PDA

Pogčedajte punu verziju : Specijalističke studije iz E-poslovanja, FTN, Novi Sad


Dragan Varagić
25. 01. 2006., 20:54
Evo lepe vesti (bar za neke od vas) - Danas je Nastavno-naučno veće FTN-a donelo odluku o osnivanju Specijalističkih postdiplomskih studija iz elektronskog poslovanja. Da bi se upisale ove studije potrebno je da student postdiplomac ima završen fakultet.

Detalji na:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/
http://www.pretraga.co.yu/razvoj/razvoj/strana.php?s=e-poslovanje_specijalisticke
http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=27

Btw. Slučajno sam Koordinator ovih specijalističkih studija, a učesvovao sam u njihovom osmišljavanju smerova, predmeta i programa :)

Biće još informacija...

[nq]
25. 01. 2006., 22:27
Posto sam trenutno student spomenutog fakulteta, ne bih komentarisao. :)

Ilija Studen
25. 01. 2006., 22:56
A zašto si onda komentarisao? :p

Voleo bih da čujem više detalja.

[nq]
25. 01. 2006., 23:04
Razumi me morao sam. Zaista ne razumem ponasalje pojedinih akademskih institucija, i ljudi.

Evo procitao sam sve informacije koje si nam dao. I moram priznati da je to lepo, sto se desava... Pozitivno u svakom slucaju, drago mi je da cujem da je FTN deo toga, ipak je on moj faks, iako sumljam da cu ikada ista reci lepo o njemu :)

Sve je to palo mnogo nisko.

Dragan Varagić
25. 01. 2006., 23:37
Ima nekoliko veoma bitnih detalja koji se odnose na ove studije:
- Ovo su postdiplomske studije i tu ne važe ista pravila kao na dodiplomskim studijama.
- Profesori dolaze sa različitih fakulteta (NS, BG), i mi ih biramo...
- Profesori su veoma stimulisani (čitaj - dobro plaćeni) da rade ono što bi trebalo, tj. ono što se dogovorimo da će da se predaje. Na IIM/EURO napravili su čitavu metodologiju kako da se nose sa profesorima (pre nego što ih izbace ako preteruju) da predaju ono što se dogovori.

Inače, kao demonstratori pojaviće se na studijama neke vama poznate "face". Pregovori su u toku, ali sam npr. prilično siguran da će jedan od demonstratora biti Goran Aničić :)

Videćete kada objavim programe po predmetima... Evo, ekskluziva za ovu listu:

Predmet: Izrada poslovno orijentisanih WEB prezentacija/sajtova

1. Obrazovni cilj: Predmet Izrada poslovno orijentisanih WEB prezentacija/sajtova ima za cilj da upozna studente sa načinima izrade sajtova koji su prilagođeni potrebama posetilaca sajta, i istovremeno ostvaruju ciljeve internet nastupa vlasnicima sajta.

2. Ishodi obrazovanja (stečena znanja): Predmet omogućuje sticanje znanja o načinima izrade poslovno upotrebljivih veb sajtova.

3. Sadržaj/ struktura predmeta:
- Izrada koncepta i scenarija veb sajta prema potrebama nastupa organizacije na internetu
- Obezbeđivanje kontrole aktivnosti korisnika na veb sajtu – Web Usability principi
- User Interface dizajn
- Kreiranje sajta koji je vidljiv na pretraživačima
- Principi izrade poslovno održivog veb dizajna
- Korišćenje multimedijalnih elemenata na veb stranicama
- Testiranje upotrebljivosti veb sajta

4. Uslovi za slušanje predmeta: Poznavanje HTML-a i poželjno znanje dizajniranja veb stranica (izrada slika i multimedijalnih elemenata na veb stranici).

Literatura :
1. Designing Web Usability, Jakob Nielsen, 1999, New Riders
2. Practitioner's Handbook for User Interface Design and Development, R.J. Torres, 2002, Prentice Hall
3. Web Style Guide: Basic Design Principles for Creating Web Sites, Second Edition, Patrick J. Lynch, Sarah Horton, 2002, Yale University Press (www.webstyleguide.com)

[nq]
25. 01. 2006., 23:56
Ovo zvuci veoma dobro.
I znaci ovo ce moci da upise, bilo ko a da poseduje Msc ? Ili gresim ?
U svakom slucaju veoma interesantno, veoma sam zainteresovan da vidim sta ce na kraju od ovoga da ispadne. :)

presretach
26. 01. 2006., 11:25
Dragan Varagić:
- Profesori su veoma stimulisani (čitaj - dobro plaćeni) da rade ono što bi trebalo, tj. ono što se dogovorimo da će da se predaje. Na IIM/EURO napravili su čitavu metodologiju kako da se nose sa profesorima (pre nego što ih izbace ako preteruju) da predaju ono što se dogovori.

Mislim da nije (bar za studente) važno koliko su plaćeni profesori već koliko zanju da prenesu svoja iskustva i znanje.
Ne bih da ulazim u politiku VETŠ-a, ali na Vašem primeru g. Varagiću,
ne znam koliko su Vas plaćali (i ne zanima me) ali jedino Tošić, Goran P. i Vi ste umeli i umete da motivišete i prenesete znanje na studente.
Vreme će da pokaže, mada ne sumnjam u Vas.

nixa
26. 01. 2006., 17:06
Ne bih se složio ...ima tamo još profesora koji zaradjuju svoju platu kako treba ...mada je loša sitacija generalno dokle god se politika prožima kao primarni faktor kroz školstvo ...

Dragan Varagić
28. 01. 2006., 20:18
Pogledajte na mom blogu tekst na temu ko može i pod kojim uslovima upisati ove Specijalističke studije, znači radi se o završenim studentima trogodišnjih studija (koji imaju dozvolu za ove studije... Pročitati ovde (http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=28)) ili fakulteta (uključujući i prvi stepen - završene tri godine fakulteta) - upisivanje bez formalnog uslova.

Nisam siguran šta ste mislili pod uticajem politike. U slučaju ovih studija, a ovo nisu osnovne studije i one se formiraju na sasvim drugačiji način od osnovnih, i verujte da tu nema nikakve druge politike, sem politike ekonomske isplativosti.


Inače, sledeće nedelje zvanično kreće konkurs za ove Specijalističke studije. Pratite sajt www.iimeuro.ns.ac.yu.

Dragan Varagić
09. 02. 2006., 13:47
Objavljen je zvaničan konkurs za studije:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?nav=programi&levo=spec_l&sred=konkurs_spec_e-biz

Na sajtu IIM/EURO postavljene su dodatne informacije o studijama:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?nav=programi&levo=spec_l&sred=e-poslovanje

vlador
09. 02. 2006., 20:19
Fakultet ima diskreciono pravo da interno propiše uslove upisa na pojedine smerove akademskih programa
Pitanje: da li FTN dozvoljava upis (svojim) studentima koji su u proteklih godinu-dve odlučili da uzmu tzv. "malu diplomu", odnosno diplomu više škole? Reč je o FTN/elektro studentima koji su u određenoj tački prekinuli diplomske studije i na osnovu propisanih uslova (više od pola položenih ispita) stekli pravo na diplomu više škole.

[nq]
09. 02. 2006., 22:35
Hm, ja da sam ti bi prvo poradio na tome da dam razliku i dobijem bcs, ako je tako nesto moguce.

vlador
10. 02. 2006., 01:38
Ne, nisam jos uzeo malu diplomu, samo razmatram opcije. :) Zaostalo mi nekoliko "gadnih" ispita a vremena sve manje, pa sam kontao "gadne" nekako zameniti za normalne. :)

Dragan Varagić
10. 02. 2006., 07:35
Potrebne su zvanično završene bar trogodišnje studije (180 ECTS poena), imate to napisano na sajtu, i u konkursu. Prvi stepen se tretira kao završene trogodišnje studije, tj. kao klasičan BSc. Znači, možete, ako uzmete "malu diplomu", tj. prvi stepen.

noviKorisnik
10. 02. 2006., 08:29
Meni to malo čudno. Sad, možda se razlikuju standardi, ali koliko pamtim za magistraturu je šema 5 ispita + rad ... a ovo su samo specijalističke studije. Jel' ima, il' makar da li je u planu, program za magistarske i/ili doktorske studije?

igors
10. 02. 2006., 09:57
Nigde nisam video koliko iznosi skolarina? Moze li neki info na tu temu?

STELLANOVA
10. 02. 2006., 10:21
Potrebne su zvanično završene bar trogodišnje studije (180 ECTS poena), imate to napisano na sajtu, i u konkursu.

Kako neko moze dai ma ECTS bodove ako u Srbiji NIJEDNA ustanova nije dobila certifikat. NI komisija za dodeljivanje istih nije jos osnovana....

Ilija Studen
10. 02. 2006., 12:06
Politika FTNa je da ne objavljuje cene javno (na netu), bar kad su osnovne studije u pitanju.

Da ne dođe do zabune, školarine možda i objavljuju, ali troškove prijave ispita, overe semestara i ostale "sitnije" kriju kao zmija noge :)

Dragan Varagić
10. 02. 2006., 12:12
Što se tiče dilema oko ECTS ili ESPB i da li i ko ima akreditaciju po novom Zakonu, to još nije aktuelno. Aktuelno je da je prethodno Ministarstvo nauke izdalo određeni broj dozvola za trogodišnje studije, i svi oni koji studiraju ili su studirali po programima koji imaju zvaničnu dozvolu za trogodišnje studije, čak i ako se institucija koja možda ne dobije licencu po novom Zakonu, ti studenti će imati zvanično završene trogodišnje studije.

Za detalje o čemu pričam (uključujući i razliku između specijalizacije i magistrature) pogledajte ovde:
http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=28

Što se tiče priče o magistarskim studijama, one sa novim zakonom postaju praktično bespredmetne (praktično je već dogovoreno da će npr. na FTN-u uz položena dva predmeta i eventualno izradom završnog rada biti promovisani - dipl. ing. master-i, koji će imati ista prava kao i magistri po starom zakonu), većina magistarskih studija će se ukinuti i ostaće specijalističke (jednogodišnje), MBA (dvogodišnje) i doktorske trogodišnje studije. Što se tiče IIM/EURO institucije, uskoro će početi programi doktorskih studija.

Cena studija: školarina 1.000 EUR, specijalistički rad 150 EUR, administrativne takse 50 EUR. Ukupno: 1.200 EUR. Ovo će uskoro biti objavljeno na sajtu.

Studije traju 9 meseci.

STELLANOVA
10. 02. 2006., 12:40
Što se tiče dilema oko ECTS ili ESPB i da li i ko ima akreditaciju po novom Zakonu, to još nije aktuelno. Aktuelno je da je prethodno Ministarstvo nauke izdalo određeni broj dozvola za trogodišnje studije, i svi oni koji studiraju ili su studirali po programima koji imaju zvaničnu dozvolu za trogodišnje studije, čak i ako se institucija koja možda ne dobije licencu po novom Zakonu, ti studenti će imati zvanično završene trogodišnje studije.

Cek cek...koliko ja znam te dozvole nemaju nikakve veze sa novim zakonom o visokoskolskom obrazovanju. Takodje, koji stepen strucne spreme imaju ti studenti koji su zavrsili trogodinje studije? Po kom zakonu su davane te dozovle? Po proslom zakonu nije bilo moguce dati nesto slicno. Koje telo pri ministarstvu je dalo dozvolu i gde se ta dozvola spominje u zakonu kao validan pravni dokument koji garantuje nesto? Koliko ja znam, a procitao sam prosli zakon, to nepostoji.

ivanhoe
10. 02. 2006., 13:23
Cek cek...koliko ja znam te dozvole nemaju nikakve veze sa novim zakonom o visokoskolskom obrazovanju. Takodje, koji stepen strucne spreme imaju ti studenti koji su zavrsili trogodinje studije? Po kom zakonu su davane te dozovle? Po proslom zakonu nije bilo moguce dati nesto slicno. Koje telo pri ministarstvu je dalo dozvolu i gde se ta dozvola spominje u zakonu kao validan pravni dokument koji garantuje nesto? Koliko ja znam, a procitao sam prosli zakon, to nepostoji.


Joj, a cemu ovakva teoretisanja, majke ti... ja imam recimo diplomu prvog stepena na Beogradskom ETF-u, uzetu pre 2 godine otprilike, cim je donet taj zakon (posto imam polozen 31 ispit, a ovih poslednjih 10 cu da dam nikad, jer radim (i lenj sam priznajem), rekoh ajde bar neki papir da imam...). Koliko znam sad se te diplome vise ne izdaju zbog promena u programu studiranja (sad je 4 godine i ima manje ispita..).

Inace zvanje na diplomi je inzenjer elektrotehnike, sto ce reci da je isto kao da sam zavrsio visu (sem sto sam se smarao na ETF-u, ali ko mi kriv..). Kako se to uklapa u ove promene programa studiranja i Bolonjsku konvenciju kod nas, nisam siguran, ali ova moja diploma se u UK priznaje kao klasican BSc. to sam proveravao, jer sam mislio da se iseljavam u jednom trenutku...

STELLANOVA
10. 02. 2006., 14:08
Joj, a cemu ovakva teoretisanja, majke ti...

Mozda je tebi skolovanje nevazna stavka u zivotu ali meni i mnogima nije. Ja hocu da tacno znam sta upisujem, da vidim dozvolu za takvo skolovanje koje je izdala nadlezna institucija za to.

Bas me interesuje po kom programu i zakonu se obavlja skolovanje na ovim studijama i po kom principu je neko sa istom strucnom spremom automatski diskvalifikovan kao polaznik studija (oni koji su zavrsili visu skolu imaju ISTO zvanje kao i oni koji su zavrsili tri godine viseg obrazovanja a koji u ovom slucaju imaju pravo da pohadjaju specijalisticke studije, ja to zovem DISKRIMINACIJOM).

p.s. Eh da...da me sad neko ne bi prozivao da pricam bez argumenata...eto jedne cinjenice:

Član 32. Ustava :

1. stav:

Školovanje je svakom dostupno, pod jednakim uslovima.

Dragan Varagić
10. 02. 2006., 14:33
IIM/EURO je brend koji je formirao Odsek za industrijsko inženjerstvo i menadžment (IIM) Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Dekan FTN-a, Prof. dr Ilija Ćosić je direktor poslediplomske škole IIM/EURO:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?nav=iim&levo=iim_l&sred=index

Specijalističke studije iz e-poslovanja pokreću se po aktuelnom (novom) Zakonu o visokom školstvu. Specijalističke studije sae po starom i po novom Zakonu formiraju u sklopu fakulteta (Nastavno-naučno veće FTN-a), dok se MBA studije formiraju na nivou Univerziteta. Akreditacija fakulteta i Univerziteta obaviće se do septembra 2007. g. Ako akreditaciju ne dobije FTN (što je smešno), neće imati ni IIM/EURO, tj. Specijalističke studije iz E-poslovanja.

Po novom zakonu studenti trogodišnjih i četvorogodišnjih osnovnih studija mogu da upišu strukovne specijalističke studije, po pravilima koja pravi visokoškolska institucija koja organizuje te studije.

Student koji završi trogodišnje akademske studije (na fakultetu) može da upiše specijalističke akademske ili strukovne studije. Student koji završi trogodišnje strukovne studije (sadašnje više i buduće visoke stručne škole), može da upiše samo specijalističke strukovne studije. Studije o kojima pričamo su Specijalističke strukovne.

vlador
10. 02. 2006., 14:47
Prvi stepen se tretira kao završene trogodišnje studije, tj. kao klasičan BSc.
To je to sto me je interesovalo. Hvala!

ivanhoe
11. 02. 2006., 10:02
(oni koji su zavrsili visu skolu imaju ISTO zvanje kao i oni koji su zavrsili tri godine viseg obrazovanja a koji u ovom slucaju imaju pravo da pohadjaju specijalisticke studije, ja to zovem DISKRIMINACIJOM).



pazi, stvarno nemam nista protiv visih skola ili ljudi na njima, ali ne mozes da poredis program vise skole sa programom fakulteta ni po broju ispita, ni po obimu gradiva, a posebno ne po kriterijumima za polaganje ispita (u stvari verovatno zavisi i kog fakulteta posto su i tu ogromne razlike u obimu i tezini ispita, i znanju studenata)

Ljudi koji imaju prvi stepen mozda nisu dali sve ispite na faxu, ali one koje su dali, dali su po kriterijumima tog fakulteta i ti su im ispiti bili jednako teski kao i svim ostalim studentima tog fakulteta, odnosno sto se tog gradiva tice oni znaju isto koliko i njihove kolege koje su dale i ostale ispite i zavrsile fakultet...

to sto su nam zvanja ista kao sa visim je cisti birokratski propust, jer je cela ta stvar sa novim i starim programima i zakonima izvedena prilicno traljavo (recimo ja sam diplomu I stepena morao dvaput da uzimam sa fakulteta jer prvi put nje bio pravilno popunjen datum, zbog nejasnoca u zakonu.. cisto kao ilustracija koliki je tu bio haos..)

bokacbl
11. 02. 2006., 11:37
pazi, stvarno nemam nista protiv visih skola ili ljudi na njima, ali ne mozes da poredis program vise skole sa programom fakulteta ni po broju ispita, ni po obimu gradiva, a posebno ne po kriterijumima za polaganje ispita (u stvari verovatno zavisi i kog fakulteta posto su i tu ogromne razlike u obimu i tezini ispita, i znanju studenata)

Ljudi koji imaju prvi stepen mozda nisu dali sve ispite na faxu, ali one koje su dali, dali su po kriterijumima tog fakulteta i ti su im ispiti bili jednako teski kao i svim ostalim studentima tog fakulteta, odnosno sto se tog gradiva tice oni znaju isto koliko i njihove kolege koje su dale i ostale ispite i zavrsile fakultet...

to sto su nam zvanja ista kao sa visim je cisti birokratski propust, jer je cela ta stvar sa novim i starim programima i zakonima izvedena prilicno traljavo (recimo ja sam diplomu I stepena morao dvaput da uzimam sa fakulteta jer prvi put nje bio pravilno popunjen datum, zbog nejasnoca u zakonu.. cisto kao ilustracija koliki je tu bio haos..)


Sto ljudi - sto cudi, sto zena - sto..
Definitivno ima svakakvih ljudi , evo meni su ostala jos dva ispita da diplomiram na VETS-u smjer NRT.. i realno, ispiti koje sam ja polozio i koje je ivanhoe polozio se ne mogu porediti jer su njegovi ispiti na ETF-u bili mnogo tezi i mislim da je realno da se dozvoli da neko sa polozenih xx ispita(odnosno nakon zavrsene 2.5-3 godine) na etf-u dobije isto zvanje kao neko ko je zavrsio visu trogodisnju..Ono sto meni u svojoj ovoj prici smeta jeste taj jaz izmedju fakulteta i visih skola koji ce se nadam se prevazici novim zakonon.. a to su veoma ogranicene mogucnosti nastavka skolovanja za diplomce sa Visih skola. tj. postojanje onog evropskog 3+2.. ali nadati se da ce biti bolje

Miloje Sekulic
12. 02. 2006., 00:43
pošto sam diplomirani inženjer (stara škola, 4.5 semestara ili ti 12 godina studiranja ;) ) + na jesen završavam specijalističke studije e-poslovanja na FON-u Beogradu jel' mogu sa tim nakupljenim bodovim da doktoriram kod vas?

Miloje željan znanja

Dragan Varagić
12. 02. 2006., 09:08
Ti bi trebalo brzo da završiš te studije, da položiš razliku za magistraturu i da što pre upišeš doktorat po starom Zakonu, da bi iskoristio mogućnost bržeg doktorata dok još postoji. Kasnije, ako ne upišeš doktorat, moćićeš da upišeš 'ladno doktorske studije (3 godine) bilo gde...

Žuri... :)

STELLANOVA
12. 02. 2006., 19:22
pazi, stvarno nemam nista protiv visih skola ili ljudi na njima, ali ne mozes da poredis program vise skole sa programom fakulteta ni po broju ispita, ni po obimu gradiva, a posebno ne po kriterijumima za polaganje ispita (u stvari verovatno zavisi i kog fakulteta posto su i tu ogromne razlike u obimu i tezini ispita, i znanju studenata)


NIje tacno, za dve godine na visoj Poslovnoj Skoli u NS-u imas 17 ispita. Raspitaj se koliko ima na Ekonomiji u BGD-u. A to ciji je i koji fakultet laksi ili tezi je cista demegogija.

Po novom zakonu studenti trogodišnjih i četvorogodišnjih osnovnih studija mogu da upišu strukovne specijalističke studije, po pravilima koja pravi visokoškolska institucija koja organizuje te studije.

Problem je sto studenti koji su zavrsili VETS recimo , za koji Vi kazete da je skola koja zadovoljava kriterijume za upis na spec. studije imaju isto zvanje kao i oni koji su zavrsili dvogodisnje studije na nekoj od visih skola.
Manimo se prodavanja magle u smisli da se govori kako ce nesto biti i kako ce VETS dobiti akreditaciji i kako ima program koji zadovoljava propise za akreditaciju, problem je sto VETS NEMA akreditaciju u trenutku objavljivanja konkursa za specijalisticke studije. Znaci da se svesno krsi zakon i ustav. Razmislite dobro o tome....

Dragan Varagić
12. 02. 2006., 19:47
U ovom slučaju nije priča o tome da li je nešto protiv Zakona ili ne, verujte FTN ima dovoljno ozbiljnu pravnu službu i pre isticanja konkursa sve što treba je provereno. Imate sve potrebne podatke napisane na ovom forumu i na ostalim pomenutim mestima na Webu.

Meni se čini da je ovde problem što oni koji su završili dvogodišnje više škole osećaju se gadno prevareni. I za to ima leka - upiše se na fakultetu koji prihvata studente sa određenih dvogodišnjih viših škola, završi se treća godina i dobije se status prvog stepena. Na ovaj način dobija se diploma koja je jača od trenutno od trogodišnje diplome više škole, jer će se sa njom moći upisati i strukovne i akademske specijalističke studije.

Ono što izgleda vi ne želite da prihvatite je činjenica da će posle akreditacije, čak i ako određeni broj viših škola ne dobije akreditaciju, studenti koji su završili te škole imati mogućnost da nastave studije po istom principu kao i studenti koji su završili više škole koje će dobiti akreditaciju. Kako će se to rešavati, to zavisi od fakulteta do fakulteta (neki će rešavati svaki pojedinačni slučaj, neki će prihvatiti diplome sa određenih viših škola direktno, neki će puštati sve, itd.). I na nekim budućim visokim stručnim školama pojaviće se specijalističke studije.

Razlike između starog i novog Zakona su toliko velike da nije čudo da će neko dobro profitirati, a neko će se osećati gadno prevaren. Za sve postoji rešenje, pitanje je samo da se vidi na koji način to najjednostavnije/najjeftinije rešiti. Za odgovor treba ipak videti svaki pojedinačni slučaj.

Ovo je tek početak, videćete šta će se dešavati kada prema procenama nekih 30% viših škola ne dobije akreditaciju...

U svakom slučaju, mislim da je potrebno formalizovati znanje iz oblasti elektronskog poslovanja, jer ima sada već dosta stručnjaka kod nas (pogledajte i ovaj forum) koji nemaju formalno znanje iz oblasti kojom se bave. Ove Specijalističke studije su dobar način da se kvalitetno valorizuje znanje onih koji su se u praksi već potvrdili.

A što se tiče VETŠ-a, pogledajte malo postove na ES-u o ovoj temi, pa ćete videti primer studentkinje koja studira uporedo ekonomiju u BG i VETŠ, pa pročitajte njena iskustva... Već se dešava da pojedine više škole vrše svoju ulogu, a to je da studente uče praktičnim znanjima (strukovne studije)...

ivanhoe
13. 02. 2006., 00:20
NIje tacno, za dve godine na visoj Poslovnoj Skoli u NS-u imas 17 ispita. Raspitaj se koliko ima na Ekonomiji u BGD-u. A to ciji je i koji fakultet laksi ili tezi je cista demegogija.

Eh, pa nece bas biti... mozes ti da imas 50 ispita na 2 godine, moze cak i gradivo koje se obradjuje da bude izuzetno obimno, to nista ne znaci ako su kriterijumi za polaganje ispita niski... pomagao sam pre nekih 4-5 godina oko matematike momku koji je zavrsio Visu Poslovnu u Bgd (hteo covek da upise MBA u americi) i on ladno nije umeo da skrati razlomak... covek sa "visokim" obrazovanjem...alo, pa to znaju deca u osnovoj da urade, a ja sam morao da mu objasnjavam sta je najveci zajednicki delilac.....a on je uredno sve zavrsio u roku, i to nije kupovao ispite, nego ih uredno ispolagao...

i sad ces ti da mi tvrdis da da su moja Analiza na ETF ili jos gore ljudima sa PMF-a isto toliko teska kao njegova jer u programu pise da se radi isto gradivo ??? Ma daj...

I nije takva situacija samo na visim skolama, ista ti je prica i Niskim i Cacanskim fakultetom, a Pristinski da ne spominjemo.. cak i unutar Beogradskog Univerziteta su velike razlike u tezini ispita, i nije uopste svejedno da li npr matematiku polazes na ETF-u ili na Fonu ili na Saobracajnom.. nema to nikakve veze sa demagogijom, zadaci su zadaci, moze vrlo precizno da se uporedi koliko je koji tezak, i koji su uslovi da se prodje ispit i da li ti je profan ok lik, ili je isfrustrirani psihopata...

a najcrnje od svega je sto je kod nas diploma diploma, i sto na kraju, u sadasnjoj situaciji, ispada da treba biti budala pa upisati tezi fakultet jer ces samo da se vise namucis i duze studiras, nista drugo...

U US lepo postoji zvanicna rang lista Univerziteta i tacno se zna koliko je koji cenjen i pre nego sto ga upises znas tacno koliku platu mozes da ocekujes po zavrsetku...nazalost mi smo jos prilicno daleko od takvog sistema...

nixa
13. 02. 2006., 00:40
Vidim pominješ USA ... neću da ulazim u raspravu ko je fax jači ... reći ću samo ovo .. u USA nije kristalisan obrazovni profil tek na fax-u .. već se oni razdvajaju od 6 razreda osnovne ... e sad .. normalno da će neko da ide na MIT a neko da ide na klasičan državni univerzitet ... i nakon toga da je normalno da oni imaju po svojim procenama odgovarajući posao ...

Druga stvar .. za razliku od naših univerziteta gde tebi profa dođe i kaže ...

"Vi ste svi kreteni .. ko je vas pustio dovde kolega "..i slično .. .u usa .. a vala i na još nekim obrazovnim modelima ,ljudi uzimaju 200 % iz studenta i guraju ga da ide dalje koliko god da je to u njegovoj mentalnoj moći ,i želji .....

Generalno ne možeš da kažeš ako neko na ETF-u ima jaku matematiku da je bolji od tog koji je završio VETS ....

Ja sam imao slučaj da diplomiraini student telekomonikacija sa Beogradskog Etf-a je bio moj kolega na jednom poslu i devojka lagano nije znala šta se dešava u računaru ... kako staviti modem u računar .. a da ne pominjem pravljenje rutera od računara ( upisala je CISCO kurs pa je znala to ..ali više od puste teorije ne ).Opet je sve to nije smetalo da lako predje sve te stvari i sada radi u Mobtelu na nekom hi tech delu ...

Srpski način školovanja ovakakv kakav jeste je totalno pogrešan IMHO!

[nq]
13. 02. 2006., 01:14
"Vi ste svi kreteni .. ko je vas pustio dovde kolega "..i slično

Tra la la. :)

Opet mesamo babe i zabe, zaista ne mozes cak porediti ni ispite na istom fakultetu a sa razlicitih smerova a kamoli nesto drugo...

ivanhoe
13. 02. 2006., 02:57
Generalno ne možeš da kažeš ako neko na ETF-u ima jaku matematiku da je bolji od tog koji je završio VETS ....

ne kazem ja da je bolji, samo kazem da bolje zna matematiku :)

jer prica je bila o tome koliko je ko pripremljen i sto bi englezi rekli "is intitled" na specijalisticke studije... ne mislim ja da sam pametniji ili bilo sta tako, ali sam apsolutno siguran da sam temeljnije i opsirnije morao da predjem to gradivo, nego neko sa Vise Poslovne u Blacima...

a to ko je bolji, pametniji, sposobniji, to je stvar licnosti, i nema veze sa fakultetom, tu se pretpostavljam svi slazemo...


realno jedina razlika u obrazovanju koje pruza fax (bar kod nas) je sto te natera da stvari ucis redom i metodicno, dok kad ucis na svoju ruku, "u hodu", ostaju ti poprilicne rupe u znanju, razne sitnice u koje te mrzelo ili nisi imao vremena da se udubis. I naravno postoji po neki svetli primer profesora koji moze i hoce da ti iz prve ruke prenese svoje iskustvo, sto je isto jako korisno i ne postoji nacin da do toga drugacije dodjes (sem mozda da obilazis kafane u okolini faxa :D ), ali kod nas, bar na mom faxu, je to izuzetno retka pojava... A ovo da kupis neciju knjigu i zbirku, iskopiras vezbe i rokove i to shvatis i provezbas dovoljno da namaknes 51 poen (a na to se nazalost svodi polaganje ispita kod nas), to ako hoces mozes i sam kod kuce da radis umesto gledanja tv-a...

A to da nasi fakulteti imaju tragicno slabu praxu to se slazem skroz, kad pogledas samo sta sve ljudi na Berkley-u ili MIT rade, koliko tu projekata ima koje su radili studenti, skroz fenomenalno...prakticno komplet OpenSource pokret su izgradili studenti i postdiplomci radeci projekte za fax...to nama mnogo fali...

nixa
13. 02. 2006., 03:06
Kako ne .. imam drugara kome su nudili da bude profesor na MIT-u ,ima 26 godina i doktor je nauka sa Berkley.

Kao doktorski rad je spremao rad za G klasu wireless-a, u vidu teorije čipa.

Pre nego što je otišao u USA nije se mnogo razlikovao od regularnih učenjaka ...

Šta bi bilo sa njim da je ostao ovde ...

a to da bolje zna matematiku da,e sad daj mi ti statisticki ... koliko im ta matematika sa etf-a stvarno potrebna osim ako nece da se bavi nekim istrazivackim radom ili da predaje negde ( zasta opet treba da ide na doskolovavanje ).

Recimo meni je ideja da idem na http://www.rider.edu/ ovaj fax na Master's ,ali nikako iz Computer Sci vec iz Bussines-a,sto je opet neki moj put ..ali sta bi onda meni ta matematika dala tu ... jedno veliko NISTA.Cela moja orgocenost je u tome da ne prate nasu viziju profesori , nemamo tutore u vidu starijih profesora ,a da ne pominjem sindrom privatnih skola koji se ogleda u svakoj zemlji u tranziciji ... pogledajte recimo Češku ... šta se njima desilo sa fakultetima kad se red nakon tranzicije uspostavio ....jedno veliko NIŠTA.

No da ne duljim više i ne smaram temu ..

@[nq] : Ne mesam babe i zabe .. daj mi fax /visu koja nema nekog skota od profesora koji moze da radi sta hoce jer je on neki K u nekoj partiji ili je njegov rodjak u nekoj partiji .. ili je pustio da prodje na ispitu sina nekog u nekoj partiji ...

[nq]
13. 02. 2006., 08:29
@nixa
Pogresno si me shvatio ja se slazem sa tobom. Sto dalji moj tekst potvrdjuje. :)

STELLANOVA
20. 02. 2006., 17:05
moze cak i gradivo koje se obradjuje da bude izuzetno obimno, to nista ne znaci ako su kriterijumi za polaganje ispita niski...

Da li po ovoj analogiji onda znaci da ako imas profesora koji je svoje obrazovanje stekao u jednopartijskom socializmu koji se temeljio na samoupravljanju i koji je iz ko zna kog razloga odlucio da se izivljava nad studentima garant dobrog obrazovanja?


i sad ces ti da mi tvrdis da da su moja Analiza na ETF ili jos gore ljudima sa PMF-a isto toliko teska kao njegova jer u programu pise da se radi isto gradivo ???


Naravno da je ista, isto je gradivo, znaci da onaj koji zeli da ga savlada i koji zeli da ga zna moze sa mnogo manje stresova i nerviranja to ucini. To sto su ti profesori takvi kakvi jesu i sto traze mnogo vise stvari je nebitno jer ne mogu traziti vise od onoga sto je u gradivu.

I nije takva situacija samo na visim skolama, ista ti je prica i Niskim i Cacanskim fakultetom, a Pristinski da ne spominjemo.. cak i unutar Beogradskog Univerziteta su velike razlike u tezini ispita, i nije uopste svejedno da li npr matematiku polazes na ETF-u ili na Fonu ili na Saobracajnom.. nema to nikakve veze sa demagogijom, zadaci su zadaci, moze vrlo precizno da se uporedi koliko je koji tezak, i koji su uslovi da se prodje ispit i da li ti je profan ok lik, ili je isfrustrirani psihopata...

Hoces da kazes da ako ti je profesor, kako ti kazes, psihopata, da ces onda bolje nesto nauciti? Smesno... Naucices onoliko koliko zelis da naucis, ono sto moras da naucis pod dejstvom takvih psiho profesora ces garantovano sve zaboraviti u jako kratkom roku.


U US lepo postoji zvanicna rang lista Univerziteta i tacno se zna koliko je koji cenjen i pre nego sto ga upises znas tacno koliku platu mozes da ocekujes po zavrsetku...nazalost mi smo jos prilicno daleko od takvog sistema...

Ovo je najobicnija LAŽ, takva lista NEPOSTOJI! Cisto srbovanje...
Ako mi pokažes tu listu, kako ti kazes ZVANICNU, javno cu da se izvinim.

Meni se čini da je ovde problem što oni koji su završili dvogodišnje više škole osećaju se gadno prevareni.

Naravno da nije tako. Cak sta vise, osecaju se jako dobro jer su oni koji su isli u trogodisnje vise skole ustvari ti koji su prevareni. Dobili su diplomu cisi je stepen strucne spreme isti kao i na dvogodisnjim visim skolama a te sarene laže direktora i profesora takvih skola me samo zasmejavaju iz prostog razloga sto zakon o visokom obrazovanju NECE i NE MOŽE biti primenjivan retroaktivno.

Uopste mi nije jasno kako ovde neki ljudi mogu da prihvate neke stvari kao sto su davanje novca, koji uzgred receno nije mali, za nesto sto jos nije ozvaniceno nijednim dokumentom. Takodje mi nije jasno gde je to FTN potrcao i zaleteo se. Da li je toliki problem sacekati da se dobije akreditacija? Strasno...samo u Srbiji mozete prodavati nesto za sta nemate nijednu garanciju da je ono zasta se prodaje.

noviKorisnik
20. 02. 2006., 17:53
Stella, molim te da navedeš koga citiraš kako bi mogli da nađemo iz kog konteksta je to vađeno ... bez Ctrl + F.

STELLANOVA
20. 02. 2006., 18:28
Poslednji citat je Varagićev a ostali su od ivanhoe-a.

P.S. Nisu izvadjeni iz konteksta.

Dragan Varagić
20. 02. 2006., 23:16
Naravno da je ista, isto je gradivo, znaci da onaj koji zeli da ga savlada i koji zeli da ga zna moze sa mnogo manje stresova i nerviranja to ucini. To sto su ti profesori takvi kakvi jesu i sto traze mnogo vise stvari je nebitno jer ne mogu traziti vise od onoga sto je u gradivu.

Stellanova (ako sam dobro shvatio, Mišković Slobodan) bilo bi lepo ovom prilikom ako hoćete da ovi vaši postovi ne izgledaju kao čisti flame, da objasnite iz kojih sve akademskih institucija vi imate iskustva koja ovde iznosite?

Evo nekoliko ilustracija:
Case: Isto gradivo - Spremao sam svojevremeno ispit iz Mat. II na FTN-u i nije mi bio jasan jedan deo rešavanja nekih diferencijalnih jednačina. Slučajno sam saznao da prijateljica sa Tehnološkog fakulteta ima knjigu iz iste matematike za ovaj fakultet, i uzeo sam je s mišlju da ću ovde naći bolje objašnjenje, jer im je jednostavnija matematika. Našao sam taj tip jednačina i ispostavilo se da deo koji meni nije jasan oni uopšte ne rade, već dobiju deo rešenja koje implementiraju pri kraju... Drugim rečima, jeste isto gradivo, ali ni blizu...

Case: Poznavanje materije - Na jednom privatnom fakultetu u NS-u držao sam gostujuće predavanje na temu E-marketinga, i rečeno mi je da će me slušati studenti koji su prošli predmet marketing. U toku predavanja sam postavio pitanje šta je 4P i AIDA...Muk... Nakon predavanja vlasnik fakulteta je skočio na mene sa optužbama kako oni ne rade po tom principu i kako ja ne smem da šikaniram studente svojim bezveznim pitanjima...

Case: Više škole VETŠ BG i VEŠ VA - U obe škole predajem duže vreme i imam prilike da vidim svojim očima da tamo ima izuzetno talentovanih osoba, ali i onih koji bi samo "preko 'leba pogaču". U svim akademskim institucijama postoje i jedni i drugi, ali je veoma bitno ko i šta po predmetima predaje (prof. i na višim školama i na fakultetima imaju pravo sami da formiraju strukturu svog predmeta). Drugim rečima, isti predmeti se veoma razlikuju od profesora do profesora, a onaj ko je samouk (a takvih je malo) taj može nezavisno da nauči ono što ga interesuje o čemu priča Stellanova. Ali se ovde ne priča o takvima, jer nema potrebe...

Iz e-poslovanja skoro svi oni koji dosta znaju, to znanje imaju kao neformalno, a pitanje je vremena kada će se krenuti u formalizovanje znanja jer postoji potreba...

Naravno da nije tako. Cak sta vise, osecaju se jako dobro jer su oni koji su isli u trogodisnje vise skole ustvari ti koji su prevareni. Dobili su diplomu cisi je stepen strucne spreme isti kao i na dvogodisnjim visim skolama a te sarene laže direktora i profesora takvih skola me samo zasmejavaju iz prostog razloga sto zakon o visokom obrazovanju NECE i NE MOŽE biti primenjivan retroaktivno.

Tačno, ne može biti retroaktivno primenjen, ali buduće Visoke stručne škole koje dobiju akreditaciju propisaće pravila po kojima će priznati trogodišnje diplome koje su ranije izdavale. Svi oni koji se budu eventualno našli u nekom "glibu" zbog promene Zakona sigurno će naći svoje rešenje, ako budu aktivni. Kada se "kola na ovakav način prelamaju", studenti uvek prosperiraju... Videćete.

Uopste mi nije jasno kako ovde neki ljudi mogu da prihvate neke stvari kao sto su davanje novca, koji uzgred receno nije mali, za nesto sto jos nije ozvaniceno nijednim dokumentom. Takodje mi nije jasno gde je to FTN potrcao i zaleteo se. Da li je toliki problem sacekati da se dobije akreditacija? Strasno...samo u Srbiji mozete prodavati nesto za sta nemate nijednu garanciju da je ono zasta se prodaje.

Šta nije ozvaničeno ni jednim dokumentom? Specijalističke studije? To sam objasnio u ranijim postovima (Specijalističke studije imate i u prethodnom i u aktuelnom Zakonu).

Da li vi "legalistički" pokušavate da osporite kredibilitet Nastavno-naučnog veća FTN-a koji je na regularan način formirao Specijalističke studije iz E-poslovanja?

Ili je to opet priča o studentima sa trogodišnjih studija koji mogu da upišu Specijalističke? To sam objasnio ranije...

STELLANOVA
20. 02. 2006., 23:43
Problem je sto Vi poistovecujete gradivo sa imenom predmeta. Jednostavno sve primere koje ste naveli potkrepljujete tako sto kazete Matematika 2, ili Marketing ili nesto slicno. Gradivo nije isto sto i ime predmeta, to valjda kao profesor znate.


ali buduće Visoke stručne škole koje dobiju akreditaciju propisaće pravila po kojima će priznati trogodišnje diplome koje su ranije izdavale. Svi oni koji se budu eventualno našli u nekom "glibu" zbog promene Zakona sigurno će naći svoje rešenje, ako budu aktivni. Kada se "kola na ovakav način prelamaju", studenti uvek prosperiraju... Videćete.

A na osnovu cega ce ih priznati? Samo da Vas podsetim jednog pravila koje kaze sledece, sva podakta koja proizilaze iz nekog zakona moraju da budu u skladu sa istim. Objasnite mi molim Vas kako ce necija diploma koja je stecena na osnovu programa koji nije dobio akreditaciju postati diploma koja se dodeljuje kao rezultat polozenih predmeta koji su bili predmet akreditacije i koji su istu dobili.


Šta nije ozvaničeno ni jednim dokumentom? Specijalističke studije? To sam objasnio u ranijim postovima (Specijalističke studije imate i u prethodnom i u aktuelnom Zakonu).

Nije ozvaniceno da ce te specijalisticke studije biti akreditovane kao validne po novom zakonu.

Da li vi "legalistički" pokušavate da osporite kredibilitet Nastavno-naučnog veća FTN-a koji je na regularan način formirao Specijalističke studije iz E-poslovanja?

Nikako, samo zelim da imam neku garanciju da su te studije po novom zakonu. Kao sto znate stari zakon je prestao da vazi, sto znaci da svake nove studije moraju da budu u skladu sa sadasnjim zakonom, kako FTN jos nije dobio akreditaciju svake nove studije koje isti fakultet osniva pravno ne mogu biti validne sve dok isti nedobije akreditaciju za rad.

Ili je to opet priča o studentima sa trogodišnjih studija koji mogu da upišu Specijalističke? To sam objasnio ranije..

To je posebna prica van svega ovoga, jer se svezno vrzi diskriminacija studenata.

Dragan Varagić
20. 02. 2006., 23:57
Šta da vam kažem - sačekajte oktobar 2007. kada je poslednji rok za slanje zahteva za akreditaciju fakulteta. Nakon toga će se videti da li će FTN dobiti akreditaciju, i da li će u sklopu te akreditacije biti akreditovane i Specijalističke studije koje su tema ovog posta.

Dejan Bizinger
21. 02. 2006., 00:05
Case: Poznavanje materije - Na jednom privatnom fakultetu u NS-u držao sam gostujuće predavanje na temu E-marketinga, i rečeno mi je da će me slušati studenti koji su prošli predmet marketing. U toku predavanja sam postavio pitanje šta je 4P i AIDA...Muk... Nakon predavanja vlasnik fakulteta je skočio na mene sa optužbama kako oni ne rade po tom principu i kako ja ne smem da šikaniram studente svojim bezveznim pitanjima...


Sta drugo da napisem nego LOL. Ovo me je nasmejalo :). Bas me zanima po kom principu oni rade kada iz marketinga ne uce marketing miks koji je uz SWOT analizu prakticno najbitnija stvar u marketingu. Ne znam sta si pomislio kada ti je to rekao vlasnik ali ja bih pomislio "Sta ja trazim ovde!?".

Ova diskusija je pocela kao najava specijalistickih studija a pretvorila se u diskusiju o nasem obrazovanju. Prihvatio to neko ili ne, nase obrazovanje ne valja. Studenti zavrsavaju fakultete a cesto ne znaju fundamentalne stvari oblasti koje su studirali ili sto je jos cesce ne znaju da primene svoje znanje u praksi a zna se koliko je rad pomocu case study-ja jako dobar da se stekne primenljivo znanje. Ja sam na FON-u i jedan profesor koji ce mozda i na FTN-u drzati neko predavanje je dao dobar savet jednom studentu. Rekao je da bolje da ne radi i ne uci nista sa strane, jer ce shvatiti da moze to da radi i bez fakulteta i to ce ga odvuci od fakulteta. Cinjenica je da se na nasim fakultetima ne neguje preduzetnicki duh.

Inace, ne svidja mi se cinjenica, da neko zavrsi Visu poslovnu, pa posle nastavi studije na nekom privatnom fakultetu, a posle toga upise posledimplomske na nekom od realno renomiranih fakulteta kod nas kao sto je FON ili Ekonomski dok studentima istih fakulteta treba mnogo duze da stignu do istih, pogotovo ako imaju preduzetnickog duha i interesuje ih praksa i citanje strane literature.

Takodje, prihvatio neko ili ne, specijalisticke i magistarske studije kod nas prakticno nista ne znace osobama koje iole znaju o stvarima koje se tamo predaju a pogotovo ako se time bave godinama. Znaci, gotovo je sigurno da nece nauciti nista novo, dobice samo dodatno zvanje i sve ce to delovati fancy. Oni koji prethodno nisu imali iskustva sa tim, naucice nesto, ali vrlo osnovno i ponovo ce samo od njih zavisiti koliko ce da ovladaju datom materijom. Ja zelim da poslediplomske studije upisem da bih usavrsio svoje znanje a ne da dobijem zvanje koje mi nije najneophodnije. Najbitnije su reference. Kada strucnjak za datu oblast zavrsi poslediplomske studije i shvati da je mnogo toga naucio to je onda prava stvar.

Takodje, zelim da specijalisticke studije predaju prakticari u pravom smislu te reci. Ako je rec o e-businessu ljudi koji su poznati i ovde i u inostranstvu kao osobe koje su nesto uradile. Najcesce su to profesori koji prepricavaju knjige a imaju malo ili nimalo realnog uspeha u praksi. Imam utisak da ce bolja predavanja na FTN-u na specijalistickim studijama drzati demonstratori koji imaju prakticnog iskustva nego neki profesori. Jer, npr. kako neki profesor moze da predaje o razvoju e-commerce sajta ili bankarske aplikacije ako je nikad nije pravio nego je samo procitao nekoliko knjiga o tome!?

Mislim da je prava stvar za sve osobe koje zele da uce prakticne stvari inostrane posledimplomske ili po inostranom planu i programu. A tu je i novootvoreni Trump University (http://www.trumpuniversity.com) :). Tamo se sigurno uci samo praksa.

ivanhoe
21. 02. 2006., 00:44
Naravno da je ista, isto je gradivo, znaci da onaj koji zeli da ga savlada i koji zeli da ga zna moze sa mnogo manje stresova i nerviranja to ucini. To sto su ti profesori takvi kakvi jesu i sto traze mnogo vise stvari je nebitno jer ne mogu traziti vise od onoga sto je u gradivu.

eh, ovo sto ti pricas nema nikakvog kontakta sa realnoscu...

ko god je bio na faxu zna da kategorija "onaj koji zeli da ga savlada i koji zeli da ga zna" kako ti kazes, retko stigne dalje od prve godine, sem u slucaju nekolicine vanredno vrednih ljudi...

U realnom zivotu, kad imas 6-10, pa i vise ispita na godini, plus par od prethodne koji ti se vuku, ucis samo ono sto moras da bi polozio ispit, a i to jedva stizes, i upravo tu nastupa razlika u kriterijumima, jer on osto jedan mora da nauci u detalje, drugi samo prelista...

naravno da profesor koji drnda studente nije pozitivna stvar (ima boljih nacina da se isto postigne), ali je ako nista drugo garancija da si, kad si polozio, savladao gradivo do najsitnijih detalja... a neko drugi je imao za usmeni da nauci 50 pitanja koja se stalno vrte u kombinacijama zadnjih X godina i to je sve sto on od toga zna... ne pricam ti ovo napamet, pricam o vrlo realnim iskustvima..

a stvarno mi nije jasno na osnovu kog to iskustva ti tvrdis drukcije? Gde si to ti studirao pa si stekao utisak da je svima isto?

Ovo je najobicnija LAŽ, takva lista NEPOSTOJI! Cisto srbovanje...
Ako mi pokažes tu listu, kako ti kazes ZVANICNU, javno cu da se izvinim.

Ovde je navedeno vise rank listi americkih univerziteta od strane nezavisnih tela :

http://www.csuchico.edu/lref/guides/misc/colran.html

Ovde takodje imas neke liste, radio ih je UFL:

http://thecenter.ufl.edu/research_data.html

A evo ti i australijska, ona je bas 100% zvanicna, izdaje je vlada:

http://www.australian-universities.com/rankings/

Takodje svaki Univerzitet na zapadu ti obicno kao jedan od podataka navodi
i prosecnu zaradu koju mozes da ocekujes po zavrsetku faxa, sto je u direktnoj korelaciji sa cenom studija i to je u stvari najrealisticnija rang lista... tako kad upisujes otprilike znas za koliko mozes da otplatis troskove (posto tamo ljudi dizu kredite da bi studirali) i lepo nadjes svoj "cup of the tea". Naravno oni bolje rangirani su i skuplji, ali kod njih prvih head-hunteri dolaze, bolje plate im se nude u startu i sl.

STELLANOVA
21. 02. 2006., 15:59
ko god je bio na faxu zna da kategorija "onaj koji zeli da ga savlada i koji zeli da ga zna" kako ti kazes, retko stigne dalje od prve godine, sem u slucaju nekolicine vanredno vrednih ljudi...

Sve moze sasvim lepo da se stigne ako isplaniras vreme, veruj mi.


U realnom zivotu, kad imas 6-10, pa i vise ispita na godini, plus par od prethodne koji ti se vuku, ucis samo ono sto moras da bi polozio ispit, a i to jedva stizes, i upravo tu nastupa razlika u kriterijumima, jer on osto jedan mora da nauci u detalje, drugi samo prelista...


E vidis, upravo oni koji uce jer moraju dolaze u situaciju da im ostaju ispiti sa prethodne godine.


naravno da profesor koji drnda studente nije pozitivna stvar (ima boljih nacina da se isto postigne), ali je ako nista drugo garancija da si, kad si polozio, savladao gradivo do najsitnijih detalja... a neko drugi je imao za usmeni da nauci 50 pitanja koja se stalno vrte u kombinacijama zadnjih X godina i to je sve sto on od toga zna... ne pricam ti ovo napamet, pricam o vrlo realnim iskustvima..

Znas, na diplomi koju budes dobio kada zavrsis fakultet nepise da li je profesor vrteo piranja ili je maltretirao studente. Znas takvom analogijom se koriste ljudi iz popularnog novinarstva kada nase fakultete dizu u oblake i prave od njih nesto sto nisu samo iz razloga sto treba krv da propljujes da bi ih zavrsio. Izgleda da je ovde postalo noramalno da se dok studiras mucis i da se pred profesorom osecas kao jadnik jer u svakom momentu moze da te srusi bez razloga. Srbija tm.
Posto vecina studienata ulazi u grupu BA Srbina (Budimpesta-Atina), koji su drugacija i normalnija drustva videli samo na ekskurzijama jasno mi je takvo razmisljanje ali je tuzno sto ce tako ostati jos xy godina.

a stvarno mi nije jasno na osnovu kog to iskustva ti tvrdis drukcije? Gde si to ti studirao pa si stekao utisak da je svima isto?


Studirao sam u Italiji a trenutno sam u Novom Sadu.



Takodje svaki Univerzitet na zapadu ti obicno kao jedan od podataka navodi
i prosecnu zaradu koju mozes da ocekujes po zavrsetku faxa, sto je u direktnoj korelaciji sa cenom studija i to je u stvari najrealisticnija rang lista... tako kad upisujes otprilike znas za koliko mozes da otplatis troskove (posto tamo ljudi dizu kredite da bi studirali) i lepo nadjes svoj "cup of the tea". Naravno oni bolje rangirani su i skuplji, ali kod njih prvih head-hunteri dolaze, bolje plate im se nude u startu i sl.

Jeftin marketing. jednom kada budes otisao na taj zapad videsec i zasto.

Sto se tice tih linkova sto si dao nijedan nije zvanicni link ka nekoj drzavnoj instituciji. Sve nevladine organizacije i slicna udruzenja.
Zasto sam rekao da je takva lista nesto sto nije moguce da postoji? Jednostavno u ustavu svake moderne drzave stoji da je obrazovanje osnovno pravo koje se nicim ne moze spreciti, takodje ako u obzir uzmemo ovu cinjenicu mozemo zakljuciti da svi drzavni fakulteti moraju da imaju neki osnovni standard i crtu kvaliteta. Dakle svi drzavni fakulteti su istog kvaiteta, ako bi kojim slucajem drzava objavila nekakvu rang listu to bi automatski znacilo diskriminaciju svih onih studenata koji ne mogu da upisu fakultet koji je prvi na listi a to nijedna moderna i demokratska drzava nece uciniti nikada.


Originalno napisao Dragan Varagić
Šta da vam kažem - sačekajte oktobar 2007.

Zasto FTN nesaceka oktobar 2007? Strasno, i obecava se nesto sto ce mozda biti ozvaniceno oktobra 2007. Ne znam za ostale ali ovo je cista jurnjava za novcem i obmana, ali sto bi rekao jedan brat hrvat : "Napravite kako hocete" .

MilanM
21. 02. 2006., 16:57
Pozdrav ljudi :) vrlo interesantna rasprava, evo ja sam prosle nedelje zavrsio sa poslednjim ispitom na Ekonomskom fakultetu i zainteresovan sam za ove specijalisticke studije, posebno za e-bankarstvo jer mislim da je to nesto sto dolazi u buducnosti.
Elem, htedoh reci nesto na gornju raspravu. Zavrsio sam ekonomiju u Novom Sadu i pizdim sto ce mi na diplomi pisati Ekonomski fakultet-Subotica jer je razlika izmedju studija u Ns i Su ogromna, verujte mi na rec u Ns je daleko teze.
A jos vise popizdim kada mi neko dodje sa vise ekonomske i pocne da filozofira, ljudi moji tamo se polazu ispiti na mnogobrojne nacina a najmanje na to da se uci. Ovo ne pricam samo na osnovu cuo sam vec znam ljude koje tu istu srednju ekononsku zavrse na svakakvo muvanje i onda stellanova kaze kako na toj visoj imate 20 ispita ili koliko vec nije bitno od kojih su su svakave nebuloze. VOleo bih da svako od tih studenata sa vise dodje na ekonomski ovde u ns i da polaze recimo Poslovne Finansije kod Vunjaka, Osiguranje kod Ostojica, ili neke slicne predmete..
Zato molim vas nemojte filozofirati, ja priznajem da sam ucio svakakve nebuloze ali sta mogu kad je takav bio program, i opet se ne bih menjao za bk fakultete i ostale izmisljotine... koji ne znaju sta je SWOT analiza sta je 4P itd....

Edit:
Mislim da je kljucno ovde kvalitet ovih specijalistickih studija, i to ne dal ce biti priznato ili ne vec sami kvalitet koliko ce ti ljudi biti spremni da rade nakon zavrsenih studija. Licno nikada nisam sumnjao u drzavne fakultete posebno ne na FTN (cesto mi je padalo na pamet da promenim fakultet) i stellanova sta da kazu mnogi koji su zavrsili privatne fakultete koji su nikli kao pecurke posle kise??

STELLANOVA
21. 02. 2006., 17:18
Mislim da je kljucno ovde kvalitet ovih specijalistickih studija, i to ne dal ce biti priznato ili ne vec sami kvalitet koliko ce ti ljudi biti spremni da rade nakon zavrsenih studija.

Mozda tebi nije vazno ali ako dajes tolike pare onda se ocekuje da imas neku garanciju za to.
Btw, godina na Ekonomskom fakultetu u Perudji (Italija) kosta oko 800e.

i stellanova sta da kazu mnogi koji su zavrsili privatne fakultete koji su nikli kao pecurke posle kise??

Eno drug mi je u Milanu na Bocconi univerzitetu. Studirao je na Bk univerzitetu i posle 3 godine se prebacio tamo. To da privatni fakulteti nevaljaju pricaju razni drzavni glasnogovrnici koji se plase da ce drzavni fakulteti zvrjati prazni posle reforme jer studiranje koje se svoji na planove i programe stare po nekoliko decenija nije studiranje.
Takodje imam i drugaricu na Bocconi univerzitetu koje se prebacila sa Zecevicevog fakuleta.

ivanhoe
21. 02. 2006., 17:24
Posto vecina studienata ulazi u grupu BA Srbina (Budimpesta-Atina), koji su drugacija i normalnija drustva videli samo na ekskurzijama jasno mi je takvo razmisljanje ali je tuzno sto ce tako ostati jos xy godina.

tja, ja sam malko stariji, tako da sam imao priliku cak i da zivim pomalo u normalnim drustvima, a na exkurzije smo isli na Plitvice i slicno...:)

A pricam o stvarima ovde onakvim kakve su, na osnovu realnih iskustvava. Ne smatram da je to pozitivno, samo konstatujem da je tako...

A o cemu ti pricas, nemam pojma, i sto duze pricamo sve mi je manje jasno...

Dakle svi drzavni fakulteti su istog kvaiteta, ako bi kojim slucajem drzava objavila nekakvu rang listu to bi automatski znacilo diskriminaciju svih onih studenata koji ne mogu da upisu fakultet koji je prvi na listi a to nijedna moderna i demokratska drzava nece uciniti nikada.

Prvo ne kapiram sta zoves "drzavni" fakulteti? Mislis na Public Colleges, koje drzava dotira ili sta?

Da su svi fakulteti istog kvaliteta, i da jednako nude studentima, svi bi isto kostali. Vrlo prosta posledica slobodnog trzista, jer niko nije lud da plati vise, ako moze isto to da dobije jeftinije. Apsolutno nije isto da li zavrsis prava na jednom Prinstonu ili Itonu ili na nekom public collegu negde u Oklahomi, mozes ti da budes talentovan i vredan koliko hoces, naprosto neces dobiti istu startnu poziciju za zaposljavanje.

MilanM
21. 02. 2006., 17:24
Mozda tebi nije vazno ali ako dajes tolike pare onda se ocekuje da imas neku garanciju za to.
Btw, godina na Ekonomskom fakultetu u Perudji (Italija) kosta oko 800e.


Eno drug mi je u Milanu na Bocconi univerzitetu. Studirao je na Bk univerzitetu i posle 3 godine se prebacio tamo. To da privatni fakulteti nevaljaju pricaju razni drzavni glasnogovrnici koji se plase da ce drzavni fakulteti zvrjati prazni posle reforme jer studiranje koje se svoji na planove i programe stare po nekoliko decenija nije studiranje.
Takodje imam i drugaricu na Bocconi univerzitetu koje se prebacila sa Zecevicevog fakuleta.

:1042: :1042:

Pa ako cemo tako ja znam slucaj devojke koja je zavrsila BK zaposlila se u Banci i kada su joju rekli sta treba da radi ona je rekla ja to necu nas su ucili da budemo menadzeri...

Meni je bitno da je priznat ali bitnije mi je da mi ti ljudi proslede znanje koje cu moci u zivotu iskoristiti... Sada ti meni pricas o studiranju u Italiji a ja evo sa zavrsenim ekonomskim faksom imao bih 100001 problem iako sam zavrsio drzavni po mom misljenju bolji fakultet..
ALi ovo je rasprava u kojoj ti neces ubediti meni niti ja tabe... tako da ono bolje da....

STELLANOVA
21. 02. 2006., 17:36
A o cemu ti pricas, nemam pojma, i sto duze pricamo sve mi je manje jasno...

Pricam o tome da se ovde niko apsolutno niko nece recimo pobuniti ili traziti bolje uslove studiranja jer velika vecina nije nikada videla kako izgleda bolje. Jednostavno je svima usadjeno u glavu da je studiranje nesto jakoooo tesko i da treba da ispljujes krv dok zavrsis fakultet, tako treba...jer ako nesto nije tesko to je automatski lose... SRBIJA tm jos jednom.


Prvo ne kapiram sta zoves "drzavni" fakulteti?

Zovem one univerzitete ciji je osnivac drzava. Privatni univerzitet moze da posluje po zakonu trzista i da mu niko nezameri a drzavni fakulteti su tu zbog drzavljana ove zemlje i moraju da im obezbede uslove za studiranje.

Pa ako cemo tako ja znam slucaj devojke koja je zavrsila BK zaposlila se u Banci i kada su joju rekli sta treba da radi ona je rekla ja to necu nas su ucili da budemo menadzeri...

Neshvatam sta hoces da kazes?? Ja sam ti smao dao primer da se ispiti sa BK univerziteta savrseno lepo priznaju u inostranstvu. To sto da devojka koje nista naucila je njen problem jer na zapadu nece dobiti nikada posao. Vidis, ovde je sve naopako, ovde ljudi fakultet shavtaju kao nesto sto ce im automatski obezbediti posao a neshvataju da se posao obezbedjuje znanjem a ne diplomom. Diploma je samo dokaz da si ti imao prilike da sve naucis jer ona podrazumeva da si bio prisutan na nastavi i da si imao pristup informacijama koje mogu podici nivo tvog obrazovanja, na tebi je da to kroz posao dokazes.

Meni je bitno da je priznat ali bitnije mi je da mi ti ljudi proslede znanje koje cu moci u zivotu iskoristiti...

Ako ti je to bitnije onda ne netrebas da ides na specijalisticke studije...imas jako mnogo literature a za te pare mozes lepo da proputujes po EU i naucis nesto konretno a ne da sedis u amfiteatru koji nema klimu i u kom ces slusati ono sto mozes da procitas u strucnoj literaturi.

MilanM
21. 02. 2006., 17:53
Ne vidim sta zelis da kazem ali stvarno..
Po istoj toj tvojoj logici taj Bk koji pominjemo moze da ne bude priznat sa novim zakonom, pogotovo sto je Bogoljub sada na tapetu da se vidi sta je krao i sta je radio...
Bilo kako bilo ja licno verujem vise fakultetima iza kojih stoji drzava pa bez obzira kakva...

STELLANOVA
21. 02. 2006., 18:13
a ja evo sa zavrsenim ekonomskim faksom imao bih 100001 problem iako sam zavrsio drzavni po mom misljenju bolji fakultet..

i onda posle kazes

Bilo kako bilo ja licno verujem vise fakultetima iza kojih stoji drzava pa bez obzira kakva...

nesto to nije logino da verujes fakultetu posle cijeg zavrsetka imas mali milion problema u zemlji a u inostranstvu treba da gledas u pasulj da li ce ti nesto priznati...ako ti i priznaju nesto.

Po istoj toj tvojoj logici taj Bk koji pominjemo moze da ne bude priznat sa novim zakonom, pogotovo sto je Bogoljub sada na tapetu da se vidi sta je krao i sta je radio...

Mala razlika, BK univerzitet je privatni univerzitet za razliku od FTN-a. vidis kako je u ovoj zemlji sve naopako, kakve molim te ima veze sto se vodi hajka na coveka koji nema nikakve veze sa BK univerzitetom osim sto je njegova porodica osnivac.

MilanM
21. 02. 2006., 18:19
Zato sto je moguce da neko kaze Puj pike ne vazi BK univerzitet ima propust iz nekog X razloga i time dovede u pitanje sve njihove diplome.

10001 problem se odnosio na odlazak u inostranstvo sa tom diplomom.

I molio bih te ali molio da mi ne pricas o BK fakultetu gde pisu seminarske radove na temu knjige Og Mandino "Najveci trgovac na svetu" dzepno izdanje.. da ne govorim o polaganju ispita sa cirka spremanjem 2 dana itd...

Al bolje da prekinemo raspravu...

Dragan Varagić
21. 02. 2006., 18:49
Zasto FTN nesaceka oktobar 2007? Strasno, i obecava se nesto sto ce mozda biti ozvaniceno oktobra 2007. Ne znam za ostale ali ovo je cista jurnjava za novcem i obmana, ali sto bi rekao jedan brat hrvat : "Napravite kako hocete" .

Ne znam da li uspevam da dovoljno razumljivo da objasnim, ali Specijalističke jednogodišnje postdiplomske studije se ozvaničavaju na samom fakultetu, i po starom i po novom Zakonu, odnosno podzakonskim aktima (ovo sam već ranije pisao, pratite malo). Znači, kada se akredituje FTN, automatski će biti akreditovane i ove studije.

Inače, nigde u Zakonu ne stoji da fakulteti ne mogu da funkcionišu sasvim normalno do momenta akreditacije, što podrazumeva otvaranje ili gašenje različitih vrsta studija. Bitno je da je sve vezano za ove studije u skladu sa novim Zakonom, što je prvo potvrđeno preko pravne službe FTN-a (već pomenuto), i tek nakon toga je predlog o ovim Specijalističkim studijama došao na Nastavno-naučno veće.

FTN je inače, za vašu informaciju najveći državni fakultet u Srbiji sa 9.500 studenata. Verovali vi ili ne, to je veoma ozbiljna institucija.

A vaši navodi o prevari i krađi u svojstvu su ovdašnjih poznatih vokabulara sindikalno-politikantskog tipa. Zato, ako hoćete da pričate "legalistički" uzdržite se od paušalnih komentara.

MilanM
21. 02. 2006., 19:16
Iako su nam fakulteti odvojeni 100-tinjak metara razlika u organizaciji jednog i drugog je nebo i zemlja, zaista mi FTN deluje kao najbolje organizovani fakultet Novosadskog univerziteta.

STELLANOVA
22. 02. 2006., 16:42
Zato sto je moguce da neko kaze Puj pike ne vazi BK univerzitet ima propust iz nekog X razloga i time dovede u pitanje sve njihove diplome.


E vidis ovo nije moguce jer je upravo drzava odobrila rad BK univerziteta, znaci ako je negde greska kriva je drava a ne BK univerzitet.

I molio bih te ali molio da mi ne pricas o BK fakultetu gde pisu seminarske radove na temu knjige Og Mandino "Najveci trgovac na svetu" dzepno izdanje.. da ne govorim o polaganju ispita sa cirka spremanjem 2 dana itd...

Ali ta diploma sasvim lepo sljaka na zapadu, cak sta vise priznaje je i ijendao od najboljih fakulteta za menadzment i ekonomiju Bocconi. Raspitaj se kakvu reputaciju ima Bocconi u MIlanu pa onda to povezi sa tim da su svi ispiti sa Bk univerziteta priznati tamo pa onda dodaj jos i cinjenicu da vecina ispita sa Ekonomskog fakulteta nije upotpunosti priznata i dobices lepu sliku o tome koliko je neki faklutet priznat i postovan u svetu.

Ne znam da li uspevam da dovoljno razumljivo da objasnim, ali Specijalističke jednogodišnje postdiplomske studije se ozvaničavaju na samom fakultetu, i po starom i po novom Zakonu, odnosno podzakonskim aktima (ovo sam već ranije pisao, pratite malo).
Pratim ja Vas ali izgleda da Vi necete da prihvatite cinjenicu da u ovom momentu kada FTN jos nema akreditaciju za rad po novom zakonu svako otvaranje novih smerova i dodatnih studija (specijalisticke, magistarske...) ne moze biti po novom zakonu, takodje onaj koji zavrsi te specijalisticke studije nece biti obuhvacen nekim stvarima iz novog zakona, samim tim, gore navedenim, uslov za upis gde se zahtevaju 3 godine na nekoj visoj skoli jeste cista diskriminacija i da je ovo pravna drzava FTN bi jako lako mogao da bude tuzen jer po zakonu jos nepostoje trogodisnje studije na visim skolama sve dok ta visa skola nedobije akreditaciju. Slucaj gde su neke skole uvele trecu godinu bez ikakvog zakonskog utemeljenja jeste njihov problem i on nikako netreba da bude sredstvo za diskriminaciju i onemogucavanje studiranja tj. pohadjanja specijalistickih studija ljudima koji su zavrsili dvogodisnje vise skole.
Ovo sto se radi je cist vid jeftine trgovine i pokusaj prikupljanja sto veceg broja studenata.

FTN je inače, za vašu informaciju najveći državni fakultet u Srbiji sa 9.500 studenata. Verovali vi ili ne, to je veoma ozbiljna institucija.

Uopste nije potrebno da me informisete sta je FTN i koliko ima studenata. Svi ti podaci daju jos jednu vecu tezinu svemu ovome jer jedan takav fakultet ne bi trebalo sebi da dozvoljava ovako jeftino gubljenje reputacije. Zaista mi nikako nije jasno zasto se nesaceka akreditacija i zasto se sa svim ovom juri grlom u jagode...

A vaši navodi o prevari i krađi u svojstvu su ovdašnjih poznatih vokabulara sindikalno-politikantskog tipa. Zato, ako hoćete da pričate "legalistički" uzdržite se od paušalnih komentara.

Svi ti komentari su u svojstvu odbrane vladavine prava i jednakosti svih studenata, a Vi kao profesor bi trebalo bas da se zalazete za ista...ali koliko vidim nije Vam bas nesto stalo do toga...

noviKorisnik
22. 02. 2006., 21:17
... jedino što ne vidim poentu ovakvog nastavljanja.

Jutros sam slučajno sreo Dragana i naravno pita me šta mislim u vezi ovoga i ja blesavi se odmah uhvatim za to što se debatuje oko gluposti... tek kasnije dođem malo sebi i kažem da je fino, da sam pogledao program i da mi se sviđa i da bih bio zainteresovan da se prijavim da nisam u stisci s vremenom...

Ako se cela priča svodi na preporuku bojkota celog projekta zbog nekih otvorenih formalnih pitanja, onda je rečeno više nego dovoljno - ko je nepoverljiv može da sačeka i ta formalna razrešenja, ostali su slobodni da krenu ako im program odgovara.

BluesRocker
22. 02. 2006., 22:34
Mene zanima po kom kriterijumu se određuje školarina. Mislim da je ipak previsoka za naš standard. Ovde se čitava rasprava vodi oko toga koji fakultet je bolji, teži itd. a sve se svodi na to da onaj ko da više para lakše završi. Školarina ne odražava rejting nekog fakulteta već lakoću završavanja, odnosno legalizovanu korupciju. Da nije tako, ne bi školarine bile toliko iznad životnog standarda stanovništva.

Dragan Varagić
03. 03. 2006., 13:05
Rok za konkurs je produžen do 10.03.2006.

Ima već dovoljno kandidata za pokretanje ovog programa studija, ispostavilo se da je tek danas izašao oglas u novinama, pa se zbog toga pomera rok za konkurs. Mislim da se slučajno (kako to već kod nas biva) desila neka administrativna greška i oglas nije bio objavljen ranije.

Eto, sada ima još nedelju dana vremena za one koji se još premišljaju za ovaj upisni rok.

Dragan Varagić
06. 03. 2006., 19:21
Sada sam video da nisam odgovorio na prethodno pitanje. Postoji cost/benefit analiza, ograničeni broj studenata, očekivani broj studenata, troškovi studija prema profesorima i fakultetu, i još neki manje bitni parametri.

Inače, da li ste vi videli cene godine osnovnih studija na različitim fakultetima? Za vašu informaciju, ovo je promotivna cena za prvi upisni rok, u svakom narednom upisnom roku će biti sve viša dok ne dostigne rang cena polovine MBA studija.

Pored ovoga, neko je pitao gde se na sajtu FTN-a vidi da IIM/EURO ima veze sa ovim fakultetom. Na HP-u FTN-ovog sajta ima ikonica do sajta IIM/EURO.

BluesRocker
07. 03. 2006., 22:40
Ko kaže da su cene na ostalim fakultetima normalne? Državni fakulteti u Italiji imaju 3 puta manje školarine od naših, ali su zato kod nas veće plate? Takođe pouzdano znam kolika je školarina na nekim koledžima u Americi i Kanadi, a i najlošije rangirani su ozbiljniji od većine naših škola.

Dragan Varagić
08. 03. 2006., 21:54
Imam lepu vest:

Na specijalističkim studijama predavaće i vaši poznanici Goran Pilipović i Goran Aničić :)

Uskoro ću objaviti spisak predmeta (sa planovima i progamima) i profesore koji će predavati te predmete. Uglavnom će biti više predavača po predmetu...

STELLANOVA
08. 03. 2006., 23:35
Ovo je bas ''lepa'' vest.
Bas me interesuje da li bi negde na zapadu bilo moguce da na nekim specijalistickim studijama predaju ljudi koji nisu zavrsili skolu za to... Strasno.

P.S. Ovim uopste necu da dovodim u pitanje znanje spomenute dvojice jer je ono neosporno. Svako normalan zna da za predavanje neke materije, bilo gde a pogotovo na specijalistickim studijama jednog drzavnog fakulteta, nije dovoljno samo znanje iz odredjene oblasti vec i sposobnost prenosenja istog koje se stice na posebnim skolama i kroz poseban proces kroz koji prolaze predavaci (razne drustvene nauke koje se ticu medjuljudskih odnosa kao i oblasti koje se ticu pedagogije, etike i psihologije)
Toliko o ozbiljnosti .....

nixa
08. 03. 2006., 23:52
Kazi to Steve Jobsu :)

STELLANOVA
09. 03. 2006., 00:45
Kazi to Steve Jobsu

Mislim da poredjenje Gorana Anicica i Gorana Pilipovica sa pomenutim gospodinom nije bas na mestu ;)

Takodje Steve Jobs nije predavac na univerzitetu :) , govor na Stanford University-u 2005 godine jeste bio samo pocasni ;)

noviKorisnik
09. 03. 2006., 00:56
... aj' Jovo nanovo ...
Nego, zašto da ja verujem da su navedene pojave u potpunosti isključene iz prakse na Zapadu?

STELLANOVA
09. 03. 2006., 01:07
Zato sto jesu. Da si bio znao bi.

Uostalom, nije valjda da su njih dvojica nesto najbolje sto ova zemlja ima ili sto FTN moze da predstavi polaznicima studija koje su uzgrad bezobrazno skupe za ono sto nude.
Uz svo uvazavanje spomenute dvojice mislim da ce se sloziti samnom da postoje ljudi koji znaju i vise od njih iz te oblasti i da oni nisu dostigli vrhunac znanja iz iste da bi mogli da predaju studentima na specijalistickim studijama koje kostaju kao da se studira u EU.

edit:

Upravo sam malo gledao po zakonu (znao sam da postoje clanovi koji to regulisu ali nisam mogao napamet da se setim) i nadjoh sledece:

(kopirao sam samo clanove koji se donose na diskusiju)

VIII. ОСОБЉЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ
Наставно и ненаставно особље
Члан 62.
Наставно особље високошколске установе чине лица која остварују наставни, научни, истраживачки и уметнички рад.
Наставно особље, у смислу овог закона, јесу: наставници, истраживачи и сарадници.
Ненаставно особље високошколске установе чине лица која обављају стручне, административне и техничке послове


Звања наставника
Члан 63.
Звања наставника високошколске установе јесу: предавач, професор струковних студија, доцент, ванредни професор и редовни професор.
Наставници у звању предавача или професора струковних студија могу да изводе наставу само на струковним студијама.
Наставници у звању доцента, ванредног и редовног професора могу да изводе наставу на свим врстама студија.
Општим актом самосталне високошколске установе могу се утврдити и друга звања наставника (наставник страног језика, вештина и др.) у складу са врстом студија за коју је установа акредитована.


Услови за избор у звање наставника
Члан 64.
У звање наставника може бити изабрано лице које има одговарајући стручни, академски, односно научни назив и способност за наставни рад.
У звање предавача може бити изабрано лице које има академски назив магистра или стручни назив специјалисте.
У звање професора струковних студија може бити изабрано лице које има научни назив доктора наука, односно доктора уметности.
.....

dalje, postoje gostujući profesor, profesor emeritus, nastavnici stranih jezika i vestina, istrazivaci, saradnik, saradnik u nastavi i asistent. Evo i odredbi ko moze da bude nesto od gore spomenutih lica.

Услови за избор у звање наставника
Члан 64.
У звање наставника може бити изабрано лице које има одговарајући стручни, академски, односно научни назив и способност за наставни рад.
У звање предавача може бити изабрано лице које има академски назив магистра или стручни назив специјалисте.
У звање професора струковних студија може бити изабрано лице које има научни назив доктора наука, односно доктора уметности.
У звање предавача и професора струковних студија из поља уметности може бити изабрано и лице које има високо образовање првог степена и призната уметничка дела.
У звање доцента може бити изабрано лице које, поред услова из става 3. овог члана, има и научне, односно стручне радове објављене у научним часописима или зборницима, са рецензијама.
У звање доцента из поља уметности може бити изабрано и лице које има високо образовање првог степена и призната уметничка дела.
У звање ванредног професора може бити изабрано лице које поред услова из става 5. овог члана има и више научних радова од значаја за развој науке, односно уметности у ужој научној, односно уметничкој области објављених у међународним или водећим домаћим часописима, са рецензијама, оригинално стручно остварење (пројекат, студију, патент, оригинални метод, нову сорту и сл.), односно руковођење или учешће у научним пројектима, објављен уџбеник, монографију, практикум или збирку задатака за ужу научну, односно уметничку област за коју се бира и више радова саопштених на међународним или домаћим научним скуповима.
У звање ванредног професора из поља уметности може бити изабрано и лице које има високо образовање првог степена и уметничка дела која представљају самосталан допринос уметности.
У звање редовног професора може бити изабрано лице које поред услова из става 7. овог члана има и већи број научних радова који утичу на развој научне мисли у ужој области објављених у међународним или водећим домаћим часописима, са рецензијама, већи број научних радова и саопштења изнетих на међународним или домаћим научним скуповима, објављен уџбеник, монографију или оригинално стручно остварење, остварене резултате у развоју научно-наставног подмлатка на факултету, учешће у завршним радовима на специјалистичким и дипломским академским студијама.
У звање редовног професора из поља уметности може бити изабрано и лице које има високо образовање првог степена и изузетна уметничка дела која су значајно утицала на развој културе и уметности.
Ближи услови за избор у звање наставника утврђују се општим актом високошколске установе, у складу са препорукама Националног савета из члана 11. став 1. тачка 13) овог закона.


Gostujući profesor
Члан 66.
Високошколска установа без расписивања конкурса може да ангажује наставника из друге самосталне високошколске установе ван територије Републике, у звању гостујућег професора.
Изузетно, у случају потребе извођења наставе у пољу уметности, гостујући професор може бити и истакнути уметник.
Права и обавезе лица које је изабрано у звање из става 1. овог члана уређују се уговором о ангажовању за извођење наставе, под условима и на начин прописаним општим актом високошколске установе.


Професор емеритус
Члан 67.
Универзитет може, на предлог факултета или друге високошколске јединице, доделити звање професора емеритуса редовном професору, пензионисаном после ступања на снагу овог закона, који се посебно истакао својим научним, односно уметничким радом, стекао међународну репутацију и постигао резултате у обезбеђивању наставно-научног, односно наставно-уметничког подмлатка у области за коју је изабран.
Професор емеритус може учествовати у извођењу свих облика наставе на академским студијама другог и трећег степена, у ужој области за коју је изабран.
Поступак и услови доделе звања и права лица из става 1. овог члана ближе се уређују општим актом универзитета.
Права и обавезе лица које је изабрано у звање из става 1. овог члана уређују се уговором о ангажовању за извођење наставе.Укупан број професора емеритуса не може бити већи од 3% од укупног броја наставника универзитета.



Наставници страних језика и вештина
Члан 68.
Наставу страних језика, односно вештина може, осим лица које има звање из члана 63. став 1. овог закона, изводити и наставник страног језика, односно вештина који има стечено високо образовање првог степена, објављене стручне радове у одговарајућој области и способност за наставни рад.
Општим актом високошколске установе ближе се уређују начин избора и време на које се бира наставник страног језика, односно вештина.


Истраживач
Члан 69.
Лице изабрано у научно звање на начин и по поступку прописаним законом којим је регулисана научноистраживачка делатност, може да изводи наставу на докторским студијама, у складу са законом и општим актом самосталне високошколске установе.
Уколико лице из става 1. овог члана нема заснован радни однос у високошколској установи на којој се програм изводи, установа са њим закључује уговор о ангажовању за извођење наставе.


Звања сарадника
Члан 70.
Звања сарадника су: сарадник у настави и асистент.
Звања сарадника у извођењу наставе у оквиру студијских програма страних језика су: лектор и виши лектор.
Општим актом високошколске установе прописују се услови за избор у звања сарадника из става 2. овог члана.
Општим актом високошколске установе могу се утврдити и друга звања сарадника.


Сарадник у настави
Члан 71.
Високошколска установа бира у звање сарадника у настави на студијама првог степена студента дипломских академских или специјалистичких студија, који је студије првог степена завршио са укупном просечном оценом најмање осам (8).
За сарадника у настави из уметничког поља може бити изабрано лице које има високо образовање првог степена, укупну просечну оцену најмање осам (8) и најмање девет (9) из групе предмета за коју се бира, у складу са општим актом високошколске установе, уколико у тој области нису предвиђене дипломске академске студије.
Посебни услови за избор у звање сарадника у настави утврђују се општим актом високошколске установе.
Са лицем из става 1. овог члана закључује се уговор о раду на период од годину дана, уз могућност продужења уговора за још једну годину у току трајања студија, а најдуже до краја школске године у којој се студије завршавају.
.....


Асистент
Члан 72.
Високошколска установа бира у звање асистента студента докторских студија који је претходне нивое студија завршио са укупном просечном оценом најмање осам (8) и који показује смисао за наставни рад.
Посебни услови за избор у звање асистента утврђују се општим актом високошколске установе.
Изузетно, за наставу на клиничким предметима високошколска установа бира у звање асистента лице са завршеном одговарајућом здравственом специјализацијом.
.......




Hteo bi da pitam gospodina Varagica koje zvanje imaju predavaci i da li isti ispunjavaju odredbe Zakona o visokom obrazovanju.

Hvala unapred.

bluesman
09. 03. 2006., 03:25
Mislim da poredjenje Gorana Anicica i Gorana Pilipovica sa pomenutim gospodinom nije bas na mestu ;)

Tačno sam znao da ćeš to da napišeš još kada sam prvi put video šta je nixa napisao. Ti si momak verovatno jako zlonameran jer ne verujem da si toliko glup da nisi shvatio šta je hteo da kaže. I ne znam zašto si toliko zapenio.

degojs
09. 03. 2006., 05:39
@Stelanova:
tvoji komentari, su cini mi se vise nego zlonamerni. Da ti ne lecis neke svoje komplekse ovde ili teras inat cisto onako?

Ja bih (da se nekim cudom nadjem na takvim studijama) rado otisao na "predavanje" jednog i drugog Gorana (u istu klapu bih stavio jos neke ljude koje sam "upoznao" preko Interneta: Dragi Tata, Dimkovic i slicno). U stvari, da sam npr. tamo (ma i ovde je tako) i da zelim posao koji nemam i slicno, verovatno bih obigravao oko vrata i jednog i drugog i molio ih da me puste da volontiram kod njih u firmama. Pa bih se posle dogovorio sa njima sta tacno smem da napisem na rezime (sto ce oni da potvrde) - sta sam radio kod njih, na kojim projektima i slicno.

A onda lepo, posto imas i diplomicu i takvo iskustvo, onda se lepo javis na oglas za posao kod dinketa pa mu to pokazes i sve ispricas, pa on lepo kontaktira Gorana da proveri.. pa mozda i dobijes posao. Nije toliko los plan, za nekog ko nema iskustvo (a samim tim ni posao u struci)?

..

Od njih studenti (i ostali koji bi se tu zadesili) sigurno mogu da nauce, a najvaznije - mogu da dobiju znanje o stvarnom svetu i problemima sa kojima se programer/konsultant susrece i takvo znanje sigurno se ODLICNO uklapa sa onim sto ovakve studije pruzaju.

Sta bi ti u stvari ocekivao od gosta na ovakvim studijama? Da te uci programiranju, HTMLu, teoriji i ne znam cemu? Vala.. ja znam da ja ne bih, ali znam i tacno desetine pitanja koja bih ih pitao (pocevsi od zasto ovakav dizajn za ovakvu firmu, koliko je vreme potrebno za izradu, kako organizuju sebe i ostale u firmi, kako pregovaraju ovo-ili-ono.. ). I znam da bi im verovao na odgovorima jer ih govore - iz iskustva. Podrazumeva se da Varagic kao goste nece dovuci neke prevarante i slicno. Toliko valjda mozemo da podrazumevamo, mada svako moze da sumnja da ima neka "sema" (tipa ja imam kolumnu kod tebe, a ti ces da gostujes kod mene).

..

Ima jedna druga stvar (sorry ako je vec pomenuto, nisam citao sve poruke detaljno): ako je ikako moguce, oni koji organizuju ovakva predavanja treba da pokusaju da "omoguce" firmama da tokom studija uzimaju studente na praksu. Naravno, ovo niko nigde ne moze da garantuje studentu da ce da se desi, ali je sigurno super stvar kad se desi. E sad da bi se to desilo, onda i drzava treba da omoguci olaksice firmama, itd. Za nekog studenta bez iskustva, sta ima bolje nego da npr. provede 3-4 meseca radeci neke "lakse" stvari za Pilipovica, pri cemu, kako rekoh, i drzava bi trebala da max stimulise vlasnika firme da uzme studenta na praksu, itd.

A dovodjenje ovakvih ljudi na predavanja moze da bude korak u tom smeru. Mozda ce oni sutra da ti daju posao?

Ja licno da sam tamo i u situaciji tipa imam diplomu, ne i posao u struci, verovatno ne bih placao ovakve studije vec bih, kako vec rekoh, gledao da negde, ako ne moze bolje, volontiram za to vreme. A ako bih se nekako nasao na ovakvim studijama, ne bih imao nista protiv da "porazgovaram" sa ovakvim ljudima na nekom predavanju gde bi oni dosli.

STELLANOVA
09. 03. 2006., 09:17
Tačno sam znao da ćeš to da napišeš još kada sam prvi put video šta je nixa napisao. Ti si momak verovatno jako zlonameran jer ne verujem da si toliko glup da nisi shvatio šta je hteo da kaže. I ne znam zašto si toliko zapenio.

Ovde se opet javlja problem sto neki ljudi nece ili ne zele da se oslobode predrasuda pre citanja mog posta.
Jednostavno, pre nego sto pomislis da je moj post zlonameran, a nije, zapitaj se da li je to sto sam napisao tacno. Pogledaj zakon, procitaj odredbe zakona i onda donesi zakljucak o tome kakvi su moji postovi, ovako izgleda tragi-komicno, ponasas se ko dete kome je neki matori pokvario zabavu.
Da te jos jednom podsetim, vise puta sam napomenuo da ja nikave premedbe nemam na tvoje znanje, licnost (ovo bi bilo jako glupo jer te uopste ni ne poznajem) ili nesto drugo. Svaki put kada se nekome budes jadao kako je ova zemlja **** i kako se sve radi preko poznanastava i veza i vezica proctaj ovu temu i razmisli.

Sve ovo sto sam napisao nije nista drugo do ogorcenost sto drzavni univerzitet funkcionise na takav nacin (tim pre sto sam i sam na njemu).
Svako noramalan ko zeli da upise ovakve studije bi se pri pregledu spiska predavaca za svaki predmet zapitao ko je ko na tom spisku. Ovde opste nemam nameru da nekoga prozivam nego govorim iz licnog iskustva.

tvoji komentari, su cini mi se vise nego zlonamerni. Da ti ne lecis neke svoje komplekse ovde ili teras inat cisto onako?
Ni jedno ni drugo. Nema nikakve zle namere da student drzavnog univerziteta dovede u pitanje neke stvari koje se ticu istog.
Mozda mislis da bi svi trebalo da cute i trpe. Sorry, ali ja nisam takav.

Ja bih (da se nekim cudom nadjem na takvim studijama) rado otisao na "predavanje" jednog i drugog Gorana (u istu klapu bih stavio jos neke ljude koje sam "upoznao" preko Interneta: Dragi Tata, Dimkovic i slicno). U stvari, da sam npr. tamo (ma i ovde je tako) i da zelim posao koji nemam i slicno, verovatno bih obigravao oko vrata i jednog i drugog i molio ih da me puste da volontiram kod njih u firmama. Pa bih se posle dogovorio sa njima sta tacno smem da napisem na rezime (sto ce oni da potvrde) - sta sam radio kod njih, na kojim projektima i slicno.

Ok, super je to, e sad se malo vrati u Srbiju 2006., prosecna plata 180e (po poslednjem izvestaju zavoda za statistiku), cena specijalistickih studija 1200e godinu dana. Student ciji roditelji skoro 7 meseci rade za tu sumu treba da se pomiri sa cinjenicom da tokom studija treba da obigrava oko ljudi, moli ih za posao i slicno da bi mozda nekako uspeo da vrati tu sumu.
Vidis, stanje u Srbiji jeste sjajno kada je gledas iz perspektive nekoga ko ima xxxx$ platu i zivi xxxx Km dalje.

Sta bi ti u stvari ocekivao od gosta na ovakvim studijama? Da te uci programiranju, HTMLu, teoriji i ne znam cemu? Vala.. ja znam da ja ne bih, ali znam i tacno desetine pitanja koja bih ih pitao (pocevsi od zasto ovakav dizajn za ovakvu firmu, koliko je vreme potrebno za izradu, kako organizuju sebe i ostale u firmi, kako pregovaraju ovo-ili-ono.. ). I znam da bi im verovao na odgovorima jer ih govore - iz iskustva. Podrazumeva se da Varagic kao goste nece dovuci neke prevarante i slicno. Toliko valjda mozemo da podrazumevamo, mada svako moze da sumnja da ima neka "sema" (tipa ja imam kolumnu kod tebe, a ti ces da gostujes kod mene).

Cini se da smo dosli do problema, po kom principu se biraju ''gosti'' (ovo ide pod navodnike jer tako nesto po zakonu nepostoji)?
Videcemo spisak ostalih predavaca ali mi sve ovo deluje jako neozbiljno.
Ja zavakog svog profesora znam koji mu je bio magostarski i doktorski rad, koje je strucne radove objavio i gde je sve obavljao strucne poslove. MIslim da je to sasvim Ok da student zna pre upisa svakih studija ali ovde se nepominju nikakva imena profesora, nista, samo ti plati pa ces videti posle ko ce sve da predaje....

igors
09. 03. 2006., 09:44
Ok, super je to, e sad se malo vrati u Srbiju 2006., prosecna plata 180e (po poslednjem izvestaju zavoda za statistiku), cena specijalistickih studija 1200e godinu dana. Student ciji roditelji skoro 7 meseci rade za tu sumu treba da se pomiri sa cinjenicom da tokom studija treba da obigrava oko ljudi, moli ih za posao i slicno da bi mozda nekako uspeo da vrati tu sumu.
Vidis, stanje u Srbiji jeste sjajno kada je gledas iz perspektive nekoga ko ima xxxx$ platu i zivi xxxx Km dalje.


Ne mozes da gledas prosecnu platu u Srbiji - treba da gledas koja je prosecna plata u struci za ljude koje interesuje elektronsko poslovanje (setimo se preduslov za upis je zavrsen fakultet) - pa nece sigurno neki postar ili mesar (ne omalovazavam ova postena zanimanja, samo dajem primer) da upisuje specijalisticke studije!? Ja sam shvatio da je poenta sa ovim spec. studijama (kao sto je i poenta sa MBA studijama) da ih upisu ljudi koji vec rade, i mogu to sebi da priuste, a realno je da prosecna plata u IT-ju kod nas sigurno 500e mesecno. U ostalom - ne vidim zasto postoji tolika jed i zavist - to sam primetio kod mnogih ljudi koji su na "drzavnim" fakultetima. Ja sam radio 3 godine posle srednje skole da bih sakupio pare za skolarinu na DRZAVNOM fakultetu - niko ne tera ljude da upisuju nista. Ako ti je skupo ti sedi i kukaj kako je skupo.

STELLANOVA
09. 03. 2006., 09:49
U ostalom - ne vidim zasto postoji tolika jed i zavist - to sam primetio kod mnogih ljudi koji su na "drzavnim" fakultetima. Ja sam radio 3 godine posle srednje skole da bih sakupio pare za skolarinu na DRZAVNOM fakultetu - niko ne tera ljude da upisuju nista. Ako ti je skupo ti sedi i kukaj kako je skupo.

Poenta drzavnih fakluteta i jeste u tome da omoguce svakome da studira. ;)
U IT je recimo godna na Bocconi-u 10 000e a na drzavnom fakultetu oko 1000e. Kod nas su cene skoro iste.

Ne mozes da gledas prosecnu platu u Srbiji - treba da gledas koja je prosecna plata u struci za ljude koje interesuje elektronsko poslovanje (setimo se preduslov za upis je zavrsen fakultet) - pa nece sigurno neki postar ili mesar (ne omalovazavam ova postena zanimanja, samo dajem primer) da upisuje specijalisticke studije!?

Sve i da jeste plata 500e, kazes to su ljudi koji zive od svoje zarade, tj. ljudi koji su zavrsili fakultete. Vidis, 500e nije bas neka plata ako zivis sam a pritom placas kiriju, sto vecina i radi. Tesko je ocekivati da tek svrseni diplomac ima stan u vlasnistvu i platu od 500e.

noviKorisnik
09. 03. 2006., 10:27
Čekaj, a što si baš toliko neozbiljan? Buniš se da si neshvaćen, a napadaš sve redom i olako daješ usputno ocene.

Ako te pitam "zašto da ja verujem da su navedene pojave u potpunosti isključene iz prakse na Zapadu?" kako može da me dočeka odgovor "Zato sto jesu. Da si bio znao bi."???

Pazi, ovo je uvreda. Ne odgovaraš na moje pitanje ... pročitaj još 16 puta i shvati zašto smatram tako. I šta znači ono "Da si bio znao bi" - hoćeš da mi nabiješ kompleks zato što nisam bio pa ne znam ili da istakneš da si ti bio pa zato znaš - a ja opet pitam kako možeš da znaš samo po tom osnovu jer pitam "u potpunosti isključene iz prakse" ... kako možeš da znaš da takva pojava nije moguća? Hajde, makar me prosvetli ako ništa drugo.

...

I da se vratim generalno na ton koji si dao ovoj diskusiji (a bogami i nekim prethodnim)
Uostalom, nije valjda da su njih dvojica nesto najbolje sto ova zemlja ima ili sto FTN moze da predstavi polaznicima studija koje su uzgrad bezobrazno skupe za ono sto nude.
Uz svo uvazavanje spomenute dvojice mislim da ce se sloziti samnom da postoje ljudi koji znaju i vise od njih iz te oblasti i da oni nisu dostigli vrhunac znanja iz iste da bi mogli da predaju studentima na specijalistickim studijama koje kostaju kao da se studira u EU.
Prva rečenica je napad na integritet ličnosti a u drugoj pominješ njihovo uvažavanje ... ništa posebno, ali takav jezik je otrovan.

Konačno, mogao bi da i po tom pitanju makar ne ostaneš nedorečen - da li MISLIŠ ili ZNAŠ da postoje adekvatniji ljudi? Ako samo MISLIŠ, onda nagađaš i praviš flame. Ako ZNAŠ, onda možeš i da imenuješ koji su to ljudi.

BluesRocker
09. 03. 2006., 10:38
Ja sam radio 3 godine posle srednje skole da bih sakupio pare za skolarinu na DRZAVNOM fakultetu - niko ne tera ljude da upisuju nista. Ako ti je skupo ti sedi i kukaj kako je skupo.
I te 3 godine si plaćao porez za sve i svašta od čega su primali plate zaposleni na tom fakultetu. Ako neko hoće da dere studente, neka otvori svoj privatni fakultet, a ne da koristi zgradu koja nije njegova niti plaća zakup, ugled koji je godinama stican, novac iz budžeta koji se odvaja za školovanje da bi svako imao šansu da u ovoj zemlji završi fakultet a ne samo deca lopova.

Upravo i služe državni fakulteti da bi ih upisali oni kojima je sve skupo umesto da sede i kukaju.

Ja lično nikad nisam dao ni dinara za školarinu (osim za ZPU), ali mi smeta da gledam kako šišaju današnje studente, koji se ništa ne bune.

Da ne pomisli neko da imam nešto protiv ovih specijalističkih studija, naprotiv baš mi se sviđaju. Samo je problem što nemam ni vremena ni novca da ih pratim. Što se tiče zvanja, na većini naših fakulteta je to jedino što profesori imaju, tako da mi uopšte nije bitno ko ima koju titulu. Više me nervira činjenica da oni koji imaju znanje teško mogu da dođu do titula.

STELLANOVA
09. 03. 2006., 10:39
Ako te pitam "zašto da ja verujem da su navedene pojave u potpunosti isključene iz prakse na Zapadu?" kako može da me dočeka odgovor "Zato sto jesu. Da si bio znao bi."???

Pazi, ovo je uvreda. Ne odgovaraš na moje pitanje ... pročitaj još 16 puta i shvati zašto smatram tako. I šta znači ono "Da si bio znao bi" - hoćeš da mi nabiješ kompleks zato što nisam bio pa ne znam ili da istakneš da si ti bio pa zato znaš - a ja opet pitam kako možeš da znaš samo po tom osnovu jer pitam "u potpunosti isključene iz prakse" ... kako možeš da znaš da takva pojava nije moguća? Hajde, makar me prosvetli ako ništa drugo.

Uvreda je samo ono sto shvatis kao uvredu. Rekao sam to jer znam da su iskljucene, a znam jer sam bio tamo i video i procitao njihov zakon o Univerzitetu bar 10 puta. Da, hteo sam da istaknem da sam bio tam pa zato znam. Drzavni univerziteti imaju striktne propise oko toga ko moze da bude predavac. Razlog je prost, sukob interesa, jer jednostavno to su drzavni univerziteti i njih finansira svaki poreski obveznik te zemlje. KOd privatnih fakulteta je skroz druga situacija ali i za njih postoje odredbe u zakonu koje se ticu nastavnog kadra.

Prva rečenica je napad na integritet ličnosti a u drugoj pominješ njihovo uvažavanje ... ništa posebno, ali takav jezik je otrovan.

Uvazavm ja njihovo znanje i postujem to ali trebalo bi da se raspitas sta je sve potrebno da bi bio predavac na fakultetu...

Konačno, mogao bi da i po tom pitanju makar ne ostaneš nedorečen - da li MISLIŠ ili ZNAŠ da postoje adekvatniji ljudi? Ako samo MISLIŠ, onda nagađaš i praviš flame. Ako ZNAŠ, onda možeš i da imenuješ koji su to ljudi.

Jednostavno sam to stavio u kontekst pitanja. Znaci, recenica bi za one koji ne mogu bez predrasuda da citaju moje postove glasila ovako: "Da li je to najbolje sto FTN moze da prikaze polaznicima specijalistickih studija?"

igors
09. 03. 2006., 10:39
Sve i da jeste plata 500e, kazes to su ljudi koji zive od svoje zarade, tj. ljudi koji su zavrsili fakultete. Vidis, 500e nije bas neka plata ako zivis sam a pritom placas kiriju, sto vecina i radi. Tesko je ocekivati da tek svrseni diplomac ima stan u vlasnistvu i platu od 500e.

E to si lepo reko - i to sam hteo da cujem. Upravo se svodi na to - specijalisticke studije NISU za sve i svakog. Neko ko misli da od toga moze da ima koristi u buducnosti ce stedeti, pozajmiti, uzeti kredit i platice. Vrlo jednostavan princip - kako na zapadu roditelji stede ceo zivot da posalju decu na fakultet. Tako funkcionise kapitalizam - ako imas kupices ako nemas neces.

Dragan Varagić
09. 03. 2006., 11:52
Državni fakulteti koriste upravo klauzulu u zakonu da formalno stručnjaci iz prakse imaju status gostujućih profesora. Upravo sutra u istom svojstvu (gostujući profesor) idem u Podgoricu gde ću na magistarskim studijama Ekonomskog fakulteta učestvovati u delu predmeta Informatička ekonomija i predavaću deo koji se odnosi na E-poslovanje.

Razlog zašto je ovakva praksa veoma uobičajena i kod nas i u svetu (verovali ili ne) jeste upravo zbog toga što na strukovnim specijalističkim i MBA studijama dolaze kao predavači stručnjaci iz svoje oblasti. Npr. UBI MBA iz Brisela (sa kojim je FTN napravio MBA joint degree) šalje na FTN predavača iz Holandije g. Rodenberga (www.rodenberg.nl), koji je između ostalog bio brand manager Camel-a (inače, g. Rodenberg će najverovatnije imati dva predavanja na E-trgovini).

Što se tiče profesora koji će predavati na Specijalističkim studijama spisak nije ranije objavljivan jer nije konačan. Za sada se zna da će na studijama predavati sledeći profesori:

dr Viktor Pocajt (Metalurški fakultet, iqm.co.yu)
dr Dejan Tošić (ETF)
dr Milan Kukrika (UBG)
dr Zora Konjović (FTN)
dr Branko Milosavljević (FTN)
dr Mirjana Drakulić (FON)
dr Vojkan Vasković (BPS)

noviKorisnik
09. 03. 2006., 12:58
"Da li je to najbolje sto FTN moze da prikaze polaznicima specijalistickih studija?"
Pitanje nije na mestu - izrazio si sumnju u kompetenciju predavača isključivo na osnovu nedostatka formalnog obrazovanja, a nisi predložio alternativu - dakle u tim okolnostima je nedvosmislen odgovor "da, to je najbolje što FTN može da prikaže polaznicima specijalističkih studija". Ako smatraš da postoji nešto što bi govorilo u prilog drugačijeg odgovora ...

(... izgleda da je ovde puno onih koji su puni predrasuda prema tebi, inače ne bi imao ni razloga da se toliko često pozivaš na to)

Blood
09. 03. 2006., 13:59
STELLANOVA: kao prvo, ja ne znam zasto se toliko pozivas na zakon kad si i sam rekao da je ovo Srbija, ovde se zakon i ne postuje toliko, a kao drugo svako ko se iole bavi e-poslovanjem ovde, zna ko su Goran Pilipovic i Goran Anicic.

A sada pitanje za tebe, sta bi ti vise voleo, da ti predaje neki dr,mr,gr,br i sta god vec koji je diplomirao 1955g. i stekao sva ta zvanja tada, da ti prica o internet poslovanju, kako je to nekada bilo(u njegovo vreme) koji nema nista iza sebe sem tih zvanja(ne kazem da je to malo, ali...), ili ljudi koji sada haraju ovde u Srbiji i koji su postigli toliko u oblasti e-poslovanja, koji zapravo imaju o cemu da ti pricaju i iskustvo da prenesu na "mladje" generacije?

Zapitaj se malo!

A kad si vec kod zakona, da li je po zakonu da te interventna na ulici isprebija pa tek onda pita za licnu kartu? O kom zakonu onda ti pricas?!

STELLANOVA
09. 03. 2006., 14:03
Gostujući profesor
Члан 66.
Високошколска установа без расписивања конкурса може да ангажује наставника из друге самосталне високошколске установе ван територије Републике, у звању гостујућег професора.
Изузетно, у случају потребе извођења наставе у пољу уметности, гостујући професор може бити и истакнути уметник.
Права и обавезе лица које је изабрано у звање из става 1. овог члана уређују се уговором о ангажовању за извођење наставе, под условима и на начин прописаним општим актом високошколске установе.

Pitam se iz koje su samostalne visokoskolske ustanove ljudi koje pozivate...

Razlog zašto je ovakva praksa veoma uobičajena i kod nas i u svetu (verovali ili ne) jeste upravo zbog toga što na strukovnim specijalističkim i MBA studijama dolaze kao predavači stručnjaci iz svoje oblasti. Npr. UBI MBA iz Brisela (sa kojim je FTN napravio MBA joint degree) šalje na FTN predavača iz Holandije g. Rodenberga (www.rodenberg.nl), koji je između ostalog bio brand manager Camel-a (inače, g. Rodenberg će najverovatnije imati dva predavanja na E-trgovini).

Uobicajna je uz postovanje zakona i to na fakultetima ciji osnivac nije drzava. Opet, poredite brand managera Camel-a sa ljudima koji realno nisu ni blizu znanja koje ima taj covek.

Pitanje nije na mestu - izrazio si sumnju u kompetenciju predavača isključivo na osnovu nedostatka formalnog obrazovanja

Smesno, zaista mislis da je formalno obrazovanje tako...neka sitnica ...koja treba da bude tu...eto tako...usput... Svasta....

a nisi predložio alternativu

Nema alternative izgleda...posto vidim da se uopste nepostuje zakonska procedura... Srbija TM!

"da, to je najbolje što FTN može da prikaže polaznicima specijalističkih studija"

Jadan nas univerzitet onda...

(... izgleda da je ovde puno onih koji su puni predrasuda prema tebi, inače ne bi imao ni razloga da se toliko često pozivaš na to)

Sta da ti kazem, to je samo minus za takve ljude...

jablan
09. 03. 2006., 14:20
Pitam se iz koje su samostalne visokoskolske ustanove ljudi koje pozivate... Bokte... Ne bi me čudilo ni da podneseš tužbu...
Opet, poredite brand managera Camel-a sa ljudima koji realno nisu ni blizu znanja koje ima taj covek. To kažeš na osnovu čega? Bili zajedno na takmičenju? Ne kažem da nisi u pravu, ali tvrdnje iznosiš vrlo olako.
Smesno, zaista mislis da je formalno obrazovanje tako...neka sitnica ...koja treba da bude tu...eto tako...usput... Svasta.... Nažalost, u Srbiji (TM, da te citiram) realno jeste tako... Ti stvarno ko da si pao s Marsa... Misliš da bi ljudima poput GA i GP u nekoj normalnijoj zemlji usfalilo diploma?

bokacbl
09. 03. 2006., 14:27
ja samo ne znam zasto se ti STELLANOVA uzbudjujes..
gledaj u inostranstvu imas veliki broj fakulteta, specijalistickih i postdiplomskih studija sa raznim predavacima i imas pravo izbora koje ces studije da upises ..

ista stvar je i za ove specijalisticke, ja ako smatram da su predavaci kvalitetni i da imam opravdan razlog da upisem te studije ja cu ih upisati...

ako mislim da su predavaci nekvalitetni, program neadakevatan.. jednostavno necu upisati te studije i trazi cu nesto bolje..

i naravno necu pricati o kredibilitetu tog nastavnog osoblja, pogotovo iz perspektive jednog studenta (sto mislim da si i sam) jer ko god je postavljen da predaje neku od navedenih oblasti nije zato sto je zavrsio fakultet vec zbog znanja u toj oblasti (a znanje se ne mjeri samo fakultetom.. )..

degojs
09. 03. 2006., 14:42
Stelanova, da krenemo redom?
Ok, super je to, e sad se malo vrati u Srbiju 2006., prosecna plata 180e (po poslednjem izvestaju zavoda za statistiku), cena specijalistickih studija 1200e godinu dana.
Ja sam rekao 2 puta u svojoj poruci da ne bih to platio da sam tamo. Nije valjda da ti je promaklo posto sam to napisao i na pocetku i na kraju poruke?

Medjutim odluka sigurno ne bi bila takva zbog toga sto ce na nekom predavanju gosti da budu Goran & Goran (kao nekad Denis & Denis - jos da zapevaju "Program tvog kompjutera" hehe :-). Sta fali da podele svoja iskustva sa drugim ljudima?

Licno, mislim da je to sve skupa, cisto gubljenje vremena, a evo i zasto. Ako mogu ljudi koji nemaju zavrsene slicne specijalisticke studije da bude uspesni u tom poslu, postavlja se pitanje sta ce onda meni te specijalisticke studije (a jos pride, diplomu vec imas). Radje bih, kako vec rekoh, otisao do nekog Gorana i trazio da volontiram. Pa mi eto znanja iz prve ruke a sigurno bih nesto pametnije uradio sa onih 1200 e.

Ali to je vec svacija licna odluka - ja jednostavno nisam pristalica toga da ceo zivot treba provesti studirajuci. Diploma fakulteta, malo li je? Sad cemo jos i da idemo na specijalisticke studije iz.. cega tacno, nije mi bas jasno? Pa nije to medicina. Ali - to je samo moje licno misljenje.

Student ciji roditelji skoro 7 meseci rade za tu sumu treba da se pomiri sa cinjenicom da tokom studija treba da obigrava oko ljudi, moli ih za posao i slicno da bi mozda nekako uspeo da vrati tu sumu.

LOL
A kako ti mislis da se dobiva posao? Gde? U filmovima? Ili si nasao da paris neki nas fakultet sa MIT-om, a Srbiju sa USA (po mogucnostima za zaposlenje u toj bransi i potrebama za takvim kadrom)?

Hoces da cujes kako se nalazi posao u Kanadi, osim ako te ne potrefi? Da, obigrava se oko svake firme gde mislis da bi mogao da dobijes posao, salju se (ili licno odnose) rezimei na sve strane, zove se telefonom, pa se zove opet da vidis, da se kao raspitas da li su pogledali tvoj rezime --- a sve ne bi li ih malo pogurao da te zovnu na intervju i slicno. I to je sasvim uobicajena i normalna stvar. Pa ne kaze se slucajno ovde da je trazenje posla - posao.

Naravno da ces da obigravas i "molis" za posao - nego sta ces? Da sedis kuci sa diplomom i zivis sa mamom i tatom, za koje sam kazes da 7 meseci rade da zarade 1,200? Dobra ti je logika.

Vidis, stanje u Srbiji jeste sjajno kada je gledas iz perspektive nekoga ko ima xxxx$ platu i zivi xxxx Km dalje.

Nigde nisam rekao da je sjajno, ne izmisljaj.

Puno teras pricu oko neceg sto nije strasno. Pa nece Varagic da im dodeli zvanja redovnih ili vanrednih profesora.

STELLANOVA
09. 03. 2006., 22:15
kao prvo, ja ne znam zasto se toliko pozivas na zakon kad si i sam rekao da je ovo Srbija, ovde se zakon i ne postuje toliko, a kao drugo svako ko se iole bavi e-poslovanjem ovde, zna ko su Goran Pilipovic i Goran Anicic.

A sada pitanje za tebe, sta bi ti vise voleo, da ti predaje neki dr,mr,gr,br i sta god vec koji je diplomirao 1955g. i stekao sva ta zvanja tada, da ti prica o internet poslovanju, kako je to nekada bilo(u njegovo vreme) koji nema nista iza sebe sem tih zvanja(ne kazem da je to malo, ali...), ili ljudi koji sada haraju ovde u Srbiji i koji su postigli toliko u oblasti e-poslovanja, koji zapravo imaju o cemu da ti pricaju i iskustvo da prenesu na "mladje" generacije?

Pozivam se na zakon jer je noramalno da se on postuje, nikada ali nikada necu prihvatiti cinjenicu da ovde netreba nista menjati jer je to Srbija i jer smo svi navikli da se sve radi na sumnjiv nacin. To je linija manjeg otpora.

A kad si vec kod zakona, da li je po zakonu da te interventna na ulici isprebija pa tek onda pita za licnu kartu? O kom zakonu onda ti pricas?!

A da svi krenemo da pljackamo banke jer drzava nesprovodi zakone ? Gde to vodi?

Bokte... Ne bi me čudilo ni da podneseš tužbu...

Da li je moguce da vode niko nece da pogleda "outside the box" ???!
Kako zamisljate da ovde nesto funkiconise i da iam reda ako se na drzavnim skolama i na ustanovama ciji je osnivac i finansijer drzava zakoni nepostuju.

To kažeš na osnovu čega? Bili zajedno na takmičenju? Ne kažem da nisi u pravu, ali tvrdnje iznosiš vrlo olako.

Na osonovu toga sto je Camel marka za koju su svi culi a nisam bas siguran da su svi culi za nesto sto su rezultati odredjenih osoba u SiCG.

Nažalost, u Srbiji (TM, da te citiram) realno jeste tako... Ti stvarno ko da si pao s Marsa... Misliš da bi ljudima poput GA i GP u nekoj normalnijoj zemlji usfalilo diploma?

Opet pitam da li je to sto zivimo u Srbiji opravdanje da se nepostuju zakoni ?
Naravno da mislim da bi pomenuta dvojica imali diplomu ali diplomu ima jako puno ljudi, neshvatam u cemu je problem da neko ima zvanje ako ima znanje?
I vidim da se slazes samnom da je stanje lose, a sta mislis kako ce se promeniti? Nece sigurno ako se nastavi sa nepostovanjem pravne procedure....
i odredjenih principa...

Hoces da cujes kako se nalazi posao u Kanadi, osim ako te ne potrefi? Da, obigrava se oko svake firme gde mislis da bi mogao da dobijes posao, salju se (ili licno odnose) rezimei na sve strane, zove se telefonom, pa se zove opet da vidis, da se kao raspitas da li su pogledali tvoj rezime --- a sve ne bi li ih malo pogurao da te zovnu na intervju i slicno. I to je sasvim uobicajena i normalna stvar. Pa ne kaze se slucajno ovde da je trazenje posla - posao.


Uopste se neslazem sa ovim, iz iskustva ljudi koje poznajem sam siguran da je u vecini slucajeva proces dobijanja posle sledeci:

-objavi se oglas da se trazi ljudi iz odredjene struke
-kandidat posalje CV
-kandidat koji je zadovoljio kriterijume za posao biva pozvan na intervju
-po zavrsenom intervjuu najpogodniji kandidat dobija posao

As simple as that....

Da sedis kuci sa diplomom i zivis sa mamom i tatom, za koje sam kazes da 7 meseci rade da zarade 1,200? Dobra ti je logika.

Naravno da ne, poslaces CV i cekati da te pozovu na intervju.

Nigde nisam rekao da je sjajno, ne izmisljaj.

Nevidim nigde da sam spomenuo da si rekao da je sjajno.

Puno teras pricu oko neceg sto nije strasno. Pa nece Varagic da im dodeli zvanja redovnih ili vanrednih profesora.

Strasno je kada se na drzavnoj ustanovi nepostuje zakonska procedura, i da, na srecu gospodin Varagic ne moze da im dodeli ta zvanja... Ona se nedodeljuju, ona se sticu ...

noviKorisnik
09. 03. 2006., 22:51
Neverovatno koliko ti je stalo da držiš flejm.
Hoces da cujes kako se nalazi posao u Kanadi, osim ako te ne potrefi? Da, obigrava se oko svake firme gde mislis da bi mogao da dobijes posao, salju se (ili licno odnose) rezimei na sve strane, zove se telefonom, pa se zove opet da vidis, da se kao raspitas da li su pogledali tvoj rezime --- a sve ne bi li ih malo pogurao da te zovnu na intervju i slicno. I to je sasvim uobicajena i normalna stvar. Pa ne kaze se slucajno ovde da je trazenje posla - posao.
Uopste se neslazem sa ovim, iz iskustva ljudi koje poznajem sam siguran da je u vecini slucajeva proces dobijanja posle sledeci:

-objavi se oglas da se trazi ljudi iz odredjene struke
-kandidat posalje CV
-kandidat koji je zadovoljio kriterijume za posao biva pozvan na intervju
-po zavrsenom intervjuu najpogodniji kandidat dobija posao

As simple as that....
Po čemu se razlikuje ovo što si citirao od ovoga što navodiš iza? Samo po tome što malo proširuje tvdnjom da se posao ne dobija lako jer se za svako mesto javlja veći broj kandidata nego što se traži konkursom.

degojs
10. 03. 2006., 01:30
Hahaha, sedis i cekas da te pozovu na intervju..

Ti i jos trojica ste jedini koji su aplicirali za taj posao, sigurno :) Ne racunamo jos 200 ostalih u prva dva-tri dana. I svi su takodje "nalickali" svoj rezime do besvesti.. A jos ako uzmemo u obzir okolnost da mozda nemas iskustvo, onda ce tek da te pozovu.

Ne znas o cemu pricas.

Ovo ne znam ni kako komentarisati:
Vidis, stanje u Srbiji jeste sjajno kada je gledas iz perspektive nekoga ko ima xxxx$ platu i zivi xxxx Km dalje.
&
Nevidim nigde da sam spomenuo da si rekao da je sjajno.

STELLANOVA
10. 03. 2006., 02:00
Hahaha, sedis i cekas da te pozovu na intervju..

Ti i jos trojica ste jedini koji su aplicirali za taj posao, sigurno Ne racunamo jos 200 ostalih u prva dva-tri dana. I svi su takodje "nalickali" svoj rezime do besvesti.. A jos ako uzmemo u obzir okolnost da mozda nemas iskustvo, onda ce tek da te pozovu.

Ne znas o cemu pricas.


Ja ne znam o cemu ti pricas, o kakvom to nacinu za pronalazenje posla pricas ako on nije onakav kao sto sam napisao iznad.
Znas, u ozbiljnijim firmama postoje odeljenja HR-a koje vode racuna o tome ko ce biti pozvan na intervju a ko nece. Uoste nevidim smisao u "uvlacenju u dupe" kroz telefonske pozive i slicne stvari, cak sta vise smatram da je to kontraproduktivno.
Posto vidim da nepratis desavanja u vezi sa HR-a i trendovima u svetu samo bih ti spomenuo da su kadrovi bez iskustva a sa dobrim fakultetskim obrazovanjem veoma trazeni iz prostog razloga sto se njihovim zaposljavanjem i oblikovanjem stvara kod istih osecaj privrzenosti i pripadnosti firmi koja tako postupa sa svojim radnicima. Svaka fimra koja misli na svoju buducnost ce pre zaposliti nekoga ko je bio brilijantan na studijama a nema iskustva nego nekoga ko ima mnogo iskustva a dosta je stariji. Dobar i lojalan radnik se nedobija na tacni kroz konkurs za posao u dnevnim novinama, on se stvara vremenom.

degojs
10. 03. 2006., 02:22
LOOOOOOOOOL

"Uvlacenje u dupe kroz telefonske pozive"
"Firme gde postoje HR odeljenja"
"Kontraproduktivno"
"Osecaj privrzenosti firmi"

AJDE!!! Pa ti nisi pri sebi, niti pojma imas o tome o cemu bi da raspravljas. Nadji nekog ko je trazio posao ovde pa nek ti kazu kako ide. Al pod uslovom da si 100% siguran da nece da ti lazu i izmisljaju price tipa "Ma poslao sam samo rezime i cekao.. " To moze da se desi, ali rekao sam - ako te potrefi..

Jeste, ja sam izmislio izreku ovde da je trazenje posla - full time job. Prijatelju to su smislili mnogo pre mene i sa razlogom.

Sine, nemas ti BLAGE VEZE o cemu pricas.

Gde moze da bude lose ako se neki student interesuje za posao i ako vidis da mu je stalo da ga dobije? Ma misssim.. Ko si ti, pa ce tebe kao da mole da radis za njih? Imas diplomu? Ajde, pa imamo na stolu jos 500 rezimea ljudi sa diplomama. Da nisi neki genijalac ili imas diplomu sa MIT-a ili takvo nesto? Jok. Pa sto da se mi otimamo za tebe, svasta? Koji si pa ti?

Jeste, ajde da te molimo da radis za nas i jos da nam kenjas ovakve price. Samo nam to treba u firmi - naduvena budala koja ce da za 6 meseci i svom sefu da soli pamet..

Posto vidim da nepratis desavanja u vezi sa HR-a i trendovima u svetu samo bih ti spomenuo da su kadrovi bez iskustva a sa dobrim fakultetskim obrazovanjem veoma trazeni iz prostog razloga sto se njihovim zaposljavanjem i oblikovanjem stvara kod istih osecaj privrzenosti i pripadnosti firmi koja tako postupa sa svojim radnicima
Hahaha osecaj privrzenosti firmi. Jesi ti pijan ili sta? Zadnji put kad sam ja proverio, presao sam na drugi posao jer je a) vise placen b) generalno uslovi i posao su bolji od prethodnog. Kakav crni osecaj privrzenosti? Pa sutra bi nas sve otpustili ako bi ocenili da je tako bolje za njih, a ja treba da budem privrzen firmi???

Treba da cujes price iz prve ruke kako se rade otpustanja za 5 minuta, jer su ocenili da je to prva mera koju ce da urade. Samo se prosetaju od kjubikla do kjubikla i obaveste ljude da do danas u 5 pokupe sve stvari i ostave ID karticu i ostalo gde treba. Ako su malo nezniji onda ce da ih pozovu na kratak razgovor gde ce to isto da im saopste. I ti treba da budes nekom privrzen, a sutra te mozda to ceka?
Svaka fimra koja misli na svoju buducnost ce pre zaposliti nekoga ko je bio brilijantan na studijama a nema iskustva nego nekoga ko ima mnogo iskustva a dosta je stariji.
Da, ukoliko se radi o briljantnom studentu sa MIT-a i slicno. Koliko znate takvih? To je jedan od koliko? Sta je sa ostalim ljudima koji traze posao, a nisu diplomirali na takvom mestu? Misssim.. Nagledao si se ti malo suvise filmova, meni se cini..

Pricaj mi o trendovima u svetu, pogotovo u Srbiji, gde ionako gomila stvari ide preko veze i poznanstva..

degojs
10. 03. 2006., 02:45
Jesi li cuo nekad za FOLLOW-UP? Znas li sta je to uopste..

Ovakvih stvari imas na netu koliko hoces, a u vecini slucajeva studente direktno o tome uce i na samim fakultetima.

I've started looking for a new job and recently submitted my resume to a company listing a position that I am very interested in. I would like to know if there is any rule of thumb or protocol about the proper follow up after submitting a resume.

I didn't hear from back this company so I made a couple of phone calls to the Human Resources department. The person I spoke with indicated that my resume was one that was being considered for an interview.

Will I spoil my chances if I call occasionally to find out what the status is on the position?
If you are really interested in a position, you are wise to pursue it rather than sit, wait and hope that someone will call you.

You have no way of knowing how many resumes were received for this position. Yours could be one of hundreds. By calling, you are setting yourself apart from those who do not, and are showing your interest in the position.

The response you get when you call should determine if and when you call back. If you sense that the person you are calling is irritated by your persistence, back off a bit. There is a fine line between being diligent and following up with someone and pestering them.



http://www.careerknowhow.com/ask_sue/followup.htm

bluesman
10. 03. 2006., 03:27
Šta sad sa ovom temom?

ivanhoe
10. 03. 2006., 04:31
ova tema je odavno trebala da ode da vidi sta se radi u /dev/null, mada je zadnjih par postova od degojsa popravilo stvari, konacno neke suvisle i korisne informacije... doduse davno se izgubila veza sa pocetnom temom, pa bi mozda trebalo splitovati ?

nixa
10. 03. 2006., 04:55
dajte naslov druge teme ...i splitovaćemo ....

Dragan Varagić
10. 03. 2006., 05:21
Npr. nešto kao Studije i uslovi studiranja po novom Zakonu.

bluesman
10. 03. 2006., 11:27
Samo još kažite od koje poruke da split-ujem (#) - ne mogu da kažem da sam pažljivo pratio i ne znam tačno gde da presečem da se ne izgubi bilo kakav smisao.

MilanM
10. 03. 2006., 12:52
Naravno da je trazenje posla prilicno tesko i da danas niko ne ceka nikoga, davno je bilo vreme kada ste se zaposlili i onda vas iznesu odatle :) , mislim na to da su ljudi imali garantovan posao bez obzira sta radili i kako i koliko . A takvo stanje nas je i dovelo dovde gde jesmo.
Medjutim, mi ne bismo bili mi kada ne bi isli iz krajnosti u krajnost, odjednom sada mozete cuti kako firme u Srbiji "prate" tokove u svetu i da postaju konkurentne, da prelazimo na trzisnu privredu bla bla bla, a u sustini prema radnicima se odnose kao prema najvecoj stoci. Takodje je tuzno to sto isti ti koji se odnose prema radnicima u vecini slucajeva su ljudi koji su na razne nacine dosli do velikog novca (citaj. sverc, droga i ostala cuda) kupili firmu i odjednom se prave da poznaju sve i svasta, traze nekakve nebuloze od radnika a sami su kupili diplome raznih privatnih fakulteta u srbiji. U mestu kojem sam rodjen, predsednik opstine i njegov zamenik su redom konobar i kondukter, koji su kupili diplome nekog fakulteta i sada oni pripovedaju kako treba da se radi ili kako ne treba i seru se (izvinjavam se na izrazu) na diplome ljudi koji su do njih dosli casno i posteno iskljucivo svojim radom.
Tema koja se ovde provlaci je prilicno komplikovana, ziveti u Srbiji znaci pomiriti se sa time da se do posla dolazi prvo i osnovno po partijskoj liniji a zatim onda idu i sve vrste veza.
Smem li da iskoristim jedan primer? Ja sam upisao ekonomiju pre 5 godina, doticni je bio asistent na finansijama i clan G17+, evo posle 5 godina doticni je zamenik ministra finansija, ako neko ne zna pricam o gosp. Andjelicu cini mi se da mu je ime Goran ali nisam siguran. Naravno ja ne sporim njegovo znanje i skolovanje ali kada ga slusate kad prica na TV-u pomislili biste da je gospodin direktno sa Harvarda dosao a ne da je do pre godinu dve bio asistent na fakultetu.

Elem, kljucno je to da neko sa daleko vecim znanjem nego taj gospodin ne moze doci ni blizu te f-je vec se smuca po biroima rada, radeci sve i svasta nebi li mogao da zaradi koji dinar. I sada se postavlja pitanje? Sta je presudno kada se dobija posao u Srbiji? Ja vam iz primera znam da npr jos uvek i kod tih "privatnika" postoje sve vrste veza sto rodbinskih sto iz koristi da bi se dobio posao i sve dok bude tako dok se na ljude prvo bude gledalo iz koje su stranke, ko im je otac i majka, ko im je ovaj ko im je onaj nece biti nikada bolje u Srbiji.

Malo sam prosirio pricu ali zaista je tako, citajuci oglase svuda se trazi iskustvo i dolazi se do zacaranog kruga, da ti sa zavrsenim drzavnim fakultetom objektivno nemas iskustva a danas niko nece ni da te pogleda ako nemas iskustva.. I na kraju sta raditi i gde se zaposliti????

ivanhoe
10. 03. 2006., 19:16
koliko sam cuo od prijatelja koji su emigrirali (a to mi je bar pola drustva) napolju je ista prica sto se tice tog "zacaranog" kruga, za posao se trazi radno iskustvo, a da bi stekao iskustvo treba ti prvo posao i tako ukrug...tamo se to obicno resava tako sto volontiras par meseci, ali kod nas to bas nije uobicajeno, sem na nekim zanatima...

MilanM
10. 03. 2006., 20:20
koliko sam cuo od prijatelja koji su emigrirali (a to mi je bar pola drustva) napolju je ista prica sto se tice tog "zacaranog" kruga, za posao se trazi radno iskustvo, a da bi stekao iskustvo treba ti prvo posao i tako ukrug...tamo se to obicno resava tako sto volontiras par meseci, ali kod nas to bas nije uobicajeno, sem na nekim zanatima...

He he, pa da... ali opet kazem danas volontiraju oni koji nemaju neke veze ne bi li se direktno zaposlili...
Izgleda da je tako sudjeno u ovoj zemljici

BluesRocker
10. 03. 2006., 20:51
Problem je što nam ne valja obrazovni sistem. Sve se svodi na neinteligentno reprodukovanje bespotrebnih podataka da bi se došlo do parčeta papira koje ti opet samo za sebe ništa ne znači jer ne možeš naći neki pristojan posao u struci ako nemaš i dobru vezu.
Fakultet bi trebao da ti obezbedi makar jedan semestar praksu u nekom preduzeću posle čega, ako se dokažeš na poslu ta firma je srećna da te zadrži, a i ne mora da plaća tvoje učenje.

MilanM
10. 03. 2006., 21:40
Problem je što nam ne valja obrazovni sistem. Sve se svodi na neinteligentno reprodukovanje bespotrebnih podataka da bi se došlo do parčeta papira koje ti opet samo za sebe ništa ne znači jer ne možeš naći neki pristojan posao u struci ako nemaš i dobru vezu.
Fakultet bi trebao da ti obezbedi makar jedan semestar praksu u nekom preduzeću posle čega, ako se dokažeš na poslu ta firma je srećna da te zadrži, a i ne mora da plaća tvoje učenje.

Da je srece bilo bi tako, i to je idealna varijanta al kad nije a 99% mladezi sto studira protiv toga ne moze ama bas nista...

Zaista smo zeznuna zemlja u pm.... :mad: :mad:

STELLANOVA
11. 04. 2006., 11:33
Proslo je mesec dana od zatvaranja konkursa, da li postoje neke informacije o broju polaznika i pocetku rada?

Dragan Varagić
19. 04. 2006., 08:51
Predavanja počinju 05.05. Obzirom na termin E-trgovine i na uskršnje (katovličke i pravoslavne) praznike + 1. maj, odlučeno je da predavanja počnu početkom maja. Trenutno ima preko 40 upisanih studenata, a tačan broj ćemo znati kada počnu predavanja.

godza
19. 04. 2006., 12:20
Predavanja počinju 05.05. Obzirom na termin E-trgovine i na uskršnje (katovličke i pravoslavne) praznike + 1. maj, odlučeno je da predavanja počnu početkom maja. Trenutno ima preko 40 upisanih studenata, a tačan broj ćemo znati kada počnu predavanja.
Ja sam malo van priche, ali ko moze tachno da upishe ove studije? Bachelor ili Master studenti?

Dragan Varagić
19. 04. 2006., 22:50
Ovo su poslediplomske studije koje se pohađaju nakon završenih trogodišnjih, četvorogodišnjih, ili petogodišnjih osnovnih studija. U sklopu ove teme ima opisano sve što je potrebno, a na linku koji se nalazi u mom potpisu možete pročitati detalje o studijama.

godza
19. 04. 2006., 22:56
Ovo su poslediplomske studije koje se pohađaju nakon završenih trogodišnjih, četvorogodišnjih, ili petogodišnjih osnovnih studija. U sklopu ove teme ima opisano sve što je potrebno, a na linku koji se nalazi u mom potpisu možete pročitati detalje o studijama.

okej okej buduci profesore %) opusteno

Dragan Varagić
02. 05. 2006., 19:07
FTN je zvanično objavio pravilnik po kojem će se vrednovati završene studije, ali aktuelne studije prema novom Zakonu o visokom obrazovanju (tzv. bodovanje studija):

http://www.ftn.ns.ac.yu/index.php?mode=view&action=document&document=170

Čak postoji mogućnost da oni koji su završili neke druge fakultete i više škole probaju da akredituju svoju diplomu (ili da prebace svoje položene predmete i da im se za to prizna određeni broj bodova) na FTN-u po novom Zakonu (slično kao kod prebacivanja na drugi fakultet).

Kako su sve visokoškolske ustanove dužne da prilagode svoje studije, kao i način studiranja i bodovanja studija prema novom Zakonu, tako će i ranije pristupiti procesu akreditovanja, kada država napokon formira telo za akreditaciju.

Dragan Varagić
07. 05. 2006., 16:07
Zvanično je objavljen konkurs za junski upisni rok na e-biz poslediplomske studije.

ivanhoe
07. 05. 2006., 17:06
FTN je zvanično objavio pravilnik po kojem će se vrednovati završene studije, ali aktuelne studije prema novom Zakonu o visokom obrazovanju (tzv. bodovanje studija):

http://www.ftn.ns.ac.yu/index.php?mode=view&action=document&document=170


Jos samo kad bi znali da napishu titule pravilno, pishe se Bachelor, a ne "Becherel" :1060:

Dragan Varagić
27. 05. 2006., 18:40
Verovatno ste obavešteni da sada sve veći broj državnih fakulteta već ima objavljena pravila kako će bodovati studente koji su ranije završili studije, ali i pravila za nove studente. Od juna već kreće upis po novom Zakonu.

Inače, koga interesuje, možete pročitati moje viđenje početka studija iz e-poslovanja na FTN-u, obzirom da su završena predavanja na prvom predmetu (e-poslovanje). Ovaj predmet su uglavnom predavali prof. iz Beograda, a sledeći - Internet tehnologije, predavaće prof. sa FTN-a:
http://www.pretraga.co.yu/vesti/strana.php?s=spec_e-biz_studije_01

Dragan Varagić
29. 05. 2006., 18:13
Možete pogledati i tekst o razlici između Msc i MBA:
http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=61

Goran Aničić
29. 05. 2006., 21:42
Možete pogledati i tekst o razlici između Msc i MBA:
http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=61
Samo da preporučim, odličan Draganov tekst.

Dragan Varagić
16. 01. 2007., 10:03
U toku je upis treće generacije na Specijalističke e-biz studije:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/index.php?nav=programi&levo=spec_l&sred=konkurs_spec_e-biz

Imate i tekst koji na jednom mestu objasnjava mesto Specijalističkih studija u obrazovnom sistemu Srbije:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/index.php?nav=programi&levo=spec_l&sred=specijalisticke

Od marta kreću i e-biz MBA studije na taj način što se upišu ili Specijalističke, ili prva godina MBA (http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?nav=programi&levo=mba_l&sred=program_mba) studija.

Inače, na E-trgovini sami studenti Specijalistiških e-biz studija će predstaviti njihovo viđenje kvaliteta onoga što smo uradili. (Mogao bi i ovde neko od studenata da kaže svoje mišljenje o studijama)

U narednih 2-3 meseca imaćemo prve e-business Specijaliste :)

Astan
16. 01. 2007., 10:52
Prva genaracija upravo slusa zadnji premet na studijama odnosno predmet Upravljanje projektima na internetu, dok smo do sada odslusali Elektronsko poslovanje menadzer pristup, E-trgovina, Tehnologije u E-poslovanju, E-marketing.

Kao prvo moram da pohvalim pristup predavanju, pošto dosta nas je završilo fakultet a da nisu imali ni jedan praktični čas na fakultetu, to ovde nije slučaj zato što ima dosta case study-a od strucnjaka iz raznih oblasti, kao i praktični ispiti koji za cilj imaju da studente upoznaju sa realnim stanjem u poslu i da ih spremi za izazove koji ih mogu ocekivati.

Predavanja su veoma interaktivna odnosno, profesori insistiraju na dijalogu u toku predavanja.
Dokumentacija, knjige i razni case study svakog predmeta su odlicni.. puno informacija.. Prakticno su primenjivi

Spec. studije iz E-poslovanja preporucujem kao odskocnu dasku za sve koji zele da se bave E-business-om.
Mislim da mogu slobodno reci ispred 1. generacije studenata, da je Dragan Varagic napravio prave spec. studije iz E-poslovanja gde akcenat nije samo na teoriji vec prvenstveno na praksi.


Aleksandar Stankovic
student spec. sudija iz E-poslovanja IIEURO

Dragan Varagić
23. 01. 2007., 23:03
Zvanično se na sajtu nalazi članak o mestu poslediplomskih specijalističkih studija u obrazovnom sistemu Srbije:

Cilj Specijalističkih studija obrazovnom i profesionalnom okruženju

Specijalističke strukovne studije se upisuju nakon završenih trogodišnjih, četvorogodišnjih ili petogodišnjih osnovnih studija.

Cilj Specijalističkih studija jeste da se na adekvatan način predstavi tematika primene konretne specijalizacije u privredi. Predmeti su osmišljeni na takav način da omoguće unapređenje konkretnih poslovnih procesa u organizacijama, i studenti postdiplomci usvajaju predstavljenu tematiku sa predavanja i vežbi preko praktičnih radova/elaborata koji su osmišljeni za svaki predmet.

Struktura programa Specijalističkih studija

Program studija se sastoji od dva ciklusa predavanja i vežbi u trajanju od šest meseci (dva trimestra) i specijalističkog rada. Prvi ciklus predavanja sastoji se od devedeset časova u kojima se obrađuje tematika tri obavezna predneta odabranog usmerenja. Drugi ciklus predavanja sastoji se od osamdeset časova u kojima se obrađuje tematika preostala dva predmeta, kao i mentorska priprema specijalističkog rada.

Predavanja se odvijaju petkom i subotom. Predmeti imaju po 30 sati i slušaju se jedan po jedan. Nakon završetka slušanja jednog predmeta, nastavlja se slušanje sledećeg predmeta po programu. Student poslediplomac može polagati predmet nakon završetka nastave na predmetu (tj. dok sluša naredni predmet).

Studije se obavljaju u grupama ne većim od trideset upisanih studenata po smeru. U slučaju da je broj prijavljenih kandidata za Specijalističke studije veći od predviđenog, obavlja se komisijski razgovor sa kandidatima.

Studije traju devet (9) meseci. Nakon uspešno završenih studija i odbranjenog specijalističkog rada dobija se diploma specijaliste određenog usmerenja , kao i internacionalni suplement diplome prema preporukama Evropske Komisije i Saveta Evrope.

Detaljnije:
http://www.iimeuro.ns.ac.yu/?nav=programi&levo=spec_l&sred=specijalisticke

Dragan Varagić
17. 06. 2007., 09:18
Od oktobra meseca ove godine na Specijalističkim strukovnim studijama iz e-poslovanja na FTN-u u Novom Sadu kreće usmerenje za Internet marketing i online PR

Internet marketing i online PR

Obavezni predmeti:

* Elektronsko poslovanje - menadžment pristup
* Internet marketing
* Odnosi s javnošću na Internetu

Izborni predmeti:

* E-advertajzing
* Odnosi s medijima na Internetu
* Upravljanje poslovnim projektima na Internetu

Bojan Zivanovic
19. 09. 2008., 00:54
Mene zanima, koliko su post diplomske studije ovog tipa priznate van (ne znam ni koliko su trogodisnje strukovne studije uopste priznate van)?

Jel mogu ja da se pojavim s tim negde u inostranstvu a da m se ne smeju u facu?

Ne trollujem, ozbiljno me interesuje :)

world1111
23. 09. 2008., 16:26
Isto kao i svi fakulteti sto su priznati, niko ti ne gleda diplomu nego znanje

Dragan Varagić
23. 09. 2008., 21:49
Na egleskom jeziku ovaj tip studija je poznat po zvanju - postgraduate degree.

world1111
24. 09. 2008., 18:01
Kako neko moze dai ma ECTS bodove ako u Srbiji NIJEDNA ustanova nije dobila certifikat. NI komisija za dodeljivanje istih nije jos osnovana....

Kako nijedna, nisi pratio izgleda

Vladimir Rodic
24. 09. 2008., 21:42
Na egleskom jeziku ovaj tip studija je poznat po zvanju - postgraduate degree.

Hmmmm znaci da mi sa master diplomom ne dobijamo nista jer je i master diploma postgraduate. Ako ih upise neko sa master studijama da li dobija postmaster ?

Ili je to bolje da proverim u inostranstvu ?

Dragan Varagić
29. 09. 2008., 22:25
Pa, i treba da se proveri na inostranim sajtovima:

Master je Master Degree
Magistar je Master of Science (MSc) Degree
Specijalista je Postgraduate Degree

Mislim da je razlika očigledna.

Neki kod nas prevode ovu diplomu sa Specialist, ali uzmite i proverite.

Berislav Lopac
30. 09. 2008., 00:36
To je išlo nekako ovako:

BS: bull****
MS: more of the same
PhD: piled higher and deeper