PDA

Pogčedajte punu verziju : Pomoc SQL pocetnik


nepoverljiv
23. 06. 2009., 19:36
Cao, nov sam na forumu i imam neke probleme koji me muce vec danima pa ako neko moze da mi pomogne. Da ne pricam sta sam sve pokusavao bolje da iznesem problem od pocetka. Krenuo sam redom da ucim tutorijale za programe koji me zanimaju. Da kazem da sam savladao (bolje reci snalazim se) Photoshop i Dreamweaver, jer zelim da pravim sajtove. E sad, kad napravim sajt zelim da imam i bazu podataka da bi mogao da postavim Form online, search, logovanje i ostale zajebancije. Krenuo sam da ucim Acces ali zelim da savladam SQL, ako je to moguce. Skinuo sam neke tutorijale, i tamo opisuju kako da napravis tabelu, i ostale stvari, ali nigde ne pisu gde taj kod kucam. Skinuo sam neke programe ali ne mogu da se snadjem, ne znam sta mi sve treba, da li neki serveri ili slicno. E sad pitanje je : Zelim prvenstveno da naucim da pravim bazu podataka, tek kad to savladam zelim da naucim da povezujem sajt sa njom. Jel moze neko da mi kaze sta treba da instaliram da bih napravio bazu u SQL ili MYSQL ili kako se vec zove program, i kad instaliram taj program gde se u okviru njega nalazi mesto gde cu da kucam kod (ono tipa create table i sl.)
Isto sam video da mnoge firme traze za zaposljavanje da znas SQl, pa ako neko moze da mi pomogne bio bih mu vecno zahvalan. Unapred hvala svima na vremenu i strpljenju

razno
23. 06. 2009., 19:48
Nemam vremena za opsiran odgovor jer zurim na autobus ali par reci.

SQL ti je Structured Query Language, i on bi trebalo da je standardan za sve baze podataka. E sad u praksi se neke stvari razlikuju ali u principu sve ti je isto. Koju ces bazu podataka da koristis zavisi od toga sta radis. Ako recimo pises programe u C# najlakse ti je da koristis Access ili MS Sql.
Program koji ti treba je sql server kao na primer MySQl koji si pomenuo. Kod kucas kroz komandnu liniju same baze ili kroz neki od specijalizovanih alata za to kao npr. PhpMyAdmin, Navicat mysql manager... i kasnije u tvojoj aplikaciji.
Potrazi na google neke tutorijale (Ima jedan dobar pdf na hrvatskom gde je sve lepo objasnjeno).
Toliko od mene nemam vremena

nepoverljiv
23. 06. 2009., 20:15
Hvala puno, ako ima jos neko neki savet bio bih mu zahvalan

yrch
23. 06. 2009., 20:30
preporučio bih ti da skineš xampp http://www.apachefriends.org/en/xampp.html
instaliranjem ovog "paketa" ćeš imati instaliran (između ostalog) MySQL , a pošto na istom sajtu imaš i lepo uputstvo o instaliranju i korišćenju, neće ti mnogo trebati da dođeš i do pravljenja svoje baze i vežbanja SQL jezika.

Vladimir Rodic
23. 06. 2009., 20:51
preporcio bih ti da uzmes ovu knjigu http://www.mikroknjiga.co.yu/store/prikaz.php?ref=86-7555-287-4 i tu ces naci sve sto ti treba, od opisa programa koji se koriste preko opisa pocetnih primera do primera pravih aplikacija kako se prave od nule.

Dakle sve sto ti treba na jednom mestu, na srpskom jeziku, za pocetak (MOJE MISLJENJE) ako ucis sam, ne postoji bolje

nepoverljiv
23. 06. 2009., 21:32
Hvala na odgovorima, knjigu bih uzeo ali je preskupa, u opticaj dolazi samo besplatan download. Imam instaliran Xampp, e gde sad otici da kucam kod.Ako moze neko da mi da odgovor tipa
Start\All Programs\Apache Friend\Xampp\Xampp Control panel
ili kako vec ide. Ja ne kapiram ovaj Xampp, on mi samo postavi servere, opet nema nigde gde cu da kucam kod

twix
23. 06. 2009., 22:23
Kad startujes preko xampp-a Apache i MySQL, otvoris svoj web browser i kucas:

http://localhost/

Otvorice ti se po defaultu:
http://localhost/xampp/

Izaberi sa leve strane iz menija: phpMyAdmin

U slucaju da jos nisi postavio lozinke, odradi Security stavku, dodeli za mysql root korisnika lozinku. (u slucaju da koristis samo u lokalu, nije ti potrebna, bice ti user root i pass prazno polje, mada ces svakako koristiti pass kasnije ;).

Kad si otvorio i prijavio se preko phpmyadmina, sada imas full pristup svojoj lokalnoj bazi, izaberi iz leve padajuce liste recimo "test" bazu, u njoj se mozes igrati za pocetak. Sa desne strane imas tabove, izaberi SQL i kucaj sve komande koje zelis :)

nepoverljiv
23. 06. 2009., 22:36
Hvala ti puno, napokon pravi odgovor. Sad imam dva problema,kad ukucam http://localhost/ trazi mi sifru i password, probao sam sa root i prazno za pass ali nece, i kad hocu da ukljucim Apache i MySql preko Xampp kaze busy i ne moze

nepoverljiv
23. 06. 2009., 22:45
Ej sad sam uspeo da pokrenem MySql u Xampp, ali Apache kaze samo started a nece da radi, eror code 1, i opet ne mogu da pristupim u localhost

twix
23. 06. 2009., 23:34
Znas kako, ako si startovao apache (web server) znaci da je proces startovan i zato mozes da ucitas http://localhost/ (zato ne mozes opet da startujes i prijvaljuje ti da je busy ili error code). Sa druge strane, ako nisi dodelio lozinku, ne bi trebalo da ti izbacuje da ukucas pass. Kada sam spomenuo (username: root, password: nista, to se odnosilo na konekciju na mysql server) i taj podatak ti treba kad se povezujes na svoj sql server, i preko /phpmyadmin/ dela koji si pokrenuo iz xampp-a.

nepoverljiv
24. 06. 2009., 00:04
Its a live !! :1042: Fora je bila da samo u startup dodam Apache i MySQL. Ne mozes da verujes koliko si mi pomogao. Postavljao sam teme po razlicitim forumima i svi su samo pametovali, niko da kaze klikni tu i tu. Hvala ti punoo!! Jel mozes samo jos da mi kazes gde da kliknem kad udjem u phpMyadmin da promenim tu sifru i ime, i gde da kliknem da pisem kod. Sad koliko sam ukapirao ovde pravim bazu podataka, a kad treba da je vidim, znas ono tipa da mi se otvori tabela sa podacima, jel to isto gledam ovde ili mi treba neki drugi program za to. Hvala ti puno, toliko si mi pomogao da ne moras vise da odgovaras :1046:, ali bi ipak voleo odgovor :1074:

twix
24. 06. 2009., 02:43
Da bi promenio lozinku za mysql, tj dodelio, odes na: http://localhost/xampp/ zatim na stavku Security bas kao sto sam ti napisao, pronadji sekciju za MySQL i stavi neku lozinku (koja ce vaziti za root korisnika i to zapamti za kasnije).

Kao sto rekoh, kad izaberes bazu sa desne strane imas SQL tab da kucas svoje komande koje zelis, a sa leve strane nakon sto izaberes (primer: test bazu) imaces spisak svih tabela i podataka u njima.

Zatim procitaj ovo http://www.scribd.com/doc/11542267/Vodic-Kroz-PHP-i-MySQL i bice ti sve mnogo jasnije & lakse, srecno sa radom..

nepoverljiv
24. 06. 2009., 13:48
Hvala puno, sad mogu da se bacim na ucenje koda