![]() |
Tnx @ivanhoe & @robi-bobi!
U pitanju je PLAY2GO projekat, čija je transformacija nagoveštena pre par meseci. Ne bih da spamujem ovu korisnu temu, uskoro ću postaviti online... biće free za download, korišćenje i programiranje. |
Zaglavih sa nalaženjem "Android verzija" sledećih symbian aplikacija... pa ako neko zna:
1. muzički plejer - ugrađeni u Magic je užas... treba mi nešto nalik PowerMp3 na symbian-u (poželjno je da ima mogućnost skidanja covera) 2. video plejer - nešto nalik SmartMovie ili CopePlayer-u 3. programče za odbijanje poziva (crne/bele liste), automatsko slanje smsova i sl. - zamena za Advanced Call manager 4. snimanje razgovora - nalik UltimateVR |
i ja isto ocekujem da nece biti preveliki odziv nasih programera na takmicenju, ali vredelo bi probati, makar lepog isqustva radi.. :)
ono sto znam kao dosta neproverenu informaciju je da je VIP prodao "samo par hiljada Android telefona", sto znaci da imamo .. sta? koje ciljno trziste? 3000 ljudi? :) a koliko od toga su programeri?? ja imam HTC Magic pa cu probati da napravim nesto prosto jer me interesuje Android i razvoj mobilnih aplikacija, to jurim vec poslednje 2 godine, a VIP takmicenje.. manje/vise.. pa ako se i tu prijavim, super, ako ne... fun anyways! :) jel' ce jos neko od vas ucestvovati? |
Da postujem ja jos neke korisne aplikacije koje sam do sada "provalio" :)
aCurrency - Konverzija valuta, slicno currency dashboard widgetu na macu (automatski skida rate online) Advanced Task Killer - Samo ime kaze, background taskove. Android sve startovane aplikacije drzi u memoriji i valjda ubija tek kad vise nema memorije, sto je smrt za bateriju. Sa ovom aplikacijom baterija mi traje jedno 10 puta duze! Frozen Bubble - Moja omiljena igrica, port sa Linuxa :) Meebo IM - All in one IM aplikacija Places Directory - Sjajna aplikacija, pooput POI-a (Point Of Interested) na GPS uredjajima. Omogucava vam da i bez GPS-a pronadjete najblize lokacije poput restorana, benziske pumpe itd. Sudoku Free - Igra Sudoku Shazam - Ne znam da li sam ranije pominjao, naslonite phone na zvucnik na kome svira neka melodija, i app skine podatke o istoj sa neta. Radi SJAJNO! Listen - Google Aplikacija omogucava da slusate podkastove. |
Citat:
Ono što malo vidim kao problem su "terms". Mislim na odredbe o "nemogućnosti ekonomskog iskorišćavanja". Zbog ovog mislim da bi svaka aplikacija trebala biti dostavljena jasno označena kao verzija 1.0, sa obaveštenjem na par mesta da je upotreba isključivo u skladu sa uslovima ovog konkretnog takmičenja. Ako je aplikacija iole ekonomski korisna, onda možeš da iskoristiš buzz "izazova" i kreneš od 1.1 što ti inače VIP-ov terms dozvoljava. Naravno, implementiraš "check for updates" operaciju da bi korisnici saznali za 1.1 :) |
Ja sam iskreno veoma skeptican da ce ziri uopste moci i da dodeli neke nagrade (osim ako se neke firme koje vec rade razvoj aplikacija za mob uredjaje ne ukljuce u ovo). No nadam se da gresim :)
Inace i sam bih se veoma rado bacio na ucenje androida samo da imam malo vise vremena. |
^ Mislim da bi tebi bilo lakse nego nekom ko vec dolazi iz JavaME/BB razvoja, obzirom da je malo drugacije (komplikovanije) i moras odredjene stvari da un-learnujes :)
API je dobro dokumentovan i lagano se pravi community pun entuzijazma, tako da ne sumljam da ce biti pregrst HelloWorld aplikacija, a mozda i malo kompleksinijih. Postoji source za FourSquare gde mogu da se vide neke naprednije cake, primenjene u stvarnoj aplikaciji / servisu. |
^ http://www.matcheck.cz/androidguipsd/ ko hoće da se igra :)
|
Aha, znaci prakticno sinktaksa Jave ali kompletno drugaciji API, tipa nema klasa/package-a koji su prisutni u J2SE osim onih standardnih (System ... kako vec) vec je kompletno okruzenje drugacije?
|
I ja sam počeo da se zezam sa Eclipse-om + Android SDK, al' jako sporo napredujem :S
Off Topic: a da odvojimo VIP takmičenje u odvojenu temu? |
^ to bi moglo bi u sklopu najavljene reorganizacije
@dinke, ni Sergey Brin ne bi to bolje definisao :) |
Vec neko vreme koristim HTC Magic, ali veoma retko imam vremena da se igram sa njim instaliram aplikacije i ostalo. Ali zelim sa vama da podelim sta koristim:
gTasks - to do - odlicno za belezenje dnevnih aktivnosti Wifi on-off - widget super stvarcica mAnalytics - odlican za pregled google analytics account-a Twidroid- nezaobilazni twitter :) Shazam - prepoznaje muziku u kafeu :) cesto ne znam ko peva :) pa mi to sluzi.... FALA DINKE STO SI MI POKAZAO ;) And FTP - ftp klijent odlican je WordPlayer v3 - citanje knjige ima puno besplatnih knjiga jako zanimljivih razlicite oblasti Meebo - mada sam ga sada skinula jer uglavnom koristim skajpi Skype - naravno kuckanje i prica Facebook widget Quickoffice - za brzo potezna pisanja wpToGO - klijent za pisanje blogova wordpress naravno i ima mogucnost za vise naloga aLauncher - super je za organizaciju na telefonu, aplikacija, kontakta, media Backgrounds - nije nikakva wau aplikacija ,ali ima lepih pozadina pa ponekada kliknem i na to i to bi bilo to za sada :) pisemo se uskoro sa novim aplikacijama i kritikama a najvise mi smeta sto nema nesrecni alam za budjenje ujutru ako ga iskljucim preko noci.... to je manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:1056: |
quote: "FALA DINKE STO SI MI POKAZAO "
lol :D meni ga dinke srecom nije pokazao.. doduse interesantan je taj program.. :) i istina je - magic nema "auto-power-on" za alarm, to je bas mana. jel' hero ima to? ako ima, da predjemo? |
Off Topic: nikad u zivotu nisam iskljucio telefon uvece, da sad to niste pomenuli ne bih ni znao da to uopste i moze da se uradi (ne da se iskljuci telefon, naravno, nego da se automatski ukljuci na alarm)... |
ivanhoe b'ate a zasto bi drzao telefon ukljucen uvece? :) sta, kao, ako te neko pozove u 03:45h ujutru, ti ces da se javis? :)
to moze da bude sve osim konstruktivnog razgovora.. :D |
ne, naprosto se ne setim da ga ugasim... :)
stvar navike, naravno, nego hocu da kazem da mislim da to bas i nije neki siroko rasprostranjen obicaj, pa zato verovatno nije bio neki prioritet prilikom razvoja androida... meni mnogo vise smeta kvalitet kamere, cekacu ipak ovu novu generaciju.. :/ |
Citat:
|
^ ja ne gasim
ako me neko pozove u 3:45 verovatno da mu trebam hitno tako da ... |
Drugar se napije i hoce da ti pusti pesmu ? ::1094:
|
Citat:
|
koji je to drugar koji se napija bez mene? :D
over and out sa offtopic-om :) |
haha.. :) @blues - pa naravno da me niko ne zove (tim pre sto gasim telefon :D), ali bas zato - ako me niko ni ne zove - ne vidim ni jedan razlog da mi bude upaljen fon :) right? ionako ne planiram da ga koristim tih 8 sati dok knjavam, tako da - off. :P :)
a ovo sto je robi rekao da ako nekome trebam hitno - hey - pa svi kojima ja mogu da "trebam hitno" imaju i moj fixni, pa eto ne-daj-Boze-ne-znam-ni-ja-sta-da-se-desi, pa eto neka me cimnu na fixni, ali to se desilo.. ummm... pa.. 2 puta za 12 godina :) there :) i istina, odosmo u off :) ali sjajna je tema, totalno gotivan forum ^_^ cheers! |
Evo da podignem temu iz mrtvih. Par aplikacija za Android:
Celeste - pogledajte položaj planeta (kao i Meseca i Sunca) u svakom trenutku kroz kameru vašeg telefona. Takođe poseduje i kompas IPCalc - za računanje ip adresa, subnet/wildcard maski i svega ostalog vezanog za IP adrese (super za ljude koji se bave mrežama) SIM checker lite - ako vam neko ukrade telefon, čim promeni karticu vama na email i/ili drugi broj stižu gps koordinate telefona Where's my Droid - ako zagubite telefon a isključeno mu je zvono (pa ne možete da ga pozovete), samo mu pošaljete sms i on pojača zvono i počne da zvoni :) Apps Installer - aplikacija za instaliranje non-market aplikacija (tj. apk fajlova sa kartice) Sticky note (widget) - za kratke podsetnike koje možete ostaviti na desktopu WiFi OnOff (widget) - paljenje/gašenje wifi-ja na jedan klik i par igrica: Armored Strike - gađanje tenkova preko brda... ono sa vetrom, uglom i jačinom (i mnoštvom oružja u full verziji ;)) Fishin' 2 Go - simulacija pecanja Armageddon Squadron - odlična simulacija letenja u WWII avionima Zombie, run! - zanimljiva GPS igra, tj. augmented reality game gde u gradu (ili na selu, zavisi gde se nalazite) treba da dođete do unapred definisane lokacije pritom izbegavajući zombije koji bi da vam pojedu mozak :) SpecTrek - još jedna augmented reality igra u kojoj hvatate duhove u vašoj okolini... prilično kompleksnija od prethodne, ali nigde ne može da se nađe full verzija (čak ni na marketu) |
Naš drugar i saradnik Jovan Brakus je napravio zanimljivu Android aplikaciju/igru za VIP-ov konkurs koja je od danas dostupna i na Android Marketu.
http://uk.androlib.com/android.appli...ckie-wqzp.aspx Ukoliko imate Android telefon bilo bi nam drago da je isprobate i javite nam utiske. Vise informacija na Eemagine blogu: http://blog.eemagine.me/srickie-v100...vailable-at-an |
sjajna stvar, bravo za Brakusa, vidim da ce biti interesantna konkurencija na VIP Android izazovu! :) 5 stars za Brakusa od kolege :))
btw, i ja sam napravio nesto skromno, sa dobrom voljom i nadom da cu se jos vise ukljuciti u razvijanje aplikacija za Android platformu, zove se: "Srpski Kalendar", i osnovna ideja je bila da se tu izlistaju srpske slave, informacije o njima, neki tako drzavni praznici i stagod da je jos prikladno, a u sledecoj verziji sam planirao da omogucim korisnicima da "vezuju" tj. upisu i snime u aplikaciju nesto tipa "hej, mom prijatelju Petru je slava sv. Nikola, podseti me samo za tu slavu, i reci mi kojim svim mojim prijateljima je ta slava".. taj neki fazon :) moze da bude interesantno i korisno, za sada sam u (stabilnoj) beta fazi, i aplikacija je poslata na VIP, a od veceras je dostupna i na Android Marketu, bacite pogled, bas me zanimaju vasi komentari.. :) jos jednom, ime aplikacije je: "Srpski Kalendar", a mozete je naci i po keywordovima "srbija serbia dootzky" i sl. poz! :) |
Mislim da si omanuo temu sa kalendarom jer Android koristi nativni Google kalendar koji fenomenalno izgleda a pri tom i odlicno funkcionise. A uz sve to ne moras nista da instaliras ;)
|
@dootzky: da li si video desktop program Pravoslavac? Mobilna verzija, sa dodatkom obaveštenja bi svakako bila kul.
|
desi jasmancu :) nije poenta aplikacije "kalendar", nego srpske slave i praznici. btw, bas sam se iznenadio sto si ti testirao aplikaciju, nekako sam tebe uvek dozivljavao vise kao iPhone usera pre nego Android korisnika.. :)
.. ti .. jesi .. testirao aplikaciju, right? :D @pcigre - nisam znao za tu aplikaciju, dokopacu se neke windows masine pa cu je bas probati, pa cemo da vidimo sta moze da se izvuce kao zakljucak/ideja i sl, pa da napravim sledecu advanced verziju ovog mog appa.. :) thx za sugestiju i podrsku ^_^ cheers! |
Ih, bre, dootzky, koji to pravi srbin ne zna sve slave i verske praznike napamet. :)
|
Zamolio bi nekog sa Android phone-om da me kontaktira na PM, ako želi da isproba aplikaciju pre nego je pošaljem.
(ako ste developer dobićete velik plus, a svakako :beer: na moj račun) :) |
Citat:
Mislim nemoj me pogresno razumeti, svaka cast za trud ali sto se tice izbora nise mislim da si malkice omanuo ;) |
Off Topic: Citat:
|
Sharpoid
Ciao
http://sharpoid.com/download U pitanju je okruženje za razvoj mobilnih aplikacija pomoću JavaScript jezika. Ja sam počeo BASIC-om na Galaksiji, a današnji klinci mogu sa JavaScriptom na Sharpoidu. :) Aplikacija se napiše na sajtu, poželjno da se uradi testno kompajliranje i onda objavi. Objavljenu aplikaciju može učitati bilo koji Sharpoid klijent i startovati. Osim Hello World, moguće je napraviti interesantne kombinacije geo, web, mobile servisa. Medju primerima nalaze se igrica, paint program, Twitter klijent i sl. Ostalo je da sredim malo sajt, "help" i sl... U laboratoriji postoje i Blackberry/JavaME/.NET verzije kao i UI/DB objekti, što će videti svetlo dana nešto kasnije u sklopu malo ozbiljnije priče. IPad verzija stiže kad Apple omogući aplikacije koje interpretiraju byte-code :) Hvala svima koji su već isprobali app. :) |
A gde ti je engleska verzija ? :)
Inace deluje zanimljivo. |
^ ovo je srpska verzija 1.0 povodom VIP izazova. :) Sledeca verzija imace neke dodatke za koje nije bilo vremena i nastavice samo na engleskom.
Javite ako primetite na sajtu neki problem... ja bas i nisam web programer, ali sam uspeo da uglavim editor u temu i dodam mu combo posle pola dana, na sta sam vrlo ponosan :D I naravno, ziveo GetSimple CMS. :) |
Donesi.com aplikacija za Android telefone (donesi@android) je na Android Marketu od prije par dana (VIP izazov). Besplatna, u kategoriji Shopping.
|
Takodje da prijavim Beodroid aplikaciju koja je pustena na market , za VIP-ov android izazov, aplikacija pretrazuje objekte od interesa oko vas, restorani , kafici , hoteli , pumpe , banke, poste , trzni centri i slicno na podrucju Srbije. (koristi GPS da vidi gde ste)
Zeleo bih mnogo da se zahvalim dootzky-ju koji mi je pomogao da istestiram app i otklonim neke probleme. Dovoljno je da ukucate u search Beodroid. |
Ima i "Kvadrati", za pretraživanje nekretnina sa sajta www.kvadrati.com :)
(JavaME verzija može se skinuti sa m.kvadrati.com... paklena nedelja...) |
Da li postoji neka aplikacija za pregledanje magazina u PDF ili nekom pageflip formatu?
|
Koliko vidim, na Marketu je poplava domaćih aplikacija, lepo je što su svi čekali apsolutni deadline :D
http://www.androlib.com/android.appl...wvip-wnEj.aspx Citat:
http://www.androlib.com/android.appl...m-ms-wnEp.aspx Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
http://www.androlib.com/android.appl...r-sp-wnzC.aspx Citat: