PDA

Pogčedajte punu verziju : Koji markup jezik za CMS?


Dušan Dželebdžić
10. 02. 2006., 16:37
Pravim novu verziju jednog sajta, i rešio sam da jedino sadržaj baze ostane isti. U poslednjih nekoliko CMSova koje sam radio, za unos teksta se koristila RTE biblioteka (http://www.kevinroth.com/rte/demo.htm). Nisam neki ljubitelj čistog HTMLa u bazi, pa sam počeo da razmišljam o uprošćenom markupu. Naravno, nije mi padalo na pamet da smišljam svoj kad već postoje razvijena, istestirana i besplatna rešenja :D

BBCode i njegove varijante mi se ne sviđaju - umesto kucanja html kobasica, kucaju se bbcode kobasice, uz dodatak toga da više nema kontrole nad parametrima tagova.

Textile (http://textism.com/tools/textile/) i Markdown (http://daringfireball.net/projects/markdown/) mi deluju zanimljivo, mada opet donekle ograničavajuće. A posle jednog incidenta (promenio par karaktera u tuđoj klasi i sledeća dva sata tražio vaj d fak neće da radi) imam averziju prema "popravljanju" tuđeg kôda.

Koja su vaša iskustva, i šta biste mi predložili? Održavanje sajta će raditi tehnički pismeno lice, tako da komplikovana sintaksa nije problem - sve dok nije komplikovana toliko da postane teža od pisanja čistog HTMLa.

Dragan Babić
10. 02. 2006., 16:53
Koristim textile dosta u radu, i dok je sa jedne strane jako ograničen (ne može da napravi definition listu na primer, nema opciju za pre tagove), ne snalazi se dobro sa nestandardnim karakterima i punktuacijom ( _ovo ce biti u em_, ali _ovo nece jer sadrži tačku kao poslednji karakter._), sa druge strane je prilično moćan, fino radi sa basic tabelama, mada mi nikada ne bi palo na pamet da pravim tabelu preko njega, geez.

Poslednje verzije Textilea (http://forum.textpattern.com/viewforum.php?id=10) koje se sada aktivno usavršavaju su sve bolje i bolje. Kao primer mogu navesti da je pre pretvarao nestandardne karaktere u entitete, sada ih ostavlja kako jesu, pravi "curly quotes", lepo barata sa srednjim crtama (osim kada ih mešaš u istom pasusu, pobrlja em, en dasheve i hyphen-e sa del tagovima)...

Ja lično sam navikao na njega, dok sam pre toga koristio markdown, sada se nikad ne bih vratio. Textile mi je nekako logičniji.

Ilija Studen
10. 02. 2006., 17:38
Da li te nešto ograničava da koristiš WYSWYG HTML editor? Kad jednom lepo integrišeš kvalitetan (generiše dobar markup, može da se okreše ili proširi...) editor nema zime.

Što se drugih markup jezika tiče radio sam samo sa Textile i odgovara mi. UBB samo za forume...

oliver78
10. 02. 2006., 18:06
Bas sam nesto razmisljao da na ovu temu.
Da li da koristim vec biblioteke koje postoje ili da pocenm da pisem svoje funkcije za parsovanje.
Znaci u pitanju su b, i,ul, li, a, img tagovi.
Ako smatrate da je bolje drugo resenje, na sta obratiti paznju, koje funkcije preporucujete...

Dragan Babić
10. 02. 2006., 18:53
^ ako je samo oko toga, Textile bez daljeg razmisljanja po meni.

Dušan Dželebdžić
10. 02. 2006., 20:17
Igrao sam se malo sa demonstracijom Textile-a na njegovoj matičnoj strani, i prijatno sam se iznenadio kad sam video da dopušta prikazivanje HTMLa ukucanog u njega - ako nešto i ne može da se napiše "tekstilno", a baš mi treba, može ručno da se ukuca HTML. Sa druge strane, često korišćeni tagovi su elegantno skraćeni. Aj lajk it :)

Doduše, ubih se pokušavajući da nađem parser na matičnoj strani. Čak sam i preko wikipedije uspeo da nađem jedan 3rd party skript, u kom sam posle letimičnog pogleda naišao na

$this->options['preserve_spaces'] = (isset($this->options['preserve_spaces']) ? $this->options['preserve_spaaces'] : 0);

...što mi je bilo sasvim dovoljno da ga pošaljem u đubretaru.

Na kraju sam downloadovao ceo Textpattern i iz njega iščupao classTextile.php. Na forumu sam video da se ova varijanta ponaša malo čudno van Textpatterna (dodaje "hu" prefix na linkove (http://forum.textpattern.com/viewtopic.php?id=13924), npr.) pa me interesuje, pre nego što se bacim na prčkanje po tuđem kôdu, da li postoji zvanična standalone verzija parsera?

Dragan Babić
10. 02. 2006., 21:46
huh, trebalo bi, znam da je implementiran i u wordpress i ko zna gde već. Lepo je to što prihvata i HTML, ukoliko hoćeš da ti prhvati i block level HTML elemente (hardkodovane paragrafe, definition liste, divove...) samo rokneš jedan spejs pre HTML taga i parsiraće ga. Malo je grub hack, ali radi. Samo FYI, ja sam se nervirao kao debil dok nisam provali, pa rek'o da ne gube i drugi ljudi živce ako im treba a već ne znaju. :)

Dušan Dželebdžić
11. 02. 2006., 00:50
Hvala za info, odo' da se igram :)