PDA

Pogčedajte punu verziju : Izmena IP sekundarnog name servera


bluesman
15. 02. 2006., 20:15
Pošto neki registrari, kao recimo DENIC (nemački NIC) zahtevaju da primarni i sekundarni NS imaju IP adrese sa različitih subnet-ova, možda ću morati da promenim IP adresu za sekundarni name server. IP je već naručen a mene muči jedno pitanje:

Ako ja na SEKUNDARNOM DNS (ns2.utp-code.com) promenim IP adresu, da li ce biti problema sa domenima (da li ce biti vidljivi) dok se ne aktivira promena?

Ja sam predlozio da dodam treci NS: ns3.utp-code.com, da ova prva 2 ostanu nepromenjeni - da li to moze da bude ok? Mada mislim da oni zahtevaju da primarni i sekundarni budu sa 2 razlicita subneta.

Nemojte da me pitate "zašto je to tako", pošto ne znam odgovor (ako neko zna, može da me "počasti" istim), znači glavno pitanje je šta se dešava kada se promeni IP adresa sekundarnog NS.

Napominjem da su svim domenima upisani imena za nameservere (ns1..., ns2... ) a ne IP adrese tako da očekujem da tu ne bude nikakvih problema.

Ako ja dobro shvatam celu "problematiku", uglavnom se koristi primarni DNS, a sekundarni je više kao backup?

Blood
15. 02. 2006., 20:36
Pa da, primarni se koristi uglavnom, sekundarni samo ako prvi zakaze ili ako mu odziv bude veliki... To je verovatno i razlog zasto traze dve razlicite ip adrese, mada nisu valjda toliko glupi da ne shvataju da 2 ip adrese mogu da se koriste za 1 masinu!?!

bluesman
15. 02. 2006., 20:52
Ne nije to problem, problem je sto traze da obe IP budu sa razlicitog subnet-a. Oni znaju, a i treba da se koristi sa iste masine - u tome i jeste poenta.

Dejan Bizinger
15. 02. 2006., 21:30
Ako ja dobro shvatam celu "problematiku", uglavnom se koristi primarni DNS, a sekundarni je više kao backup?

Ja isto tako mislim. S toga smatram da neces imati problema sa updateom a mislim da ti je jos bolja varijanta da ako moze da ti ostane nepromenjeni ns2 a da dodas ns3 kao sto si napisao.

oliver78
15. 02. 2006., 23:45
Ti dodaj ns3 koji ces da koristis kao sekundrarni DNS server. Bas njih briga kako se on zove. A ns2 ostavi tako konfigurisan da ga imas za svaki slucaj. Pitanje samo tehnicki da li mozes da to odradis. Broj masina, uredjaja...

bluesman
16. 02. 2006., 00:51
Da, to nije losa ideja... Čisto tehnicki, ostaje mi jedna neiskoriscena IP adresa... Osim ako neko ne bude tražio IP hosting, da ima "svoj IP".

ivanhoe
16. 02. 2006., 02:00
mislim da je pre fora sa tim zahtevom u nacinu kako radi DNS... kad klijent trazi nesto on prvo pita svoj NS, pa ovaj ako ne zna pita nadredjeni i tako redom se propagira zahtev...ako su NS-ovi na istom subnetu to bas nema mnogo smisla jer im je isti nadredjeni NS (preko koga ce im stici zahtev), odnosno postoji samo jedna putanja do tvojih ns. Kad su na razlicitim subnetovima onda postoje alternativne putanje za propagaciju podataka, pa je manji broj hopova koje zahtev prodje....

nisam siguran, ali mislim da je pre to u pitanju, jer to da li su tvoji NS available ili down sumnjam da ih mnogo zanima, to je cisto tvoj problem, ostatak neta to i ne pogadja mnogo...

U svakom slucaju tebi ne skodi, ako ikako mozes, da ti pored razlicitih IP-ja NS budu i na razlicitim serverima, backup nikad nije losa stvar..

bluesman
16. 02. 2006., 02:04
Koliko ja znam, za sada to jedino DENIC zahteva, znači kod mene bez toga ne mogu da se hostuju .de domeni. Sa svim ostalima radi najnormalnije.

zextra
16. 02. 2006., 17:28
Mislim da ideja o razlicitim subnetima dolazi pre svega iz razloga koji je ivanhoe naveo - da ti domen bude maksimalno dostupan u slucaju pada jednog (od recimo dva) dns servera. Treba to staviti klijentima do znanja, ali forsirati to... Nikad mi se nije dopadala ideja da me neko bas izricito tera na nesto.