![]() |
Cek, cek, a bitno je sto su imali SMIN servis kod Telekoma. Da li ce smrdljivi sluzbenik Telekoma, koji je potpisao ugovor sa Kladionicar.com da odgovara? To kao nije bitno, pruzanje SMIN servisa nekome ko radi protiv zakona, ako verujemo zameniku javnog tuzioca. Verovatno nije bitno ni sto neki drugi sajtovi imaju ovaj servis kod Telekoma. Kakva smo mi banana zemlja, ovo je smejurija. A samo su trebali da nadju nekoga ko zivi u inostranstvu, i da tamo otvore firmu, ili da sami odu na privremeni rad na Kipar, i sve u redu. Ne stoji dzabe na jednom drugom sajtu, koji radi identicnu stvar, reklame SA hiperlinkovima:
"xxxxx je Internet sajt registrovan u Švajcarskoj i posluje prema zakonima Švajcarske i kantona Cirih." Ovi ljudi ne krse zakon, ali ga krsi Telekom!!! Gde je sada zamenik da i tu ubere neki medijski poen??? |
Citat:
|
^ Upravo sam to hteo da kažem. Organizovanje igara na sreću je čista glupost. Pitanje dana je: Da li je zabranjeno reklamiranje stranih kladionica u Srbiji?
|
^ Jeste, pričalo se o tome na temi u više navrata. Ali je to potpuno drugačije delo sa mnogo blažim kaznama.
|
a jel neko shvatio ovaj drugi deo o pranju novca ? Ja kolko sam razumeo nisu placali porez. Jesam li dobro razumeo ?
|
Citat:
... omogucili zainteresovanim licima da izvrse online kladjenje ... ... od kladionica dobijali novcane iznose u visini od 12.5% do 30% od ukupne sume novca koji su igraci upuceni na te kladionice ... polozili u svrhu kladjenja ... Ovo se kvalifikuje kao krivicno delo (1) Neovlascenog organizovanja igara na srecu ... A drugi deo se odnosi na koriscenje gore stecenog novca (a prema optuznici stecenog krivicnim delom) na nacine koji su nabrojani sto se kvalifikuje kao krivicno delo (2) Pranja novca. Potpuno je svejedno kako su trosili novac, da li za adaptaciju kuce ili kupovinu kola. Ako je novac stecen izvrsenjem krivicnog dela ovo se tretira kao pranje novca. Na advokatima je da dokazu da se delatnosti (1) ne mogu okaterisati kao krivicno delo "Neovlascenog ogranizovanja igara na srecu". Ako ovo uspeju, druga tacka optuznice ce automatski biti odbacena jer novac nije stecen izvrsenjem krivicnog dela. Da ne trabunjam previse na javnom forumu, mislim da sve treba prepustiti advokatima a "visak" informacija koji se ponekad plasira na ovom forumu moze samo potencijalno da im nasteti. |
Citat:
|
Citat:
Slažem se da je ključno da se ova tačka obori ili preinači, posle će sve biti lakše. Kad izađu... |
Citat:
Ti kazes da je oglasavanje, tuzilastvo misli da je organizovanje igara na srecu. Na advokatima je da dokazu nevinost. Molim moderatora da obrise ovu poruku ako smatra da sadrzi neodgovarajuce informacije. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
^ vidimo svi manje vise na cemu je utemeljena optuznica, ne treba nam "prevoditi"...nego sta ti mislis da li je ona utemeljena na zdravoj pameti ili nije.
Ne moras razbijati glavu sa pravnim kvalifikacijama i tumacenjima, nego cisto sa stanovista nase struke. |
Sto se tice profesije, bilo bi jako dobro oboriti tezu da je reklama sa linkom na bilo koji nacin razlicita od reklame bez linka, pa i od reklame na nekom drugom neinteraktivnom mediju. Nadam se da njihovi advokati imaju dovoljno znanja i sposobnosti za to.
|
Citat:
Optuznica treba da se temelji na zakonima a ne na zdravoj pameti. Nisam pravnik i ne poznajem dovoljno zakone koji regulisu ovu oblast (Zakon o igrama za srecu) pa ne bi ni komentarisao navode optiznice. Ono sto znam je da: - Igre na srecu su odlican i siguran izvor sredstava za svaku drzavu - Zbog ove cinjenice svaka drzava strogo kontrolise igre na srecu - Sa drzavom se nije zajebavati... - Na zalost, odbrana sigurno nece moci da se pozove na to da je "Zivot prevazisao zakon". |
Citat:
|
@rex
U uredjenim drustvima se zakoni i zdrava pamet podudaraju i ovakve pravne egzibicije nisu moguce. U nasilnim, neuredjenim i banana drzavama ovo dvoje se cesto razilazi. Vec je neko lepo spomenuo ranije na jednoj temi...i nacisti su imali pravno uredjeno drustvo i zakone, ali valjda se svi slazemo da su bili van zdrave pameti. Poredjenje je malo grubo, ali je sustinsko. Naravno da ce pravna struka pokusati razresiti ovo pitanje i ne bi bio problem kad bi to bilo samo pravno pitanje, ali vec ovakva optuznica mi smrdi ili na zestoku namestaljku ili na totalno nepoznavanje zivota, Interneta, marketinga, linkova i sl. Mi jednostavno ne smemo ostati nemi kod ovakve budalastine...mislim da je to jedan od onih slucajeva gde javno mnenje i struka mora ponuditi i svoje vidjenje. |
Citat:
Čekali smo optužnicu. Evo je. Dakle, da se radi. |
Ova optužnica će da prsne kao petarda! Ma koliko se vi iz tog famoznog "odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala" i iz Lutrije Srbije trudili, ubeđen sam da ni najnepismeniji sudija neće progutati budalaštinu da su oglašavanjem kladionica omogućili klađenje, a to je organizovanje klađenja! Kako je to oglašavanje = omogućavanje = organizovanje? Pa onda, ako televizija oglašava kafanu = omogućila je ljudima da jedu i piju u kafani = televizija je ogranizator jela i pića u kafani, a pošto nema dozvolu da se bavi ugostiteljstvom...
I šta znači omogućiti nekome nešto - znači učiniti dostupnim nekome nešto što mu inače nije bilo dostupno. Svi ti ljudi su mogli da se klade i bez njihovih sajtova, mogli su do tih kladionica da stignu preko Googla, preko nekog drugog sajta, direkto (preporukom prijatelja) i na sto drugih načina. Jasno je da je za sve te ljude klađenje ionako bilo dostupno tj. moguće, pa optuženi nisu mogli im omoguće nešto što im je već bilo omogućeno! Mogli su samo da im olakšaju pristup, izbor kladionice i sl, nikako da im omoguće klađenje. Žao mi je njihovih muka i upropaštenog posla, a ova optužnica je sama po sebi sramota za državu i tužilaštvo. |
^^ diskutabilno je, to ti je slicno kao trackeri za piratovani materijal... videcemo sta ce sud reci...
|
Prema clanu 10, stav 3 Zakona o igrama na srecu zabranjeno je:
Citat:
|
Citat:
U svakom slučaju u optužnici jasno piše da su oni optuženi za organizovanje igara na sreću što nikako ne može da bude tačno i to je poenta cele priče. |
^ Da, to pise u optuznici, jasno. Ali nije jasno zasto pise, i zasto to pise samo njima, i zasto su samo oni optuzeni.
Anyway, ovo ce po svemu sudeci da traje mesecima, ako nekom znaci da se ovim bavi neki medij, bacite poruku, pa da vidim kako da to realizujem. Cinjenica je da imamo dva coveka i jedno "delo", dok sve ovo vreme stotine ljudi na 100 sajtova cini istu stvar. I nikom nista, tuzilastvo kulira. |
@oksite: Oni su optuzeni za
Citat:
Citat:
Iz tog razloga ih i nisu optuzili za to, jer onda ne bi smeli da ih uhapse, vec su morali da ih optuze za organizovanje igara jer je to jedino moguce krivicno delo za koje su mogli da ih strpaju u zatvor. Takodje ni Telekom nije optuzen za prekrsaj iako im je, po optuznici, "omogucio koriscenje TK mreza"... Znaci da ne bi unosili dodatnu zabunu sa amaterskim tumacenjima zakona, pise lepo u optuznici za sta ih terete, a pitanje od milion dolara je da li je to sto su oni radili (affiliate marketing) moze da se podvede pod ono za sta ih optuzuju. To moze samo sud da odluci, i krivicno je delo pokusavati da se na tu odluku utice. Tako da, nema tu bas mnogo sto moze da se uradi, dok sud ne donese odluku, sto ce verovatno da potraje... |
Citat:
|
Ajmo polako,
Prvo kaze u opt. sledece, ... "Cime su izvrsili krivicno delo Neovlascenog organizovanja igara na srecu iz cl. 352 st. 1. u vezi sa st. 33 Krivicnog zakona." clan 352 stav 1 kaze : "Ko bez odobrenja nadležnog organa priredjuje igre na srcu, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do dve godine." (taj stav 33 nisam nasao :1050:, mada je jako bitan ali ga ne nadjoh) I drugo kaze : "Cime su izvrsili krivicno delo Pranje novca iz cl. 231. st. 3. u vezi st.1 i 2. Krivicnog zakona." Clan 231 kaze: "Clan 231. (1) Ko izvrši konverziju ili prenos imovine, sa znanjem da ta imovina potie od krivinog dela, u nameri da se prikrije ili lažno prikaže nezakonito poreklo imovine, ili prikrije ili lažno prikaže injenice o imovini sa znanjem da ta imovina potie od krivinog dela, ili stekne, drži ili koristi imovinu sa znanjem, u trenutku prijema, da ta imovina potie od krivinog dela, kaznie se zatvorom od šest meseci do pet godina. (2) Ako iznos novca ili imovine iz stava 1. ovog lana prelazi milion i petsto hiljada dinara, uinilac e se kazniti zatvorom od jedne do deset godina. (3) Ko uini delo iz st. 1. i 2. ovog lana, a mogao je i bio dužan da zna da novac ili imovina predstavljaju prihod ostvaren krivinim delom, kaznie se zatvorom do tri godine." Posto vidim gore neke vase navode nekih drugih clano i zakona, ali ovo je ono sto je u opt. |
^ Malo iznad tog boldovanog, se nalaze pozivi na clan 3, 10, i 22 Zakona o igrama na srecu.
|
@Manja: ono sto sam ja pisao je iz Zakona o igrama na srecu
|
Ja nisam baš pravno potkovan, pa pitanje: da li odbrana može da pozove "ekspert svedoke" (nas) iz date oblasti da bi uopšte potkrepila svoju stranu priče?
Ili se to kod nas drugačije radi? |
Mora da bude sudski veštak koji je registrovan kao takav.
|
^ to su stalni sudski vestaci upisani u odgovarajuci registar pri Ministarstvu pravde.
Postoje i ad hoc vestaci pogotovo za oblasti i teme koje se retko pojavljuju na sudu. Sud nije u obavezi da izabere vestake sa liste premda to cini u najvecem broju slucajeva. Ovo je iskustvo od vremena kad sam se ja bavio advokaturom, pre 10 god...ne verujem da se nesto menjalo do danas. |
Citat:
|
Off Topic: Jeste li razmisljali da u ime zajednice posaljete Bluesa kao odbranu da ih sve tamo misteruje :D :D :D |
A fakultetska diploma i 11 godina iskustva u pravljenju softverskih sistema za klađenje? Računa li se to?
|
^Racuna se, ali ne za vestaka nego za buvaru...oprez, ovo je zemlja cuda! :)
|
Cccc, pa nisam znao da je i programiranje zabranjena delatnost :)
|
Ni reklamiranje nije zabranjena delatnost, ali zavisi sta reklamiras, odnosno sta programiras. ;)
|
Citat:
|
Citat:
|
pa nije to njihovo :)))
dakle 'ladno su paste-ovali pogrešan naziv domena kroz celu optužnicu... :1060:
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 07:54. |