![]() |
Oprez! Nasao sam ranije par primera gde je server vracao 5xx, a nije bila fatalna greska. Bilo je to dosta davno kada sam gledao, pa ne mogu na brzinu da se setim, ali preporucujem ti da potrosis vreme da pregledas sve te poruke, da ne izbrises slucajno nekoga koga ne trebas.
|
Upravo tako. Bolje ti prvo znaj koja je koja poruka (nadji negde spiskove), pa polako. Ustedeces dosta vremena. ;-)
|
[twinkie]$ dig dinke.net mx Ukratko, simuliras smtp protokol, do tacke kada dobijes podatak user ok ili 550 da user ne postoji i onda prekines konekciju. Nazalost, ovaj metod nije ni blizu 100% pouzdan, iz razloga koje je Zigor vec pomenuo. Pouzdaniji metod je koriscenje qmail-remote programa za slanje mailova, jer on moze da salje natrag i konfirmaciju da li je mail isporucen ili ne, ali proces je znatno sporiji od ovog gore navedenog (ni on nije 100% pouzdan), plus moras da saljes e-mail korisniku. [edit]Sa qmail-remote se nisam bakcao nekoliko godina, nije iskljuceno da ni taj metod vise ne funkcionise[/edit] |
Jos jedan 'nacin' mi pade na pamet. Vidjao sam to kod MaMML komponente (newsletter manager) za Joomla. A koristi upravo onaj web beacon koji sam spominjao u drugoj temi.
Znaci u news letteru (ukoliko je u HTML obliku) ubacis IMG tag koji upucuje na neki php fajl na tvom serveru sa parametrom tog e-maila. Kad user otvori, ti imas zapravo informaciju da ga ja otvorio i da je ziv. Naravno da ni to nije 100% sigurna metoda ali mozda ako koristis par ovih filtera tj kombinacija smanjices broj nepostojecih e-mailova. Uostalom ako neko ne zeli da otvori tvoj e-mail znaci da ga to vishe i ne interesuje da i bi bilo i dobro da ga skines sa liste (osim ako nije cilj napraviti broj). |
To je na žalost totalno nepouzdano, dovoljno je da korisnik izabere da sve čita plain text i da ga ti izbaciš sa liste pošto ti je nije "javilo" :)
Taj beacon se koristi najviše u nekim affiliate programima, radio sam nešto slično. Imaš recimo affiliate sajt koji prima i merchante i webmastere. Daš im linkove, a pošto želiš da proveriš svaki link, niko ne ide direktno na sajt nego link vodi na tvoj neki "redirect". Ti onda loguješ njegove podatke u bazu, i šalješ ga na sajt, a na sajtu stoji jedan IMG 1x1 koje je SRC="affiliatesajt/provera.php" u kojoj se ponovo proveravaju podaci korisnika, da li mu je to prvi klik ili neko fake-uje klikove, da li je dosao stvarno preko affiliate linka.... itd. Taj IMG izbaci samo 1x1 beli GIF i ne vidi se na strani. Tu naravno postoji dosta "problema ako se proverava samo IP jer dosta ljudi koriste share-ovan IP, a dosta provajdera generiše dinamičke IP-ove za skoro svaki request, pa može da se desi da isti user na jednoj strani im jedan IP a na drugoj na istom sajtu totalno drugi. Ja mislim da je, ako se ne traži aktiviranje profila preko email-a, dinketovo rešenje najbolje. |
puno hvala svima na odgovorima!
[nisam ni znao da se ta prica oko 1x1 gifa zove 'beacon' - ubise me tolika imena za sve i svasta :) ] problem je ako gleda sve samo kao plain-text ili pak ako mu mail-client po defaultu blokira prikaz slika u mailu upravo iz tih razloga 'zastite privatnosti'. tako je recimo podeseno ovdje kod mene na poslu - kad otvoris mail umjesto slika crveni krizici i tek na korisnicki right-click + allow images se pokazu slike. posto mail koji ja saljem ljudima sadrzi samo tekst (dnevni horoskop od par recenica) i svi ovi sa blokiranim prikazom slika otpadaju. tako da mi to nije rjesenje. cini se da cu morat svakako proc kroz sve mailove i vidjet sve povratne poruke, pa pronac spiskove poruka da vidim tocno sta koja znaci i brisat samo one koji su s fatalnom greskom (user unknown ili tako nesto), a ostali, npr. 'over quota' nek ostaju. ionako svaki mail ima obavijest o adresi za odjavu, pa ako se covjek sjeti nakon iks vremena pogledat mailbox i npr. sredit quota limit, ili ce greska nestat ili ce se odjavit, a oboje je prihvatljivo. Citat:
|
nasao sam nesto pa ako ce jos nekome bit korisno nek stoji ovdje:
http://www.supermailer.de/smtp_reply_codes.htm |
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 13:32. |