PDA

Pogčedajte punu verziju : Laptop se restartuje


hypo
09. 06. 2010., 23:29
Laptop je skoro nov. Instalirao sam na njega neku trial verziju Win 7. Valjda traje mesec dana. Posle toga je poceo da se povremeno restartuje, pa me zanima da li je ovaj problem povezan sa software-om ili je nesto drugo u pitanju.
Razmisljam da instaliram Win XP

nixa
09. 06. 2010., 23:51
Software, kupi licencu.

hypo
10. 06. 2010., 00:22
E pa da pretpostavio sam da je moguce da je zbog toga. Koliko kosta licenca za Win 7

[nq]
10. 06. 2010., 00:34
^ nabavi drugu kopiju pa probaj sa njom :D

dacha
10. 06. 2010., 02:33
Sumnjam da se zbog toga restartuje. Kada istekne počne da izbacuje dijalog za aktivaciju i slične poruke, radi to i kada pokrećeš Notepad, i digitron, i kada otvaraš CP... Smara te dok ne kupiš licencu. Ali da se restartuje, to ne verujem - bio bi veliki rizik da ti, kao budući kupac, zaključiš da je taj sistem nestabilan i da ga ne vredi kupovati. Sve što se desi zbog toga što je istekao probni period mora da bude propraćeno porukom, da ti jasno stavi do znanja o čemu se radi i kako da problem rešiš - kupovinom naravno, a ne da te dovede u sumnju da li je taj softver uopšte dobar i vredan kupovine.

ivanhoe
10. 06. 2010., 04:18
ne bi trebalo da ima veze, znam pouzdano da moze da ti istekne period za aktivaciju i da masina najnormalnije radi dalje, samo smara sa porukama. Bolje ti proveri temperaturu, moguce da je uletela dlaka u ventilator ili tako nesto, pa se restartuje zbog pregrevanja.

kickloop
10. 06. 2010., 04:30
^ Tačno tako, tj. skoro sigurno

dejan86
10. 06. 2010., 09:32
Uglavnom, može da bude procesor u pitanju, a može i RAM memorija.. Možda i grafička, a možda i napajanje.. :)

Daj nam više informacija kada, kako se restartuje.. Da li je to prilikom rada u nekim aplikacijama, ili čisto onako.. Pojavi li se možda plavi ekran na sekund prije restartovanja, ili ne..

Win 7 ne može to da radi.. Koliko RAM-a ima računar?

hypo
10. 06. 2010., 16:08
Pa da izbacivao mi je poruke da je istekao taj period i da sad treba kupiti licencu i obicno bi se restartovao posle te poruke ili kad se ugasi monitor
pa ja ponovo pocnem da radim i upali se i restart.
Nama nikakvih drugih znakova, plav ekran ili bilo sta slicno. Inace ima 2 GB memorije. Zato sam i ja bio ubedjen da je u pitanju software ali ...

dacha
10. 06. 2010., 18:24
Ako sam dobro protumačio ovo što si rekao, tebi se sistem restartuje posle hibernacije? Ako je tako, to je veoma čest problem sa Win7, čuo sam od više njih za to. Ako malo proguglaš garantujem da ćeš naći puno informacija o tome, možda i rešenje.

stecko
10. 06. 2010., 21:00
Za probleme "slucajnog restarta nicim izazvanog", nevezano da li je u pitanju desktop ili notebook racunar, nezavisno od OS - moze biti odgovorno >1k razloga.
Obzirom da je nov, i da je u garanciji - najbolje je da odneses do mesta gde si ga i kupio ili do PRVOG ovlascenog servisa.

Ukoliko to ne zelis, dacu ti par smernica (koje bez pravog servisera i servisne firme vise lice na "trazim iglu u plastu sena"):

1. PRVO treba iskljuciti mogucnost da problem dolazi od hardwera, tj. - da sve komponente sitema POTPUNO ispravno funkcionisu -> ovim redom


1. RAM memorija (!!! ovo je najcesce)
2. Maticna ploca ( PRAVILNO funkcionisanje chipseta i kontrolera)
3. NAJnoviji update BIOSA maticne ploce (!! ovde oprezno - iako su metode za update biosa dosta evoluilare , "marfi" nikad ne spava), jer su obicno PRVI firware-i za TEK izasao NOV model racunara napravljeni - "da stvar funkcionise", a tek u kasnijim revizijama se ispravljaju raznorazni bug-ovi i rade poboljsanja i optimizacije.
VEOMA je cest slucaj SA SVIM proizvodjacima notebook racunara da imaju probleme sa sleep i hibernate modom noteboka, i to ispravljaju ISKLJUCIVO kroz novu verziju BIOS-a (uglavnom ne moze kroz drajvere, tj., u praksi smo se MNOOGO retko sretali sa tim)

2. Kada se ustanovi da je sa HW sve OK, prelazi se na soft. deo:

1. Ako je laptop instalairan SAMO za generickin Win7 drajverima (bez "originalnih"), jos ako tome dodamo da se, recimo, restartuje nakon hibernacije - PRVO INSTALACIJA ORIGINALNIH/FABRICKIH drajvera, pa sve ostalo
2. Faktor - zlocudni virus/spyware,.....
3. Faktor - nekompletno deinstaliran neki program
4. Faktor - neki od standardnih ili nestandardnih servisa zbog ostecenja nekog sistemskog fajla pravi problem
5. ..............

.................

Da ne nabrajam dalje, mislim da je dovoljno.
Elem - vracam se na pocetak ovog posta -> procitaj ponovo DRUGU recenicu !
Ako poslusas ovaj savet - ustedeces sebi mnogo vremena i zivaca.

Milos Vukotic
10. 06. 2010., 23:00
Neka "divče" instalacija W7 je imala ovaj problem (pardon, feature) sa random reboot, žalilo mi se par ljudi koji su ga instalirali sa istog CD-a ;)