PDA

Pogčedajte punu verziju : vista i Dynamic disk


bluesman
09. 02. 2008., 13:45
Zbog raznim mreznih problema (http://www.devprotalk.com/t4652-mreni-problem.html) instalirao sa Vistu kao secondary OS i sada mreza radi najnormalnije ali imam jedna drugi problem :)

Naime, imam jedan disk od 120 GB koji je iz nekog razloga bio namesten kao Dynamic disk. U Visti se ne moze pristupiti tom disku a u disk management stoji da je "offline" i nudi mi samo da ga konvertuje u basic disk, ali to samo znaci da cu izgubiti sve sto je na tom disku. Opcija "online" se uopste ne pojavljuje.

Prema help-u:
To reactivate a dynamic disk by using the Windows interface

In Disk Management, right-click the disk marked Missing or Offline.

Click Reactivate Disk. The disk should be marked Online after the disk is reactivated.


Ali "reactivate disk" menu item kod mene uopste ne postoji.

Probao sam onda iz DISKPART i prema instrkcijama koje sam pronasao dobijem ovo:


DISKPART> list disk

Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ---------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 75 GB 1528 KB
* Disk 1 Invalid 112 GB 0 B *
Disk 2 Online 984 MB 0 B


Izaberem taj disk kao selected

DISKPART> select disk 1

Stavim ga online

DISKPART> online

i dobijem
DiskPart encountered an error while onlining the objects in the pack associated with the selected disk.

Gde god sam trazio nisam nasao informaciju sta da radim kada offline dynamic disk nece da se digne online (valjda svi pretpostavljaju da to ne moze da se desi)...

Milos Vukotic
09. 02. 2008., 14:55
Blues, bas te krenulo ove godine... Siguran si da nikad nisi palio crkve ili tako nesto? :D

degojs
09. 02. 2008., 16:57
Bluz, imaš Vistu Home verovatno, zato nema opcije :)

1. Da preneseš disk na drugi kompjuter i probaš tamo da ga importuješ (ne znam sad iz glave može li na XP)
2. Da koristiš TestDisk koji je besplatan i koji navodno može da konvertuje dynamic u basic bez gubitka podatka.

http://mypkb.wordpress.com/2007/03/28/how-to-non-destructively-convert-dynamic-disks-to-basic-disks/

Nisi najgori:
Well, I unfortunately had to look for another solution last week when my computer refused to recognize any of my 4 dynamic hard drives. Here are the results of my search:

jablan
09. 02. 2008., 22:00
Sunce ti, posle ovih bluesovih tema, duplo mi je draže što sam batalio Vindoze...

bluesman
09. 02. 2008., 22:09
@degojs: meni taj disk na XP-u radi sasvim normalno (ostavio sam XP a vista je samo dodatni OS ), ali kada bootujem na Vista (jeste Home Professinal) - onda ne radi.

Sto se tice tog tool-a, jedino sto mogu je da probam ali bice prava katastrofa ako mi obrise sve podatke - to je ipak skoro 100GB stvari koje mi trebaju.

Nego sada mi se pojavljuje drugi problem... ali jednostavno se plasim vise da pricam o svojim kompjuterskim problemima jer ce noko da pomisli da sam neki totalni retard :)

degojs
09. 02. 2008., 23:12
hehehe Pa cekaj blues, sta gresim: ako ti radi pod XP, sto ne kopiras onda podatke sa njega negde? Pa mu ga das onda po dynamic->basic?

Koji drugi problem, aj pisi :)

bluesman
10. 02. 2008., 01:28
A gde da kopiram 100GB? Svi diskovi su mi 20% i manje slobodni... da snimam na DVD-ove? :)

A drugi problem... to je tek poslastica :)

Ostavim racunar preko noci, ujutro dodjem, sve je naizgled normalno ali ne mogu da pokrenem ni jedan program ni da otvorim ni jedan file. Napise mi na primer: "C:\Program Files\Total Commander\TOTALCMD.EXE" not found you have no right to access this file

I onda uradim restart, on traje jedno 20 minuta jer ne moze da ugasi ni jedan aktivan program dok mu ja ne kliknem "end now" ... dok ne poludim i resetujem ga na taster... kada se pokrene ponovo sve je ok do sledece prilike, za desetak sati

Posto se to desava u poslednja 3-4 dana, pomislio sam da nije neki software koji sam instalirao, setio sam se da sam jedino Diskeeper instalirao (mnogo bolja alternativa windows defragmenteru) i posto sam mu namestio da radi svaku noc - pomislio sam da mu mozda on dismountuje hdd pa zato ima frku kada zavrsi defragmentaciju.

Deinstalirao sam diskeeper, sav srecan sto sam tako "pametan" i odmah nasao uzrok problema, medjutim problem se pojavio i sutra.

Onda sam posumnjao da nije ono "prckanje" oko "one teme", ali posle isprobavanja tvojih predloga, secam se da sam posle svako setovanje vracao kao sto je i bilo pre izmene, tako da cisto sumnjam da je to. Na neki nacim mislim da je to povezano sa onom temom o mreznom problemu... samo nemoj da mi das savet "reinstaliraj OS" posto cu pre da se roknem nego da nemestim sve ponovo, programe, setovanja....

degojs
10. 02. 2008., 02:26
Ni prostora nema za backup? Good luck then :)

A ovo drugo.. pa što ne uradiš System Restore iz XP?

(Sva skupa, nije baš uobičajeno.. jesi ti siguran da nemaš problem sa hardverom)

degojs
10. 02. 2008., 03:32
I blues, pošto tebi tu nešto sve polako puca, pazi da se ne desi uskoro da ne možeš ni da butuješ sistem i slično, da ne pukne disk, ne daj bože, itd. Ja bih pre svega gledao da prvo iskopiram bar ono najvažnije na malo normalnije mesto.. Good luck again :)

degojs
10. 02. 2008., 05:47
E ja kako se setim nešto - pa se javim, izvinjavam se ako zatrpavam :)

Pa čekaj, nemaš slobodnog prostora na diskovima u tom kompjuteru ili nigde na mreži? Ako imaš na mreži, pa onda ili podigni na nekom kompjuteru FTP (ti reče da tako radi mreža) i pošalji fajlove (ili obrnuto, tu već imaš Apache pa podesi šta već treba za pristup celom disku, a na drugom kompjuteru udri wget) ili otkači taj disk i zakači na neki drugi XP gde bi trebalo da možeš da ga importuješ, pa tamo kopiraj.

Ilija Studen
10. 02. 2008., 10:03
Danas su diskovi jeftini. 500GB disk možeš da nađeš za stotinak eura + kućište dvadesetak. Vežeš ga direktno, prekopiraš podatke, a kasnije ga koristiš kao eksterno skladište, backup disk ili šta god.

Spržiš novac da ne bi pržio živce, a kasnije ti ostane hardver.