PDA

Pogčedajte punu verziju : debugger


kodi
22. 03. 2006., 23:11
poshto se moj zend ponasha skroz blesavo

:1083:

(spor je, treba mu 10 sec da sacuva fajl,a jedno vreme je posle Ilijinog tip-a radio kao zmaj)

treba mi preporuka za dobar debugger, moze win, moze lin ;) :)

dinke
23. 03. 2006., 00:37
Glede Zend-a, koristi verziju 4 i uzivaj :) Glede debuggera imas ih u top temi sa php resursima (http://www.devprotalk.com/t5-resursi.html):

XDebug - Debugger
http://www.xdebug.org/

Advanced PHP Debugger
http://pecl.php.net/apd

Ilija Studen
23. 03. 2006., 09:19
Od kad sam isključio Use OS look and feel Zend 5.1 prosto leti.

Postoje i druga IDE rešenja koja imaju integrisan PHP debugger: PhpEd i Maguma koliko ja znam (možda se nešto novo pojavilo od kad sam prestao da pratim).

PS: Zend 5.1 ima prednosti u odnosu na Zend 4. Dve stvari bez kojih ne bih mogao: konta tip podataka (klasu) rezultata funkcije na osnovu phpDoca za tu funkciju i punuditi code proposal na osnovu njega (za Categories::findById(12) će nakon findById(12) ponuditi listu dostupnih polja i metoda Category klase pošto u phpDoc piše da je @result objekat Category klase) i Go to file / Go to resource dijalozi (drvo projekta koristim samo kad moram zahvaljujući ovome). Ne znam stvarno kako sam mogao da radim bez ovog prvog. To je jednostavno jedna od osnovnih stvari koju svaki ozbiljniji IDE mora da ponudi.

bluesman
23. 03. 2006., 13:19
Ne znam stvarno kako si mogao da radiš bez toga :) Aj' bre ne zezaj :)

jasmanac
23. 03. 2006., 13:33
Videla zaba da se potkivaju konji pa hoce i ona :D

zextra
23. 03. 2006., 14:15
E svaka ti dala jasmanac :D

Ilija Studen
23. 03. 2006., 14:19
Daj mi ime i prezime (ili username ako ime i prezime nisu uneseni) čoveka koji je kreirao kompaniju kojoj pripada trenutno ulogovani korisnik (realan primer):

logged_user()->getCompany()->getStartedBy()->getDisplayName();

I za svaki ovaj korak imaš code proposal jer svaka od navedneih funkcija vraća objekat sa nizom metoda. S obzirom da su User i Company klase jedne od osnovnih u sistemu prilično su "bogate" metodima i poljima tako da nema sile da ih sve pamtiš.

Ljudi koji rade sa PHP4 (pošto kod gore radi tek od PHP5) i uopšte malo koriste objekte neće umeti da cene tu mogućnost. Isto kao što meni u poslu ne treba maska za varenje, tako njima ne treba ovo :D

Videla zaba da se potkivaju konji pa hoce i ona :D

U konkretnom slučaju ne leži ova izjava. Mene je stvarno čudilo zašto Zend nema ovo još od ranije jer je ova mogućnost bukvalno osnova svakog ozbiljnog IDEa. To će reći svako ko je u istima radio.

PS: Nije bitno poređenje sa "ozbiljnim" razvojnim okruženjima. Mnogo bitnije je koliko stvarno date mogućnosti utiču na tvoju produktivnost. Iz iskustva znam da meni najviše pomažu Code proposal (uključujući i slučaj vrednosti koju vraća funkcija, a koja je dostupna od ZS5), Go to resource (globalni i iz koda (klik na ime funkcije baca na njenu definiciju)) i Find in files.

PPS: jasmanac, koliko vremena dnevno provodiš programirajući u PHPu? ;)

jasmanac
23. 03. 2006., 14:37
Ilija, kapiram ja o cemu ti pricas i sam koristim programe koji mi olaksavaju rad i doprinose produktivnosti ali tvoja izjava, citiram, "Ne znam stvarno kako sam mogao da radim bez ovog prvog." je suvise sovinisticka i nisam mogao odoleti ;)

Ilija Studen
23. 03. 2006., 14:44
Bio sam "prisiljen" da radim u Zend Studio 4 par dana (posle par meseci rada u 5ici) i zato sam tako prokomentario. Kad se na navedene mogućnosti navikneš jednostavno je teško vratiti se na starije verzije. Znaš da mora bolje, znaš da može bolje, zašto se onda patiti? :D

bluesman
23. 03. 2006., 14:59
A jel' znas zasto tebi to toliko pomaze? Zato sto koristis gomilu tudjeg koda pa blage veze nemas o parametrima i povratnim vrednostima. Za one koji sami pisu svoj kod, lepo je to, ali je daleko od "ne znam kako neko moze da radi bez toga".

Ilija Studen
23. 03. 2006., 15:30
A jel' znas zasto tebi to toliko pomaze? Zato sto koristis gomilu tudjeg koda pa blage veze nemas o parametrima i povratnim vrednostima.

Nije istina. Ranije sam koristio Propel, ali sam sad i od toga odustao jer sam napisao nešto lakšu ORM biblioteku. Nije sveobuhvatna kao Propel, ali lepo radi na MySQL (ne radi na drugim bazama trenutno jer nisam imao potrebe za tim), mala je (runtime - 2 bazne klase, 50kb + klase objekata koje se automatski generišu i njihov broj varira u skladu sa brojem tabela u bazi) i radi zatno brže od Propela.

Količina tuđeg koda koju koristim je sada užasno mala i uglavnom je su u pitanju neke klase koje mi je bio smor da pišem sam (sad pogledah kod, u pitanju je samo BenchmarkTimer klasa preuzeta iz PEARa, ali ni nju čak nisam samo prekopirao, već sam je preradio da se fino slaže sa ostatkom koda).

Dakle, ne koristim mnogo tuđeg koda, ali je činjenica da koristim mnogo koda - složene biblioteke, dosta klasa itd i da mi zato treba dobar IDE.

BraMom
23. 03. 2006., 18:31
Pomenuo si da koristiš neki code generator za kreiranje objekata koji rade sa tabelama u bazi.
Verovatno slično radim pod .NET, koristim CodeSmith (http://www.codesmithtools.com/).

Programiram i u PHP povremeno, pa bih voleo da čujem koje alate koristiš, nisam naleteo na nešto kvalitetno odrađeno za PHP.

Ako si zainteresovan, možda bi najbolje bilo da kreiraš temu...

Bojan Zivanovic
23. 03. 2006., 21:26
Btw, Maguma je zivi ****.
Debugger je ****, a ono sto ostane je samo fancy editor..
Nisam koristio Zend, iako ga svi hvale, Kate mi je dosta, boji slova, ima tabove, i eto..
Ko zna, mozda ga i probam ovih dana..I kupim prvi legalni softver :D