PDA

Pogčedajte punu verziju : TrackBack mala pomoc


Baic
18. 04. 2006., 23:19
U samom startu sam odustao od bilo kakvog free resenja, pa sam i blog pisao sam uz mogucnost nadogradnje u nesto sasvim drugo, jednostavno bilo mi je lakse napisati nesto iz pocetka nego razbijati glavu sa...

Da ne duzim, sve sam odradio kako treba, ostalo je jos integrisanje trackback opcije i tu nastaje problem.

1. Znam veoma malo o samom funkcionisanju aplikacije:
- Da li kada posaljem podatke drugom blogu on salje neki povratni zahtev ka mojoj scripti.
- Da li postoji neka funkcija za detektovanje trackback urla,(napisao sam sorce koji pokupi url iz RGF koda u strani posta, kao i detektovanje za Word Press u slucaju da nema RDFa), ali za ostale neznam kako to da uradim.

2. Linkove ka blog postovima necitam iz teksta sa aray, vec iz zasebne tabele, ali to i nije neki problem.

3. Vidim da se negde pominje i upotreba Snoopy-a, da li je neophodno.

4. Trebam prolsediti sledece (title=$title&url=$url&blog_name=$blog_name&excerpt=$excerpt):
- Sta da se uradi ako je trackback URl domen.com/trackback.php?p=66 nije mi logicno da iza ovakvog linka dodam ? pa onda sve ovo odozgo, jer sve ide POST metodom.

Svaka inforamacija mi je dragocena, verovatno neko od vas ima iskustvo sa ovim, pa vas molim da mi pojasnite.

Goran Aničić
19. 04. 2006., 09:53
U startu ti predlažem da odustaneš od trackback funkcije, jer se kod nas vrlo retko ili nikada koristi, a možeš samo imati velike probleme zbog trackback-spama.

Dragan Babić
19. 04. 2006., 11:03
Koliko znam samo WP koristi trackback. Nikad veća glupost IMHO.

Ilija Studen
19. 04. 2006., 11:24
Tačno je da ga WP koristi (famozni tekst tipa [...] neki tekst [...] koji zagađuje komentare), a to je zato što ga je nasledio od b2 (blog engine star par godina koji je napušten i na čijoj osnovi je WP napravljen). Inače, TB je nešto što je već manje više napušteno. Jednostavno nema smisla.

Baic
19. 04. 2006., 13:46
Pa delovala mi je veoma prakticno sa stanovista dobijanja kvalitetnih backlinkova, na nekim blogovima gde koristim WP PR i reiting je veoma brzo rastao bas zbog koriscenja iste, ispostavilo se da mi svako post ima bar jedan link sa PR 3/10-5/10.

Ali ako vi kao iskusni kazete da se citav sistem napusta i pitanje je trenutka kada ce prestati da postoji, onda da negubim vise vreme sa tim.

Hvala na pomoci.

ivanhoe
19. 04. 2006., 15:29
pa meni licno trackback ping nije uopste losha ideja, obavestis coveka da si ulinkovao njegov text, meni je to bas simpaticno...

a trackback spam te pogadja u suprotnoj situaciji, ako ti listas automatski ljude koji su tebe linkovali, ali to se moze spreciti u WP-u, a ako pravis custom kod onda ti to ni ne treba, samo pinguj druge, da bi te ulinkovali...

Ako te zanima kako to radi pogledaj WP kod, ima par funkcija koje to rade, i prilicno su proste:
u /wp-includes/functions.php imas funkciju trackback() koja salje ping
u root-u imas fajl trackback.php koji sluzi da primi ping

Baic
19. 04. 2006., 16:14
Pa da opcija je i vise nego korisna, a spam je veoma lako onemoguciti, posto cu ja njih prvi ulinkati onda nema ni potrebe da primam trackback zahteve.

Kao sto rekoh detekciju trackback urla na drugom blogu sam resio, kao i problem prosledjivanja, pingovanja drugih blogova.

Pitanje je samo da li se tu proces zavrsava, da li posle mog pinga url strane mog bloga automatski se prihvata ili blogscript sa druge strane radi povratni ping u smeru mog bloga radi nekakvih provera.

To je sve sto me oko toga buni.

ivanhoe
19. 04. 2006., 17:16
mislim da ne, ali to ces vec morati da proveris u WP kodu koji sam naveo, nisam se toliko udubljivao...

ono sto znam je da anti-spam pluginovi za wordpress provere da li zaista postoji link na datoj stranici, ali to ne zahteva nikakvu dodatnu akciju sa tvoje strane..

Baic
19. 04. 2006., 18:16
Iskoristio sam WP funkciju doduse malo modifikovanu i radi bez problema.
Nedobijam za sada nikakve povratne zahteve, a i koristicu WP useragent za pingovanje.

Naravno link ce postojati na mojoj strani samo ga googlebot nece videti pa ako antispam script upotrebi njegov useragent nebi valjalo ali tesko da ce to mnogo ljudi koristiti.

Hvala svima, kada zavrsim sve sto trenutno radim postacu sve funkcije neophodne za ovo pa ako nekome zatreba da moze da ih koristi.