![]() |
Ilija, samo ću kratko komentirati: zaboravi lokalne partnere, barem kad je riječ o prodaji. Internet ti je svjetski kanal za distribuciju, i sve što trebaš je imati dobro riješenu online prisutnost.
Partnere možeš realizirati po pitanju edukacije, lokalizacije itd, i za takve napravi nekakav sustav certifikata gdje će oni platiti da bi bili prepoznati kao službeni partneri i mogli koristiti tvoj trademark. A što se tiče UK, najviše bih ti savjetovao da tamo otvoriš tvrtku, s virtualnim uredom, i da se predstaviš kao tamošnja tvrtka. Javi mi se na mail da nastavimo onu diskusiju od prošli put. |
ne razumem bas poentu partnera za open source program... sta sprecava bilo koga da radi implementacije ili support za aC, zasto bi morao da dobija zvanje partnera (osim iz razloga marketinga) ?
mislim da treba da razmislis i o affiliate varijanti, ponudi ljudima neki procenat od prodaje licenci, tako mozete i jedni i drugi lepo da zaradite... |
posalji meni
klodovik [] gmail.com hvala |
User wants to form a "partnership"
|
Zanimljiv link, ali u principu se sve svodi na to da su ponude za partnerstvima zapravo nacin da sumnjivi likovi dodju u posed licence za dz. plus pokusaju da usicare neki reseller program... Za to postoji prosto resenje - affiliate program, i cao.
Partnertstvo je jako nesigurna prica za male vendore koje razni lesinari salecu pokusavajuci da uz minimalno truda naprave neku kintu sa strane. Meni se u poslednjih godinu-dve nebrojeno puta desavalo da mi nude slicne price, cak sam jednom i usao u slicno "partnerstvo" za nemacku lokalizovanu verziju Vivva, i naravno bio je mucak. Sama prica zapravo ima smisla, i to prilicnog, ali je problem u tome sto partner(i) moraju da uloze solidnu kolicinu truda a cesto i novaca... Sa neizvesnim ishodom. Postoje trzista koja su finansijski prilicno jaka, ali zatvorena. To je cest slucaj sa EU zemljama (nemacka, francuska, skandinavija), Japanom i Arapima. Prepuni su para, ali ce 90% njih pre dati novac za softver koji je lokalni. Cesto i duplo vecu kintu. U tim situacijama se itekako isplati naci partnera koji bi radio sales&marketing za svoje trziste, sa lokalnim brojem telefona i ofisom za pre-sales i tech. support. To naravno povlaci za sobom lokalnu verziju sajta, softvera, i coveka (ljude) upoznate sa svim aspektima marketing/sales politike i sposobnim da tehnicki rade podrsku softvera. Daleko je to od one man show-a... Ali na long run ovo ima itekako debelog smisla. Sve ostalo je bacanje magle i kikiriki-model. |
Btw. Poslao sam ugovor Iliji sa nadom da ce ga on proslediti kome treba, pa ako nijeonda kukajte na njega :)
|
I Ilija? da kukamo? :-)
|
Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 04:18. |