PDA

Pogčedajte punu verziju : PHP5 Exceptions


bluesman
09. 02. 2006., 13:38
Kao što verovatno svi znate, PHP5 ima mogućnost postavljanja Exceptions kao većina ozbiljnih programskih jezika. Pošto prepravljam neke klase da budu PHP5 only, interesuje me koja je, osim semantičke, prednost upotrebe Exceptions u odnosu na neko klasično "prikupljanje grešaka" u kodu.

Recimo, imamo najgori slučaj i lošu programersku praksu tipa:


$date = getSomeData ();
if (empty($data))
die ("Data empty");
...

to neću ni da komentarišem.

Onda imam slučaj koji ja koristim (u PHP < 5)

$data = getSomeData ();
if (empty($data))
$ErrorClass->addError ("Data empty, line: ".__LINE__, ERR_NON_CRITICAL);
...

if ($ErrorClass->hasErrors())
{
$ErrorClass->displayErrors();
}

ili nešto slično... znači prikupljaju se greške i jednostavno prikažu negde (ili samo u debug) ali izvršenje scripta se nastavlja.

Koja je prednost (performanse, memorija... whatever) ako ja prepravim moj sistem da koristi exceptions, na primer ovako:


try {
$data = getSomeData ();
if (empty($data))
throw new Exception ("Data empty, line: ".__LINE__, ERR_NON_CRITICAL);
...
} catch (Expception $e) {
echo "Greška ".$e->getMessage();
}

...

Znači, ovo su samo primeri bez veze, čisto me interesuje šta se tačno dobija po pitanju performansi, resursa ili nečeg drugog kada se upotrebljavaju Exceptions. Ja ne vidim neki značajan boljitak u kodu osim u preglednosti.

Ilija Studen
09. 02. 2006., 18:19
Hvata greške na jednom mestu i ne brineš gde će se desiti (koliko "duboko"). Ovo je izuzetno bitno kod kompleksnih aplikacija. Primer:

$user = new User();
$user->setUsername('root');
try {
$user->save();
} catch(Exception $e) {
die('Error! ' . $e->getMessage());
}

Do greške može doći jer objekat ne prolazi validaciju (root je prekatak user ili korisnik root već postoji) ili zbog greške u izvršavanju upita. Bilo kako bilo, ti je hvataš na jednom mestu. Dalje, jednostavno možeš obraditi više tipova greške:

try {
$user->save();
} catch(ValidationException $e) {
die('Validation error:<br />' . implode('<br />', $e->getErrors()));
} catch(QueryException $e) {
die('Query error! ' . $e->getSQL());
}

Pošto su izuzeci objekti možeš da čuvaš mnogo podataka o samoj grešci.

Nije da se ne može postići klasičnim metodama, ali to je već hakeraj i podrazumeva puno prljavog petljanja koje samo čini kod složenijim i podložnijim greškama. Izuzeci čine život lakšim :)

bluesman
09. 02. 2006., 18:42
Hvala Ilija na odgovoru, moje pitanje je bilo vezano za nešto drugo:

Znači, ovo su samo primeri bez veze, čisto me interesuje šta se tačno dobija po pitanju performansi, resursa ili nečeg drugog kada se upotrebljavaju Exceptions.

Pa sam rekao:
Ja ne vidim neki značajan boljitak u kodu osim u preglednosti.

A ti si odgovorio:
Nije da se ne može postići klasičnim metodama, ali to je već hakeraj i podrazumeva puno prljavog petljanja koje samo čini kod složenijim i podložnijim greškama. Izuzeci čine život lakšim

Moze i "klasičnim" metodama da se kreira objekat za svaku grešku, mene znači interesuje koliko exceptions utiču na same performanse ili resurse. Da li uopšte postoji takva neka analiza. Da li uopšte postoji boljitak po tom pitanju ili je samo "lepši kod"? Kako uopšte PHP barata sa Exceptions?

Znači šta se desi kada se raise-uje (ili ovde "throw") exception a nema catch? I koliko su važne exceptions uopšte za tako kratak run-time kao što je run-time PHP scripta?

Ilija Studen
09. 02. 2006., 20:34
Sorry, bio sam umoran pa sam temu skontao u kontekstu "Šta će mi uopšte exception kad mogu xxx"

Što se performansi tiče da predstavljaju ozbiljan performance problem to bi bilo već negde naglašeno (u manualu, u korisničkim komentarima?) Objekat kao objekat, ne bi trebalo da unosi probleme. No, postoji jedan način da se to sazna :D Pojuriš skripticu u kojoj će proveravati koliko vremena treba da se exception "izvuče" i obradi pa to uporediš sa metodom koji si ranije koristio.

PS: Znam da znaš, ali nije od zgoreg da ponovim: premature optimization is the root of all evil. Napravi skriptu tako da je kvalitetno iskodirana pa onda juri uska grla. Nemoj odbaciti exceptione i neke druge OO stvari samo zato što ti se čini da mogu da predstavljaju performance problem ;)

Looking for ways to optimize code should be a final stage of design.

bluesman
09. 02. 2006., 21:05
Nisam mislio da mi ne treba exception, nisam cak ni pomislio da ih odbacim, niti mislim da mogu da budu performance problem... na kraju ne mogu biti lošije od "dosadašnjih rešenja", naprotiv, pitam se da li su ne bilo koji način exceptions optimizovane da poboljšavaju performanse ili se ipak na kraju svodi na to da je, što se resursa tiče, potpuno sve jedno.

Ilija Studen
09. 02. 2006., 21:42
Ja ne vidim na koji bi način exceptioni doneli poboljšanje performansi pošto su oni dodatak na PHP4, ne izmena postojećeg sistema (PHP4 nije imao sistem za baratanje izuzecima). Ne znam stvarno sa čime bi mogao uporediti exceptione osim sa nekim custom rešenjem za PHP4...

bluesman
09. 02. 2006., 21:53
To sam i pretpostavljao...

Možda ću i odustati od prepravljanja php4 koda u php5. :)