PDA

Pogčedajte punu verziju : Validno iz principa


borstale
05. 03. 2006., 23:51
Na w3csites.com je vidim postavljen i redizajniran http://www.smssoftware.co.yu/
Koji je sad W3C validan i
Ukoliko još uvek koristite Internet Explorer, pogotovo 5.x ili raniju verziju, verovatno nećete moći pravilno da vidite sadržaj sajta
dakle, po cenu da iznerviraju potencijalne klijente koji koriste IE i eventualno ostanu bez njih, odlučili su se za sajt rađen po W3C standardima.
Što se mene tiče - svaka čast...

jasmanac
06. 03. 2006., 00:04
Pa dobro, nista specijalno.. to da li je trebalo optimizovati prezentaciju za IE5.x je stvar procene developera na osnovu prethodne statistike posecenosti ukoliko su je imali.

Sa druge strane, na osnovu mog licnog iskustva, mislim da je greska sto nisu optimizovali prezentaciju za IE5.x jer kupci ovakve vrste aplikacija jesu zapravo firme odnosno pravna lica. A opste je poznata cinjenica na kojim platformama nase firme posluju.

bluesman
06. 03. 2006., 00:17
Šta reći? odličan poslovni potez.

:1092:

Ja stvarno to ne kapiram. Okešali su ono 100% valid ... pa koga boli guza za to? Stvarno mi je nejasno, pa još sve to "po cenu da izgube klijente....".

mungos
06. 03. 2006., 00:27
Neozbiljna kompanija. Kakav glup potez po cijenu klinačkog dokazivanja... nevjerovatno je koliko se likova peca na tu priču o W3C standardima, pogotovo oni što su ih utoliko počeli da ih praktikuju juče. Mislim, gdje su bili kada su neki odavde to jevanđelisali 2002/03 ;)

Ilija Studen
06. 03. 2006., 00:28
U fazi da ističem da su markup i stilovi 100% validni sam bio negde tokom 2004 godine. A onda čovek jednostavno odraste i shvati da je validnost normalno stanje stvari i da sajt treba da se ističe nečim drugim: sadržajem, dizajnom, interfejsom koji ima smisla i lak je za korišćenje itd.

Sve pohvale za uloženi trud, ali kako god da okrenete u pitanju je loš potez.

bluesman
06. 03. 2006., 01:03
Bolje da su napravili sajt kako valja... klikovima sam dosao preko njihove custom 404 do linka http://www.smssoftware.co.yu/programi/programi/programi/programi/programi/index.html

Desni menu "ostali programi" ima 50% dead linkova.

Bolje da su vreme potrošeno za učitavanje validatora potrošili za testiranje sajta. To su totalno pomešani prioriteti, jednostavno nemam reči.

Još kada pogledaš kakav proizvod prodaju... pa 90% njihovih klijenata su sredovečne žene koje još uvek misle da ih monitor zrači i da nose cvikere zbog kompjutera. Siguran sam da ni jedan nema T-shirt sa "get firefox" jer i ne znaju šta to znači - samo može da ih uplaši ako im neko to prevede.

I njima su našli da prodaju "100% valid..." frazu? Pa bar 40% njih koristi Windows 98 na nekom Pentiumu I i više vole da odu 10 stanica autobusom do banke nego da pošalju nalog za plaćanje online.

Znam bre sve, imam i ja knjigovođe, a moji su još advanced. Ne smem ni da zamislim kakvi su drugi.

A zna se kako se u firmama odlučuje koji softver za knjigovodstvo da se nabavi - onaj koji traži knjigovođa.

Zato, ovim momcima, ili onome ko je odlučio ovo da uradi poručujem najdobronamernije - think again. Mnogo manji problem bio bio da su, kao i većina banaka, napravili IE-only sajt nego ovo. Ako mislite da su banke "mutave", dajte da vam ispričam nešto o kreditu za stan koji sam dobio...

nixa
06. 03. 2006., 01:55
totalno se slažem ... i neću da ponavljam već date izjave šta ja mislim o tome da li je sajt validan ili ne ... evo sada radim jedan projekat gde je validnost must !To mi povećava veličinu posla za jedno 30 % ....a opet kod klijenta za koga radim ima to smisla .. mada niko nije rekao da neće da se vidi dobro u IE5.5 -

pogledajte kod sap.com pa će vam se neke stvari razjasniti ...

Dragan Babić
06. 03. 2006., 02:03
Khmm, eto ti Web dizajna zasnovanom na stock ikonicama i poseti par css galerija... Ali bar te ikonice da su pogodili kako treba, pogledajte samo onu za novosti koja je u stvari trebala (po meni je logicnije) da se iskoristi za support ili nesto slicno. Sam kod je "amaterski", drugim recima nema nista posebno oko ovog sajta, a o XHTMLu da ne govorimo jer ga nema ovde!

Rekao bih da ga je neko ili priucen radio, ili je nov u standards complianceu pa je jurio/la da ucutka validator. Sve u svemu los potez.

bojan_bozovic
06. 03. 2006., 07:38
To sto je sajt validan je dobro, ali potencirati to u naslovu?! Smesno! Nikome (pa cak ni nama ovde) to ne znaci bas nista jer je bitno da se sajt prikazuje u browseru. Da je to sajt nekog zaludjenika pa da razumem i to, ali sajt firme?! Na sta bi licilo da Microsoft stavi isto na sopstveni sajt (http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fmicrosoft.com)?

borstale
06. 03. 2006., 07:51
Sve ste u pravu, pogotovo kad se pažlivije proanalizira sajt, al meni je uvek milo kad tamo vidim nekog našeg. Što se tiče prodaje njihovog proizvoda... to je ustvari glavni razlog što sam postavio link jer sam video da imaju (ako je istina), više od 400 klijenata, pa onda bi čovek rekao (onako, na prvu loptu, bez dublje analize) - baš lepo što su rešili da ih malo i edukuju. Mislim, ako imaš toliko klijenata i onda rešiš da "ničim izazvan" nešto uradiš za propagiranje standarda (po cenu da izgubiš par klijenata), po meni je to za pohvalu. Ruku na srce, većina ovde (dobro u dalekoj budućnosti, ali svejedno) od toga može da ima samo koristi.
(U svakom slučaju, nije mi bila namera da analiziramo sajt kad autor to nije sam tražio, zato sam i postovao u "Opušteno", a ne u "Design..."
Lepo sam ja predložio da slogan za DPT bude "profesionalno deformisani", odma ste krenuli da rešetate layout)

bluesman
06. 03. 2006., 12:36
Ako misliš na mene, ja nisam komentarisao layout, ja sam rekao da imaju dosta mrtvih linkova i da je bolje da su vreme potrošeno na validatoru potrošili da validiraju linkove a ne valid xhtml i css.

alt64
15. 03. 2006., 12:51
Kad ste se tolko raspisali red je da se oglasim.
Dakle:
"Rekao bih da ga je neko ili priucen radio, ili je nov u standards complianceu pa je jurio/la da ucutka validator. "
Apsolutno si u pravu.Al web design mi nije niti ce mi ikada biti posao.Desilo se da sam u firmi jedini koji je kolko tolko zainteresovan da imamo relativno pristojan sajt.
"po cenu da izgube klijente...."
I u IEu se vidi najnormalnije.Osim toga sajt vise sluzi za privlacenje novih korisnika nego za podrsku trenutnim(na moju veliku zalost)
"Desni menu "ostali programi" ima 50% dead linkova."
Ima ih i vise.ti likkovi su ranije bili ka PDFovima, koje sad ih prebacujem u html.Na sajtu radim kad zavrsim sve ostalo, obicno posle 8 uvece... ne stize se.
"Okešali su ono 100% valid ... pa koga boli guza za to"
Kad sam potrosio x puta vise vremena da bude validan bar da se zna.
Cista sujeta,slazem se, skinuto...

I na kraju oko poruke za IE, stavio sam je samo "iz principa".
Nista ne gubimo, jos manje dobijamo, eventualno ce neko zameniti browser.Meni dosta.
U svakom slucaju hvala sto se primetili...:)

bluesman
15. 03. 2006., 13:49
Lepo sto si se javio, jos lepse si odgovorio, nadam se da ti ovo neće biti i poslednja poruka. No hard feelings.

fuzzylogic
15. 03. 2006., 15:46
Desilo se da sam u firmi jedini koji je kolko tolko zainteresovan da imamo relativno pristojan sajt.

Softversku firmu ne interesuje sopstveni sajt? :1050:
Ajde da prodajete plocice za kupatilo, pa da shvatim nezainteresovanost gazde... ali :1050: