PDA

Pogčedajte punu verziju : Biznis ekosistem


mungos
15. 04. 2006., 12:27
Biznis ekosistem
http://www.biznisblog.com/tekstovi/biznis-ekosistem


Još je ljetos John Gruber napisao čarobne riječi: Google je advertajzing kompanija. Oni ne profitiraju od pretraživanja, niti od softvera. Google isključivo profitira od prodaje oglasa. Pričati o ovoj kompaniji kao softverskoj platformi i povremene priče o nadolazećem Google OS-u su krajnje nebulozne. Microsoft je softverska platforma. Ako bi smo o Googleu pričali kao o platformi, onda možemo govoriti o oglašivačkoj platformi, nikako developerskoj. Ekonomija Googlea se u velikoj mjeri svodi na tzv. koncept biznis ekosistema, koji je originalno predstavio James F. Moore 1993. godine.

Sam po sebi ekosistem u high-tech industriji nije ništa novo, eBay je imperiju razvio zahvaljujući istom, Yahoo! ga praktikuje godinama unazad. Iako su oči sajberspejsa usmjerene na toliko dugo isčekivani rat između Microsofta i Googlea, glavna dva konkurenta Googleu u godinama koje slijede su prvo ipak upravo spomenute dvije kompanije – Yahoo! i eBay. Strategija im je vrlo prosta i opšte poznata, integrisati AdWords u sve moguće servise pod Google etiketom.

Zanimljiv primjer biznis ekosistema u praksi jeste MySpace, novo unuče Ruperta Murdocha. Ideja je u suštini veoma prosta: ambiciozni preduzetnici se prikače sa svojom tezgom (servisom) uz megapopularni sajt sa milionskom posjetom i opslužuju korisnike istog dodatnim uslugama, za koje su ovi voljni da izvade novčanik. Slična praksa se godinama unazad primjenjuje u virtuelnim igračkim svijetovima kao što su World of Warcraft, EverQuest, Ultima Online, The Sims Online, There.com ili Second Life. Slično kao i u fizičkom svijetu, formiraju se (često poluilegalne) berze za razmjenu predmeta i usluga, a neki servisi omogućavaju da se virtuelni novac zamjeni po odgovarajućem kursu za prave šuštave novčanice. Kao dobra ilustracija za jeste bilo koji sportski događaj na stadionu koji pored hiljada ili desetina hiljada posjetilaca privlači veliki broj sitnih i krupnih trgovaca i preduzetnika koji posjetiocima pokušavaju da prodaju svoje proizvode ili usluge.

Gdje god postoji velika masa ljudi, postoji i dobra šansa da im se nešto proda. Koliko je velika masa ljudi na jednom mjestu u stvari i potencijalno veliko tržište, zavisi isključivo od konkretnog slučaja koji posmatramo. Veliki sajt sa mnogo registrovanih korisnika na domaćem tržištu i potencijalna niša za biznis ekosistem? Jedna od prvih asocijacija kada govorimo o veličini u domaćem tech svijetu bio mi je Elitesecurity forum. Ipak, glavni problem ES-a jeste što je isti odavno trebao da iz Elitesecurity.org preraste u Elitesecurity d.o.o. Bez ove organizacione transformacije ništa od ekonomije, pa niti one u domenu biznis ekosistema.

ivanhoe
16. 04. 2006., 06:21
kako uospte funkcionise zarada od reklama kod nas?
Da li ijedan sajt osim par najvecih igraca (kojima web nije primarna delatnost) uspeva da zaradjuje pristojnu sumu od klasicnih reklama? (pod klasicnim mislim na prikaz bannera na za to predvidjenom mestu, a ne razne fore sa sponzorisanim textovima i listama/ review-ima robe, koji su IMHO pomalo prevara posetilaca)

mungos
16. 04. 2006., 15:18
Mislim da je u ovom trenutku nemoguće pronaći iole preciznije informacije o veličini oglašivačkog tržišta u Srbiji. Postoje tu sada razne cifre koje se povremeno ispaljuju, koje svi friziraju prema vlastitim potrebama, a do podataka se dolazi po sistemu okreneš broj telefona, predstaviš se i pitaš koliko ste imali zaradu u prošloj godini. Pa šta ti kaže druga strana... Odprilike, kao i u Durex istraživanjima.