PDA

Pogčedajte punu verziju : #C & clickable graphics


dee
17. 02. 2008., 07:28
ima li tko ideju...

u windows form trebam nacrtati sumu linija od kojih svaka mora znati uloviti Click event. linije su, naravno, blizu i ispreplicu se. kako?

opcenito grafiku koja moze glumiti neku interaktivnost radim sa *.Image propertijem npr. panela (picture boxa...) ili tako neceg, pa evente lovim na tom elementu... ali kako u ovom slucaju, kad ih je vise overlaped, kako znati kad se click desio bas na konkretnoj liniji (debljine 1px, naravno)? jedino sto mi pada na pamet je loviti mouseClick na formi (ili container panelu gdje je sva grafika) pa racunati u koju liniju je upao mouse_Click ali vec i kad napisem, ne zvuci nimalo lijepo...

ima li tko kakav elegantan pristup?

tnx

jablan
17. 02. 2008., 12:38
Laički predlog: na novom, sakrivenom canvasu iscrtavaj duži jednu po jednu i gledaj posle koje je tačka na kliknutim koordinatama promenila boju. Stvar možeš po potrebi ubrzati iscrtavanjem samo onih duži u čiji pravougaonik (pravougaonik definisan krajnjim tačkama duži) upadaju kliknute koordinate.

DejanVesic
17. 02. 2008., 12:47
Ako ti nije žao memorije i imaš brzu mašinu:

- nacrtaš sve što imaš da nacrtaš
- sa kanvasa pokupiš koje su ti koordinate "zauzete" i koja linija to zauzima; matrica tipa:

Kanvas(xcoo, ycoo) = "linija1;linija7;"

- kada naleti MouseClick pokupiš koordinate i upitaš matricu ima li šta tamo i shodno tome odradiš obradu

Drugi način za popunjavanje matrice je ako linije iscrtavaš "pešački" tačku po tačku; u tom slučaju tu možeš i popunjavati matricu

srdjan
17. 02. 2008., 12:53
Y = aX + b

Ako imas tacke (X1,Y1) i (X2,Y2) od linije, mozes pronaci jedinacinu za ovu duz (vrednosti a i b)

A onda mozes lako proveriti da li ti tacka (X3,Y3) , tamo gde je kliknuo, resava tu jednacinu

------------

U praksi, zbog rasterizacije, moras uracunati odredjenu gresku (udaljenost tacke X3,Y3) i toleranciju.
Za horizontalne i vertikalne linije nema greske

bNasty
17. 02. 2008., 13:06
Na brzinu, sorry ako je totalno konfuzno (i aplikabilno samo za veliki broj linija, za manji broj se ne treba cimati ovoliko) :)

Linije predstavi prvo kao objekte kojima mozhe da se manipulishe u space-u i koji mogu da se dodaju u kontejnere (naravno).

Uvedi z-order medju njima (ako ti se linije preklapaju u tachki da znash koja ima prioritet).

Uradi space partitioning (recimo quad tree, mada najbolja varijanta ce zavisiti od generalnog layout-a tih linija...).
Ako imash mnogo linija nece ti pomoci da pravish bounding box svake linije. Tu ce ti jako pomoci idiom tipa shadow-objects (gde jedan objekat mozhe da se nalazi u vishe nodova, tj. node u tree-u ima pointere na sadrzhajuce objekte). Mozhesh da razmislish i o deljenju linija po gridu kao o jednom reshenju (pri crtanju linije, koja ima svoj group-ID, isechesh je u vishe "pod-linija" sa istim id-om po ivicama grida ili stabla, tako dobijash fine-grained space partitioning i uvek mozhesh da koristish neki hash-table koji ce ti iz tog ID-a dati skup pod-linija koji pripadaju celoj liniji kako bi mogao da je rekonstruishesh u celosti).

Na klik na canvasu filtrirash linije kroz tree/grid, tako da ti od shume linija ostane odredjeni manji broj za proveru. Svaku liniju proverish za zadatu tachku klika (uz proveru z-ordera). Delegirash on-click na taj objekat, tj.liniju.

EDIT: Da, za proveru koordinata na ekranu morash dozvoliti odredjenu greshku, ekran i piskeli bash ne zadovoljavaju matematichke jednachine bez greshke :)

dee
17. 02. 2008., 13:32
to se zove brzina :)

hvala svima, idem proucit pa vidjet sta cu sklepat.

@bNasty, nije nesto toliko zahtjevno da mi treba space partitioning na ovaj nacin jer niti je velik broj (15-20) niti je takva aplikacija. ali u svakom slucaju hvala za trud ;)

-----

ovaj tren mi se najoptimalnijim cini: sastavit npr. dictionary linija <imeContainera , pocetna&krajnja_tocka_linije> i na onClick canvasa, proci kroz linije, vidjeti rjesava li jednadzbu za neku od njih i onda delegirati click na container linije koju rjesava...