PDA

Pogčedajte punu verziju : Kritike i sugestije www.gaspetrol.co.yu


kubit
14. 01. 2008., 13:42
Molim vas za konstruktivine kritike, predloge i sugestije vezane za web sajt www.gaspetrol.co.yu. Tokom izrade akcenat je bio na funkcionalnosti i upotrebljivosti.

blogowski
14. 01. 2008., 19:02
Pošto mislim da sam ja uzrok ovom postu, ajde prvo ja da napišem ono što sam i rekao tvom klijentu kada je tražio od mene da mu kažem šta mislim o ovom projektu. Ovaj put cu biti samo malo detaljniji.

Ujedno bih te zamolio da mi kažeš konkretno šta misliš pod tim "funkcionalnost" i "upotrebljivost". A dok ne odgovoriš da ja krenem.

Prvo bih naveo osnovne greske koje kao profesionalac (naplatio si ovaj posao, zar ne?) ne bih smeo da imati.


Nedostatak "DOCTYPE " iznad head-a na stranicama
Stranice imaju problem pri prikazivanjima na vecim ekranima. Pogledaj u priloženoj slici kako ti izgleda footer na mojih 1400X1050px
Tablice, tablice, tablice.. Ovde ne bih ništa dodao. Silni topici postoje o tome
Koristiš CSS i JS fajlove i pored tablica? Pa što ih nisi "izolovao" u posebne fajlove. Loaduješ ih direknto u stranici. Ne reče li klijentu da si optimizovao stranice za dialup ??
<!--Fireworks MX 2004 Dreamweaver MX 2004 target. Created Sun Jul 29 14:20:01 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time) 2007--> Ovo mi je vrh celog "profesionalizma". Mislim stvarno..



Ako bih ipak mogli staviti ove osnovne stvari sa strane, da li ima smisla ući i malo dublje u analizu i reći na primer:

Jaaako loša optimizacija slika. Pogledaj izrezane ivice na onim zaoblinama u titleu "Brzi linkovi" (a i ostali)
Koristiš JS tamo gde je tooootalno bespotrebno. Recimo u osnovnom meniju ispod headera. Da li znaš da se to radi u CSSu?
Ne koristiš UL - Li za liste. I dalje u svrhu "optimizacije" za srpski dialUp ??
Sajt je totalno ne sematički uradjen. Da li znas za h1, h2, h3.. ?
Na stranici Kontakt e-Mail je na "izvolte" spam robotima. Šta ćeš reći klijentu kada za mesec dana na taj mail počne da dobija 100 spamova dnevno. Čija je krivica?
Na pola sajta ti slika u headeru beži 20tak pixela dole. WTF??


I tako.. ima toga dosta. Voleo bih da ovu kritiku ne shvatiš lično. Jednostavno za mene je ovaj posao odrađen jako loše i amaterski, a tvoj klijent je želeo da čuje i nečije drugo mišljenje. Pa eto..

Goran Cirkovic
14. 01. 2008., 19:04
Trebalo bi da bude mnogo ozbiljniji dizajn. A što se funkcionalnosti tiče, ne razumem o kakvoj funkcionosti pričaš kad je sajt u html-u, bez meta description, keywords, isključivo sa tabelama, ni guestbook.php nisi doterao ili bar preimenovao...

Ako si početnik, nije loše, ali mislim da je daleko daleko daleko od profi.

Podseća me na dizajn iz FrontPage-a od 1998. godine... Takvi su tada sajtovi bili...

kubit
14. 01. 2008., 20:03
Što se tiče funkcionalnosti i upotrebljivosti mislio sam na dostupnost informacija i lakoću upotrebe web sajta. To jest, da li posetilac može lako da dođe do željenih informacija,da li je navigacija intuitivna, da li će ono što se nalazi na sajtu pomoći posetiocima da lakše obave posao sa "Gaspetrolom".Većinu Predragovih tehničkih primedbi ću uvažiti i ispraviti, pošto su na mestu. Sajt je započet pre godinu dana, a tada još nisam vladao nekim tehnologijama kao što je CSS (inače CSS se učitava iz eksternog fajla). Svestan sam nedostataka koji se tiču optimizacije i upravo ih ispravljam. Dizajn...mogao bi biti bolji, ali neće odmoći korisnicima.

Veljko
14. 01. 2008., 21:34
A što se funkcionalnosti tiče, ne razumem o kakvoj funkcionosti pričaš kad je sajt u html-u, bez meta description, keywords, isključivo sa tabelama, ni guestbook.php nisi doterao ili bar preimenovao...

Ja ne razumem kakve ovo ima veze sa funkcionalnoscu?

nixa
14. 01. 2008., 22:01
Ma pusti Cirkovica , on je malko wanna be expert :) , nista licno naravno ...

merjadok
14. 01. 2008., 22:01
Imaš dva TITLE taga tako da ja kao naslov dobijam Mobilni telefoni - melodije ...

<title>Mobilni telefoni - melodije za mobilni, slike za mobilni,animacije,3gp video klipovi, java igre</title>
<META name="title" content="Gaspetrol d.o.o. Pančevo - trgovina derivatima nafte, benzinske pumpe">
<META name="description" content="Gaspetrol d.o.o. trgovina derivatima nafte, benzinske pumpe">
...
<META name="reply-to" content="info@kubit.co.yu">
<title>Gaspetrol - trgovina derivatima nafte, benzinske pumpe</title>

kubit
14. 01. 2008., 22:20
Imaš dva TITLE taga tako da ja kao naslov dobijam Mobilni telefoni - melodije ...

Hvala, upravo sam menjao taj deo sajta, a copy/paste ume da bude opasan... Inace, moje pitanje je: ako izuzmemo tehnicke primedbe koje upravo ispravljam, da li je web sajt los samo zato sto dizajn nije bas "da se smrznes"? Da li je ovo los sajt, ili moze doneti konkretnu korist klijentu? Kakav je po pitanju funkcionalnosti/upotrebljivosti?

Goran Cirkovic
14. 01. 2008., 23:14
Nisam se najbolje izjasnio u prethodnom postu jer sam brisao neke delove svog posta... Pisao sam o ažuriranju, interaktivnosti sa posetiocima, samoj funkcionalnosti i sl, pa sam sve to kasnije obrisao...

Korist može imati, naravno, jer sajt verovatno daje sve potrebne informacije, ali, ako mene pitaš da li je ovaj sajt jedne renomirane firme dobar, moje mišljenje je da je daleko ispod proseka i da ovakva firma zaslužuje bolji sajt.

A nemaš ni favicon...

Eniac
15. 01. 2008., 00:42
haha pa sta ako nema favicon :D on predstavlja vise oznaku posvecenosti radu, nego neki jasan pokazatelj dobrog dizajna.

posmatrajte malo i sa druge strane, ko zna koliko je novca ponudjeno za taj sajt. Verovatno bih i ja za neke male pare, da mi je frka, nabudzio nesto bez tih detalja... Jedino sto mozda ne bih postavio ovde...

Moje zamerke ti nisu vezane za tabele, nisu one nista zlo ma sta god CSSasi mislili, za SEO su one jednako cool kao i divovi. Posvetio bih malo paznje celinama na sajtu, nekako bih odvojio dole one blokove da budu jasniji i nikako ne bih koristio one linijice jer zaista podsecaju na neku 2002 godinu, bolje cista boja nego one. I izbegao bih meni u slikama, i jedan i drugi, pre svega zbog SEO-a i ako si koristio alt tagove.

Moze bolje naravno, toga si verujem i sam svestan, ali ako ti je ovo neki od prvih 5 sajtova onda nije lose :)

kubit
15. 01. 2008., 08:39
Moze bolje naravno, toga si verujem i sam svestan, ali ako ti je ovo neki od prvih 5 sajtova onda nije lose :)

Pa, nije profesionalno vaditi se na ograničen budžet i činjenicu da je trebalo brže-bolje postaviti sajt :). To ne znači da je dizajn urađen navrat-nanos, ovo je treća varijanta koju je prihvatio naručilac. Ko ume bolje, svaka čast... Što se tiče tabela, bilo mi je brže da uradim tako pošto još nisam CSS guru. Korisnike i Google ionako ne interesuje da li je sajt u CSS ili tabelama.
Svima se zahvaljujem na kritikama i sugestijama pošto će pomoći da ovaj sajt bude bolji i da se isprave uočene greške (čak i kad su kritičari malo "pljuvački" nastrojeni). Nisam baš početnik, npr. http://www.e-nacija.com, http://www.pankult.org.yu...

artur_dent
15. 01. 2008., 11:11
Naravn da google interesuje da li koristis tabele, nije isto da li je stranica 250k a imas u njoj pravog sadrzaja 50k a ostalo cini td,tr... space.gif "layout".
Ili je stranica teska 80k gde opet 50k cini korisni sadrzaj...

Isto tako niko nemoze da me ubedi da je isto da li je korisnik morao da prevuce 250k podataka da otvori tvoj sajt ili samo 80k.

Opet ni tabele ni vreme ni budzet nisu razlog da sajt ne bude bar semanticki bolji, prosto je kriminalno to da ni na jednom sajtu koji si naveo nema NIJEDNOG h taga...

artur_dent
15. 01. 2008., 11:13
Moje zamerke ti nisu vezane za tabele, nisu one nista zlo ma sta god CSSasi mislili, za SEO su one jednako cool kao i divovi.


Napisao sam u predhodnoj poruci kako to ipak nije isto "zlo".

Eniac
15. 01. 2008., 13:10
Što na kraju ne utječe na rejting, ovo nisu faktori koji utječu na rejting:

1. CSS općenito i CSS dizajn
2. W3 validacija
3. Korištenje tablica na stranicama

http://www.seo.hr/blog/345/sto-na-kraju-utjece-na-rejting-a-sto-ne

kad ja bas i nisam najreferentniji

ivanhoe
15. 01. 2008., 13:41
blah, svaka cast Brunu, ali ova lista je malkice proizvoljna, odnosno moze da bude tako, a i ne mora, zavisno kako postavis situaciju..

konkretno za tabele vs. CSS postoji bitna razlika glede SEO, a to je sto ti div layout omogucava da podesis koji deo sadrzaja zelis da ti ide prvi na strani, a koji zadnji. Sa tabelama uvek ide prvo leva kolona, pa srednja, itd... Spajderi, kao sto svi znamo, stranice gledaju linearno, i prednost daju sadrzaju i linkovima pri vrhu. Znaci moze i te kako da pravi razliku, pogotovo na vecim stranama stranama sa raznolikim sadrzajima..

Takodje i za neke druge stvari sa ove liste moze da se smisli situacija kad su bitni ("kvaliteta dizajna" je recimo neprecizna kategorija, ako se misli na lepotu nebitno je, ako se misli na dobro organizovan layout sa dobro postavljenim relevantnim podacima , onda je vrlo bitno.. itd..)

jablan
15. 01. 2008., 14:10
Sa tabelama uvek ide prvo leva kolona, pa srednja, itd...
Bez namere da pravdam table-based layout, ovo nije tačno. Npr. blog.radioni.ca (nažalost) koristi tabele za osnovni lejaut, a leva kolona sa navigacijom je u markapu iza glavnog sadržaja.

kubit
15. 01. 2008., 17:29
Opet ni tabele ni vreme ni budzet nisu razlog da sajt ne bude bar semanticki bolji, prosto je kriminalno to da ni na jednom sajtu koji si naveo nema NIJEDNOG h taga...

Pa ja bih se malo uzdržao od kvalifikacija tipa "kriminalno". Naravno da nema diskusije o tome da H tagovi pomažu prilikom optimizacije sajta i da ih treba koristiti, što ne znači da sajt neće biti dobro pozicioniran za relevantne fraze ako nema H tagova. Ako, na primer, praviš sajt za paintball klub, a sajt se nalazi tek na 4. strani na Google-u za frazu "paintball klub", onda džaba svi H tagovi kad osnovne stvari nisu odrađene kako treba, kao što je Title tag.
S druge strane H tagove sam obilato koristio da bih sajt www.zvonce.com pozicionirao u vrhu za vrlo kompetitivne fraze kao što su "melodije za mobilni" (http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=Qjo&q=melodije+za+mobilni&btnG=Search), "slike za mobilni" (http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=Xko&q=slike+za+mobilni&btnG=Search), "animacije za mobilni" (http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=1ko&q=animacije+za+mobilni&btnG=Search), "3gp video klipovi" (http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=P6T&q=3gp+video+klipovi&btnG=Search)...

Eniac
15. 01. 2008., 17:42
^fora je u tome sto ti ovaj sajt koji si prikazao mozda nije najbolji primer za tvoj rad i u tome si pograsio

@jablan
u rukama Mandusica Vuka...

kubit
15. 01. 2008., 17:50
^fora je u tome sto ti ovaj sajt koji si prikazao mozda nije najbolji primer za tvoj rad i u tome si pograsio

@jablan
u rukama Mandusica Vuka...
Radi se o tome da Pedjina majka radi u "Gaspetrolu" i da je vlasnik pitao Pedju za mišljenje. On me je (s pravom) nagrdio za neke stvari i dao mi lekciju iz profesionalizma pošto sam sajt postavio a sređivanje nekih bitnih stvari, pošto sam bio u velikoj gužvi, ostavio za kasnije. Zato se Pedja našao "prozvanim" da odgovori na ovaj post.

miloshz
15. 01. 2008., 18:21
mozes ti mnogo bolje

Nikola Vavic
15. 01. 2008., 19:05
Sajt je kao daleko od lepotana, više je Majkl Džekson. Međutim, prvi koga bih ja nagrdio bio bi taj vlasnik koji hoće sajt za 50-ak evrića. Milioner ima tri pumpe a sajt plaća kao da su mu zadnje pare.

Ako je hteo veći kvalitet, trebao je da nađe nekog sa većom cenom. To je ključna stvar, koliko para toliko muzike, uspešan je privrednik pa odlično zna kako to ide.

@kubit: postavi negde link do tog sajta (http://siteexplorer.search.yahoo.com/advsearch?ei=UTF-8&p=http%3A%2F%2Fgaspetrol.co.yu&bwm=p&bwms=p&searchbwm=Explore+URL), prema Alexi ima najgori rang koji sam u životu video (http://www.alexa.com/data/details/main/gaspetrol.co.yu).

Lalaland
15. 01. 2008., 19:21
blah, svaka cast Brunu, ali ova lista je malkice proizvoljna, odnosno moze da bude tako, a i ne mora, zavisno kako postavis situaciju..


Slazem se ovde, jeste malo proizvoljna ali takav je ceo SEO. Kao sto kaze Bruno, neke stvari se mogu meriti a neke ne, samo sto to ni u kom slucaju ne znaci da su samo merljive stvari relevantne. Na zalost, tesko je diskutovati o faktorima koji uticu na organic SERP ako je jedino sto potkeprljuje teoriju necije licno iskustvo. Tako, iz mog iskustva :) (sajt www.bonsavon.com, kljucne reci french soap, french soaps, pre de provence soap, scented soap). Sajt je star ko biblija, radjen u tabelama, odavno zreo za redizajn. Ali...Na Googlu se nalazimo u prva tri mesta, ispred je frenchsoaps[dot]com (necu da im dam link) koga je tesko pomeriti zbog kljucnih reci u URL-u. Medjutim, bili smo prvi skoro godinu dana kad su ovi iz frenchsoaps (he, he) odlucili da redizajniraju sajt u flash-u. Bili su nestali potpuno za to vreme.
Inace, onog trenutka kad smo implementirali Google site map, bukvalno u roku od nekoliko dana smo se popeli sa dna 2-3 stranice na vrh prve. Pa, ajd' sad budi pametan...
Nakon svih iskustava u SEO, prateci pomno sta se desava, mogu jedino da zakljucim da svaki sajt mora da se posmatra posebno i to mnogo sire. Cime se bave, kakva je konkurencija, koja im je ciljna grupa i kakve su im navike, copy pa, onda cisto tehnicke stvari kao sto su code, dizajn, itd. Sve to zajedno i istovremeno.

kubit
15. 01. 2008., 19:35
@kubit: postavi negde link do tog sajta (http://siteexplorer.search.yahoo.com/advsearch?ei=UTF-8&p=http%3A%2F%2Fgaspetrol.co.yu&bwm=p&bwms=p&searchbwm=Explore+URL), prema Alexi ima najgori rang koji sam u životu video (http://www.alexa.com/data/details/main/gaspetrol.co.yu).
Kako da ima dobar rang kad sajt postoji dve nedelje?

Nikola Vavic
15. 01. 2008., 19:45
...Sajt je započet pre godinu dana, a tada još nisam vladao nekim tehnologijama kao što je CSS (inače CSS se učitava iz eksternog fajla)...

Izgleda da ja tvoje poruke (http://devprotalk.com/showpost.php?p=49742&postcount=4) pamtim bolje nego ti sam ;) .

Sad mi objasni razliku između "započet" i "postoji", nisi ga valjda radio godinu dana ?

LiquidBrain
15. 01. 2008., 21:30
a jel taj title sa http://www.zvonce.com/ ?!?!?

ivanhoe
15. 01. 2008., 21:45
Bez namere da pravdam table-based layout, ovo nije tačno. Npr. blog.radioni.ca (nažalost) koristi tabele za osnovni lejaut, a leva kolona sa navigacijom je u markapu iza glavnog sadržaja.


vidis, ovo je odlicna fora za koju nisam znao...

kubit
15. 01. 2008., 23:01
Izgleda da ja tvoje poruke (http://devprotalk.com/showpost.php?p=49742&postcount=4) pamtim bolje nego ti sam ;) .

Sad mi objasni razliku između "započet" i "postoji", nisi ga valjda radio godinu dana ?

Započet je pre godinu dana a završen pre dve nedelje. Priprema materijala za sajt je trajala dugo, naravno da izrada nije trajala godinu dana. Ko se bavi ovim poslom zna da najvše vremena treba da klijent pripremi i dostavi sadržaje.

Goran Cirkovic
16. 01. 2008., 00:29
@kubit: sve ove kritike shvati dobronamerno, niko nema želju da te pljuje... zaista ništa lično, već samo komentarišem(o) tvoj rad...

NPR. css ti je raspad živ, takođe:

.linija {
border-top-width: 1px;
border-top-style: solid;
border-top-color: #ebebeb;
border-right-color: #ebebeb;
border-bottom-color: #ebebeb;
border-left-color: #ebebeb;
border-right-width: 1px;
border-bottom-width: 1px;
border-left-width: 1px;
}

Čemu sve to? Isto važi i za "font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;". Sve je to moglo stati u jedan red... Može, a ne mora :)

Eniac
16. 01. 2008., 01:39
zamolio bih da se ova tema zakljuca, jer ovo ciji je tata jaci ide u nedogled

kubit
16. 01. 2008., 08:05
zamolio bih da se ova tema zakljuca, jer ovo ciji je tata jaci ide u nedogled
Podržavam. Neke kritike su stvarno besmislene...

ReLaX
16. 01. 2008., 11:35
Necu nista da ti pricam om css-u, tabelama itd. ali sredi ove iskrzane ivice na brzim linkovima i cenama... To tako bode oci...

noviKorisnik
16. 01. 2008., 13:01
Ne mogu da verujem da je ovo uspelo da dogura do četvrte stranice a da ništa korisno ne moš pročitati, počev od Peđinog uvodnog komentara. Previše unosite emocije i bojite priču bogatim klijentom koji ne želi da odvoji veća sredstva za svoj internet - to nema veze s ovom temom.

Lock