PDA

Pogčedajte punu verziju : ASP/ajax shopping cart: za i protiv


Lalaland
29. 02. 2008., 21:39
Da li bi neko mogao da mi ukaze na negativne strane ProductCart (http://www.earlyimpact.com/) e-commerce resenja. Sa retail/feature/seo tacke gledista izgleda sjajno ali me zanima sa programming/hosting strane kako to izgleda.

Hvala unapred.

jablan
29. 02. 2008., 22:50
Ako niko nema iskustva iz prve ruke sa tom aplikacijom, nije za očekivati da će iko tek onako da pravi recenziju, takve procene umeju da potraju (dakle koštaju), ako već nemate sopstvene programere koji to mogu da istraže. :(

BTW, to ASP u imenu svakako ne obećava.

Lalaland
29. 02. 2008., 23:39
BTW, to ASP u imenu svakako ne obećava.

E, to me zanima, zasto ASP ne obecava? Nisu mi toliko bitni detalji oko sh. cart, nego potencijalni problemi sa ovim skriptom. U poredjenju sa php shopping cartama, pa i sa Mivom, ovaj cart je po listi features stvarno super i da se jako lepo customizirati ali eto cujem da sa asp iz nekih razloga ne treba ici.

jablan
29. 02. 2008., 23:58
E, to me zanima, zasto ASP ne obecava?
Zato što je u pitanju zastarela tehnologija.

Ali, da ponovim, bilo kakvu analizu same aplikacije teško možeš da očekuješ ako niko ovde sa istom nema iskustva (a biće da nema).

Lalaland
01. 03. 2008., 00:32
Zato što je u pitanju zastarela tehnologija.

Ali, da ponovim, bilo kakvu analizu same aplikacije teško možeš da očekuješ ako niko ovde sa istom nema iskustva (a biće da nema).

To mi je jasno, nisam ni ocekivala neku detaljnu analizu, nego ako je neko radio sa ovom ili slicnom aplikacijom pa cisto neko licno misljenje.
Ono sto me zbunjuje oko cele te price o zastareloj tehnologiji je sto vidim da je dosta koriste velike i poznate firme. E, sad, da li je to zato sto je teze veliki brod preorijentisati na nesto novije ili sto je sama tehnologija jos uvek odrziva samo ju je neki rampant hype oterao u ilegalu.
U sustini, nijedna shopping cart nije idealna a kad naidjes na nesto blizu idealnog, moras da se upitas da nije too good to be true jer neka kvaka uvek postoji. Hvala na pokusaju :)

nixa
01. 03. 2008., 00:38
Razlog zasto koriste, je vrlo prost. Zasto bi placali novije kada im vrši posao i ovo staro :)

Postoji jedan slučaj za IS ( valjda ) norveške firme za telekomunikacije , gde i dan danas imaju brdo informacija na trakama iz prostog razloga što su to svojevremeno platili previše da bi sada prebacivali sve na novi sistem ( i to košta ) , tako da je to ta priča ...

Kada se radi nova implementacija, danas postoje opcije od tehnoloških do samog interfejsa ... Do ne tako davno , imao si vrlo malo opcija na tržišu ....

Lalaland
01. 03. 2008., 01:45
Razlog zasto koriste, je vrlo prost. Zasto bi placali novije kada im vrši posao i ovo staro :)



Tako sam i mislila... Uf, opet sve ispocetka, trazi, kopaj, uporedjuj, svakoj nesto fali a da se sve radi from scratch mi, na zalost, nije opcija. Any recommendations?

nixa
01. 03. 2008., 02:19
Koja platforma ?

ppavlovic
01. 03. 2008., 02:38
Ja sam (nazalost) imao priliku da provedem dve nedelje na kustomizaciji jednog e-commerce sajta uradjenog u Cybershop ASP skripti ... koja je (prema opisu vodje projekata):
- Jeftina (kosta 1000€ godisnje)
- Laka za podešavanje izgleda
- Naširoko korišćena (jedna od najrasprostranjenijih skripti u francuskoj, voljena od strane klijenata i strane programera).

Moje skromno mišljenje posle dve nedelje rada (excuse my french) ... jedno neopevano djubre od ... cega već. Mozda je francuzi vole jer su pomalo pomereni u glavi baš kao i sama skripta... ali ono čudo da se kustomizuje treba ti dva meseca dobrog posla ... bar sa ovakvim picajzlama od dizajnera koje sam imao sa druge strane.

Elem... Ja bih (po ko zna koji put) preporučio X-cart. Ima svega i svačega, jednostavno se podešava (PHP & Smarty), ima gomilu payment metoda već ugrađenih.. i tako.

nixa
01. 03. 2008., 03:13
probaj ovo :)

http://www.magentocommerce.com trenutno se mi igramo nesto za jednog klijenta ...

Lalaland
01. 03. 2008., 05:04
probaj ovo :)

http://www.magentocommerce.com trenutno se mi igramo nesto za jednog klijenta ...

gledala sam i magento i x-cart. Kad čitaš reviews 50% kaže super, 50% sranje i tako za svaki cart na koji naidješ. Ako je zgodna za programere nije zgodna za merchants i obrnuto. Oscommerce i Zen cart sam imala prilike da i sama radim customizaciju i od neorganizacije i gomile bugs me je samo bolela glava. Osim toga sve oscommerce izgledaju podjednako ružne i spasa im nema.
Sad kažu da Zen ima css pa je malo bolje. Nemam ništa protiv da platim za dobru stvar, ne insistiram na open source ali ni ove što koštaju mi ne izgledaju baš vredne para.
Inače Mivu koristim već skoro osam godina, već ne znam koji upgrade, i sad treba ponovo da ga radim ali ne samo nje već i gomile modules :(.
Ajde momci, smislite nešto, keybord vam se pozlatila, trgovci ostadoše bez kose...

nixa
01. 03. 2008., 17:28
There is no silver bullet :)

Lalaland
01. 03. 2008., 18:49
There is no silver bullet :)

Na žalost, nema ga... Pitanje je samo sa kojim problemima možeš bolje da se nosiš. Ceo ovaj proces odabira paketa je frustrirajući zato što ima dalekosežne posledice. Ne možeš svaki čas menjati shopping carts, pogotovu ako imaš veću radnju i nameru da se širiš. Kad odabereš jednu, vezao si se bar za nekoliko godina. Na kraju ću još i ostati sa Mivom jer je bar znam u dušu.

Pretpostavljam da i vi kao programeri dolazite u razno-razne situacije sa klijentima oko shopping carts. Znate ona pitanje u stilu: zašto da plaćam za ovu kad mi komšija Žika kaže da ima ista takva samo džabe. Ili insistiraju na nekoj a nije vam jasno zašto jer ne znate sa kakvim se sve issues merchants sreću u svakodnevnom radu jedne radnje.

Hvala svima na linkovima, pogledaću detaljnije sve što ste poslali.

kiklop74
05. 03. 2008., 01:22
Drupal CMS (www.drupal.org) sa modulom e-commerce moze da se pretvori u veoma interesantnu osnovu za komercijalni sajt.

stepen customizacije je relativno veliki i sam module e-commerce podrzava poprilican broj payment gateways i paypal.