PDA

Pogčedajte punu verziju : Legalno poslovanje Internet kompanije u Srbiji


bluesman
21. 06. 2005., 13:20
Posle konsultacija sa knjigovođama i advokatom svhatio sam da je u Srbiji totalno nedefinisano Internet poslovanje, postoje situacije za koje jednostavno nema rešenja ili rešenje zalazi u "sive" teritorije. Jednostavno, nepostojanje zakona, ukaza, pravila... šta god... država tera ljude da se snalaze.

Znači ja imam server, naserveru nekoliko sajtova sa kojih ide neki priliv na račun firme. Sve je to manje-više ok osim što moraju da se "izmišljaju" svrhe uplate, međutim ja ne mogu nikako da proknjižim troškove za zakup servera i održavanje tog istog servera. Jedini način je da uzmem račun za svaki mesec kada mi je naplaćen server i onda podižem na osnovu toga pare iz banke, međutim meni više odgovara da se to u završnom računu knjiži kao rashod jer se na kraju na dobit određuje porez.

Da li postoji neko normalnije rešenje i koja su iskustva?

Goran Aničić
21. 06. 2005., 23:51
Sve troškove moraš pokrivati računima dobavljača, a zatim ih u okviru klase 9 "razbazati" po analitičkim kontima mesta troška, u ovom slučaju pojedinih sajtova. E sad, za prihode je stvar drugačija.

nixa
22. 06. 2005., 00:37
Srbija još uvek ne shvata te cyber pojmove ,tako da će još neko vreme biti problemi koji ti se javljaju .. :(

McKracken
24. 06. 2005., 21:24
Jedno od resenja je da uzmes neku firmu napolju (skoro su dzabe u UK) i da jednostavno sve troskove i prihode kanalises kroz nju. Jeste da je malo borderline, ali je izvodljivo.

mungos
24. 06. 2005., 21:30
McKrack, to je veoma interesatno. Imaš neke linkove za informaciju o registrovanju firme u UK i sličnim stranim zemljama sa niskim troškovima registracije?

McKracken
24. 06. 2005., 21:51
Za ovu firmu znam da su pouzdani (iako im sajt ne izgleda bas prijatno za oko)

http://www.compform.co.uk/


Takodje, cuo sam za www.wsr.biz ali za njih ne mogu da kazem iz iskustva (cuo sam da su neki registrovali preko njih i da su se firme pojavile na companies house sajtu). Jedan od lepih strana inkorporacije u UK je to sto postoji sporazum izmedju UK i Srbije koji se tice penzija i slicnih stvari koje mogu vrlo lepo da se upotrebe.

Iskreno receno, vise se isplati imati samo firmu u UK i sve raditi preko nje jer je u SCG sve teze biti u skladu sa zakonima a sva je prilika da ce biti sve teze i teze.

nixa
24. 06. 2005., 22:10
a posle jel ide VAT za usluge i te fore ?

bluesman
25. 06. 2005., 00:25
I mene strašno interesuje ovo, hajde malo "elaboriraj" do nivoa detalja do kojeg te ne mrzi. :)

kai
25. 06. 2005., 10:59
Takođe, malo detaljnije objašnjenje ako znaš. Ako ne, pričaću sa klijentom Englezom malo detaljnije oko ovoga, pričali smo i ranije na ovu temu.

mungos
25. 06. 2005., 11:36
citat sa http://www.hicksdesign.co.uk/about/rates/


My current rates are:

* Per Hour – Ł45
* Per Day – Ł350
* Websites start from around Ł1000
* Logos and branding start from around Ł600

UK clients please note that I am VAT registered, and that this will be an additional charge (17.5%)


Prema ovome, samo UK klijenti placaju dodatnih 17,5%.

bluesman
25. 06. 2005., 13:15
Ja sam više zainteresovan za detalje tipa kako to funkcioniše, koja su mi prava, koje obaveze, šta mogu, šta ne mogu, šta dobijam, šta gubim... Jedno je pročitati nešto na sajtu (sweet marketing talk) a drugo je "real life experience"... Imam neke ideje, ovo bi moglo da bude rešenje, ali zavisi od mnogo toga...

McKracken
28. 06. 2005., 18:00
Ocekujem da mi ortak vrati sa jedrenja pa cu preneti njegova direktna iskustva ovde u malo vise detalja koja ce nadam se biti korisna auditorijumu.

drbogi
18. 09. 2005., 22:15
Koliko ja znam UK firma je dobro resenje, porez placas ukoliko ti prihod premasi 10.000 funti, ako se dobro secam, a mana je sto imas obavezu vodjenja knjigovodstva. U medjuvremenu sam pokusavao da pronadjem resenje, koje bi bilo knjigovodstvoFree, i dosao sam do Sejsela, za sada. Takodje, ne treba smetnuti sa uma i troskove koji ce nastati kod izbora i upotrebe strane banke, koji nisu bas tako niski, kao i slucaj kada domaca firma za uslugu treba da plati napolje. Iz raznih razloga to tesko ide, tako da nije zgoreg zadrzati i domacu firmu.

Za problem placanja servera, ja bih iskoristio korporativnu Vizu, koja se moze puniti parama, to se ionako vidi na izvodoma banke, a pitanje je kako ce knjigovodja to knjiziti, kao uvoz usluge, ili placanje za licencu, ili nesto drugo.

Svake godine platim MAPS MS-u, 'ajd bas cu da se raspitam kako se to knjizi, znam da kod placanja se pozivam na stavku -licence-.