PDA

Pogčedajte punu verziju : PHP knjiga za pocetnika...


Adis A.
20. 05. 2008., 22:48
Zdravo svima.
Ove godine zavrsavam srednju elektrotehnicku skolu i planiram da nastavim studije na Tehnickom fakultetu (Cacak). Tokom studija sam planirao da se bavim samostalno web dizajnom. Sto se tice mojih skromnih racunarskih vestina: Visual Basic (1 godina samostalnog ucenja), C/C# (godinu dana ucenja u skoli), HTML ( osnove ), Access (osnove)...
Uskoro mi pocinje prijemni ispit,pa kad to zavrsim onda cu da pocnem sa tim.
Planirao sam da prvo jos malo utvrdim HTML i jos doucim, onda da krenem sa ucenjem PHP-a,MySQL...
Sad napokon da dodjem do cilja, gledao sam na netu koje su dobre knjige i naisao sam na ove dve "PHP i MySQL: razvoj aplikacija za Web, prevod drugog izdanja" - Luke Welling, Laura Thomson" i "PHP i MySQL:razvoj aplikacija za Web, prevod treceg izdanja" - Luke Welling, Laura Thomson".
U prvoj knjizi je obradjena verzija PHP 4.3 a u drugoj verzija PHP 5. Razlika u ceni ove dve knjige je oko 600 din,meni to znaci kao uceniku.
Zanima me da li ima neke bitne razlike izmedju ove dve verzije PHP 4.3 i PHP 5, da li cu mnogo stvari propustiti ako uzmem ovu knjigu u kojoj se obradjuje PHP 4.3 u odnosu na novije verzije PHP-a...? Koju vi knjigu na srpskom jeziku preporucujete ?

dootzky
20. 05. 2008., 23:49
pa php4 je sada vec "dead", ali razlika i nije TOLIKO dramaticna, barem ne za pocetnika.

a mislim da imas i dosta besplatnih e-knjiga na netu, i verujem da je i to sasvim dobro stivo za ucenje.. naravno, engleski ne sme da bude prepreka. :)

srecno, PHP je odlican jezik, i lak za savladjivanje.
good luck.

Adis A.
21. 05. 2008., 12:34
Naravno, skinuo sam dobrih elektronskih knjiga, mada ne mogu dugo da citam na racunaru, a i navikao sam na "papir". Engleski mi je slobodno mogu reci odlican.
Hvala na odgovoru.
Ocekujem jos neki savet za knjigu...

jablan
21. 05. 2008., 15:27
Ma kakva knjiga za PHP, nema tu mudrosti, samo php.net dokumentacija...

I nije mi jasno zašto prelaziš na PHP ako već imaš osnovu u C# ali ajde...

kodi
21. 05. 2008., 16:41
mozda ovako nesto?

http://www.sitepoint.com/books/phpant1/
http://www.sitepoint.com/books/phpant2/

LiquidBrain
21. 05. 2008., 17:47
mozda ovako nesto?

http://www.sitepoint.com/books/phpant1/
http://www.sitepoint.com/books/phpant2/


Ne trebaju coveku gotova resenja... on bi da nauci programiranje...

Inace ovo sto si predlozio je odlicno stivo :)

Adis A.
21. 05. 2008., 18:45
Ove dve knjige sto ste predlozili su odlicne, mada to bi izgleda mogao samo naruciti u inostranstvu, a verovatno bi mi postarina bila velika.

Odlucio sam se za "PHP i MySQL:razvoj aplikacija za Web, prevod treceg izdanja, Autori: Luke Welling, Laura Thomson"

Hvala vam svima.
Pozdrav

mangia
21. 05. 2008., 21:40
Meni i nije nesto knjiga koju spominjes... Ima interesantnih projekata u zadjim poglavljima i to je to...

Adis A.
21. 05. 2008., 22:32
mangia, sta ti predlazes? Bitno mi je da knjige mogu naruciti preko neta, da je literatura na srpskom ( moze i na engleskom), ali kada bi narucio nesto sa amazon-a znam da bi me odrala postarina... Svaki predlog za knjigu je dobro dosao.

artur_dent
22. 05. 2008., 09:34
Postoji jedna odlicna knjiga, citao sam je davno na engleskom, ali video sam da je ima i na srspkom, u pitanju je Beginning Php 4 (Programmer to Programmer) Wrox izdanje. http://www.amazon.com/Beginning-Php-4-Programmer/dp/1861003730
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51W4N19Z40L._SL500_AA240_.jpg
Jedino mozda je malo nezgodno sto je php4 u pitanju, mada opet daleko da ces kao pocetnik krenuti sa objektnim php-om.

Ilija Studen
22. 05. 2008., 09:51
daleko da ces kao pocetnik krenuti sa objektnim php-om.

Zašto? OOP je samo način razmišljanja. Nije ni teži ni lakši od proceduralnog programiranja. Samo je stvar da kreneš od njega.

Kao što sam već rekao - početnici treba da krenu od frameworka (http://area51.rs/ako-ste-pocetnik-koristite-gotov-framework) i da se što pre uključe u community, a ne da se zatarabe sa nekom bajatom knjigom iz 2002 i sve kreću od nule... Bar ne sa PHP-om...

Adis A.
22. 05. 2008., 11:49
Sto se tice OOP, radio sam u skoli godinu dana u Visual C#. Gledao sam mikro i cet-ove knjige sto se tice PHP i kao najbolje resenje iz toga izlazi vec napomenuta knjiga "PHP i MySQL:razvoj aplikacija za Web, prevod treceg izdanja" , gde se radi sa PHP 5.

Ilija Studen, procitao sam tvoj tekst sto se tice framework-a, nisam bas u potpunosti za sta sluzi framework u ovom slucaju, naravno to je moje neznanje, tako da cu koristiti pomenutu knjigu iznad dok ne shvatim neke osnove i onda cu krenuti dalje na neki napredniji rad sa PHP-om..

mangia
23. 05. 2008., 20:32
mangia, sta ti predlazes? .......

Knjiga je dobra ideja samo meni nisu pomogle puno. Najbolje da nadjes par uvodnih tutoriala (sitepoint ima odlicnih). Kada predjes neke osnove odmah se bacis na neke svoje projekte i tako peces zanat.

Obavezno obrati paznju na neki framework (CodeIgniter recimo)

Adis A.
24. 05. 2008., 00:18
Promenio sam misljenje. Zasto ne bih poceo sa PHP manual-om, onda se nastavio na neke pdf knjige oko PHP & MySQL, a pare planirane za knjigu utrosio za punjenje mog stampaca i kupovine dva paketa papira i stampao sta mi zatreba za ucenje PHP-a. :)
Jos uvek nisam skontao sta je to framework kada je u pitanju PHP, mada imam vremena za to.
Po ko zna koji put,veoma sam vam zahvalan na cestim odgovorima.
Pozdrav

Nemanja Avramović
24. 05. 2008., 00:30
Framework ti dođe nešto kao osnova aplikacije sa predefinisanim funkcijama koje će ti mnogo pomagati u daljem radu. To je više od skupa funkcija, ali recimo da možeš tako da ga zamisliš.

Što se "knjiga" tiče, ako hoćeš da kreneš bez frejmvorka, možeš da pročitaš moj maturski (http://www.box.net/shared/zttf42kkks), par njih mi je reklo da im je pomoglo da krenu... a posle toga pređi na manual ;)

bluesman
24. 05. 2008., 01:32
Nemanja, ja dobijem "Spy site blocked" kada kliknem na tvoj link sa maturskim, možda da proveriš o čemu se radi... mislim, čisto ako želiš da neko to skine.
Priznajem, i ja se zanosim da počnem :)

Nemanja Avramović
24. 05. 2008., 07:40
Mora da je zbog box.net sajta na kom je okačen... evo link sa mog sajta:
http://www.avramovic.info/razno/maturski.pdf

Te 2005. godine je uveliko bio u upotrebi PHP4 tako da rad govori o njemu. Nema OOPa, nema nekih većih oblasti, ali ono osnovno verujem da će ti pomoći, koliko toliko (ne tebi blues xD)...

da me neko ne optuži za krađu: maturski sam pokupio od nekog sa ES-a (uz dozvolu te osobe), i prilagodio ga svojim potrebama... isto kao što je taj neko pokupio od nekog ranije itd... znate kako već to ide ;)

Adis A.
24. 05. 2008., 16:55
Nemanja, procitao sam polovinu tvog maturskog rada i cini mi se kao odlican pocetak za mene kada je u pitanju PHP. Zanima me jos jedna stvar (oprostite sto skrecem sa teme, ali da ne bih postavljao novu).
Kada sam radio sa HTML-om , to je bilo pomocu Notepad-a i svaki primer sam mogao da vidim kao html stranicu, sacuvavajuci je sa ekstenzijom .html i otvarajuci je u web browseru.
Instalirao sam XAMP da bi poceo da radim sa PHP-om.Kako sad da instaliram PHP da bih mogao sa njim da radim neke primere iz Nemanjinog maturskog rada ( koji su dobro objasnjeni) i da bih mogao da vidim rezultat tih jednostavnih primera kao sto sam to radio sa HTML-om...?
Nadam se da sam da nisam bio previse konfuzan oko ovog pitanja.

Nemanja Avramović
24. 05. 2008., 18:07
Hvala :)
XAMPP u sebi ima Apache, PHP i MySQL (i još gomilu stvari za PHP) i to će ti biti dovoljno za testiranje kodova.
Samo ubaci stranice u htdocs folder i pozivaj ih preko http://localhost/