiče laptopova. ;)

[nq]
09. 12. 2005., 17:46
ali totalno sam van forme, popijem 3 i vec sam dovidjenja--grlim prvu macu do mene i pocinjem da je davim o web standardima :lol:

Eh dragane pa zar i tad o web standardima :D

Ja inace ne pijem pivo. Samo crno vino, pivo u retkim prilikama ( kad nema vina ) :D

[nq]
09. 12. 2005., 17:50
ovi topici rastu ko trava posle kise, ne mogu da stignem ni da postujem

Dragan Babić
09. 12. 2005., 18:07
<offtopic class="neBrisiMe">
@ dinke: znaci uzeo si top ipak? kako trpis "ugibanje" tastature? :)
@ nq: hehe, e aj javi se za eknjige, mozemo za vikend sada da se nadjemo da ti ih dam.
</offtopic>

<ontopic>
nemam u stvari nista vise da dodam... :)
</ontopic>

[nq]
09. 12. 2005., 18:10
HA HA HA HA HA ! :D
E nasmejao si me do suza.....

imate moj broj

zextra
09. 12. 2005., 21:12
@nq: a koje crno vino? :P

noviKorisnik
09. 12. 2005., 21:15
Ne mešajte pivo i vino, zna da zaboli glava... (za vino novi topic :-)

BluesRocker
09. 12. 2005., 21:28
Da se vratimo na temu:
Domaca (pozitivna) lista:
- Niksicko
- Weifert
- Lav
- Jelen
s tim što Jelen i Lav preko leta drastično gube na kvalitetu, njih treba piti samo zimi kad je manja potrošnja.
Negativna:
- Jagodinsko
- Valjevsko
- MB

Extras (redosled nije mnogo bitan):
- Tamno BIP skadarlijsko
- Tamno Nikšićko
- sva ostala tamna piva.

Uvek preferiram iz konzerve ili točeno zato što se bolje sačuva tako.
Ex YU:
- Karlovačko
- Sarajevsko
- Laško
- Skopsko
- Pećko
Nemam vremena za strana, moram da idem na pivo. :)

[nq]
09. 12. 2005., 23:04
Ali si to analizirao :D

Ok, nemoj te da me nabijete nakolac ali jednino koje se meni svidelo je ovo novo Tuborg.

Jednom ( ok ajd vise puta ) smo sedeli na livadici ispred bajica ( ko zna zna ) i tom prilikom , posto nije bilo zenskog drustva ( u pocetku ) nije mi se uzimala cela litra vina nisam planirao toliko dugo da ostanem ( U pocetku ) pa sam uzeo jedan tuborg ( za pocetak :D ), i bas mi je leglo... :)

dinke
10. 12. 2005., 00:30
']Ali si to analizirao :D

Ok, nemoj te da me nabijete nakolac ali jednino koje se meni svidelo je ovo novo Tuborg.
Ja baš pre neki dan probah taj novi 'Tuborg Green' odmah posle Becks-a, i nije mi se nimalo svideo. Slično kao i Hainiken, dobra reklama, pivo prosečno.

oliver
10. 12. 2005., 00:43
Uaaa. Sta je sa HEKTAP pivom, nije valjda da ga niko nije ni okusio? Tjaaa... kakve ste to vi pivopije :P

[nq]
10. 12. 2005., 01:31
Ja baš pre neki dan probah taj novi 'Tuborg Green' odmah posle Becks-a, i nije mi se nimalo svideo. Slično kao i Hainiken, dobra reklama, pivo prosečno.

Eh probao sam i taj Becks, no vise mi se svideo Tuborg. Nisam neki strucnjak za pivo ( ne pijem ga ) ali volim da probam kad izace nesto novo.

Ako mora da bude pivo to je Tuborg.

p.s. Eh zaista dobra reklama :)

nixa
10. 12. 2005., 02:41
Beks - Tuborg :) to sam pijem kad pijem pivo .. inace nisam pivopija :) vise sam vinski tip ... crno dobro vino mi lepse leze nego pivo ...

bluesman
10. 12. 2005., 03:53
E sad malo ja :)

Nisam pijanac, šta više mrzim alkoholičare, ali pivo je ... mhmmmm

Jedne godine na Mauricijusu sam učestvovao na takmičenju u ispijanju piva, i možete da pogodite, pobedio sam. Ispalo je da englezi i nemci i nisu neka konkurencija kao što sam mislio, a u finalu sam bio sa nekim crncem, inače barmenom. Posle toga sam postao jako popularan po lokalnim barovima da sam svako veče dobijao besplatna piva... Znači, pivo je dobro i u samo-promotivne svrhe :) Ipak, tu nema nikakve tajne, jednostavno sam mogoa da sipam i progutam pivo brže od ostalih.

Volim pivo, što hladnije to bolje, jednostavno leti nema boljeg osveženja od piva. Kada gledam fudbal, skoro je obavezno i pivo, jedno bez drugog ne ide. Jedva čekam World Cup i ako sve bude kako sam planirao eto mene u junu u nemačkoj na mesec dana fudbala ... i piva.

Kad pročitam šta sam napisao, zvučim kao Homer Simpson :)

E, namerno nisam pričao o brendovima. Bolje da ne počinjem :)

kalkulus
10. 12. 2005., 11:05
ja licno najvishe volim crno pivo. jedno od najboljih je ono pivo shto toce u Optimistu i Kuci piva, iako sam nacuo da ga prave u Borci. od domacih je odlicno Nikshicko, a od stranih Lashko i mutni Paulaner koga na zalost nigde ne mogu da nadjem. moram na sledecem BeerFestu da napravim zalihe :)

zextra
10. 12. 2005., 11:57
Kad pročitam šta sam napisao, zvučim kao Homer Simpson :)ne mo's ti da zvucis kao homer. to je nemoguce ;) zapravo, niko ovde ne moze :D

mungos
10. 12. 2005., 13:16
Točena varijanta: isključivo banjalučki HEKTAP
Flaširano: cirko sam čitavu prošlu godinu Jelena dok se ono nije pokvario (pričalo se o tome po Netu), pa mi se ogadio skroz, vratio se Nektaru (ft. 0,5L varijantu, popularna "klipara")
Konzerva: Laško
Plastika: izbjegavam, kad se već pije (socijalne park varijante kojih je s godinama/bužetom sve manje), gledam da je Nikšićko jer mi je ono najpivljvije u toj varijanti

Tuborg drastično zavisi na kom dijelu Balkana se pije u slučaju točene varijenta, bar koliko sam ga ja prokontao. Na EXITu je recimo udarao direktno u mozak, jedino pivo u životu koje sam pio da više obara u odnosu na Nektar. Ne pijem ova okupatorksa piva, a i onako q... ne valjaju... (Bavaria, Haineken,...). Od tih stranjskih, kod nas rasprostranjenih, jedino mi se Amstel dopao.

MB privo, uprkos što su mi to inicijali ;-), je mnogo mnogo loše. Crna piva ne pijem.

BrainDamage
04. 04. 2007., 07:53
izivnjavam se ako je pogresam topic, jedva sam ga nas'om u pretrazzi al'seme da se kladim da je bio neki topic za "ispictuuuurue".

nijen ilo piva ufruzideru al' je bilo 4 flase pelinkovvca, paucina se ufatiula pa smo odlucili da malo popijmo.

eto, ;aku nioc :)

ps...moze ban :D

cvele
04. 04. 2007., 09:03
ja sam jednostavan covek:

- Becks, Jelen

Kad mi dodje, u proseku svaki drugi dan. Leti znatno vise kao i u trajanju Lige Sampiona ili Svetskog prvenstva

Dzordz
04. 04. 2007., 09:38
Pa hajde da se i ja dodam :)

U gradu preferiram Niksicko toceno svetlo, moze i tamno da prodje nekad. Ako nema toga moze da prodje Tuborg u najgorem slucaju Lav.

Sto se tice stranih Amstel, Amstel crni i Guiness su piva vrhunskog kvaliteta.

Aleksandar.Ilic
04. 04. 2007., 10:12
Malo nerviranja za vas :P : Kako mozete da uzivate u tom sr*** koje em je odvratno-gorkog ukusa (mrzim sve sto je gorko - podseca me na jednu stonogu koju sam davno greskom pojeo) em goji?

jablan
04. 04. 2007., 10:26
Eh, zbog ljudi poput tebe nikad nećemo dospeti na ovu listu...

http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_consumption_by_country

BluesRocker
04. 04. 2007., 10:33
^ Mislim da je to statistika samo za tih 35 zemalja, sigurno nismo gori od Kolumbije.

jablan
04. 04. 2007., 10:50
Ma znam, zezam se... Inače, nisam mogao da poverujem u cifru od 157 litara godišnje po glavi stanovnika (dakle, uključujući žene, decu, bebe, penzionere i vegetarijance) dok se nisam lično uverio... ;)

susjed
04. 04. 2007., 13:05
Ožujsko, Velebitsko i Tomislav.
Ali definitivno najjaće je Deus, ali taka mu je i cijena:
http://img365.imageshack.us/img365/198/40deusbv1.th.jpg (http://img365.imageshack.us/my.php?image=40deusbv1.jpg)http://img143.imageshack.us/img143/6535/37deuslp5.th.jpg (http://img143.imageshack.us/my.php?image=37deuslp5.jpg)

Što se tiče CZ, neznam kako su oni računali taj omjer, ali nisam baš suguran da su isključili turiste. Jer treba uzet u obzir zašto se ide u CZ.
Rado bi probao par srpskih piva, ali nisam nigdje u Zg uspjeo nać, možda neko zna gdje mogu pogledat?

nixa
04. 04. 2007., 13:25
Svratis do Beograda :) i opijemo se u lokalnoj birtiji

Dzordz
04. 04. 2007., 15:45
@Susjed
Ozujsko je mmmmmmmmmmm :)

BrainDamage
04. 04. 2007., 16:00
Auu... bruka, bris'te me :) :1027:

Malo nerviranja za vas :P : Kako mozete da uzivate u tom sr*** koje em je odvratno-gorkog ukusa (mrzim sve sto je gorko - podseca me na jednu stonogu koju sam davno greskom pojeo) em goji?
Pa, ja obozavam gorko (od sokova - tonik) :) I, ko kaze da goji? Do sad bih trebao imati puno vise kg da u tome ikakve istine :P

Btw, nisam beer betrayer, jednostavno se tako potrefilo - ostalo zaliha "Gorkog lista", a mrzilo nas da teglimo pivo iz radnje, i... to je to :)

Dragi Tata
04. 04. 2007., 16:18
Morao sam da pređem na vino po savetu doktora (holesterol, itd), a dok sam pio pivo, najbolje sam obožavao meksičko "Corona" sa limunom. Doduše, ni Becks nije loš - jednom smo kum i ja sredili jedno burence za veče :D

Nemanja Avramović
05. 04. 2007., 23:15
- Ne biram, mada u kafani gde visim stalno u odnosu ukusa/cene Srozi je najbolje
- Skoro svakodnevno
- Mnogo

borstale
05. 04. 2007., 23:52
Mnogo mi vi birate...

susjed
06. 04. 2007., 00:43
Danas sam probo Nikšičko pivo, slučajno u prodavnici naletio pogledom na njega..
Mogu reč da nije loše, ali i dalje nisam probo srpsko pivo, jer je ovo iz Crne Gore.. :)
Ma vjeruj ne biramo mi toliko, ali imamo svoje favorite.. Isto ko kad gledaš nogomet, uvijek imaš favorite ali ne biraš koju češ utakmicu pratit ukoliko si zaljubljenik u taj sport.

dkurel
08. 04. 2007., 23:37
Svetlo pivo - samo kad je mnogo vruce napolju a posao gotov, jer se uspavam odmah. Ali volim... bas volim...
Crno pivo - nikad, :1069: se iz mesta... :(

kalkulus
09. 04. 2007., 13:08
uglavnom crno, Nikshicko ili Weifert, a od svetlih najceshce Jelen

ne volim piva iz plasticne flashe i obozavam Paulaner(cudno mutno pivo, bivalo je par puta na Beerfestu)

Ivan
09. 04. 2007., 13:17
Becks & mali Lav ... ;)

Milos Vukotic
09. 04. 2007., 15:04
"Skopsko" je odlično, možda i najbolje od svih ex-yu piva. Preporučujem :)

BluesRocker
09. 04. 2007., 15:30
- svako točeno ukoliko nije MB, ako ima tamno, ako ne svetlo
- Nikšićko u svakom pakovanju (može i plastika), svetlo, tamno, točeno
- od domaćih piva licencni Becks, Tuborg, Efes
- može i Lav, Vajfert, Jelen ali je dosta lošiji kvalitet pogotovo u letnjoj sezoni kad se više konzumira (ovo se odnosi na Jelen i Lav)
- od regionalnih Sarajevsko, Karlovačko, Laško
- mala piva izbegavam, kao i "fensi" lokale u kojima ne može da se naruči normalno pivo

Ilija Studen
09. 04. 2007., 15:55
Blago sam začuđen što se jedan veliki obožavalac piva ne javlja :)

Milos Vukotic
09. 04. 2007., 16:08
Vjerovatno ovo lijepo proljećno popodne koristi da bi pio pivo negdje u gradu, ne "njače po forumima" kao mi neki ovdje :)

Ilija Studen
09. 04. 2007., 16:40
Da se kladimo da je u zadnjih 15 minuta posetio DPT :D

Edit: možda iz kafane, ali sumnjam ;)

Dragan Babić
09. 04. 2007., 16:58
Ja sam na Tuborgu u glavnom od kako je licenciran ovde, ako nema njega, preferiram Jelen, a ako se častimo onda definitivno Laško.

Edit: U sredu idem opet za Prag, pa ću da se kidam od crnog Kozela, aj da vidim da mi neko izvadi pikslu/kriglu iz ruke. :)

igors
09. 04. 2007., 17:49
Od domacih Turbog, od stranih - jeftinijih Amstel, skupljih Corona (RULEZ!), Paulaner i XXXX (ova dva poslednja na zalost ne mogu da nadjem kod nas).

jablan
09. 04. 2007., 19:24
Edit: U sredu idem opet za Prag, pa ću da se kidam od crnog Kozela, aj da vidim da mi neko izvadi pikslu/kriglu iz ruke. :)
Javi se ako stigneš da popijemo koje zajedno (ja ne pijem Kozel doduše)... Šaljem ti kontakt na PP.

Ovo važi za sve DTP-ovce, ako kojim slučajem svraćaju u Prag, neka me cimnu prethodno na PP da se organizujemo za jedno DPT veče u dijaspori. Uz domaće (češko) pivo po želji.

Dragan Babić
09. 04. 2007., 19:33
^ Gotcha. ;)

crews_adder
09. 04. 2007., 19:47
Od "domacih", Beck's, Niksicko i Weifert, crno - toceno BIP u pivnici "Aleksandar" u BG-u.
Od stranih, kad mogu da biram, Diebels, Krombacher, Fosters, opet Beck's, Holsten (sad ga i kod nas reklamiraju!?), Veltins, a crno - toceno Koestritzer.

filmil
09. 04. 2007., 22:08
Омиљено Лефе (Leffe), у свим варијантама (светло, црвено, тамно, дубел, трипел) и Хертох Јан (Hertog Jan), од чије сам пиваре удаљен око 200 метара. :)

ф

пс: три бамбија за тему

Blood
09. 04. 2007., 22:43
U zadnje vreme: Jelenko ili Becks (samo svetlo), mada probao sam neko Helsten i moram reci da je bruka dobro(i udara lepo) :)

p0z

bNasty
09. 04. 2007., 23:31
Jel' OK na ovoj temi ako se neko odvik'o od piva?

Jes' da je Engleska=pivo u bolesnim kolichinama (tocheno na slavinu u lokalnom pabu), al' neshto ne ide u zadnje vreme

filmil
09. 04. 2007., 23:50
Jel' OK na ovoj temi ako se neko odvik'o od piva? [...] neshto ne ide u zadnje vreme

Ако мене неко пита, у реду је.

Некад леже добро, некад не. Такав је живот.

ф

ReLaX
11. 04. 2007., 14:47
Preporucujem Weifert (ne samo zato sto su mi sponzori:1074: )
Ali pivo sam poceo da pijem jos sa 5 godina, (za sve je bio kriv stric) i sada sam zvanicno priznajem pivopija!
Najbolje pivo dao sada probao: Paulaner mutni!
Domace: Weifert, salim se, Jelen!

LiquidBrain
11. 04. 2007., 15:02
Nishta bez kolege iz Nikshica :)

robi-bobi
11. 04. 2007., 18:22
tocheno:
Загорка Специал - svetlo
Столично тъмно - tamno

ako nema, onda sta ima :D

LiquidBrain
11. 04. 2007., 20:27
tocheno:
Загорка Специал - svetlo
Столично тъмно - tamno

ako nema, onda sta ima :D

Pio zagorku i odushevljen :)

Dragan Babić
15. 04. 2007., 13:10
Evo ja se upravo probudio, vratio se iz Praga sinoć (jutros u stvari), potvrdio sam gradivo od prošle godine, samo što je ove bilo još bolje. Prosek je bio oko 12-14 piva na dan, skoro sva različita, mada su dominirali Pilsner Urquell (popularno Plzensko, odlično), Staropramen i tamni Kozel.

Jedan dan nam se pridružio i Mladen (Jablan) koji je stvarno car, pokazao nam je par kafana za koje nismo znali, od kojih sam jednom baš oduševljen jer toče isključivo pivo koje sami prave, koje je naravno odlično. Bez konzervansa, mutno k'o Dunav (i svetlo i crno).

Danas mi je grlo malo pojebano, od klime u autobusu, polako dolazim sebi, i čekam sledeću godinu da ponovo posetim sada već definitivno moj omiljeni grad.