PDA

Pogčedajte punu verziju : DevProTalk (DPT) vs EliteSecurity (ES)


chole
08. 02. 2006., 13:10
U dogovoru sa kolegom sa posla odlucili smo da studentima izdamo jedan mali seminarski rad. Zadatak je bio:

"PRO/KONTRA za odabrane web sajtove. Izvršiti kritiku (pozitivnu i negativnu) dva postojeća web sajta (boje, izgled, dizajn, user friendly interfejs, navigacioni sistem, originalnost, brzina učitavanja ...), sugestije i predlozi. Kritiku dostaviti u štampanoj formi i na CD-u ...

Na samom početku odbrane student je dužan da održi kratko uvodno predavanje o svom izlaganju na dva jezika (maternji i engleski). Usmena odbrana se vrši pred komisijom i pred slušaocima (ostalim studentima). Najveću pažnju posvetiti umetničkom dojmu prilikom odbrane, ponašanju i rečniku kojim se kandidat služi. Odbranu vršiti NE INŽENJERIJSKIM PRISTUPOM. Usmena odbrana traje 10 minuta + diskusija. "

Jedna grupa je imala predlozena dva sajta dpt i es posto se oni najvise posecuju kod nas u skoli. Neke od radova mozete pogledati na adresi http://www.vts.su.ac.yu/devprotalk/

Mozda ce pomoci administratorima da isprave eventualne nedostatke.

bluesman
08. 02. 2006., 14:07
Jel' sme ovo da se komentariše ili je odluka već doneta? :)

nixa
08. 02. 2006., 14:07
E pa ovako ... svi osim petog (http://www.vts.su.ac.yu/devprotalk/docs/5.pdf) rada su promasili sustinu.Jedino u tom zadnjem radu vidim nesto sto cemo da promenimo.

Generalno ste imali losu temu .
1.DTP nije uopste za pricu VS bilo ko ,a kamoli ES
2.DPT je vise okrenut nekoj web priči, a ES i bilo koji ostali forum ima svoju caku( ako pogledaš starije teme - ima reči o tome )
3. Bolje je da ste uzeli 2 portala .. recimo nadlanu.com i neki manje poznat ( ali ništa manje dobar ) i da ste tu uradili poređenja.

Ilija Studen
08. 02. 2006., 14:08
Znači DPT mu dođe alien. Ja sam uvek više voleo predatore :(

oliver78
08. 02. 2006., 14:08
Mislim da ova dva foruma ne mogu da se porede i da će studenti biti na muci.
Razlog je u samom imenu ovog foruma. DevProTalk. Pokriva određene teme, dok ES ima i MadZone itd. znači pokriva širi spektar.

Iz navedenog razloga sledeći stav u jednom od radova ne stoji.

I pored lepog izgleda i lakog korišćenja bez puno lutanja po sajtu Devprotalk na ispunjava očekivanja koja se traže od jednog foruma

noviKorisnik
08. 02. 2006., 14:25
Moja je ocena da ste neozbiljni.

Recimo, jedan od zaključaka za dpt "Na ukucane ključne reči nije bio adekvatnih tema" - na priloženoj slici ključne reči "3d studio max tutorijali". Pri tom se ni u jednom radu ne pominje karakter sadržaja ova dva foruma - a on se jako razlikuje. Dok je DPT prilično usko specijalizovan za web, ES sadži sve što ima uopšte veze s kompjuterima, pa i šire. Kad se postavlja pitanje korisnosti, ne vredi bez potpitanja "za šta" - 3d studio nije alat za web.

Uglavnom sam stekao utisak da je za pripremu izlaganja od 10 minuta uloženo manje od 10 minuta pripreme. Nigde nije postavljeno ono osnovno - koji su kriterijumi bitni za ocenjivanje forumskog sajta (a i zbog čega).

Od svih radova, poslednji (V rad - peti rad) je vidno kvalitetniji.

Ilija Studen
08. 02. 2006., 14:25
To što DTP nije osmišljen da prati toliko široke teme kao ES i što je skoncentrisan na određenu oblast uopšte ne isključuje mogućnost poređenja jer slične teme nudi i ES. Mogu komotno da se porede ako se realno uzmu u obzir razlike...

Ono što je od ljudi očekivano je da odu na dva domaća foruma i kažu svoje utiske o njima što su i uradili. Neke stvari do kojih su došli stoje (DTP ima manje članova, malu arhivu, skoncentrisan na jednu oblast...), mnoge ne, ali to je već druga priča (zato se to zove škola i zato tu postoje ocene). Čini mi se da su sami radovi zbrzani.

PS: Zanimljiv zadatak. Šteta što ja tako nešto nisam imao na faxu :(

bluesman
08. 02. 2006., 14:26
Mislim na ovakav zaključak:

Zaključak:
Devprotalk je lepši sajt ali elitesecurity deluje mnogo ozbiljnije i opširnije

Pa bih hteo prvo da kažem da je ovo po meni promašena tema :) Ovo nije "izbor za miss/mistera". :)

DPT ne ispunjava očekivanja koja se traže od jednog foruma.

BTW, očekivanja se ne traže, ali nema veze. Poenta je "ko šta traži na forumu". Nisu svi forumu jednaki, a da li su ispunjena očekivanja najviše zavisi od toga "ko" i "šta" traži. I ja bih mogao da odem na neki najbolji 3D forum i kažem "nisu ispunjena očekivanja", ali šta ja uopšte tražim tamo?

Niko nije, kao glavni faktor, naveo sledeće stvari:
1. Datum osnivanja foruma: ES postoji minimum 5 godina (nisam siguran), dok DPT još nije ni prohodao... mislim oko 8 meseci ili tako nešto.

2. Tematika foruma: Sledeće, mislim da DPT uopšte nije konkurencija ES, i obrnuto, već je tematika DPT mnogo uža dok je ES postao "forum za mase".

Pored toga, na DPT postoji nešto što ne postoji ni na jednom od domaćih foruma, paralelno pretraživanje DPT, ES i DZ preko google search.

Meni se čini čak i da studenti nisu ni pronašli sve opcije već su samo letimično bacili pogled, ono što nisu razumeli nisi ni probali. Recimo "praćenje tema putem e-mail". Naravno da ovde to postoji, zove se "praćene teme" i ako se odlučite da pratite neku temu, dobijate na email obaveštenje o svakoj novoj poruci.

Primećujem da su radovi pisani pre najmanje mesec dana, stoga mogu da pretpostavim da neke stvari nisu ni postojale tada, ali opet moram da budem iskren, očekivao sam više od akademskih radova.

Moj rezime je: da ne shvatite pogrešno, možda je izabrana pogrešna tema, ovo stvarno nije contest niti mi je stalo da budemo bolji, ne od ES nego od bilo kog drugog foruma, po broju poruka, članova... Glavni moto DPT je "quality vs quantity". Možda je to trebala da bude tema ovog seminarskog rada. :)

Goran Aničić
08. 02. 2006., 14:30
Samo kratko: pregeldao sam sve "radove", studenti nisu baš upućeni u materiju, a nisu se mnogo i potrudili da to promene. A neki nisu ni sasvim pismeni ;)

Veb stranicu sam učito u 3 različita brosera i dobio sam isti izgled stranice

Goran Aničić
08. 02. 2006., 14:35
Sledeće, mislim da DPT uopšte nije konkurencija ES, i obrnuto, već je tematika DPT mnogo uža dok je ES postao "forum za mase".

Zapravo, ovde konkurencije ni nema, jer da bi se govorilo o konkurenciji mora postojati i nekakvo takmičenje. Takmičenja nema, a prosto upoređivanje nema smisla.

noviKorisnik
08. 02. 2006., 14:38
hehe, a kad reče da je Kalendar pocetnik ... hmmm - "početnik" ??? ne, nego "podsetnik"

Ilija Studen
08. 02. 2006., 14:39
...prosto upoređivanje nema smisla.

Nije mi jasno zašto? Forumi se međusobno mogu porediti bez problema, posebno ako se stvari gledaju iz perspektive posetioca.

bluesman
08. 02. 2006., 14:41
Upravo to sam dodao u mom prethodnom postu. A tvoj pred-prethodni post govori detaljnije o mom stavu da sam "više očekivao od akademskih radova" / ti si to malo plastičnije opisao :)

Pozivam sve studente da se uključe u diskusije, siguran sam da će im to pozitivno uticati na akademski vokabular (http://www.vokabular.org). :)

Dok sam pisao, Ilija se "uglavio" ispred, moja poruka se odnosi na Goranovu poruku

Goran Aničić
08. 02. 2006., 14:48
Nije mi jasno zašto? Forumi se međusobno mogu porediti bez problema, posebno ako se stvari gledaju iz perspektive posetioca.

Upravo zbog te prespektive i samih posetioca (njihovih ciljeva, očekivanja, iskustava, nivoa znanja i dr.), se ne mogu porediti - sadržajno. Tehnički - da (ali to je manje bitno u ovom slučaju).

bluesman
08. 02. 2006., 14:52
Nije mi jasno zašto? Forumi se međusobno mogu porediti bez problema, posebno ako se stvari gledaju iz perspektive posetioca.

Pazi Ilija, vrlo je jednostavno... Čovek kaže "ne može prosto da se poredi" i totalno je u pravu.

Kada prosto porediš, imaš tamo web teme, imaš ih i ovde.

Kada detaljnije porediš, videćeš da pokušavamo da izbegnemo većinu tema koje tamo dominiraju, kao što je na primer: Kako da u Dreamveaweru ubacim sliku i slično. Kada tamo pogledaš broj poruka, stvarno je neverovatno ogroman, ali je 90% tih poruka nešto što SVI članovi ovog foruma smatraju da je pre za neki basic web design kurs, ili recimo kada roditeljima želiš da objasniš šta to u stvari ti radiš na računaru.

Zatim, tamo je ubedljivo najpopularniji i najinteresantniji forum Mad Zone. To privlači sve one koje generalno i ne interesuje originalna tematika ES (setite se raznih pandora i sl. )

Zato Goran kaže da se ne može porediti prostim pogledom na statistiku.

Ilija Studen
08. 02. 2006., 15:39
OK, kako god. Moj stav je da se svi forumi mogu porediti iz perspektive posetioca. Ti stavovi nisu objektivni, ali su bitni.

Primer: posećujem Zonu i DPT i smatram da je DPT bolji forum i da mi više odgovara. Dva foruma koja se tematski i po obimu razlikuju, a opet ja kao posetilac mogu da ih uporedim i odaberem favorita (teme, kvalitet diskusije, stručnost učesnika...). Mislio sam poređenje u tom smislu...

S druge strane, ES i DPT se mogu bez problema "objektivno" porediti AKO SE UZMU U OBZIR RAZLIKE što sam naglasio u jednom od prethodnih postova. Jednostavno su uporedivi, a to silno isticanje razlika i "unikatnosti" (odnosi se na Nixin komentar) me pomalo nervira. Rezultat tog poređenja bi bio da je DPT po kvalitetu i odnosu signal - šum šije ES, ali to je sad već neka druga priča.

nixa
08. 02. 2006., 15:59
Čekaj ,ja nisam mislio da toliko na unikatnost koliko sam mislio na to da generalno ne želimo da budemo upoređivani ... ne hrlimo nigde,ne žurimo za slavom,posetama i slično.

Moto kojim smo počeli,ostaće !

U tom smislu, TI možeš da porediš ...( u suštini,nekom logikom sve može da se poredi - ali praksa je nešto drugo ) ali to nema veze sa suštinom ...

oliver
08. 02. 2006., 16:09
Ja sam ocekivao puno vise u ovim radovima, a ne po 4-5 stranica pisanih krupnim fontom, screenshot-ove i povrsan "usability test" koji ima jako slabu vezu sa temom.

K'o sto rece bluesman, cini mi se da je ulozeno manje od 10 minuta :(

bluesman
08. 02. 2006., 16:36
@Ilija: sorry, ali ne moze se porediti ni DZ i ES a narocito ne DZ i DPT. Jednostavno tema ja potpuno drugačija. Ja bih pre rekao da su DZ i DPT komplementarini forumi - nadopunjuju se. Neko ko je striktno grafički orijentisan, verovatno mu je dosadno ovde. Neko drugi, ko je striktno dev orijentisan, verovatno, osim onih opštih tema, neće ni pogledati bilo šta drugo na DZ.

Sasvim je legitimno da prvi kaže da mu je dosadno na DPT a drugi isto to samo za DZ.

Ali za nekoga ko je "a little bit of this and a liitle bit of that", odnosno nekoga koga interesuje i jedno i drugo mora da posećuje oba foruma i ne može da kaže ovaj je bolji... ne može da se kaže "forum je forum", to je kao da kažeš auto je auto, neko bi te "roknuo" zbog toga :). Neko voli sportske automobile, neko limuzine i teško da se mogu naći najvalitetniji predstavnici obe grupe na istom mestu.

conica
08. 02. 2006., 16:46
Sto se radova tice...sturo..jako jako sturo, ali to su vec i ostali napomenuli. Ocekivala sam argumentaciju a ne prosto navodjenje. Ocekivala sam primere, razradu analize, if...then...else
Sto se duzine i strukture radova tice, primetila sam velike slicnosti, pa me to navodi na zakljucak da je zahtev bio jako lose zadat i prenesen studentima. Mislim rad od 5-6 strana gde su prva i druga gotovo blanko strane je za ikakvu analizu apsolutno smesno. Moja prva analiza doduse kategorija sajtova imala je oko 35 strana sitno kucanog teksta (font 10) i sa suzenim marginama, dok su detalji na slikama koje treba da istaknem bili wrap-ovani tekstom i iseceni sa ekrana.

Sa druge strane, ja smatram da se dva foruma mogu uporedjivati, ali samo ako se u pojedinim segmentima analize uzmu u obzir i neke cinjenice i njihov uticaj.
Dovoljno je zapoceti sa sledecom pretpostavkom

posetilac foruma trazi odgovor na svoje pitanje (ne ulazim da li ga nalazi ili ne, samo ga trazi - inace bi tu relevantni uticaj bio vreme postojanja, kategorije foruma itd.)

Po meni je ta pretpostavka dovoljna iz razloga sto u sebi sadrzi smisao postojanja jednog foruma, i sa stanovista posetioca moze da se uradi jedna sasvim lepa analiza.

Konkretno mogu se uporedjivati:
1. boje (uz obrazlozenje zasto je dobro koristiti neke boje a zasto ne)
2. funkcionalnosti (ogradjivanje - tu vec utice koliko dugo neki forum postoji i sta se stiglo razviti, cak za kojom funkcionalnoscu postoji potreba, a za kojom ne. Potrebno je detaljno sagledati sa ugla korisnika koje su mu funkcionalnosti neophodne i analizirati njihovu postavku)
3. struktura stranice (konkretno bih tu navela zamerku da elite ima OGROMAN header, ali...tu je potrebno sagledati koliko su jasno istaknuti elementi i gde se na strani nalaze)
4. struktura foruma (opet ne mislim na sadrzajnu strukturu, vec na navigacionu)
5. naravno nezaobilazni elemenat po meni - dizajn informacija ili ti kako je neki element-informacija-funkcionalnost prikazan (boja, da li se istice, zasto je to dobro a zasto ne, sta se ocekivalo, sta se tesko uocava, predlog kako bi se moglo poboljsati itd)

Ne mogu se uporedjivati:
1. da li je pronadjen odgovor na temu
2. opseg sadrzaja
3. broj korisnika
4. upotrebna vrednost sadrzaja (mada to cini veliku razliku izmedju bilo koja dva foruma i iz toga moze puno da se zakljuci, ali je to mac sa dve ostrice. treba biti jako jako oprezan kod ove tacke, posto analiticar bez greske treba da se postavi u ulogu posetioca kojeg zanima konkretan forum)
...i jos mnoge tacke da ne navodim sve...

eto...ukratko...

conica
08. 02. 2006., 16:58
i prosto moram da dodam jos nesto..ne mogu da se suzdrzim

JAKO sam razocarana radovima!!!!!!!!

toliko da je ovo moralo da ide u poseban post

Pedja
08. 02. 2006., 17:44
Ja bih rekao da je najkrivlji za lose uradjene zadatke sam profesor. Meni su ovo cini u stilu prosenog srpskog nastavnika koji zadaje zadatke, a ni sam ne zna o cemu se radi.

Mogao je tako da da zadatak da se porede recimo Krstarica i sajt nekog script kiddija.

Meni ovo lici na pojednostavljenu verziju izbora za najbolji srpski sajt, bez odsustva kriterijuma i kategorizacije koja obezbedjuje dovoljan nivo uporedivosti.

Klinci su se potrudili i uglavnom nevesto poredili ono sto su na prvi pogled mogli porediti: usability i sadrzaj, i naravno u dobroj meri promasili.

Trebao je neko prvo da im objasni kako da porede, i na sta da obrate paznju.


Usput, postavio sam info i na ES na http://www.elitesecurity.org/tema/160174. Red je da i oni prokomentarisu.

bluesman
08. 02. 2006., 17:57
Sa druge strane, ja smatram da se dva foruma mogu uporedjivati, ali samo ako se u pojedinim segmentima analize uzmu u obzir i neke cinjenice i njihov uticaj.
conica, ovde je prica svedana na mnogo nizi nivo tipa: ovaj je lepsi ovaj je ruzniji. Mozda treba preformulisati pitanje.

Znas, cesto me pitaju "zasto se ne reklamirate?". Pretpostavljam da znas koji je odgovor, da ne gusim vise.

Mozda gresim, ali ja bih ovakve radove vratio na doradu. Ne mora 35 strana, moze i 2, ali kvalitetnije od ovoga. Cak i da postavimo pricu o "takmicenju", mada mislim da sam pokazao da ne zelim takmicenje, ako nista drugo bar zbog onog google search - ne znam ni jedan forum koji omogucava pretrazivanje tema na "suparnickim" forumima, mogu da kazem da ja ne kapiram ostale kao suparnicke i na ovo pitanje DPT vs XXX treba gledati kao na kvalitativno a ne takmicarsko pitanje.

Znas, meni je bez veze da neko kaze da je DPT bolji zato sto je "lepsi". Ja onda to smatram kao promasaj. Ili da kaze da je ES bolji zato sto ima tema "od igle do lokomotive". Ili da je "DZ" bolja jer je pronasao 300 rezultata za query "Makro fotografija".

Treba se postaviti objektivno pa se za svaki forum postaviti u ulogu onoga koji je ciljna grupa. Zatim odgovoriti na pitanja, iz perspektive takvog coveka:

- da li mogu da nadjem ono sto me interesuje
- da li mogu da kvalitet foruma doprinosi mom znanju
- da li mogu da doprinesem kvalitetu foruma
- da li je kvalitet diskusija (i tehnicki i stilski i svaki drugi) primeren mojim shvatanjima
- usability (tu spadaju sve te price o bojama, menijima, layout, rasporedu informacija...)
- kakva je atmosfera na forumu
- da li osecam forum kao svoj i da li se osecam kao sastavni deo foruma.

I sve to iz ugla posetioca koji je ciljna grupa takvog foruma. Onda mozemo da uporedjujemo i DPT sa B92, i forum RTS sa SerbianCafe ....

Znaci, ovako subjektivno pitanje, jednostavnom analizom moze da postane koliko-toliko objektivno.

bluesman
08. 02. 2006., 17:58
Usput Pedja, tamo ti je vec obrisana tema :)

BTW, i takvi potezi uticu na odluku koji je forum bolji / losiji? Mislim, sta bi se desilo da je ostala ta poruka? Javilo bi se 200 ljudi sa ES koji bi napisali da je "ES zakon" - prava idila. Znas ono: "pticice svrkucu, zeka skace po livadi, ES je zakon, a sunce miluje kosu decici koja radosno trckaraju po dvoristu..." :)

Ili oni misle da su toliko bolji da je ovo samo nacin besplatnog reklamiranja kod njih... (mislim da im citam misli)

borstale
08. 02. 2006., 18:01
Usput Pedja, tamo ti je vec obrisana tema :)
He, pa tamo se bave samo ozbiljnim temama ;)

noviKorisnik
08. 02. 2006., 18:04
Pobogu broker, kud ga stavi u MZ !!!

mungos
08. 02. 2006., 18:13
Pogledao sam rad br. 5 koje se kao smatra boljim, ostale nisam smio da otvaram posle istog. Neprofesionalno, nepismeno i na kraju krajeva ispod ionako niskog akademskog načini pisanja radova ovakvog tipa.
Mislim da je nK izvadio suštinu sa svojim komentarom:


Uglavnom sam stekao utisak da je za pripremu izlaganja od 10 minuta uloženo manje od 10 minuta pripreme.


Dalje ne bih da komentarišem. Što se tiče same postavke pitanja, mislim da je dosta nedorečeno. Koji je forum bolji, po kojim kriterijumima, šta je u stvari cilj, iz koje perspektive se gleda (npr. aktivnog člana komune, redovnog posjetioca, slučajnog prolaznika ili posjetioca koji je tek došao po određenu informaciju i nema ga sledeći put dok mu nešto ne zafali, itd.). To je isto ko kad pitaš koja je žena bolja, ili auto ili nešto treće... mnogo faktora u igri. S tog aspekta mislim da su forumi dosta nezgodni za komparacija i da treba jasno definisati kriterijume i finalni cilj.

Dalje mislim da upoređivanje ES-a i DPT-a nema nikakvog smisla. Postoji taj faktor međusobnog nadopunjavanja, moguće je možda uporediti sadržaj za Internet kategorije u okviru ES-a sa DPT-om, ali to nema mnogo smisla pošto je jezgro najkvalitetnijeg sadržaja u 80% slučejeva kreirano od strane istih ljudi ;)

Uopšte rečeno, upoređivati informacioni megapolis (koji sadrži sve elemente jednog velikog grada) sa cyber jazbinom gdje se okuplja gotovo isključivo prekaljena ekipa nema pretjeranog smisla.. :-) Sem dobre zabave.

Pedja
08. 02. 2006., 18:27
Usput Pedja, tamo ti je vec obrisana tema :)

Nije jos uvek, samo je premestena.

chole
08. 02. 2006., 19:18
Slazem sa sa ranije pomenutim zamerkama u vezi studentskih radova. To sto ste videli su samo stavke a studenti su morali opsirnije da argumentuju ono sto su izneli. Ovo je bio samo jedan od tri obavezna zadatka. Posto ovaj zadatak donosi najmanje poena studenti se i nisu trudili oko ovog rada.

Ja licno znam odgovor koji forum je bolji za mene.

Na dlanu i ostali sajtovi nisu bili predlozeni jer u to vreme jos nisu bili aktivni (ispravite me ako gresim ).

Ova tema i nije bila pokusaj da bilo sta izmenim na ovom odlicnom forumu vec da iznesem vidjena jedne grupacije korisnika ovog foruma.

Posto su studenti u isto vreme imali tezi seminarski rad da iz predmeta Animacije normalno je da su najvise trazili tutorijale za 3dmax.

Jos jednom kazem, to su bile samo kratke crte a studenti su morali opsirnije da obrazloze sve sto su napisali.

Poenta ovog seminarskog rada je bila da se studenti oslobode treme prilikom nastupa pred vecom publikom. Radovi su predstavljeni uz pomoc video bima i pred troclanom komisijom i kolegama. Mogu Vam reci da nakon tri izlaganja student stice neku vrstu rutine i gubi strah koji bi mogao da ima na nekom javnom nastupu.

Nakon izlaganja razvila se zestoka diskusija.

DPT treba da nastavi ovako kako je i krenuo.

Pozdrav

chole
08. 02. 2006., 19:34
BTW, radovi nisu vise na netu zbog zahteva jednog od studenata da se skolne sa neta.

Pozdrav za Pedju koji zna sta je pravi srpski profesor.

bluesman
08. 02. 2006., 19:57
Samo da "poručim" studentima: ja nisam gledao imena, a i da sam gledao - "no hard feelings". Nemojte da se obazirete, možda je i dobro da čujete ponekad oštru kritiku ... ne može da vas "ubije" ali može puno da vam pomogne. Ako nekome znači savet od mene: ja sam uvek više voleo da čujem pravu, konstruktivnu kritiku nego da me neko tapše po ramenu.

Zato... chill.... nemojte da se uzbuđujete oko ovoga, nema potrebe da skidate svoje radove.

Zero-Cool
08. 02. 2006., 20:09
Nisam se na vreme ukljucio pa nisam mogao da vidim radove, ali bi morao da dodam da je nemoguce porediti dva foruma, a narucito ne ES sa DPT, to je prosto ne cuveno.

ES je forum koji zasluzuje samo jednu vrstu pohvale, a to je da je on jedan od najvecih nasih foruma sa velikom pokrivenoscu tema, ogromnim brojem clanova i sa velikim brojem korisnih tema (koje su pisane mnogo davno), i na kraju sa ogromnim brojem gluposti i novice pitanja koji se i dan danas pisu.

Na drugoj strani DPT se moze pohvaliti suprotnostima u odnosu na ES, a to je da nije jako velik forum, da ima okupljenu elitu (nije bitan kvantitet bitan je kvalitet, ja uvek od toga krecem) i da se stvarno razmatraju jako korisne stvari.

Tema je bila dobro zamisljena ali jednostavno forumi nisu dobro zamorce za taj projekat, kao sto neko rece sto ne uzeste malo da pogledate portale, oni su ionako ovih dana jako zanimljivi, pa ste svoja misljenja mogli proslediti upravi telekoma (to bi vam ja sredio) da vide za sta su bacili pare.

I kad tako nesto radite bilo bi dobro da poredite, jedan nas i jedan komsijski (bilo koje komsije) da se vidi sta mi imamo a sta imaju drugi.

conica
08. 02. 2006., 20:13
Ja upravo i verujem da se nisu naljutili posto su svesni da, kako je i chole rekao, nisu imali potrebe da se iole ozbiljnije bave tom tematikom i tim radom. Sa druge strane, dobili su dosta smernica ako nekoga od njih posebno zanima ta tema.

Ja moram da priznam da su mi analize jedna od omiljenih oblasti interesovanja i da sam IZUZETNO kriticki raspolozena svaki put kada vidim neku analizu, prvenstveno prema svojim, ali nista manje i prema tudjim.

Na kraju krajeva, koliko puta smo svi mi jednostavno preskrabali sav dotadasnji rad i krenuli iz pocetka..bilo bi dosadno da nije tako ;)

p.s. chole...mozda bi pomoglo da si napomenuo na pocetku da su u pitanju teze i kratke crte a ne seminarski radovi, posto analize same po sebi traze neku vrstu preciznosti i opsirnosti, pa se to od njih i ocekuje i svi smo to i trazili u njima

dinke
08. 02. 2006., 20:44
Ja sam medju prvima procitao inicijalni post, kada jos nije bilo ni jednog odgovora i pazljivo pogledao sve radove. Moram da priznam da nisam preterano pazljivo procitao temu, pa sam nekako utripovao da se radi o nekoj (osnovnoj) skoli.

Nakon pocetnog odusevljenja tipa "hebote, klinci su sjajni, sve PDF i PPT, divno", malo sam splasnuo kada sam i procitao sve radove i skontao da je tema totalno promasena, pomislio sam "dobro ok, jos su mladi ..." i zatvorio browser.

Sada kada sam video da se rasprava rasplinula, procitao sam celu temu, i provalio da se ne radi o osnovcima. :rolleyes:

Izvinjavam se zbog iskrenosti, nadam se da se niko nece uvrediti zbog toga.

nixa
08. 02. 2006., 20:46
u svakom slučaju .. treba da dobiju i neku pohvalu ,makar za trud ...

dinke
08. 02. 2006., 20:50
Glede ES Vs. DPT priče ... tacno je da su DPT oformili ljudi koji su bivsi modovi na ES-u (Bluesman, Degojs, DT, moja malenkost ...), ljudi koji su se u jednom trenutku zasitili ES-a (svako na svoj nacin) i pozeleli da rade nesto drugacije. Ja sam recimo napustio ES onda kada sam provalio da ne mogu ni 1% da uticem na put kojim on ide. No svejedno, i dan danas sam ponosan na moje delo tamo (vidim da je moj PHP FAQ jos uvek TOP tema ;) a takodje, i dan danas ES ucitavam gotovo svakodnevno, iako nazalost retko kada nadjem nesto zaista zanimljivo za procitati (tj. nadjem, ali ga trazim u moru drugih tema a odnos je reda velicine 1 / 100).

Porast broja korisnika neminovno donosi pad kvaliteta. Kada se to desilo na ES-u, desilo se naglo, toliko naglo da su pojedini ovde vristali za promenama, ali vecina je bila gluva. Nadam se samo da se to nece jednog dana desiti i ovde.

nixa
08. 02. 2006., 21:17
Neka nam to bude zavet :) ali to sada nije tema ...

bluesman
08. 02. 2006., 21:21
Sad ja treba da kazem: "nece" ? :)

STELLANOVA
08. 02. 2006., 21:34
Eh svasta...stvarno.

DPT je forum koji ima mizeran broj clanova i ciji su clanovi uglavnom prekaljeni web dev. tako da je normalno da nema pocetnickih pitanja. Cak i da se nadje neki pocetnik verovatno nece postovati jer misli da nije dorastao forumu, sada svi mogu da pricaju kako slobodno treba postavljati pitanja ali cinjenice govore drugacije. Ovo poredjenje me podseca na ono selo vs. grad, gde je DPT selo. Jednostavno se u prvi plan stavlja kvalitet koji poistice iz malog broja clanova koji su usko strucno potkovani. Kao sto seljak hvali selo jer se svi bave zemljoradnjom, nema zurki, velikih marketa, interneta i tih cuda, cist vazduh, ptice cvrkucu itd...

Sto se tice madzone-a, koliko vidim on postoji i ovde ali umotan u drugo ime.
Takodje je neverovatno kako neki ovde jednostavno gube iz vida jednu cinjenicu ili je nisu proverili pa pricaju napamet. Cinjenica je sledeca:

Dpt: Opusteno (aka Madzone)

tema: 100 , ukupno tema na DPT: 613

znaci da teme na forumu opusteno cine 16.31% svih tema na DPT

ES: MadZone (sa dva potforuma)

tema: 4294 , ukupno tema na ES: 90307

znaci da teme na forumu madzone (sa dva podforuma) cine 4.75% svih tema na ES

Ukupno poruka na DPT na forumu opusteno:

1092

Ukupno poruka na celom DPT forumu:

6605

Znaci da ukupan broj poruka na forumu opusteno ucestvuje sa 16.53% svih poruka.

Ukupno poruka na ES forumu Madzone (sa dva podforuma):

77711

Ukupno poruka na celom Es forumu:

769973

Znaci da sve poruke na forumu MadZone ucestvuju sa 10.09% u svim porukama na ES-u.

Mislite o tome...

borstale
08. 02. 2006., 21:43
Samo što je 90% tema u "Opušteno" na ovaj ili onaj način vezano za web. Za razliku od MZ gde 90% tema nema blage veze nisačim...

dinke
08. 02. 2006., 21:45
@STELLANOVA
Sticem utisak da si se ti nesto nasao uvredjen mojim postom ?

Slazem se sa tobom da ima previse "opusteno" tema, ali barem 30% od njih su teme Web orijentisane gde se ne raspravlja o tome "odakle nam dolazi konjsko meso" i sl.

No u svakom slucaju, ja i ne mislim da je ES konkurencija DPT-u niti je DPT konkurencija ES-u. Oba foruma imaju svoju publiku. :)

STELLANOVA
08. 02. 2006., 21:52
Ma kakvi, naravno da nisam. Takodje nisam nikoga zeleo da uvredim mojim postom ali...mislim da bi DPT mogao da lepo funkcionise i kao mailing lista.

dinke
08. 02. 2006., 21:58
A koliko vi ono bese imate clanova koji imaju vise od 100 postova ? :rolleyes:

STELLANOVA
08. 02. 2006., 22:00
Eh da, sto se tice kvaliteta, evo jos jedne cinjenice tj. zakljucka.

Na DPT ima 72 teme u forumu PHP, a na ES-u 2287. Ja garantujem da bi mogao da izvucem 72 teme koje su duplo kvalitetnije nego ovih 72 kojih ima ovde.

takodje isto vazi i za ostale forume, recimo SQL baze, DPT - 14 tema, Es preko 700....itd...

dakle nije DPT kvalitetniji, profesionalniji ili nesto drugi nego jednostavno ima malo clanova koji su profesionalci u svom poslu. Sa povecanjem broja clanova dolazi i veci broj pocetnickih pitanja. Ja u tome stvarno nista lose nevidim. To je ko kada bi ocekivali da automobil od 2000 kubika izbacuje vise stetnih materija u prirodu od onog od 1000 kubika.

edit: odogovr dinketu, niko nije spominjao broj clanova sa vise od 100 postova. Ne znam zasto je to bitno?

dinke
08. 02. 2006., 22:10
niko nije spominjao broj clanova sa vise od 100 postova. Ne znam zasto je to bitno?
1650

Pokusavam da ti objasnim da ES ima mnogo vise clanova na papiru nego pravih (aktivnih) clanova. Zamoli nekoga od admina da ti izvuce podatak o broju aktivnih clanova u 2005-oj recimo, pa ces videti.

No svejedno, ispada da se ja nesto prepucavam sa tobom, a to mi nije cilj. Jos jednom, ES ima svoju publiku, DPT svoju, i to je to za mene. DPT nikada i nece imati 100k clanova (nema ga ni es, ali ajde :)

Goran Aničić
08. 02. 2006., 22:14
Na DPT ima 72 teme u forumu PHP, a na ES-u 2287. Ja garantujem da bi mogao da izvucem 72 teme koje su duplo kvalitetnije nego ovih 72 kojih ima ovde.

Odnos kvantitet-kvalitet je na strani DPT.

STELLANOVA
08. 02. 2006., 22:22
Odnos kvantitet-kvalitet je na strani DPT.

Kako to mislis? Procentualno? Ako je tako onda, izvini, ali je smesno.
Naravno da je na strani DPT-a ali pogledaj poruke, tj. broj poruka i videces da na ES-u ima duplo vise kvalitetnijih poruka i tema nego na DPT-u. Jednostavno neshvatam zasto se ovde nekima nesvidja popularnost i broj clanova koji ES ima pa to stavljaju u negativan kontekst. Prosto sam misljenja da nekima ovde smeta da budu ''medj' rajom'' a se prave profi i vise od onoga sto jesu. Neka se svako zapita koja je svrha foruma pa onda neka mi kaze sta to DPT daj sto Es ne moze.
Mislim da nebi doslo do zabune, da neki pomisli slucajno da ja sad nesto mrzim DPT, jednostvano nije tako, to zna i bluesman. Ja sam se uclanio ovde medju prvima i zeleo da napravim nesto bolje od es-a ali sam shvatio da nema svrhe. Jednostavno pored foruma kao sto je ES nema svrhe razvodnjavati ljude, resurse i znanje.

mungos
08. 02. 2006., 22:27
Stella, alal' ti vera na ovim spušćanjima :D

Ilija Studen
08. 02. 2006., 22:46
Ne pratim ES, ali sam recimo danas otišao na njega da vidim temu koju je Peđa postavio. Tako svrnem na forum Advanced PHP i tu nađem temu o performansama velikih PHP aplikacija koja ne vredi blago rečeno ni za šta. DPT tema o istoj stvari je pet puta kvalitetnija i zamalo da ostavim link ka istoj (bilo mi malo glupo...)

Primer jedanog uspešanog forum sa velikim brojem članova je SitePoint. Ima gomila početničkih pitanja na PHP forumu, ali opet kad uletiš u PHP Application Design imaš šta da pročitaš jer se tu skuplja izuzetno pametna ekipa (Marcus, Harry, Jeff...). Dva sveta na jednom forumu: početnici i srednje iskusni devloperi s jedne plus ljudi koji čine vrh kad je PHP u pitanju s druge strane.

Nije da ne može bolje i kvalitetnije, nego je ES sam odabrao put kojim ide.

nixa
08. 02. 2006., 22:49
Kako to mislis? Procentualno? Ako je tako onda, izvini, ali je smesno.
Naravno da je na strani DPT-a ali pogledaj poruke, tj. broj poruka i videces da na ES-u ima duplo vise kvalitetnijih poruka i tema nego na DPT-u. Jednostavno neshvatam zasto se ovde nekima nesvidja popularnost i broj clanova koji ES ima pa to stavljaju u negativan kontekst. Prosto sam misljenja da nekima ovde smeta da budu ''medj' rajom'' a se prave profi i vise od onoga sto jesu. Neka se svako zapita koja je svrha foruma pa onda neka mi kaze sta to DPT daj sto Es ne moze.
Mislim da nebi doslo do zabune, da neki pomisli slucajno da ja sad nesto mrzim DPT, jednostvano nije tako, to zna i bluesman. Ja sam se uclanio ovde medju prvima i zeleo da napravim nesto bolje od es-a ali sam shvatio da nema svrhe. Jednostavno pored foruma kao sto je ES nema svrhe razvodnjavati ljude, resurse i znanje.

Procentualno ... gledaj odnos broj clanova ,tema ,do pre mesec dana ovde se moglo videti na svakih 2 dana po jedna tema ,sada je situacija drugacija, zasto to tebi ne odgovara nije mi jasno. Bio si 'medj' rajom'' i okrenuo ledja ka ES-u 2 nedelje kasnije ... ovde se ceni znanje i kvalitet, a ne poltronstvo to mora da shvatiš. Evo recimo ti si bio mod komunikacija jako kratko i zamenio te neko ko je expert u svojoj oblasti, i tačno zna šta priča.

Odgovorno mogu da kažem da od broja članova koje imamo svaki je aktivan, na žalost mnogo njih i dalje čita, a ima puno toga da kaže!

Suma sumarum, nemoj da opet pričaš nešto što ne možeš da argumentuješ.Ovde se ne gleda ko ima manji member id,tako da ti to ne stoji što si si se "uclanio ovde medju prvima".

I rest my case for now ...

Goran Aničić
08. 02. 2006., 22:51
"ES sindrom" se dislocira na DPT ;)

Prazna priča do iznemoglosti...

nixa
08. 02. 2006., 23:02
Pa nije tako .. :) jednostavno ljudi brane svoja neka shvatanja ... to nije ES sindrom .. to je ljudska priroda ... :) u IT metamorfozi ..

Ilija Studen
08. 02. 2006., 23:07
Sve mi se čini da pred Nixom ne sme čovek porediti ES i DPT. Samo što ne počne da ujeda :D ;)

STELLANOVA
08. 02. 2006., 23:10
Procentualno ... gledaj odnos broj clanova ,tema ,do pre mesec dana ovde se moglo videti na svakih 2 dana po jedna tema ,sada je situacija drugacija, zasto to tebi ne odgovara nije mi jasno.

Ko je rekao da mi neodgovara? :) good, sada je svaki dan po 2 teme?

Bio si 'medj' rajom'' i okrenuo ledja ka ES-u 2 nedelje kasnije ... ovde se ceni znanje i kvalitet, a ne poltronstvo to mora da shvatiš. Evo recimo ti si bio mod komunikacija jako kratko i zamenio te neko ko je expert u svojoj oblasti, i tačno zna šta priča.

Aham. Vidim promenilo se stanje mnogo...citavih 12 tema na komunikacijama...od toga 4 koje sam ja pokrenuo... Divno :D

Suma sumarum, nemoj da opet pričaš nešto što ne možeš da argumentuješ.Ovde se ne gleda ko ima manji member id,tako da ti to ne stoji što si si se "uclanio ovde medju prvima".

ja sam savrseno sve argumentovao. Just for record:

http://www.devprotalk.com/showpost.php?p=6710&postcount=39

http://www.devprotalk.com/showpost.php?p=6718&postcount=44

Nevidim nijedan tvoj argument :)

Sto se tice toga ko se kad uclanio...bla bla...prica za malu decu...da je tako ne bi kod svakog clana pisao datum uclajnjenja...

bluesman
08. 02. 2006., 23:14
Znas, statistika je najveca laz, moze da se tumaci kako kome odgovara.

Prvo da ne zaboravis, DPT ne pretenduje da zameni ES niti kapira ES kao bilo kakvu konkurenciju.

Ovde članovi nisu "truli, wanna-be pro" kako ti želiš da predstaviš, nego je većina članova koja živi od web-a, na ovaj ili onaj način. Znači nije sindrom "bolje prvi u selu nego zadnji u gradu" jer kao što znaš, većina ljudi odavde su bili ne samo aktivni članovi nego i moderatori pa čak i super moderatori na ES. To što si rekao je vrlo ružno, meni ne smeta toliko jer ja malo pažnje obraćam na to da li neko o meni misli da sam "pro" ili "ljakse" ali zbog drugih ljudi, mislim da je nekorektno.

Ti sada porediš mad zone na ES sa svojim temama tipa "hajde da frakujemo policiju" ili "kako naterati kanarinca da peva" (99% su takve) sa ovim temama u "opušteno" kao što su: "paypall", "tribina o GNU/Linuxu i slobodnom softveru", "Kućni office ili office u gradu?", "Studije u inostranstvu, od kuće", "Pitanje o administraciji foruma (ne DPT, vec generalno)", pa i ova ovde na kojoj pišemo. Sorry, ali to bez veze.

Jedine teme koje su u MZ fazonu su ova moja današnja u vezi stana, nadam se da će mi to oprostiti članovi iz razumljivih razloga, i par nekih sa interestantim linkovima za smejanje.

Pri tom ne spominješ nekoliko stotina tema obrisanih iz MZ.

Što se PHP tiče, voleo bih da izvučeš te 72 teme, ali da se nebi prepucavali, upotrebi malo statistiku pa odredi odnos 72:kvalitet i 2287:kvalitet, da vidimo koji je tu procenat. Na kraju, kvalitet zavisi od zahteva. Ako tamo dolaze ultra početnici, naravno da im je super kvalitetna tema u PHP: "Kako da iz forme kopiram $username u neki drugi file" koja ima čak 95 odgovora (evo sad sam na prvoj strani PHP foruma na ES i gledam). To su teme kao:


TOOOOtalni pocetnik !!! pomozite ! svi znate !!!!! ja ne znam!!!!!! ( pages 1 2 ),
pocetnik u PHP pomoccc
Šta znači upitnik iza .php?? npr. www.site.com/index.php?lang=en
(REŠENO)input type="checkbox" , kako da očitam jeli čekiran??
Moze li se iz PHP kreirati mysql?
pomozite ljudi - sve lepo uradim i nece !!!!!!!!
...


Sto naravno nije nista sporno, pomaze onima kojima to treba, ali cela prica je da 95% clanova na DPT ne postavlja takva pitanja niti ima potrebu za istim, niti ima potrebu da cita tako nesto.

Neka se svako zapita koja je svrha foruma pa onda neka mi kaze sta to DPT daj sto Es ne moze.

Znas koja je glavna svrha? Da dođem ovde, vidim 20-ak novih tema sa 50-ak novih postova, sve pažljivo pročitam i nastavim da radim. Ako odem na neki forum pa vidim 2000 poruka dnevno od kojih 1950 ne zavređuju ni da ih otvoriš (ili govore o stvarima koji te potpuno ne interesuju, ili su potpune gluposti) onda mi se sve manje dolazi.

Pa onda kada čuješ zvaničan stav vlasnika foruma i ekipe koja je odgovoran za uređivanje da je najvažnije da bude što veći broj korisnika, poruka... shvatiš da nisi na pravom mestu. Pa onda vidiš da je dete od 13 godina postalo moderator foruma (nebitno kojeg) i kasnije saznaš da je to protivusluga jer je njegov ćale dao pare za novi hard disk... vreme je da se ode.

Jednostavno pored foruma kao sto je ES nema svrhe razvodnjavati ljude, resurse i znanje.

Sorry, a tamo su "ljudi, resursi i znanje" toliko kompaktni? O kakvom znanju pričamo? Čijem znanju? Članova ili ekipe? Koji resursi?

Pedja
08. 02. 2006., 23:15
Pozdrav za Pedju koji zna sta je pravi srpski profesor.

Nadam se da se nisi naljuto, ali veruj, za ovih 20 godina koliko se aktivno bavim racunarima, uvek nailazim na jedan te isti problem: profesori ne znaju i iz neznanja zadaju zadatke koji su previse kompolikovani ili neresivi.

Da si im dao neke smernice, recimo da treba da ocene opsti usability aplikacija foruma, da ocene kvalitet informacija koje forumi nude u oblasti koja im je zajednicka i recimo da ocene kvalitet samih ucesnika foruma dobio bi sasvim drugaciju pricu. Ovako se vidi da su lutali jer nisu znali kak oda uporede dva foruma koji su toliko razliciti.

Evo, napravi eksperiment. Daj studentima da procitaju ovu temu pa ih onda pusti da ponovo naprave poredjenje. Siguran sam da ce razlika biti velika.

nixa
08. 02. 2006., 23:19
Sve mi se čini da pred Nixom ne sme čovek porediti ES i DPT. Samo što ne počne da ujeda :D ;)

Ma sme :) daleko od toga ...ali get real bre :D

bluesman je za razliku od mene dao mnogo bolji odgovor ...

Pedja
08. 02. 2006., 23:28
Najvaznije u ovoj off-topic prici je upravo ono sto je Bluesman rekao: dodjes, procitas sve nove teme (sa gustom) i odes dalje.

Ja se ne radujem mnogo ideji da se DPT omasovi pa pocnu da se n anjemu skupljaju pocetnici. Mnogo bih vise voleo ako bi se uspelo u tome da se pocetnicima nametne da se uzdrzavaju od pisanja a da uce citajuci, eventualno da se naprave posebne teme za pocetnike.

Trenutno je ovde kao nekad davno na ES-u. Novajlije, dodju i citaju i citaju i citaju i citaju i citaju i citaju i ne usudjuju se bas da nesto mnogo zapitkuju, sve dok nisu krenula kola nizbrdo.

Video sam i ovde par pocetnickih pitanja ali se vidi da je neko dobro razmislio sta ce da napise i da je radio domaci zadatak, a ne s neba pa u rebra.

STELLANOVA
08. 02. 2006., 23:30
Ovde članovi nisu "truli, wanna-be pro" kako ti želiš da predstaviš, nego je većina članova koja živi od web-a, na ovaj ili onaj način. Znači nije sindrom "bolje prvi u selu nego zadnji u gradu" jer kao što znaš, većina ljudi odavde su bili ne samo aktivni članovi nego i moderatori pa čak i super moderatori na ES. To što si rekao je vrlo ružno, meni ne smeta toliko jer ja malo pažnje obraćam na to da li neko o meni misli da sam "pro" ili "ljakse" ali zbog drugih ljudi, mislim da je nekorektno.

A ne bluesman, nisam ja rekao seljak u kontekstu u kom si ti shvatio nego samo u sluzbi poredjenja selo vs. grad koje takodje nije bilo zlonamerno.

Ti sada porediš mad zone na ES sa svojim temama tipa "hajde da frakujemo policiju" ili "kako naterati kanarinca da peva" (99% su takve) sa ovim temama u "opušteno" kao što su: "paypall", "tribina o GNU/Linuxu i slobodnom softveru", "Kućni office ili office u gradu?", "Studije u inostranstvu, od kuće", "Pitanje o administraciji foruma (ne DPT, vec generalno)", pa i ova ovde na kojoj pišemo. Sorry, ali to bez veze.

Rekao si sam, da citiram:

Znas, statistika je najveca laz, moze da se tumaci kako kome odgovara.

u madzone takodje imas teme vezane sa kompjutere ali da se sad ne bi prepucavali, posto mi to nijednog trenutka nije bio cilj, zaustavicu se na ovom tvom citatu.


Znas koja je glavna svrha? Da dođem ovde, vidim 20-ak novih tema sa 50-ak novih postova, sve pažljivo pročitam i nastavim da radim. Ako odem na neki forum pa vidim 2000 poruka dnevno od kojih 1950 ne zavređuju ni da ih otvoriš (ili govore o stvarima koji te potpuno ne interesuju, ili su potpune gluposti) onda mi se sve manje dolazi.


Sorry ali moram da konstatujem da na DPT-u ima mnogo manje tema dnevno od toga sto si rekao da te zadovoljava. Takodje rece da te smara da citas 2000 poruka i tako te stvari imas opciju ignore i lepo ignorises i madzone i sve sto te nezanima.


Pa onda kada čuješ zvaničan stav vlasnika foruma i ekipe koja je odgovoran za uređivanje da je najvažnije da bude što veći broj korisnika, poruka... shvatiš da nisi na pravom mestu. Pa onda vidiš da je dete od 13 godina postalo moderator foruma (nebitno kojeg) i kasnije saznaš da je to protivusluga jer je njegov ćale dao pare za novi hard disk... vreme je da se ode.

Eto, znaci glavni razlog je taj. Nevidim zasto je tebi recimo to smetalo? decko je moderator nekog foruma, taj forum nema veze sa tvojim interesovanjima, tako da neshvatam sta je tu bio problem. Ako i sam kazes da te interesuju usko strucne teme nevidim zasto je bio problem da ostanes mod i uredjujes forume koje te interesuju bez da se obazires na gazdu i ljude koji nemaju veze sa tvojim forumima tj. forumima koji su predmet tvog profi interesovanja.



Sorry, a tamo su "ljudi, resursi i znanje" toliko kompaktni? O kakvom znanju pričamo? Čijem znanju? Članova ili ekipe? Koji resursi?

Sam si rekao da je dosta ljudi sa Es-a doslo ovde, cak si i ti kao osnivac DPT bio moderator dosta dugo na ES-u. Na ovo sam mislio kada sam rekao razvodnjavanje. jednostavno kada imas ljude koji pisu na dva foruma i usput od njih ocekujes kvalitet i kvantitet u tome onda je to trosenje ljudskih resursa koji su , slozices se, osnovni resurs svakog foruma.

nixa
08. 02. 2006., 23:31
@Pedja : pa ne sećam se da je neko rekao da je ovde ideja da se DPT omasovi.Postoji već neki kakav takav master plan u tom slučaju ... no više o tome kad bude vreme za to ( nadam se što kasnije ) .

bluesman
08. 02. 2006., 23:32
Dodao bih samo, između "dođeš, pročitaš sve nove teme (sa guštom)" i "odeš" još jedan deo "napišeš svoje mišljenje ako smatraš da imaš šta pametno da dodaš" da ne bude ja je "read only" forum.

Meni se sviđa što dolazi sve više studenata, to su sve momci koji studiraju IT-based fakultete ili bar smerove. Uskoro ćemo čitati njih a mi ćemo biti "blejači" :)

STELLANOVA
08. 02. 2006., 23:33
@nixa:

Nisi mi odgovorio, sta se dobilo dovoljenjem EXPERT-a na komunikacije? :D

nixa
08. 02. 2006., 23:38
Sam si rekao da je dosta ljudi sa Es-a doslo ovde, cak si i ti kao osnivac DPT bio moderator dosta dugo na ES-u. Na ovo sam mislio kada sam rekao razvodnjavanje. jednostavno kada imas ljude koji pisu na dva foruma i usput od njih ocekujes kvalitet i kvantitet u tome onda je to trosenje ljudskih resursa koji su , slozices se, osnovni resurs svakog foruma.

Odgovoriću samo na ovaj deo,verujem da će Goran da odgovori na ostali deo tvog odgovora.

I ja kao jedan od osnivača DPT-a sam bio mod na ES-u.I iz istog razloga smo otišli sa ES-a.Tamo nije ko da sluša naše predloge za nerazvodnjavanje ljudskih resursa.Stella ti si došao na ES mnogo kasnije i mnogo stvari se izdešavalo pre nego što si i znao za ES, tako da ne vidim tebe kao kompententog sagovornika u tome zašto je sve ovde tako,i zašto ljudi idu sa ES-a.

Ovo je ko što naš kolega reče ovo je tema koja nema kraja prepucavanju .. tako da ću da ostavim dalje odgovore... vidim da je pointless ...

boccio
08. 02. 2006., 23:45
hebote, covek od podneva ne dodje na forum i vi ladno spucate 7 strana ni na sta :P koji ste frikovi, sunce vam... jel radi bre neko nesto u ovoj zemlji?!

boccio
08. 02. 2006., 23:54
E, da ne bude da samo mlatim u prazno, da mlatnem koju i akonto ove teme:

Ne kapiram sto ste se sad primili na ES vs. DPT, a tako smo lepo kulirali sve ovo vreme...

Ne zaboravite jednu cinjenicu. ES i DPT su dva potpuno razlicita zivotna ciklusa jednog "proizvoda". DPT je ono sto je ES bio 2001., sacica profi likova koji se medjusobno znaju (sto uzivo, sto preko neta).

To je upravo DPT sad. Ventil za jednu ekipu. Ovde nema ni pravilnika, ni nekog lockovanja, svaka tema ide u offtopic, i nikom to ne smeta... Ali zivo me zanima da li bi tako bilo da sad DPT ima 30.000 clanova i bar 30% od toga da su bolidi koji postavljaju teme "POMOOOOOOOOOC!!!!! KAKO DA <upisati_po_zelji>"...

Tako da... opet babe i zabe... dokle samo pitam se:)

bluesman
08. 02. 2006., 23:57
Sam si rekao da je dosta ljudi sa Es-a doslo ovde, cak si i ti kao osnivac DPT bio moderator dosta dugo na ES-u. Na ovo sam mislio kada sam rekao razvodnjavanje. jednostavno kada imas ljude koji pisu na dva foruma i usput od njih ocekujes kvalitet i kvantitet u tome onda je to trosenje ljudskih resursa koji su , slozices se, osnovni resurs svakog foruma.

Vidi, ja mislim da je vece rasipanje resursa citanje ili samo listanje 2000 beskorisnih tema.

Znao sam da ces ovo:
Eto, znaci glavni razlog je taj. Nevidim zasto je tebi recimo to smetalo? decko je moderator nekog foruma, taj forum nema veze sa tvojim interesovanjima, tako da neshvatam sta je tu bio problem. Ako i sam kazes da te interesuju usko strucne teme nevidim zasto je bio problem da ostanes mod i uredjujes forume koje te interesuju bez da se obazires na gazdu i ljude koji nemaju veze sa tvojim forumima tj. forumima koji su predmet tvog profi interesovanja.

da izvuces iz konteksta.

smeta mi posto decko nema pojma (to nije greh po defaultu, ali je greh ako takav postane moderator, zamisli da dovedem ja svog sina da postane profesor na univerzitetu) i 100% njegovih postova je off topic i nema veze sa onim sto radi. I smeta mi da me prozivaju, odnosno da me stave u isti kos sa njim kada klinci prepricavaju "es moderatori su neznalice", i sprdaju se na racun moderatora. Ja sam imao prilike da pricam sa mnogima, jer sam bio u takvoj situaciji... vecina studenata su govorili "nije valjda da ides na ES - tamo su moderatori slepci". Sorry, ako tebu ne smeta, meni smeta da me neko zove slepac zbog par klinaca koji su zasluzili titulu zato sto su "dobri momci" a nemaju pojma ni koja tema treba da se premesti u koji forum jer i ne razumeju o cemu se govori.

Ja nisam zbog toga otisao, zaviri u es_mods, tamo je mesecima izlagano sta mi se ne svidja i zbog cega cu da odem, sto sam na kraju i ucinio (naravno, ako nije obrisao, po obicaju).

Da ne bude da te prozivam, kukas na mali broj tema na nekim forumuma, koliko se secam - ti si trazio da se otvore ti forumi? Zasto sada ne pises u njima?

Ali, hajde... ne zelim da upropastim na kraju jedan od najlepsih dana u mom zivotu.

Have fun :)

zextra
09. 02. 2006., 00:05
Ali, hajde... ne zelim da upropastim na kraju jedan od najlepsih dana u mom zivotu.
Ne, nego ne dozvoli da ti upropaste jedan od najlepsih dana u tvom zivotu :) Zvuci malo optimisticnije :)

bluesman
09. 02. 2006., 00:12
Neću više od ovoga: gde je kome bolje - to je subjektivna stvar. Ja sam tamo gde mi je bolje, tamo gde sam smoren - ne idem. Ne postoji ništa više ni manje od onoga... a ova priča me interesuje samo zbog tendencioznih interpretacija, to što neko misli da je bolje ovde, tamo, onamo... to je samo njegova stvar i ne treba oko toga polemisati.

dinke
09. 02. 2006., 00:26
Ali zivo me zanima da li bi tako bilo da sad DPT ima 30.000 clanova i bar 30% od toga da su bolidi koji postavljaju teme "POMOOOOOOOOOC!!!!! KAKO DA <upisati_po_zelji>"...
Vidi Boccio, licno sam bio mod advocacy foruma na es-u, pravila su bila striktna (mislim da su tamo i dan danas). Dok sam mogao da aktivno moderisem, svaki post suprotno pravilniku je jednostavno bio brisan. Kada mi se smucilo (sundance vs. axez anyone), dao sam otkaz na moderaciju.

NA ES::PHP forumu, postoje takodje pravila, FAQ (koji je uzgred moja malenkost postavila) gde se mogu naci odgovori na 90% pocetnickih pitanja. Dok sam bio mod tamo, trudio sam se da pitanja koja nisu u skladu sa pravilnikom cistim. Vrlo brzo sam izgubio entuzijazam, jer sam tamo bio mod sa jos 5 moderatora od kojih veci deo nije radio nista, tj. jedina aktivnost se svodila na prosera*nje po esmods forumu. Neki od tih modova nisu ucitali ES u browser 2 godine. Secas se i sam, zajedno smo raspravljali na ICQ-u sta da radimo sa porukama i sl. kada si i ti postao mod. Da li i dan danas moderises php forum sa istim entuzijazmom kao i onda kada si poceo ? Ne verujem. :)

To je jedan od velikih problema ES-a, jednostavno mali broj modova radi svoj posao, a niko ih ne postavlja po zaslugama.

Uzgred, neko je primetio SitePoint-ov PHP forum, mislim da je on odlican primer kako se pocetnici usmere na jedan deo foruma, a napredniji korisnici na drugi. Nesto slicno smo pokusali (ideja je bila moja) da napravimo na ES-u sa "Advanced PHP" forumom, ali izgleda da ipak nismo uspeli.

Inace, jos jednom, ja sam aktivni clan ES-a (ne preterano doduse), nemam nista protiv ES-a, naprotiv.

STELLANOVA
09. 02. 2006., 00:38
Ja sam imao prilike da pricam sa mnogima, jer sam bio u takvoj situaciji... vecina studenata su govorili "nije valjda da ides na ES - tamo su moderatori slepci". Sorry, ako tebu ne smeta, meni smeta da me neko zove slepac zbog par klinaca koji su zasluzili titulu zato sto su "dobri momci" a nemaju pojma ni koja tema treba da se premesti u koji forum jer i ne razumeju o cemu se govori.

Khm khm...ono sto meni smeta je sto previse ljudi slusaju i gledaju oko sebe, bar u ovom komkretnom slucaju. Mislim zaista treba da budes nesiguran u svoje sposobnosti pa da te pogadjaju takve stvari.

Ja nisam zbog toga otisao, zaviri u es_mods, tamo je mesecima izlagano sta mi se ne svidja i zbog cega cu da odem, sto sam na kraju i ucinio (naravno, ako nije obrisao, po obicaju).

Znam ja zasto si otisao, cak mogu da primetim da ti je pamcenje vrlo kratkog veka posto sam licno ucestvovao, vrlo aktivno, u tim diskusijama.

Da ne bude da te prozivam, kukas na mali broj tema na nekim forumuma, koliko se secam - ti si trazio da se otvore ti forumi? Zasto sada ne pises u njima?

Naravno, ja sam ne trazio, ja zam predlozio da se otvori takav forum. Ti si prihvatio. Nego, ja sam moderaciju na tom forumu napustio usled nemanja vremena a koliko sam za to malo vremena uradio dovoljno govori cinjenica da je na tom forumu otvoreno samo nekoliko tema od mog odlaska sa liste moderatora.
Posto vidim da se nixa nesto hvali kako je doveo experta na moje mesto interesuje me sta je taj expert uradio na tom forumu. Niko gan ije vukao za usi da bude mod.

p.s. sorry ako sam ti upropastio dan, nije mi bila namera. ;)

bluesman
09. 02. 2006., 00:46
Nisi mi upropastio dan - za to bi trebao da rokne neki uragan ili nesto :) (osim toga, dan je vec prosao - prosla je ponoc ) :)

Sto se tice mog pamcenja - jeste slabo, narocito za stvari koje se trudim da zaboravim :)

A ono prvo... znas, kada razmislis, bili su u pravu. A to nije par klinaca, nego vise kao hor... i sa raznih strana.

No dobro, rekoh necu vise o tome... nemoj me vuci za jezik :)

Mozda ce ovo biti prva zakljucana tema na ovom forumu.

oliver78
09. 02. 2006., 01:04
To sam i hteo da ti predložim.
Ključ je kod tebe.
Aj na neke konkretne teme.

noviKorisnik
09. 02. 2006., 09:22
Nakon ove bure ... da se vratim na sam početak teme.

Koliko vidim, suštinu sam već rekao prvom rečenicom - "Moja je ocena da ste neozbiljni." - osećam još samo potrebu da to malo plastičnije pojasnim. Od cele ove rasprave, jedino se Pedja dotakao odgovornosti profesora u celoj ovoj priči i podsetio - "profesori ne znaju i iz neznanja zadaju zadatke koji su previse kompolikovani ili neresivi." - kako je to istina koja boli, sveprisutna.

Ako je tema seminarskog rada analiza i komparacija dva postojeća sajta, po kom osnovu su odabrani FORUMI ???

Forum nije softver niti dizajn, odabir boja ili razbacivanje linkova - forum su LJUDI, to je ZAJEDNICA.

Tražiti od nekog da napravi izbor između dva foruma svodi se na izbor zajednice koja je bliža samom posmatraču. To upravo i pokazuju rezultati ovih radova - ništa više.

Iako je studentima vizalno dopadljiviji DPT, konačni izbor je ES zato što su tamo uspeli da pronađu sebe, odnosno sadržaj koji im odgovara. Ali - po tome tema treba da se svrsta u sociološka istraživanja !!! - ako to nije pozadina cele priče, tema je promašena.

Predloženi kriterijumi "(boje, izgled, dizajn, user friendly interfejs, navigacioni sistem, originalnost, brzina učitavanja ...)" su marginalni faktor pri izboru foruma, jer to određuje sadržaj i ljudi iza njega.

Ako i pretpostavimo da možemo se izmaknemo sa strane i posmatramo i ocenjujemo samo ove tehničke karakteristike ... evo, meni je izuzetno zanimljiv pojam "user friendly interface" - preduslov za ocenu toga je korišćenje sistema, aktivno. Onaj ko upozna sistem neće nikada postaviti u prednosti DPT foruma činjenicu da ga "dočeka pozdravna poruka" prilikom prijave na sistem, pre će zaboraviti na tu poruku jer je viđena samo jednom, prilikom prvog logovanja.

Eto, toliko.

boccio
09. 02. 2006., 11:25
Da li i dan danas moderises php forum sa istim entuzijazmom kao i onda kada si poceo ? Ne verujem. :)

Pa pazi, nacin na koji moderisem PHP (a i ostale) forume na ES-u je bukvalno po principu "mujo, nahrani svinje i ne diraj nista" :) Da sad ne ispadne da pljujem po njima (zaista mi nije namera), ali kad bih moderisao PHP kako treba tamo desila bi se sledeca situacija:
1. 40% tema bi bilo lockovano uz komentar "UTFG" ili "RTFM".
2. 40% tema bi bilo obrisano uz komentar "milion puta receno, koristi pretragu foruma"
3. na Predlozi&Pitanja bi bio pokrenut javni linc moje malenkosti uz klasicne izjave tipa "sta se on pravi pametan", "ako nece da pomogne neka cuti", "evo, neizivljeni moderator nema privatan zivot pa terorise nas ovde" i slicno...

Tako da eto... nahranim svinje i cutim :)

noviKorisnik
09. 02. 2006., 12:11
Uf, ponadao sam se da je gotovo s ovim, ali hajde, kad se već nastavlja.

boccio, šta je problem s ovim 1 - 2 - 3? Sa 1 i 2 se dobija čist forum a ne smeće. Ako 3, kao posledicu, ne možeš da istrpiš, nemoj ni da se diraš te moderacije. PHP forum je odličan primer - tamo je sad 4 ili 5 moderatora koji dele isti stav "svinje, itd" - što uglavnom ispada kao i da nema nijednog (incidentne situacije ionako rešavaju SM u letu). Posao 1 - 2 - 3 jeste izuzetno naporan u dužem periodu, ali ne toliko ukoliko ga radi koordinirano više ljudi - ali zato i ima više moderatora u forumu.

bluesman
09. 02. 2006., 13:05
Slažem se boccio u vezi rešenja, ali ako je to rešenje - onda tako mora biti. Znači, ne zatvoriti temu pa reći "RTFM", nego pored RTFM napisati možda i gde se to nalazi, neki ljudi ne umeju da koriste pretragu.

Nekima je dovoljan samo mali hint pa da reše problem.

Neka najčešća postavljana pitanja staviti u FAQ koji vremenom raste pa sva nova pitanja upućivati na FAQ.

Ako to moderator ne može da radi, bez obzira na razlog, onda je možda bolje da tu ulogu preuzme neko drugi.

Glupo je sada da upoređujem moderisanje onog i ovog foruma, ako ništa drugo onda zbog dnevnog broja poruka i broja članova, ali i ovde će uskoro morati da se uvede red sa povećanjem broja članova. Ne kažem da je nered, meni je ovako skroz ok, ali neminovnost je da ćemo morati da ulažemo više napora sa povećanjem broja članova.

Što se tiče Mad Zone (aka opušteno) ili kako god se zove, ja smatram da je takav jedan forum potreban svakom velikom forumu. I ja volim da pročitam nešto interesantno, možda totalno nevezano za posao ili čak i za IT, i ponekad mi je to i potrebno posle višečasovnog "hipnotisanja" monitora. Ali mislim da ne sme da se dozvoli da se ceo forum pretvori u "opušteno" ili da razlog dolaska najvećeg broja članova bude baš taj forum. Ja moram da priznam, da je pored svih onih navedenih razloga, i to bio jedan od razloga što sam napustio ES. Jednostavno sam shvatio da sam 95% pročitanih poruka ispratio na MZ, na ostalima nije bilo ništa interesantno (čast ponekom izuzetku).

Meni je ok da se nastavi i ova diskusija, ali samo ako možemo normalnim tonom, da zaboravimo na prozivke tipa "lupaš" ili "kenjaš"... i slično.

boccio
09. 02. 2006., 13:15
Dejane, ne radi se o tome da li mogu/hocu da istrpim vatru, jasno ti je da me boli dupe da li ce neko da me proziva na P&P, to uopste nije problem.

Problem je u klasicnoj "Cost vs. Benefits" analizi. Ja mogu sve to da uradim, i da radim na duze staze - ali koji je benefit? Da li ce se doticni lezilebovici opametiti i poceti da guglaju i gledaju pretragu sta je neko pre njih pisao? Tesko... Iz dosadasnjeg iskustva - na 20 obrisanih tema slicnog profila, stigne mi jedan PP u fazonu "izvini, gledacu da pretrazujem forum ubuduce"... Ostali jednostavno postuju ponovo uz disclaimer "trazio sam, nisam nasao" :rolleyes:

Samo sam hteo da kazem da nemam zelju da se borim sa vetrenjacama tamo dogod 80% posetilaca tog foruma ocekuje resenje trivijalnih problema na tacni, a pritom ne postoji "pul" power-usera koji bi aktivnost odvukli u pravom smeru. Koji bi bio outcome takve situacije? 80% zakljucanih tema i atmosfera ko u konc. logoru... Meni bas ni to nije sjajno resenje...


Ako to moderator ne može da radi, bez obzira na razlog, onda je možda bolje da tu ulogu preuzme neko drugi.

Slazem se... mozda je tamo na PHP forumu zaista i potrebna nova krv... u svakom slucaju, tu pricu bi trebalo voditi na onom mestu, cisto da ne bude da ogovaramo iza ledja.

shoba
09. 02. 2006., 13:38
Da kazem i ja nesto :)

Ni jedan od studenata kod mene ne bi polozio!
- radovi su povrsni (mozda je meni poimanje pokvareno time sto na ETFbgd pisemo dokumentaciju po 50 stranica)
- radovi su bez ideje i bez reda
- to nije seminarski rad
- ako se radi englesko-srpska varijanta to se najbolje radi u dve kolone sa manjim fontom
- skoro svi studenti su poredili software vBulletin sa software-om tForum, a ne dpt i es
- niko se nije setio da community sajt cine ljudi i teme a ne skripte

Koliko shvatam studentima nije nudjeno poredjenje ova dva foruma nego dva sajta po svom izboru. Mozda bi bilo interesantno da vidimo kako su ostali poredili neke druge sajtove.

Ponovite zadatak sa slicnom temom, nakon ove rasprave, malo preciznije definisite zahteve i rezultat ce biti trostruko bolji ;)

bluesman
09. 02. 2006., 13:42
Boccio, ja ovo ne kapiram kao ogovaranje, slažem se da tu priču o ES treba voditi tamo, to su neke interne stvari, međutim ja nisam pričao konkretno o ES nego generalno o svakom forumu, pa i ovom. Nigde nisam spomenuo ES u toj priči.

boccio
09. 02. 2006., 14:00
znam blues, to se vise odnosilo na prepisku Dejana i mene...
Inace, krenuo sam malo da sredjujem PHP forum zadnjih pola sata, uticete pozitivno na mene ;) Evo, vec mi je stigao jedan PP sa pitanjem sto se pravim pametan lol...

bluesman
09. 02. 2006., 14:01
To je sve u opisu posla :)

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 02:01
Koliko sam citao, a citao sam do 5 strane i video da sve ide u neki infinite loop rekoh da se pridruzim ovom vrzinom kolu.

Cestitam Vam kako ste ukopali klince, od srca. Zasita drago mi je.
E sad. Visa Tehnicka Skola NIJE fakultet, i NIKADA nece biti. To je samo zbog toga sto se oni promovisu kao fakultetdzije.

Sto se tice radova. Nisam ih video, ali kada sam procitao kako se izrazavaju i to za seminar (ili sta su vec imali) ja bih ih pobacao sve kroz prozor kad im dodjem u tu Suboticu (salim se naravno, ovo je kratka interpretacije mog well known komsije).

Mislim, zamislite koliko je neko informisan o necemu sto ispituje kada na forumu (DPT) trazi 3D Max???!!! Znaci dno dna, ispod ovoga se ne ide. "They have hit rock bottom."
Pa buduci inzenjeri, nadam se da cete imati mnogo vise uspeha u naucno istrazivackom radu nego do sada.

Pedja
19. 07. 2006., 09:35
Cestitam Vam kako ste ukopali klince, od srca. Zasita drago mi je.

Ma nije to nista. Ima ovde na DPT jedan klinac koga svaki dan neko ukopa, ali on uvek dolazi po jos.

:1060:

oliver
19. 07. 2006., 10:24
:1054:

jojojojoooj... ovo je bilo nisko :)

Mr.Paja
19. 07. 2006., 12:12
:1065: e za ovo imaš ćevape (al' bez letovanja) :)

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 12:45
@Supurovic
Jesu li tebe mama i tata slabo voleli kad si bio mali, pa sad pokusavas da budes u centru paznje tako sto mene zezas?

MorenoArdohain
19. 07. 2006., 12:55
Ovo je prevrsilo svaku meru.

Ja sam za to da se Nemanja banuje sa foruma.. forever..

Jos neko?

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 13:23
Huh!?

He started it first!

noviKorisnik
19. 07. 2006., 13:33
... da se svi banuju ... forever ...

conica
19. 07. 2006., 13:34
ja nisam za to...samo treba mozda da se iskontrolise malko i da saslusa savet ako ga vec trazi, a samo postovanje topica podrazumeva trazenje saveta

na kraju konca zato bi trebalo da postoje moderatori

jablan
19. 07. 2006., 13:37
Mislim da će zaključavanje ove teme završiti posao. ;)

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 14:10
Ako je neko gledao:
Star Trek TNG - 1x01 - Encounter At Farpoint [Part 1]
Star Trek TNG - 1x02 - Encounter At Farpoint [Part 2]

Ovo mu dodje slicno. :))

"You have passed youre test in humanity. For now." :)

bluesman
19. 07. 2006., 17:14
Nemanja, ti to kao svaku noc dobijes inspiraciju da komentarises na sto vise tema, i ako ne nadjes nesto sveze gde tvoja poruka nije poslednja, onda izbunaris neku bajatu i dodas svoj prilog temi, koji mu dodje kao recimo hleb uz supu - neki mogu da sazvacu ali je vecini to...

Pokusaj da se iskontrolises i da napises nesto samo kada ima smisla ili potrebe, drugi ce to ceniti sigurno vise nego sto sada cene tvoje "priloge".

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 22:34
Ne dobijam nikakvu inspiraciju, jednostavno vidim temu, mislim da nesto mogu da dodam i eto. :)
Ali pokusacu da se obuzdam u dodavanju hleba uz supu.

Da pokazem kako nisam neko zlopamtilo i da ne zelim nista lose evo poruke koju sam poslao Pedji.

Subject: Poziv na saradnju
Text:
Pozdrav, Pedja!

I ako se ti prema meni ponasas kao 100% asshole, mene to ne dotice puno. Cak sam spreman i da ti pomognem tj. obostrano da pomognemo jedan drugom.

Posto vec duze vremena radis vokabular, ja sam bio i na forumu neko vreme, hocu da pomognem u promociji Vokabulara. Posto ce nova CaKucicaNet biti u potpunosti biti na cirilici, nije lose da se integrise vokabular u CaKucicu, kao active search.

Ja zelim da saradjujem sa tobom, ti samnom? Pa vidi da li mozes da saradjujes sa klincom.:1050:

bluesman
19. 07. 2006., 22:54
Dakle, ne vredi, Nemanja nas sve više primiče ES. Nemanja, ja sam video par postova različitih ljudi koji traže tvoj ban. Dobio bar 5-6 poruka da te banujemo zbog lupetanja, flame, .... Ja nisam za ban, ali ovo što ti pišeš je kao da si mi i ti poslao jednu takvu poruku. Ja stvarno nemam ništa protiv tebe lično, ali i u poruci iznad, gde u prvom delu kažeš da ćeš se obuzdati, u drugom delu si opet flipnuo.

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 23:01
Hm... Nisam flipnuo. To sam se obracao njemu. Posto se on nije udostojio da mi odgovori ni proslog puta kada sam mu pisao, jedino mi je ostalo da postujem ovde poruku. Mozda nisam izabrao naj srecniju temu, ali Boze moj.

Ja smatram da sam korektan.
Moje izvinjenje, svima koje sam uvredio ili se smatraju uvredjenim. Ali ja nikada nisam delovao bez prethodne provokacije.

toliko

bluesman
19. 07. 2006., 23:10
Hajde da ne vucemo raspravu ovde, ali koja je poenta tvoj poruke? Postovao si na forumu sadržaj privatne poruke nekome? I šta sa tim? Nećču da budem grub, ali gušiš sa takvim stvarim i nikakve veze nema sa forumom ni sa onim zvog čega smo ovde.

Pedja
19. 07. 2006., 23:20
Nemanja, veruj ja sam veoma dobronameran, cak sam te jedno vreme i branio, ali brate, sve iam granice.

Ako malo pogledas statistiku ja sam sasvim umeren u komentarima na tvoje umotvorine na forumu. Ovaj put si se prosto tako namestio da nisam mogao da odolim, a i to sam napisao vise kao dobar fazon, nadajuci se da ces iz fazona izvuci neku pouku.

sirNemanjapro
19. 07. 2006., 23:46
Point taken. No more jokes.