PDA

Pogčedajte punu verziju : Laptop kao osnova sprava?


zira
18. 06. 2008., 11:39
Zanima me da li ko od vas koristi laptop/notebook kao osnovnu spravu u radu, umjesto desktopa. I kakvu su vam iskustva? :)

jasmanac
18. 06. 2008., 11:51
Poslednje 3 godine radim samo na laptop racunaru (MacBook Pro 17") i nemam nikakvih problema.

Dragan Babić
18. 06. 2008., 11:52
Ja, vec dve i po' godine, prvo HP (ne znam model, samo sam dodao RAMA da ima 1GB) i kasnije, tj. trenutno Macbook Pro, isto 1GB RAMa sto planiram da dignem na 4GB i miran sam jos min 2 godine. Desktop racunare smatram totalnim overkilom s obzirom da ih opravdavam samo ako su ti potrebne besne performanse. Posto meni nisu (kao ni 99% korisnika, ali je vecini opet bitno iz nekog razloga da imaju divlju masinu) - presao sam na laptop.

ReLaX
18. 06. 2008., 11:59
Pre godinu dana sam potpuo zamenio desktop laptopom, kao i dobar broj ljudi oko mene... zauzima manje prostora, manje kablova okolo, mozes da ga koristis gde god hoces (terasa i lezaljka npr :1039:), naravno tu idu i sve njegove mobilne pogodnosti... Dosta je skuplja ali isplativa varijanta...

ivanhoe
18. 06. 2008., 12:02
ja sam jedno vreme koristio laptop, ali kao desktop, to jest sa ustekanom externom tastaturom, misem i monitorom (ali to se bas i ne racuna, posto to je onda desktop u sustini)

dinke
18. 06. 2008., 12:08
@Dragan
HP je NX 6125. Znam jer ga imam i ja a mislim da isti model verovatno jos uvek fura Goran Anicic (i ko zna ko jos od DPT-ovaca :).

Inace ja sam jedno vreme furao pomenuti HP kao "Desktop Replacement" u office-u. Osim manjka potrebnih perfomansi (sto ne mora da bude problem kod novijih modela ako nisu na Visti), meni se pojavio problem ergonomije. Naime, ja sam povezivao laptop na externi monitor, ali sam koristio njegovu tastaturu, tako da mi je uvek bilo smor drzati skoro do kraja spusten poklopac laptopa (da mi ne bi zaklanjao vidik ka ext. monitoru). Mozda je neki docking station ili barem neka USB tastatura bolje resenje, ali koliko sam ja to gledao previse smaranja koji desktop (+ flash drive za sinhronizaciju fajlova ako radim na vise kompjutera) resava bez problema. :)

Btw, ajd mi programeri, ali kako dizajneri resavaju problem sa malim monitorom (17" MacBookPro ... nije li to malo premali ekran za iole ozbiljniji rad?). Ako koristite ext. monitor da li koristite neki docking station ili sta?

Bojan Zivanovic
18. 06. 2008., 12:12
Koristim laptop kao osnovnu spravu, 15" Acer uz pridodat jos jedan monitor vec 6 meseci, i nemam zamerki... Obavlja posao :)

MorenoArdohain
18. 06. 2008., 12:15
@Dinke, "premali ekran" je relativan pojam :) Nekima je 15 inca dovoljno (evo meni).

Gruja
18. 06. 2008., 12:24
Na laptopu sam već 4 godine, ali sad uzimam desktop jer mi mobilnost jako retko treba, a kad i zatreba imam taj stari laptop. U međuvremenu sam stavio 24" i USB tastaturu na laptop da ne bi morao više da trpim 1024x768.
Glavna prednost laptopa je što sam mogao da se zavalim u fotelju, stavim laptop u krilo (preko neke kutije), i kuckam satima bez ikakvog zamora. Nažalost nemam više tu fotelju, tako da je sad aktuelna opšte poznata pogrbljena poza za stolom :(.

mileusna
18. 06. 2008., 12:48
Ja mislim da nikada više neću kupiti desktop računar. :) Notebook sa eksternim monitorom, tastaturom i mišem savršeno radi posao. Performanse su problem jedino ako igraš igrice ili radiš neki 3D i slične zahtevnije stvari. Mislim da je doking stejšn prava stvar ukoliko ovako koristite notebook, ali ga za sada još nisam pazario, pošto vas to onda malo čvršće veže za brend koji ste izabrali i za ubuduće, trenutno HP u mom slučaju.

Inače, do pre tri-četiri godine i ja sam bio ubeđen da su notebook računari spori, sa lošim tastaturama i monitorima i da to ne može da se koristi za neki ozbiljan rad. Onda sam krenuo na civilno služenje vojnog roka i kupio sebi jedan NEC Versa da prekratim vojničke dane i video da su notebook mašine postale savršeno funkcionalne i upotrebljive.

Dragan Babić
18. 06. 2008., 13:05
@Dinke: Naravno da ga kačim na eksterni monitor + Bluetooth tastatura i miš kad god sam u ofisu, tj. kući. Bez periferija ne bi bilo baš uživanje raditi, mada ga jako često ne zakačim na ext. monitor čisto jer me mrzi, ili mi nije potreban komfor jer treba samo nešto na brzinu da uradim.

Kao i Jasmanac i ja imam 17'', rezolucija je 1680x1050 (ili tako nešto) što i nije malo. MBP ima bolji panel od 22'' Della koji imam na stolu. Doduše dual monitor setup je nezamenljiv kad ga probaš.

jasmanac
18. 06. 2008., 13:15
Kao sto kolega iznad rece rezolucija na MBP je 1680x1050 sto meni sasvim zadovoljava sve potrebe. Nikada nisam koristio ext monitor.

boccio
18. 06. 2008., 13:46
Ja sam prestao da koristim laptope pre godinu-dve. Hopefully, for good :)

Imam desktop u ofisu, vise mi od toga ne treba. Ne zelim da radim kuci, na odmoru, u prevozu, u kaficu, na aerodromu, kod komsije, da vukljam 2-3kg otpornika, kondenzatora i silikona sa sobom svud gde podjem.

Cak se razmisljam i da bacim ovu "smart-something" Nokiju, i nadjem onaj 3110 sto lepo moze da se pritisne dugme i telefonira i to je to. :1075:

Dzordz
18. 06. 2008., 13:49
Bah srecni vi kad ne morate da jurite performanse, ja moram da imam desktop.

Kako se snalazite sa gledanjem divx-a? Gledate i to na notebook-u?

jablan
18. 06. 2008., 13:55
Ja sam bio veliki protivnik laptopa, a evo sad sam i ja prešao na tamnu stranu... :( Sve zavisi od prirode posla - sad malo radim od kuće, malo iz firme i mnogo je lakše kad imam sve na jednom kompu nego da stalno usklađujem kućnu i firminu mašinu...

A što se veličine monitora tiče, monitor nikad ne može da bude toliko mali koliko ja mogu da stavim sitan font... :I

Gruja
18. 06. 2008., 14:07
Ako planiraš da kačiš eksterni monitor jedan od problema ja što laptopovi imaju uglavnom VGA izlaz, a ne DVI. Zbog toga je slika malo mutnjikava, bar na većim dijagonalama. Kod mene na 24" se primeti, a pri tom imam ATI9600 u laptopu, što se računa za bolju varijantu (bar nekad bilo). Možda sad ima varijanti sa HDMI izlazom, ako već nema DVI.

mileusna
18. 06. 2008., 14:09
Kako se snalazite sa gledanjem divx-a? Gledate i to na notebook-u?

Da, zašto da ne, mada ja generalno ne gledam filmove. Lepa stvar, staviš notebook pored TV-a i priključiš kablove, pošalješ video out na TV i gledaš film.

@gruja Zbog toga je slika malo mutnjikava

Al smo postali razmaženi. ;) Šalu na stranu, ja lično ne vidim neku veliku razliku ili sam se sada već navikao, ali to jeste mali problem za pojedince. Rešenje je opet doking stejšn koji obično ima i DVI.

MaxMagnus
18. 06. 2008., 14:27
meni interesuje da li neko ima iskustva u korišćenju laptop-a u vozu ili busu, naravno ne gradskom, svakodnevno i sa prosečnim trajanjem putovanja od 1-2 časa i tako dva puta u toku dana... koliko problem predstavlja veličina (17, 15, 13) i težina sprave, i takođe iskustva u svakodnevnom nošenju laptop-a i kvalitetu torbi koje dolaze uz iste ili imate neki svoj brand u koji se kunete :)

Eniac
18. 06. 2008., 14:50
imam slicnu situaciju kao boccio, jednostavno volim sto nemam svuda kompjuter po nekad, jer bi me suprotna situacija dovela do ludila. Ovako desktop racunar, i samo kad sam kuci radim, kada idem negde otisao sam, a za mail i sitnije potrebe moze i telefon da posluzi.

Ako budem uzimao, uzecu neku mini varijantu, sa manjim ekranom ali i jachom baterijom da moze da mi pravi drustvo kad putujem negde i sl... Onaj EEE ne smatram za sad povoljnom varijantom inace :)

pcigre
18. 06. 2008., 15:15
Kući isključivo desktop, na poslu laptop na koji su vezani monitor, tastatura i miš. Odvezuje se max jednom mesečno, ne "secam" ga kući i sl. Divim se ljudima koji su u stanju da uvek nose laptop sa sobom i da 8h rade na njegovoj tastaturi ili nedaj bože touchpadu.

Dragi Tata
18. 06. 2008., 15:44
Za razvoj isključivo desktop, za "kancelarijski" posao (sastanci, itd) laptop, kući desktop.

Baš sam kupio destkop HP Pavillion za 390 USD - makina kao zmaj :) Za laptop sličnih performansi bi mi otišlo otprilike 4-5 puta više.

Ilija Studen
18. 06. 2008., 16:01
Na poslu 24" iMac sa 4GB RAM-a. Razmazi te dijagonala i dosta RAM-a da tera XP u Unity modu (http://www.youtube.com/watch?v=JIApJMzGzDQ), a da ne štucne ni na sekund.

Kada sam u stanu ili u pokretu tu je 13" MacBook, 1GB RAM-a. Radio sam na njemu neko vreme bez većih problema, ali je desktop ipak bolji zbog veće dijagonale i više memorije.

Tastatura na oba je ista. Apple Wireless Keyboard (http://www.apple.com/keyboard/) prikačena na desktop je identična ovoj na 13" laptopu. Nemam apsolutno nikakav problem sa prebacivanje - sve je isto.

Rešenje za sinhronizaciju: WebDav disk (Bingo disk) za dokumente i SVN za kod.

Što se filmova tiče, štekenš laptop na TV i mali Mac postaje media centar (http://area51.rs/front-row-na-tv-u)sa sve softverom i daljinskim. Muzika ide na zvučnike bežično kroz AirTunes (http://area51.rs/airtunes-i-airfoil).

Dragan Babić
18. 06. 2008., 16:12
meni interesuje da li neko ima iskustva u korišćenju laptop-a u vozu ili busu, naravno ne gradskom, svakodnevno i sa prosečnim trajanjem putovanja od 1-2 časa i tako dva puta u toku dana... koliko problem predstavlja veličina (17, 15, 13) i težina sprave, i takođe iskustva u svakodnevnom nošenju laptop-a i kvalitetu torbi koje dolaze uz iste ili imate neki svoj brand u koji se kunete :)

Ja imam u kolima (u voznji naravno), vrtelo mi se u glavi jako posle jedno sat vremena kucanja.

mileusna
18. 06. 2008., 16:28
meni interesuje da li neko ima iskustva u korišćenju laptop-a u vozu ili busu, naravno ne gradskom, svakodnevno i sa prosečnim trajanjem putovanja od 1-2 časa i tako dva puta u toku dana...

Ja sam nedavno kuckao sasvim fino u minivenu pri povratku iz Hrvatske, no čim smo prešli granicu, prosto je neverovatno kako se osetio "kvalitet" našeg autoputa, sve je krenulo da skakuće, tako da nije bilo šanse da dalje gledam tekst na monitoru a da mi se ne smuči, niti sam mogao normalno da kucam. :)

Osim loših puteva, najveći problem je dijagonala ekrana, odnosno koliko možeš da otvoriš notebook zbog sedišta ispred tebe. Ja nisam baš mogao skroz da otvorim 14" wide screen, pa mi ugao gledanja u monitor i nije bio baš najbolji, ili ga skroz zarotiraš pa da ti tastatura bude na stomaku a ekran u krilima?!

Tako da, što manje to bolje, a zavisi i kako su šarke postavljene na samom notebooku.

@draganbabic Ja imam u kolima (u voznji naravno)

Valjda nisi i vozio u isto vreme? :)

blackshtef
18. 06. 2008., 16:54
Ja imam doma desktop mašinu, 22" wide monitor i to mi je ono što trebam. No, kako u zadnje vrijeme imam sve više posla, a manje vremena, dobro bi mi došao laptop. Gledam kolege s faksa, svaki drugi ima laptop i radi na faksu, pod predavanjima (onim dosadnim) itd, dođe doma, dovrši posao i ide spavat. Ja dođem doma pa tek počnem s radom :)

Ali sumnjam da bih ikad koristio laptop kao primarno sredstvo rada. Nema meni do moje KeyTronic tastature :)

bNasty
18. 06. 2008., 17:26
Na poslu 24" iMac sa 4GB RAM-a. Razmazi te dijagonala i dosta RAM-a da tera XP u Unity modu (http://www.youtube.com/watch?v=JIApJMzGzDQ), a da ne štucne ni na sekund.

Kada sam u stanu ili u pokretu tu je 13" MacBook, 1GB RAM-a. Radio sam na njemu neko vreme bez većih problema, ali je desktop ipak bolji zbog veće dijagonale i više memorije.

Tastatura na oba je ista. Apple Wireless Keyboard (http://www.apple.com/keyboard/) prikačena na desktop je identična ovoj na 13" laptopu. Nemam apsolutno nikakav problem sa prebacivanje - sve je isto.

Rešenje za sinhronizaciju: WebDav disk (Bingo disk) za dokumente i SVN za kod.


Slichna situacija i kod mene (osim shto ne menjam Parallels :) ).
Kuci iskljucivo MacPro i PowerMac G5 (koji je na Fedori) sa slichnim periferijama (Apple-ova wireless tastaturica je fenomenalna).
iBook (12") imam vec godinama i nema razloga da investiram u neki MacBook (chudo jedno koliko je stari G4 PowerPC i dalje sasvim dovoljan za day-to-day computing). Supruga je na iMac-u i sve to nekako integrishemo preko svn-a i sambe. Zbog prirode posla josh uvek nisam imao problema sa statichnom prirodom svog tog hardvera.

Na poslu je vec druga pricha i nadam se da mi nikada ne daju laptop (jer bi to impliciralo mitingovanje/smaranje :) )

Lichno nalazim desktop varijantu komfornijom za rad, mada bi MacBook Pro verovatno odradio podjednako dobar posao uz obavezan eksterni monitor.
Nemam iskustva sa ne-Apple laptopovima tako da ne znam kakva je situacija sa te strane ograde.

DejanVesic
18. 06. 2008., 18:16
Desktop, naravno :) Više komada :)

Nagledao sam se raznih docking stanica i laptopova i ubeđivan više no jednom da je to ono što mi treba. No, teško je parirati Core2Duo sa 4 GB Ram-a + 2 x 500 Gb u Raid 0 (stripe) vezanim diskovima :)

I na poslu i kod kuće imam zveri od desktop mašina, sa dva (posao) ili jednim 22"+ LCD wide monitorom.

Kod kuće imam i Win Home Server (file storage, SQL server, SVN repo, night backup, scheduled tasks itd)

Za mobilnu varijantu Dell XPS M1330 - jaka mašinica, laka, velika autonomija. Zbog malog ekrana praktično služi za support kada sam odvojen od desktop računara.

Prosto se trudim da sebi priuštim maksimalno udobno okruženje - velika, komforna tastatura, veliki miš, velika radna površina ekrana - naravno, to je najviše diktirano tipom posla; moj primarni je razvoj .Net aplikacija (VS 2005 / VS 2008).

(nemam problema sa kablovima - da se rešiti tako da ostane čist sto za rad)

misk0
18. 06. 2008., 20:18
Prosto se trudim da sebi priuštim maksimalno udobno okruženje - velika, komforna tastatura, veliki miš, velika radna površina ekrana

Upravo tako i ja kontam. Imam ergonomsku tastaturu zadnjih 10 godina, kvalitetan i velik mish i slicno. Nekako mi laptop djeluje ogranicavajuce, napunim disk necim - ne mogu dodati jos jedan, trebam dodati jos memorije a vec imam oba slota puna, prospem pepsi po tastaturi - kupim drugu, a o velicini monitora nema smisla pricati.

Sad, kad nakacis na laptop monitor, tastaturu, mish, napajanje i mrezu - gdje si ti tu 'za laptopom' i 'mobilan'?

btw. imam laptop i kuci i na poslu ali ih koristim samo kad idem negdje.

zira
18. 06. 2008., 21:47
Zakljucak je jasan - svi su sretni sa svojim izborom, bez obzira da li je osnovni racunar prenosan ili ne. Hvala svima :)

[nq]
24. 06. 2008., 00:04
^ e pa moram i ja da kazem nesto,... :)

Laptop je majka. Najbolja stvar da se siromasni studenti skupe i rade nesto, ili se umreze i igraju.

Ilija Studen
24. 06. 2008., 09:51
;56698']Najbolja stvar da se siromasni studenti skupe i rade nesto, ili se umreze i igraju.

Nekako ne verujem da je imao tako nešto na umu, ali bitno je da je ta opcija otvorena :D

Gargoyle
24. 06. 2008., 14:25
Isključivo desktop, sa dovoljno velikim ekranom i ostalim periferijama, mnogo je komforniji za bilo koji duži rad (>=8 sati dnevno). Takođe cena laptopa spram odgovarajućeg desktopa se uglavnom višestruko ne isplati.

miloshz
24. 08. 2008., 05:41
koristim laptop [tj. vise njih i win i mac mashine]... glavna postavka mi je MBP 17'' i sony vaio 15'' [vaio je jedini win lap koji mi se bas bas dopada]. kao manju varijantu imam macbook 13'' [imao powerbook G4 12'' i 15''... ukrali mi oba... bnasty... u pravu si... G4 masine su jako rasprostrannjene na tom ostrvu na kom mi zivimo].

za moj beduinski nacin zivota, jedino laptop ima smisla!

performanse... kom treba nesto vise od recimoo centrino ili G4 a da ne radi 3D ili nesto slicno, kenja. ;)

srdjan
24. 08. 2008., 13:04
Kupih u USA pre neki dan Dell 1525-121B za $449 (< 300 EUR) kao najjeftiniji u radnji i raspametih se cinjenicom da 2-3x brze builduje projekat radi od mog "starog, dobrog" XP-64/3000 (Java, Netbeans).

Losa stvar je sto sad moram da kupim brzi desktop, kako ne bih bio prinudjen da radim na laptopu :)

<offtopic>

Dvoumio sam se izmedju tog i Sony[...]R430 modela identicne specifikacije koji bi me kostao $550. Juce vidim taj isti Sony kod nas u "Metro" akciji, sto bi trebalo da znaci da je povoljno... za 55000 DIN ($1100).

</offtopic>

kickloop
24. 08. 2008., 13:15
Ja furam samo laptop. Nosim ga svuda, i kuci i u office. Čak sam uzeo i MT:S USB modem sa SIM karticom pa sam sad potpuno mobilan. Navikao sam se na rad sa tastaturom na laptopu mada imam u kancelariji i dock station + 21" monitor + USB tastaturu. Juče sam išao na Zlatibor. Prešao sam celu Ibarsku radeći na netu mada je ponegde MT:S signal sa 3G padao na Edge ali mi je net stalno radio.

miloshz
24. 08. 2008., 20:48
pa u US su lapovi generalno jeftiniji nego u evropi, ne samo u odnosu na srbiju.

imam desktop, ali meni laptop nema zamenu!

kako je ovde resen 3G? ja u britaniji za 15 funti imam 3gb podataka... pokrivenost super.

nixa
24. 08. 2008., 21:12
pa to i nije povoljno :) za te pare imaš i ovde isto ...


I kada si osnovao LLC ?

btw:

Ja sam na MBP 15", a u ofisu koristim dual win + 24" ( neki custom made core2duo , otprilike iste snage kao ovaj na MBP ) i naravno MBP

Ostale radne stanice su mi iMac 24"

kickloop
24. 08. 2008., 21:32
kako je ovde resen 3G? ja u britaniji za 15 funti imam 3gb podataka... pokrivenost super.

Ovde je cena za 2GB protoka oko 30 eura. Ako potrošiš više od 2 GB naplaćuju ti oko 1 euro za 10 MB. Nije baš povoljno. Pokrivenost nije baš super.

miloshz
24. 08. 2008., 21:36
mnogo, kume, mnogo.

i? kako to sljaka? meni je ovde vrhunac mobilnog neta provera maila preko moba.

bNasty
24. 08. 2008., 23:01
Ma to radi prihvatljivo i na 2G/Edge, ne treba ti 3G za takve sitnice.

miloshz
24. 08. 2008., 23:04
da... u britaniji 3 recimo nemo 3G nego samo 2G u kentu [cesto poslom idem u rochester] i zaista nikakva frka. veca je frka sam signal.

bNasty
24. 08. 2008., 23:28
"3"... Ne mozhesh nekog normalnog provajdera da uzmesh? :)
iPhone+O2 kod mene rade kao sat, od Midlands-a, do Londona, do Hampshire-a (meshavina 2g+edge+wifi, kog su napokon krenuli da uvode i u vozove)

miloshz
24. 08. 2008., 23:32
e jebi ga... nisam znao sto sad znam kad je rec o trojci... najjaci su mi indijci iz customer service.

wifi u vozovima u svedskoj postoji godinama... u UK nisam ni znao da su poceli. iako cesto putujem vozom po UK.

bluesman
25. 08. 2008., 00:07
Meni reče čovek na servisu (kada sam uzimao telefon posle "popravke" zbog koje sam posle 2 dana morao da ga odnesem ponovo na servis i sada neću imati telefon mesec dana, pa ti daj 200 eur više za telefon da bi kupio kod zvaničnog nokia prodavca)... "ček da ti isključim 3G, samo troši bateriju". :)

nixa
25. 08. 2008., 00:15
mukica :) inače TGV internet je nešto fino :) juriš 350 km/h i surfash :)

miloshz
25. 08. 2008., 00:18
da... zaboravih komsije mi francuze.

bio sam proletos u juznoj koreji... ono su manijaci! ;)

kickloop
25. 08. 2008., 00:21
Za divno čudo, Telekom me je iznenadio sa ovim novim "3G Net (http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=22406)" servisom. Podneo sam zahtev oko 10 ujutru, oko 11 dobio račun na mail koji sam odmah platio. U 12 su me zvali da pokupim modem i odmah mi je bio aktiviran paket. Za ADSL sam čekao preko mesec dana.

Što je još čudnije servis radi. U Beogradu, skoro svuda imam 7,2 Mbps. Čak i ne "arčim" protok kao što sam očekivao. Pre neki dan sam ceo dan opušteno radio i surfovao. Potrošio sam oko 80 MB protoka za ceo dan

miloshz
25. 08. 2008., 00:23
nisu cak ni toliko skupi

mileusna
25. 08. 2008., 00:26
Što je još čudnije servis radi. U Beogradu, skoro svuda imam 7,2 Mbps. Čak i ne "arčim" protok kao što sam očekivao. Pre neki dan sam ceo dan opušteno radio i surfovao. Potrošio sam oko 80 MB protoka za ceo dan

Bilo je na jednoj drugoj temi vezano za Telenor Internet, ali vidim i da MTS ima istu foru. Možeš li nam iz iskustva reći šta u praksi šta znači ono "Obračunska jedinica 10Kb"?

miloshz
25. 08. 2008., 00:28
to znaci da ti obracunava protok na 10kb... znaci, potrosio 1 ili 9kb, placas cenu 10kb.

kickloop
25. 08. 2008., 00:31
Koliko sam ukapirao zaokružuju potrošnju protoka na 10kb. Slično kao što su naplaćivali ceo minut za započeti razgovor na mobilnom mada si bio na vezi 20 sec.

nixa
25. 08. 2008., 00:33
ne nego

zatvoris konekcijiu a skinuo si 1mb i 9 kb , on ti racuna 1 mb i 10 kb ( 1034 kb )

mileusna
25. 08. 2008., 00:34
ne nego
zatvoris konekcijiu a skinuo si 1mb i 9 kb , on ti racuna 1 mb i 10 kb ( 1034 kb )

Da, ja predpostavljam da je to u pitanju, tj. to mi je jedino logično (mada naši derači mogu uvek da iznenade ;)) ali sam želeo da čujem nekog ko je zaista i koristio servis.

Mario
12. 10. 2008., 13:14
Odlicna tema i bas aktuelna sto se mene tice...

Ja zadnjih 5 godina koristim kombinaciju Power Book 15,4'' i externi monitor, misonja i tastatura. Mada, uglavnom se svodilo na to da sam vecinu vremena radio direkto na laptopu, jer u vecini slucajeva snaga i velicina ekrana ovog laptopa su sasvim dovoljni za ovo sto ja radim...

E sada je, medjutim, doslo vreme za kupovinu novog kompa i ja sam u istoj dilemi.
Zasto? zato jer sam se odusevio sa 24'' iMacom i mislim da je odnos kvalet/cijena SUPER. opet, s druge strane treba mi i laptop i tu se premisljam da li da idem na mac air (mobilnost sa velikim "M") ili da cekam nove MacBookove...

Ili da opet kupim MBP 15'' i ponovo jasem sa starom isprobanom kombinacijom...
UFFFF...The Dilema :)

Nemanja79
30. 03. 2009., 07:40
Pozdrav svima na forumu :)

Ugledao sam ovu temu i video priliku da se oglasim sa prvim postom, a da mnogo ne davim :)

U sadašnjoj firmi sam dobio laptop kao sredstvo za rad, sa tim što ga nosim kući i tamo ga koristim, dok je jedina razlika što ga na poslu koristim u kompletu sa eksternim monitorom i tastaturom/mišem.

Inače , u pitanju je HP 8510p, po mojim kriterijumima sasvim dobar laptop (i ne samo po mojim) ali sve više osećam potrebu za dekstopom bar kod kuče :1064:

Milos Vukotic
30. 03. 2009., 09:42
Zadnjih par mjeseci trudim se da laptop ostavljam na poslu a fancy telefone sa gprs/hsdpa/gps/mms sam zamijenio nekakvom starom Nokiom sa monohromatskim displejom.
'beš mobilne komunikacije i nošenje posla kući i rad do kasno i što ti ja znam, if you work for living, why do you kill yourself working ;)

Markok
31. 03. 2009., 01:12
Navikao sam se na lap top, iako mislim da je desktop ipak komfornije resenje za rad. Glavni problem sa desktop racunarom, iako je, bar meni udobniji za rad, je - ne mozes da ga nosis sa sobom! :)

bluesman
31. 03. 2009., 02:13
Kada razmislim malo bolje, zapitam se "a zašto bi nosili posao sa sobom?". Da li pekar nosi mašine sa sobom, da li krojač ide kući sa platnom ispod miške, da li vozač uzme volan pa ga nosi gde god krene? :)

Da budem iskren do kraja, ja tu lekciju nisam naučio, i ne koristim laptop samo zbog toga što gde god odem imam spreman desktop a posao mi staje na usb disk. Jedini razlog zašto sam kupio laptop je da kada odem na letovanje / zimovanje da mogu tamo nešto da uradim ili da odgledam neki film ili nešto, moj laptop stoji već par meseci pored stola, poslednji put sam ga uključio u januaru kada sam hteo da uradim neki upgrade, pre toga početkom novembra... da mi ne treba tih 20-ak dana godišnje, skoro mogu da kažem da sam bacio pare. Ah da, koristio sam ga najintenzivnije dok sam ležao u bolnici 2 nedelje... odgledao sam sve sezone Prison Break i 4400. I sad skoro, kada sam ležao bolestan, koristio sam da odradim par tool-ova koji mi trebaju a nisam imao ranije vremena. Inače mi skuplja prašinu.

Mada, kada bih sada organizovao svoje radne navike iz početka, ne bih ni kupovao računar za sebe, verovatno bih koristio laptop i uštekam ga kod kuće, uštekam ga na poslu... jedino što je teži od USB diska, ali bar ne moram da kupujem po 1 deksotp za firmu i 1 za kuću.

Dragi Tata
31. 03. 2009., 16:59
A koristi li neko netbook? Ja sam pazario Lenovo IdeaPad S10 pre jedno mesec dana i baš mi odgovara. Naravno ne za "ozbiljan rad".

Milos Vukotic
31. 03. 2009., 17:04
Ja sam to planirao - uzmem neki desktop da stoji u kancelariji i netbook da imam za svaki slučaj (& eventualne prezentacije nečega).

Znači, zadovoljan si? Đe je granica "ozbiljnog" rada koji pominješ? :)

Dragi Tata
31. 03. 2009., 17:45
Znači, zadovoljan si? Đe je granica "ozbiljnog" rada koji pominješ? :)

Eh, zavisi. Prilično je neudoban za neko duže programiranje najviše zbog male tastature i malog ekrana (ovaj moj je 10" a ima i manjih). Međutim, da proveriš e-mail, prikažeš prezentaciju, prebaciš pare sa jednog računa na drugi, odgledaš Yutube video u dokolici (inače, nema ugrađen DVD, mada možeš da koristiš eksterni), popričaš sa nekim preko Skajpa (ima ugrađenu kameru) sasvim je OK. Najviše mi se dopada što je jako lagan, a i cena mi odgovara.

Jedino što sam navikao na Vistu a netbookovi generalno dolaze sa XP-jem, bar dok ne stigne Win7.

Milos Vukotic
31. 03. 2009., 18:15
Eh, zavisi. Prilično je neudoban za neko duže programiranje najviše zbog male tastature i malog ekrana...
Hoćeš reći da bi sa eksternim monitorom i tastaturom mogao i da (u slučaju nužde) ozbiljno radiš na njemu? :)

Dragi Tata
31. 03. 2009., 18:28
Hoćeš reći da bi sa eksternim monitorom i tastaturom mogao i da (u slučaju nužde) ozbiljno radiš na njemu? :)

I eksternim CD/DVD om :)

Verovatno da, što da ne? Što se tiče CPU i memorije on je "jači" nego moj stari desktop a ja koristim "lake" alate za programiranje (vim, svn sa komandne linije, itd). E sad, ne znam kako bi se ponašao Office 2007 na takvoj konfiguraciji, mada za prostije dokumente može da posluži i Office Live, ali iskreno ne volim da zloupotrebljavam browser na taj način - productivity alati treba da budu desktop aplikacije, sve ostalo je mučenje.

mileusna
31. 03. 2009., 21:48
A koristi li neko netbook? Ja sam pazario Lenovo IdeaPad S10 pre jedno mesec dana i baš mi odgovara. Naravno ne za "ozbiljan rad".

Ja koristim MSI Wind U100 većinom kad idem na neki put pa da se ima pri ruci zlu ne trebalo. Dosta je praktičan, ima i sasvim komotnu tastaturu na kojoj me najviše nerira raspored Fn/Ctrl tastera a ne to što je tastatura mala, tako da to dovoljno govori. :)

Eniac je pisao na svom blogu detaljnije o ovom modelu http://www.eniax.net/tehnologija/msi-wind-iskustvo/

mangia
01. 04. 2009., 00:58
IBM T60 sa docking station-om mi odlično radi posao...

U kancelariji sam postavio dodatni monitor, tast. mis i to sve povezao na dock. Samo nabodem lap i dual monitor sistem je spreman...

miloshz
06. 05. 2010., 22:45
Ja koristim MSI Wind U100 većinom kad idem na neki put pa da se ima pri ruci zlu ne trebalo. Dosta je praktičan, ima i sasvim komotnu tastaturu na kojoj me najviše nerira raspored Fn/Ctrl tastera a ne to što je tastatura mala, tako da to dovoljno govori. :)

Eniac je pisao na svom blogu detaljnije o ovom modelu http://www.eniax.net/tehnologija/msi-wind-iskustvo/

imao sam U100, U120 kao i nekoliko dell i asus modela tih netbooks... definitivno je rad na putu muchenje... neki vrhunac koji ta cuda guraju je da u nekom fancy cafe ides na twitter... rad on the move slobodno otpisi. ovo ti govorim kao full time working nomad.

daleko bolje resenje je neki od ultra mobilnih laptopova.

ceo koncept tih netbooks mi ne uliva neko poverenje. nije frka CPU, cak ni tastatura... kompletan user experience mi je nekako jadnjikav. ekran je jako mali i res je katastrofalna, posebno Y res.

najbolja ultramobile mashina koju imadoh beshe powerbook G4 12''! pity they don't make them anymore. trenutno imam asus U5A... iako malo stariji model, jebe kevu svom prethodniku, MSI wind U120.

miloshz
06. 05. 2010., 22:48
Jedino što sam navikao na Vistu a netbookovi generalno dolaze sa XP-jem, bar dok ne stigne Win7.

terao sam na MSI wind i OSX 10.5 opushteno

skoro sam prijateljici na lenovo ideapad S10 stavio win7... super radi

mileusna
07. 05. 2010., 18:25
neki vrhunac koji ta cuda guraju je da u nekom fancy cafe ides na twitter... rad on the move slobodno otpisi. ovo ti govorim kao full time working nomad.

Pa tome i jesu namenjeni i kao takvi su veoma korisna sprava. Letovanja, zimovanja, kraća putovanja i sl. Spakuješ netbook od 1Kg sa sobom i ne misliš, email je tu gde god ima neki WiFi. Pa čak i da ga neko ukrade nije neka šteta, max 300 EUR (pod uslovom da nema osetljivih podataka na disku :) )

miloshz
07. 05. 2010., 18:33
Pa tome i jesu namenjeni i kao takvi su veoma korisna sprava. Letovanja, zimovanja, kraća putovanja i sl. Spakuješ netbook od 1Kg sa sobom i ne misliš, email je tu gde god ima neki WiFi. Pa čak i da ga neko ukrade nije neka šteta, max 300 EUR (pod uslovom da nema osetljivih podataka na disku :) )

to jeste, ali ovde je tema laptop kao osnovna mashina

no, mi geeks u tu grupu definitivno ne spadamo. ja sam poceo da praktikujem taktiku da ako idem negde da odmorim, ne nosim od elektronike nista kompleksnije od MP3 playera i kamere, cak ni mobilni.

kickloop
07. 05. 2010., 19:46
^Ne verujem da bilo ko danas ima takvu slobodu da može da ode na odmor bez telefona. To svi samo tako kažu.

I ja mislim da je korisno imati notebook, ili slično, za put. Ja sam nabavio Acer One. Po nekad ga nosim i tamo "gde car ide peške" - if you know what i mean!

Naravno, šalim se, ali zbog posla kojim se bavim nisam u stanju ni 24h da ostanem bez mail-a, etc...

A što se tiče laptop-a kao osnovnog sredstva, mislim da je ovo u redu. Ja radim na laptop-u a desktop nisam upalio bukvalno godinu dana.

miloshz
07. 05. 2010., 19:57
^Ne verujem da bilo ko danas ima takvu slobodu da može da ode na odmor bez telefona. To svi samo tako kažu.

I ja mislim da je korisno imati notebook, ili slično, za put. Ja sam nabavio Acer One. Po nekad ga nosim i tamo "gde car ide peške" - if you know what i mean!

Naravno, šalim se, ali zbog posla kojim se bavim nisam u stanju ni 24h da ostanem bez mail-a, etc...

A što se tiče laptop-a kao osnovnog sredstva, mislim da je ovo u redu. Ja radim na laptop-u a desktop nisam upalio bukvalno godinu dana.

pitanje je kako se organizujes

ne vidim razlog da ti desktop bude osnovni alat sem ako radis recimo 3D, mada i tu ima opakih alienware mashina.

odlicna varijanta za gajbu / office je docking station na koji zakacis sve periferije koje ti trebaju.

kickloop
07. 05. 2010., 20:03
Ja umesto dockin stationa koristim neki "hub" gde mogu da nakačim do 6 USB uređaja, ima LPT i COM port, PS/2 x 2 i WiFi antenu i još neka čuda. Kad sam u "gajbi/office" zakačim samo jedan USB i sve periferije su tu

miloshz
07. 05. 2010., 20:22
bilo bi lepo da podelish link s nama jer verujem da nisam jedini kog tako nesto interesuje

crews_adder
07. 05. 2010., 20:35
Nesto kao Toshiba Dynadock (http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/generic/dynadock-landing-page-2010/) ?

misk0
07. 05. 2010., 21:14
Da nosim sve podatke koje imam u kucnom racunaru gdje imam 3 diska na laptopu i rizikujem da mi neko ukrade (ne zbog neke trzisne vrijednosti informacija vec moje subjektivne) ili da mi ispadne i da mu crkne disk.. Ne hvala, stvarno ne.
Mozda sam staromodan, ali i dalje volim tipkati na velikoj tastaturi, sa velikim mishem i monitorom. U sustini nisam toliko u pokretu da bih morao imati samo laptop i nista vishe.

kickloop
07. 05. 2010., 21:52
bilo bi lepo da podelish link s nama jer verujem da nisam jedini kog tako nesto interesuje

Evo tražio sam ali ne mogu da nađem. Našao sam ovo. Malo je lošiji model nego moj ali to je to - otprilike:

http://www.usbgear.com/USBG-4-DOC-1.html

Uz uređaj se dobija i dodatno napajanje, mada radi i bez njega, i CD sa software-om - opet, radi i bez njega.

degojs
07. 05. 2010., 23:33
Da nosim sve podatke koje imam u kucnom racunaru gdje imam 3 diska na laptopu i rizikujem da mi neko ukrade (ne zbog neke trzisne vrijednosti informacija vec moje subjektivne)

I u kucu mogu da ti provale i pokradu diskove zar ne?

Ali to odavno nije problem, diskovi se komplet enkriptuju tako da tesko da neko moze da uradi bilo sta (procita sta je na disku) osim da unisti postojece particije.

Npr. besplatni (i open source) TrueCrypt je alat tako reci bez premca (licno ga koristim dugo vremena). Bez problema ce da zastiti sistemske i ostale particije ili cele diskove (a moze i da na postojecim particijama kreira fajl koji sluzi kao virtuelni disk, itd) tako da pre nego sistem uopste krene da se podize, ako ne znas lozinku, mozes da se slikas i blejis u ceo disk pun smeca. I nisam primetio da uopste usporava rad, a Windows pojma nema da je ovaj tu i sve radi on-the-fly.

ili da mi ispadne i da mu crkne disk.. Ne hvala, stvarno ne.

Bekap podataka mora da se radi redovno, laptop ili desktop da je u pitanju.

I te bekap kopije lepo enkriptujes (dovoljan ti je i npr. 7-Zip koji moze da pored arhiviranja usput odradi i snaznu enkripciju), narezes na DVD i prebacis na drugu lokaciju :-)

Samo pazi da ne zaboravis lozinku :D

misk0
08. 05. 2010., 00:14
I u kucu mogu da ti provale i pokradu diskove zar ne?
Ali to odavno nije problem, diskovi se komplet enkriptuju tako da tesko da neko moze da uradi bilo sta (procita sta je na disku) osim da unisti postojece particije.


Mogu i da me ubiju ali postoji razlika u visini rizika. Rekao sam da ti podaci nemaju trzisnu vrijednost, vec da sam ja vezan za njih. Jedan disk u laptopu nije isto sto i 3i u PCu (ne kazem da imam 3 kopije podataka, imam jednu).

ivanhoe
08. 05. 2010., 11:42
meni je vise problem u tezini (i grejanju) uredjaja. Ti laptopi sa velikim diskovima i dobrom grafikom svi su manje vise oko 3kg, i imaju ventilatore koji duvaju ko blesavi, a pri tome im baterije drze relativno kratko (na mom starom Qosmiu max 2h i to kad se stavi u stedljivi mod).

Ja sam Qosmio zamenio sa MBP 13'', i svanulo mi je, iako je mnogo slabija masina, ali je zato 10x mobilniji. Ali kad hocu da se igram ili radim nesto zahtevnije sa grafikom, desktop masina je zakon, a pri tome kosta trecinu koliko kosta laptop slicnih performansi.

zira
08. 05. 2010., 14:56
Nakon 2 godine od pokretanja teme, da javim iskustva :) Radio sam jedno vrijeme na laptopu kao osnovnoj spravi, jer sam cesto mijenjao gradove. Nazalost, udobnost rada nije dovoljna, tako da ukoliko ne moram, radim iskljucivo na desktopu.

kickloop
08. 05. 2010., 15:38
Zavisi koji laptop je u pitanju i šta si radio. Ja imam Acer 7720Z sa 4GB memorije i Intel Dual Core procesorom i radi kao zmaj već preko godinu dana. Mislim za ovo što ja radim je i više nego dovoljno. Svakako za 3D grafiku treba nešto jače ali za web dizajn i programiranje + malo Photoshop-a, Flasha, itd... leti kao orao, sivi 'tić.

xippi
08. 05. 2010., 16:55
vec godinu ipo radim na laptopu kao jedinoj spravi i vise se necu vracati na desktop masinu. 90% vremena radim na njemu, na eksterni monitor ga kacim samo kada hocu da pogledam nesto u visoj rezoluciji ili kada su igre i filmovi u pitanju. 15'', core2duo na 2ghz, 4gb rama i ati 3430 zadovoljavaju sve moje prohteve.... stim da u neko skorije vreme planiram da uzmem nesto novo jer izlazi starcraft 2 :)

takodje ekstremna mobilnost (baterija/tezina) mi nije preterano bitna jer mi je bitno samo da racunar mogu da prenesem sa tacke a na tacku b. sluzi mi kao desktop replacement

degojs
08. 05. 2010., 18:21
takodje ekstremna mobilnost (baterija/tezina) mi nije preterano bitna jer mi je bitno samo da racunar mogu da prenesem sa tacke a na tacku b. sluzi mi kao desktop replacement

Tačno. Meni je ta priča o bateriji nešto besmislena ako se priča o nekakvom pravom radu jer to ionako podrazumeva da zasedneš za mašinu, pa onda može i da se ukopča u struju lepo i teraj..

To uglavnom studeni trube za bateriju koliko sam primetio, verovatno opravdano ako celo poslepodne provodi na predavanjima pa bi da ubije vreme surfujući i slično..

mileusna
08. 05. 2010., 20:18
Kao što sam verujem i napisao u ovoj temi prošle godine, ja sam jedno vreme radio samo na notebooku sa sve dockingom. Doduše, nisam bio preterano mobilan, to mi je više koristilo da malo promenim radno okruženje, pa kad se smorim za stolom, pređem malo na fotelju u drugoj sobi i sl. i povremeno za put.

S obzirom da sam imamo dock i veliki monitor i tastaturu nisam imao nekih problema sa udobnošću u radu i bio sam poprilično zadovoljan. Sve dok jednog dana nisam ukapirao koliko se čak i jedan budget desktop diže brže od mog ne-baš-budget notebooka. :) Isto važi i za brzinu pokretanja programa itd. itd. Tako da sam se sad ipak vratio na desktop. Notebook ponovo za ozbiljan rad? Može, ali neka ultra jaka mašina, puno memorije, SSD disk pa da vidimo, ali to ima svoju (veliku) cenu. :) Za sada mi je ok sa desktopom plus netbook za poneti. Mada ću sasvim sigurno da pazariti i neki novi notebook do kraja godine, ako ni zbog čega drugog, onda zato što sam geek. :1086:

bluesman
08. 05. 2010., 21:01
Primetio sam da većina koja kaže kako im je "super udobno" da rade na laptopu, spomenu kako imaju docking i dodatni veliki monitor kao i dodatnu tastaturu. Meni se ipak čini da vi koristite laptop kao desktop računar. I to preplaćeni desktop računar jer za cenu laptopa uvek može da se kupi 50-100% jači desktop računar sa odličnim velikim monitorom.

Dakle, meni se ipak čini da ima malo ljudi koji stvarno koriste laptop kao uređaj na kome rade, većina koja tvrdi da je tako u stvari radi na desktop računaru (samo što umesto kućišta imaju laptop).

Ok, i to nije loša varijanta, kada ti zatreba da poneseš posao, otkačiš se i nosiš sve sa sobom, nema kopiranja i muljanja, ali mislim da to nije ono o čemu govori ova tema.

Ne sećam se da li sam pisao ranije u ovoj temi pa ću možda da se ponavljam, ali koliko god se trudio ne mogu da se ponovo privikavam na 15" monitor. A ako mi neko predloži da kupim laptop sa većim monitorom, onda moram da kupim i neka kolica da to vukljam sa sobom :)

kickloop
08. 05. 2010., 21:28
Tačno je to što si rekao da uglavnom koristimo laptop kao desktop, ali...

Ok, i to nije loša varijanta, kada ti zatreba da poneseš posao, otkačiš se i nosiš sve sa sobom, nema kopiranja i muljanja, ali mislim da to nije ono o čemu govori ova tema.

... što je, bar meni, jako bitno pošto često menjam lokaciju.

Ne sećam se da li sam pisao ranije u ovoj temi pa ću možda da se ponavljam, ali koliko god se trudio ne mogu da se ponovo privikavam na 15" monitor. A ako mi neko predloži da kupim laptop sa većim monitorom, onda moram da kupim i neka kolica da to vukljam sa sobom :)

Nisam baš siguran za ta kolica. Laptop sa 15" ima X kg, a sa 17" x+2 kg. Ako za 2 kg trebaju kolica da se prenese laptop od stola do kola...

Sigurno da je desktop opcija brža/jeftinija/bolja ali za ovo što većina nas radi je dovoljan i sasvim skroman laptop tako da ovaj argument ne pije vodu. Igrice i filmovi sigurno nisu potrebni za "osnovnu spravu za rad".

U svakom slučaju, ja koristim laptop kao osnovnu spravu i sasvim sam zadovoljan.

bluesman
08. 05. 2010., 21:41
Da, da +2 kg ... da li si probao da šetaš sa laptopom na ramenu (ili leđima)? To "samo +2kg" je ogromna razlika, veruj mi :)

Kažeš "dovoljan je sasvim solidan laptop". Isto tako je dovoljan i sasvim solidan desktop, koji i dalje košta duplo manje. Osim toga, sa današnjim editorima ja se ne bih složio da je "dovoljan sasvim solidan". Pre bih rekao da je dovoljan ako hoćeš da možeš da startuješ editor, ali za neki normalan rad ili moraš da isključiš sve napredne opcije, pri čemu svoj editor pretvaraš u ulepšani notepad, ili moraš da imaš minimum 2GB RAM i jak procesor. A još ako je editor Java-based, eto veselja tvom CPU ;)

jablan
08. 05. 2010., 21:55
Heh, evo ja koristim samo 15" laptop za sav rad. Jako retko ga nakačim na eksterni monitor. Svi programi rade sasvim ok, uključujući i Java-based IDE. Štaviše, sve mi se čini da će idući da bude 13-tica, zbog gabarita i mase jer ga vukljam na leđima maltene svaki dan.

kickloop
08. 05. 2010., 22:28
Možemo ovako da nastavimo do prekosutra, ali...

Jesam nosio 17" laptop na leđima, kao i laptop sa 15" i jedan i drugi su mi bili teški. Da, desktop konfiguracije jesu daleko jeftinije, brže, stabilnije. Sve je to tačno.

Ali, mogućnost da možete da "ponesete" svoj posao gde god da krenete, da možete da radite gde god hoćete ili Vam je to potrebno, da možete da se zavalite u trosed i dalje nastavite da radite, skoro isto kao i na bilo kojoj desktop konfiguraciji, pored drugih stvari je meni dovoljno da odlučim da koristim laptop kao osnovno sredstvo.

Opet, svakom svoje, űber alles!

bluesman
08. 05. 2010., 22:35
pa eto, jablan je jedan od retkih koji stvarno radi na laptopu :)

Slažem se da je to stvar navika, ali pored toliko eksternih uređaja velikog kapaciteta, raznih servisa poput dropbox, pa i SVN, mislim da je laptop izgubio taj argument "mogu lako da nosim svoj posao sa sobom". Pravi način kako će tvoj posao da bude uvek sa tobo je da ti je dostupan bilo gde na bilo kom uređaju.

jablan
09. 05. 2010., 08:58
Pa jes' (ja imam maltene sve na SVN-u), al nije onda samo dostupnost u pitanju. Ja bih morao da obezbedim makar dve desktop mašine, jednu za kod kuće, jednu za ofis, plus laptop jer par dana mesečno nisam u Beogradu (zavičaj+tazbina), a radim kao da jesam. Nema tu ni finansijske računice... Sad za 400-500€ imaš laptop kakav 'oćeš.

degojs
09. 05. 2010., 15:46
^Ti moras da obezbedis masinu i na poslu? Samo sebi ili i ostalima? :-)

Inace, ima smisla jedno i drugo, svako valjda zna kako mu je bolje, besmisleno je ubedjivanje..

mileusna
09. 05. 2010., 17:54
^ Preduzetnici, preduzetnici... :)

kickloop
09. 05. 2010., 18:35
^ Na žalost podsetio si me na period kada sam radio u "preduzeću". Dođem u 10 ujutru, upalim desktop, u 17 ga ugasim i ne gledam u monitor do sledećeg jutra.

Sada polemišem već dva dana jel bolje imati laptop i nositi ga 24 sata ili desktop a sve jedno je pošto i na jednom i na drugom mora da se radi ceo dan.

Dzordz
09. 05. 2010., 21:57
http://www.scottberkun.com/blog/2010/the-cult-of-busy/

hypo
05. 06. 2010., 13:52
Ja ga koristim podjednako kao i desktop. Ipak desktop mi je nekako komforniji

HexTex
07. 06. 2010., 01:54
Ne volim da radim na laptopu, vise mi sluzi za surfovanje, gledanje filmova i slicno... Desktop je desktop, veliki ekran, veca tastatura nego na lapu, komforno za rad, direktorska fotelja i kodiranje do zore :1090:

ovako nesto bi mozda moglo da dodje u obzir :1086:

http://www.multilaser.com.br/produtos/imagens/AC00057ML_a.jpg