![]() |
Hvala svima!
Evo nekih pitanja/zapazanja na osnovu iznetog:
|
-svi mi znamo eng, i sa zadovoljstvom cemo citati ako bude ok :)
- nesto izmedju 1 i 2 je idealno, ali stvarno treba bidi dobar u tome, i naci pravi odnos fun stuff-a i 133t stuf-a :) ... uvezbaces se posle stotinjak postova :) |
plus blog je super stvar, jer pretrazivaci vole kontent... tako da:
1) imaces situaciju kao Dragan, docice ljudi na sajt videti portfolio, reci wow, ali zeleti i da te upoznaju i otici na blog, kao sliku i priliku tebe 2) ili ce neko slucajno preko pretrazivaca cudnim kljucnim recima doci do tvog bloga, svidece mu se ono sto radis, eventualno ce objaviti na svom blogu komentar radova, ili linkovati tekst koji si napisao... od njih 100, jedan ce biti customer... |
Najteže od svega će ti biti pisanje postova. :)
|
Stara tema, ali da dam primer.
Moj blog, aplus.rs postoji već nekoliko godina i *sve* inostrane poslove sam dobio preko njega. Nisam nikoga jurio, nikoga tražio, nikome slao mailove. Ljudi su me sami pronašli i poslali ponude za saradnju. Imam par nekih stranica i tutoriala koji su popularni i cenjeni (ADxMenu i z-index tutorial) i to je linkovano svuda. Blog ti je posao na dugačke staze - kvalitetni postovi, ne moraju da su mnogo česti, i da su URLovi jako dobri da bi se dobro kotirao pri pretraživanju. Ja sam počeo u septembru 2003, a tek u poslednjih godinu mi redovno stižu ponude za posao. 3-5 mesečno. Savet: počni da pišeš zbog sebe, ne da bi zaradio, stekao ime, slavu ili ne znam šta. Vrlo je teško ući na A-listu blogera i ja sam se dugo ložio na to, ali sam onda shvatio da je to glupa stvar. Ako se desi da počnu da te prate, onda ok. Ako ne, ništa. Vrlo je prijatno kada ti neko nepoznat pošalje email i kaže "I like the quality of your work and would like to do this and that... and incorporate Dave Shea's sprites technique" (vidi alistapart.com) a ti im pokažeš sajt koji si radio ranije i gde koristiš tu istu tehniku 2 godine pre nego je taj tekst uopšte objavljen. Takve sitnice vezuju klijenta za tebe i dobićeš tonu poslova. Piši za sebe, ne za druge. |
Veoma.
Iako je moja firma relativno skoro pokrenula blog, primetili smo da je zaista korisan. Naime, utvrdili smo da bi klijenti imali jako prijateljski stav (ne samo business-business), ako mi pocnemo prvi tako da se ponasamo. Stoga, nas blog je osmisljen kao "a very personal company blog". Cini mi se da citaoci - posetioci - uzivaju. Dakle, iako je to blog kompanije, jedan kolega je skoro napisao svoju pricu iz detinjstva - kako je pojeo mrava. Medjutim, kako je blog skoro pokrenut (kao i novo ime/domen kompanije), jos uvek nema puno citaoca. Ali ovi koji citaju, kazu da im se veoma svidja, i da baca svetlo na ime firme. |
oko 40% poslova prosle godine mi je doslo direktno preko bloga
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 20:52. |